
Het MKB is nog steeds de ruggengraat van de Nederlandse economie, zo blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar dat is niet het nieuws waar het CBS, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, mee naar buiten kwam.
‘Multinationals zoals Unilever en AkzoNobel waren in 2016 samen goed voor 30 procent van dat wat we met zijn allen verdienen in Nederland, het bbp.’ Dat schreef RTLZ vorige week en Omroep WNL kwam met een vergelijkbaar bericht. De bron voor deze berichten was een analyse die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ).
Het artikel van RTLZ zou niet misstaan in een reclamefolder voor het grootbedrijf, maar er is meer aan de hand. De kop van het artikel sluit naadloos aan op de titel van het persbericht waarmee het CBS zelf kwam: ‘Multinationals goed voor 30 procent economie’.
Dat terwijl de opzet van het onderzoek zelf veel algemener van aard is: het CBS onderzocht de bijdrage van verschillende typen bedrijven aan de Nederlandse economie. En hoewel het CBS in de opening van zijn rapport schrijft dat het onderzoek een ‘beschrijvend statistisch karakter’ heeft, benadrukt het persbericht hoofdzakelijk het belang van multinationals voor de Nederlandse economie.
Toen we aan het CBS vroegen waarom het koos voor deze invalshoek, kregen we te horen dat er in persberichten altijd een bepaald onderwerp wordt uitgelicht en dat de keuze daarvoor samenhangt met de onderzoeksvraag die de opdrachtgever meegeeft. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: ‘Het CBS voert regelmatig in opdracht betaald onderzoek uit, voor bijvoorbeeld departementen of media. Dit onderzoek betrof het economisch belang van multinationals, met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als opdrachtgever.’
De warme relatie tussen bedrijfsleven en overheid
Vorige week mocht de top van het Nederlandse grootbedrijf op eigen verzoek bij Mark Rutte aanschuiven. Onderwerp van gesprek was de ’verkilde relatie’ die na de maatschappelijke ophef rondom de afschaffing van de dividendbelasting tussen politiek en bedrijfsleven zou zijn ontstaan.
Het gaat hier niet alleen over de Unilevers en AkzoNobels van deze wereld
De feiten laten echter zien dat het grootbedrijf, politiek en landsbestuur juist bijzonder innige banden onderhouden. Diezelfde omstreden afschaffing van de dividendbelasting stond in geen enkel verkiezingsprogramma: het plan kwam op de agenda dankzij een jarenlange lobby van het bedrijfsleven.
En dat is geen incident. In zijn promotieonderzoek toonde Wimar Bolhuis vorige week aan dat bedrijven er in regeerakkoorden stelselmatig beter vanaf komen dan in de verkiezingsprogramma’s van de regeringspartijen is beloofd. Dat gaat vooral ten koste van beloofde lastenverlichtingen voor de burger en onderwijsuitgaven.
Definitiekwestie
Hoogleraar Daniel Mügge betoogde in een FTM-artikel ter gelegenheid van Prinsjesdag dat economische statistiek geen exacte wetenschap is en je heel goed moet kijken wat er eigenlijk achter de cijfers zit: ‘Je kunt de Nederlandse economie niet met statistiek doorgronden.’ Daar komt in dit onderzoek bij dat EZ het CBS specifiek het belang multinationals laat belichten, waardoor een vertekend beeld van de Nederlandse economie ontstaat.
De hoofdboodschap van het CBS-persbericht — dat multinationals goed zijn voor 30 procent van de economie — is op zichzelf niet apert onjuist. Maar het gaat hier niet alleen over de Unilevers en AkzoNobels van deze wereld, zoals RTLZ beweert. Die verwarring ontstaat door de definitie van het woord 'multinational,' dat in de volksmond wordt gebruikt voor bedrijven als Shell, Philips en Unilever. CBS hanteert een veel bredere definitie, waarbij het ook een bakkerij met twee filialen, één in Nederland en één in België, tot de categorie ‘multinational’ rekent.
Als je alleen kijkt naar Nederlandse multinationals met meer dan 250 werknemers, waartoe ook Unilever en AkzoNobel behoren, dan blijft van die 30 procent nog maar 9 procent over. De overige 21 procent komt voor rekening van het multinationale MKB en buitenlandse grootbedrijven met een vestiging in Nederland. Het nader specificeren van die 9 procent is niet mogelijk, omdat het CBS alle bedrijven met meer dan 250 werknemers als grootbedrijf beschouwd en daarbinnen geen verder onderscheid maakt.
In totaal zijn er volgens het CBS 8.200 Nederlandse MKB-multinationals en 2.100 Nederlandse grootbedrijf multinationals. Binnen die 2.100 zitten dus honderden grootbedrijven met net iets meer dan 250 medewerkers.
9 Procent van de economie toeschrijven aan het handjevol multinationals van de buitencategorie, zoals Shell, AkzoNobel en Unilever, zou dus nog steeds een overschatting zijn van hun bijdrage aan de Nederlandse economie.
De kunst van het weglaten
De insteek van het CBS-persbericht en de onderzoeksvraag van Economische Zaken — ‘Wat is het belang van multinationals voor de Nederlandse economie?’ — tekenen het beleid van het ministerie van Economische Zaken om het belang van de ‘multinational’ voor onze economie te benadrukken.
De fiscale bijdrage die bedrijven aan de Nederlandse schatkist leveren is echter volledig buiten beschouwing van het onderzoek gebleven. CBS zegt daarover tegen FTM: ‘De focus lag op de macro-economische onderwerpen toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Een fiscale benadering is natuurlijk ook mogelijk, maar viel buiten dit onderzoek.’
Dat is opmerkelijk. Juist over die fiscale bijdrage van multinationals bestaat immers een hoop onduidelijkheid. Bovendien staan belastingontwijking door en belastingdeals voor multinationals centraal in de maatschappelijke discussie over het nut van die grote ondernemingen voor de Nederlandse economie. Economische Zaken kiest er hier dus bewust voor om het fiscale verhaal buiten beschouwing te laten, terwijl dat juist de grote onbekende is om een compleet beeld te schetsen van de bijdrage van multinationals aan de Nederlandse economie en schatkist.
De rol van het MKB
Marjan van Loon, CEO van Shell Nederland, beweerde onlangs dat multinationals als Shell of Unilever goed zijn voor de Nederlandse werkgelegenheid. Ze stelde dat de zakelijke consumptie van horeca- of vervoersdiensten door Shell-medewerkers zorgt voor veel indirecte werkgelegenheid bij het MKB.
Als het kabinet banen wil creëren, is het veel effectiever om het MKB te stimuleren
Als je de cijfers van het CBS bekijkt, onderbouwen die evengoed het tegenovergestelde: juist dankzij de 1,1 miljoen niet-multinationale MKB'ers in Nederland (99 procent van het totaal aantal bedrijven) is de Nederlandse productieketen zo aantrekkelijk voor multinationals.
In het rapport van het CBS komt goed naar voren hoe complex onze economie is geworden als gevolg van de globalisering. Je kunt bedrijven bijna niet in isolement bekijken, omdat ze onderdeel zijn van lange productieketens waarin MKB en grootbedrijf ieder een eigen rol vervullen. Het multinationale grootbedrijf speelt vooral een belangrijke rol in de import en export, maar het MKB vormt de ruggengraat van de Nederlandse economie — en zorgt voor de meeste werkgelegenheid in de nationale keten.
‘Multinationals hebben vanwege dochter- en of moederbedrijven in het buitenland al een relatie met en een netwerk in het buitenland,’ schrijft het CBS. Grote bedrijven kunnen zo de hindernissen die gepaard gaan met export makkelijker overwinnen: ‘Kleine bedrijven lukt dat niet altijd. Daarnaast zijn ze vaak niet geïnteresseerd om te exporteren, bijvoorbeeld omdat ze hun diensten zoals reparaties of persoonlijke dienstverlening dicht bij huis uitvoeren.’ Midden- en kleinbedrijven leveren ook vaak de halffabricaten die via de eindproducten van een multinational alsnog in de export belanden.
Werkgelegenheid
Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat multinationals (zoals door het CBS gedefinieerd) verhoudingsgewijs voor minder werkgelegenheid zorgen dan het nationale MKB. In verhouding tot hun aandeel in de toegevoegde waarde (30 procent), productiewaarde (39 procent) en winst (32 procent) blijft de bijdrage van multinationals aan de Nederlandse werkgelegenheid flink achter: slechts 22 procent van het totaal aantal banen. Het aandeel van de loonkosten is wel in lijn met de toegevoegde waarde (30 procent). Het verschil ontstaat dus doordat er in verhouding minder mensen bij multinationals werken, maar dat zij meer verdienen dan bij andere bedrijven.
Puur cijfermatig kunnen we dus stellen: als het kabinet banen in Nederland wil creëren, is het veel effectiever om het nationale MKB te stimuleren dan het multinationale grootbedrijf te paaien. Zij verschaffen meer werkgelegenheid per euro omzet. Als het aandeel van multinationals in onze economie verhoudingsgewijs toeneemt, zal er bij een even grote economie dus minder werkgelegenheid zijn.
Het persbericht had ook kunnen luiden: ‘Belang van Nederlandse multinationals zwaar overschat’
De categorie 'overig', waarin bedrijfstakken als onderwijs en zorg sterk vertegenwoordigd zijn, zorgen na het MKB voor de meeste banen: 'Deze bedrijfstakken hebben geen winstoogmerk, zodat een relatief groot deel van hun toegevoegde waarde bestaat uit loonkosten.' Dit zijn bedrijfstakken waarin opvallend veel vrouwen werken, de lonen relatief laag zijn en de toegevoegde waarde hoog is ten opzichte van de productiewaarde. Maatschappelijke toegevoegde waarde, die bij onderwijs en zorg vaak hoog is, komt niet terug in de cijfers van het CBS.
Buitenlandse multinationals staan aan de andere kant van het spectrum: een hoge productiewaarde maar de laagste werkgelegenheid per euro toegevoegde waarde. Juist die buitenlandse multinationals worden dominanter in de Nederlandse economie. Het CBS rekende uit dat de productiewaarde van buitenlandse multinationals met 37 procent steeg tussen 2010 en 2016. De productiewaarde van Nederlandse multinationale grootbedrijven nam in diezelfde periode juist met 7 procent af. Dat zien we bijvoorbeeld terug in een toename van buitenlandse ketens in het Nederlandse straatbeeld, maar ook overnames van Nederlandse bedrijven die in buitenlandse handen terecht komen, dragen bij aan deze statistiek.
De beperkingen van cijfers
Maar wat vertelt die statistiek ons nou echt – en wat niet? Het CBS onderkent zelf de beperkingen van cijfers: 'De productiewaarde is vaak gerelateerd aan toegevoegde waarde en werkgelegenheid, maar ook aan zaken die buiten dit rapport vallen zoals CO2-uitstoot en ruimtebeslag.' Het CBS schrijft dat buitenlandse multinationals oververtegenwoordigd zijn in industrieën waar veel grondstoffen en intermediaire producten worden gebruikt binnen het productieproces. De consumptie van die grondstoffen en de negatieve effecten daarvan voor de leefomgeving zie je niet terug in de statistiek. 'Daarnaast importeren buitenlandse multinationals relatief veel.' Het CBS houdt daarom een slag om de arm: 'Het is mogelijk dat zij een groter deel van hun productieprocessen niet in Nederland, maar in het buitenland uitvoeren.' Dat zou kunnen verklaren waarom ze relatief weinig bijdragen aan werkgelegenheid.
Kortom: laten we ons niet blindstaren op cijfers en doen alsof die ‘het belang van de multinational’ objectiveren. De kop van het persbericht bij dit onderzoek had evengoed kunnen luiden: ‘Belang van Nederlandse multinationals voor economie zwaar overschat: minder dan 9 procent van bbp.’ Het is maar net welke boodschap de opdrachtgever wil belichten.
* Naschrift: Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, benadrukt in een schriftelijke reactie aan FTM de onafhankelijkheid van het CBS. 'Al ons onderzoek is beschouwend, ook het extra onderzoek dat we tegen betaling uitvoeren. Bij het uitvoeren van het onderzoek en het opschrijven van de resultaten laten we ons niet sturen. Opdrachtgevers hebben daar geen enkele invloed op. Dat is geen los statement, maar de kern van ons bestaan.'
45 Bijdragen
[Verwijderd]
Jan Smid 8
[Verwijderd]Said Ajouaau 5
Jan SmidJan Smid 8
Said Ajouaauhttps://www.rtlnieuws.nl/boulevard/artikel/4453571/slagter-pleit-voor-herinvoering-kijk-en-luistergeld
Said Ajouaau 5
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jan SmidJan Ooms 10
[Verwijderd]In Nederland is zelfs dát al niet meer nodig, ze doen het graag en/of klakkeloos.
En dan dat naschrift:
'Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, benadrukt in een schriftelijke reactie aan FTM de onafhankelijkheid van het CBS. 'Al ons onderzoek is beschouwend, ook het extra onderzoek dat we tegen betaling uitvoeren. Bij het uitvoeren van het onderzoek en het opschrijven van de resultaten laten we ons niet sturen. Opdrachtgevers hebben daar geen enkele invloed op. Dat is geen los statement, maar de kern van ons bestaan'
Als je je onafhankelijkheid op déze wijze moet benadrukken, hoe onafhankelijk ben je dan...?
MaartenH 10
Co Pater 7
MaartenHJustin ter Bogt 2
MaartenHJan-Marten Spit 9
Wauw. Dat is wat ik noem een rake observatie.
Het paradigma achter de vraagstelling is m.i. nog absurder.
Economie is een samenspel. Zonder infrastructuur, geschoolde werknemers, en dus zorgzame ouders, zonder wet en justitie, zonder toeleveranciers en universiteiten, de veeltaligheid, de meesters en juffen, onze zorgmedewerkers en politieagenten is bijvoorbeeld ook AkzoNobel helemaal niets. Desondanks worden alle verdiensten opgehangen aan de bedrijfsnaam, een paradigma dat leidt tot de absurde notie dat wij blij moeten zijn dat de kapstok waaronder de veelheid aan inbreng wordt opgehangen nou uitgerekend Nederland kiest als thuisbasis.
Het is tijd dat eens te benoemen voor de kul die zij is. Geen van die grote conglomeraten wordt geleid door ondernemers die in de eigen schuur, voor eigen rekening en risico, en met grote inzet succes creëerden en daar terecht voor beloond worden.
Brutalen hebben de halve wereld. Het is tijd dat de Nederlandse burgerij ook wat brutaler wordt. Dit is een prachtland om je te vestigen, en daarom behoren we ook tot de rijkste landen in deze wereld. Gerealiseerd door ons samen, niet het fiscale vestigingsklimaat.
Rutte/VVD probeert Nederland te overtuigen van het feit dat zij zwak is met het oogmerk haar te ontfutselen. Waarom laat Nederland dat slagen? Waarom laat Nederland de VVD ons land steeds verder ondermijnen door alles te corrumperen wat zij aanraakt - of het nou het CBS of het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum, ministeries of het OM is? Roei die partij politiek uit. In het landbelang.
Said Ajouaau 5
Jan-Marten SpitPieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitDe hogere toegevoegde waarde moet je niet zoeken bij de multinationals, die het van lage belastingtarieven en goedkope importen moeten hebben, maar bij nieuwe kleine bedrijven die de oude mastodonten beconcurreren. Daarom worden kleine innoverende bedrijven zoveel mogelijk opgekocht en uitgeschakeld door de mastodonten.
De kunstmatig lage rente als gevolg van het zo lang mogelijk willen handhaven van de euro helpt de mastodonten. Bij een rente van 0% kun je een lastig bedrijf gratis uitschakelen.
HeRo 7
Jan-Marten SpitRoel Kolthek 2
Jan-Marten SpitMatthijs 11
Jan-Marten Spitnick 4
Jan-Marten SpitHerinvoering van stemplicht lost misschien iets op.
20 tot 30 % van de kiesgerechtigden blijft weg.
Onder hen een niet verwaarloosbare groep minder bedeelden.
Minderbedeelden die het meest te lijden hebben van de hier gesignaleerde ongein.
[Verwijderd]
En inderdaad, de bijdrage aan belastingen en daarmee aan het soepel laten lopen van de maatschappij zou een apart onderzoek meer dan rechtvaardigen.
Co Pater 7
Als ik in mijn eentje 80 % van alle omzet genereer dan wordt ik ( on ) terecht als zeer succesvol voor de Nederlandse economie beschouwt, want de rest van het land zal in diepe armoede verkeren.
Cijfers kunnen nooit alles verhullend zijn, er zit nog een heel batterij aan verhalen en uitleg achter. Multinationals nemen een groot percentage van de omzet voor hun rekening, maar een klein percentage werkgelegenheid. Onbelangrijk ? nee toch.
Voor de Nederlandse burger is werk belangrijk ( inkomen ) en daarom is werk in zijn eigen omgeving hoofdzaak, zie : https://www.socialtrade.nl/webshop/lokale-economie-wereldwijd/
Multinationals zijn dus totaal niet interessant voor de economie. We moeten meer inzetten op echte en sociale economie in de eigen omgeving. Migratiestromen zijn al heel lang een gegeven, al in de tijd van Plato was het actueel en is gebaseerd op het gegeven dat er niet genoeg werk is voor iedereen, waardoor mensen gaan verkassen in de hoop ergens anders wel een inkomen te verkrijgen. economische vluchtelingen komen voort uit de globalisering zelf : https://www.bol.com/nl/p/vloeibare-tijden/9200000091494123/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=pk2kraXqkolLy0cBtJlOHA.1.2.ProductImage
Matthijs2 5
Paul Quekel 3
Wie gelooft de minister-president nog? Nu weer een zogenaamd sms’je van de voorzitter van bestuur van Unilever. “We komen niet naar Rotterdam”. Mijn hypothese. Overleg in achterkamertjes. De afschaffing van dividend belasting was politiek, staatsrechtelijk en voor de burgers niet meer verdedigbaar. En dan komt de aap uit de mouw om de minister-president nog enigszins zonder enorm gezichtsverlies deze omstreden geste aan het grote bedrijfsleven anders te laten formuleren. Ja u begrijpt het al, de heroverweging van het kabinet was al vastgesteld en een opzetje tussen de minister-president en dezelfde spelers bij de soap over de dividend belasting. Niet naar de aandeelhouders maar naar de verlaging van de vennootschapsbelasting, meer winst en dus meer dividend voor de aandeelhouders, waarbij de verlaging voor de Multinationals zelfs 2,5 keer groter is dan voor het MKB. Een grotere verlaging voor het MKB met meer dan 60% van alle niet publieke banen in Nederland was doeltreffender geweest. Sigaar uit eigen doos of slim onderhandeld door de 16 bezoekers aan het Torentje? Wordt nu ook de belasting (1,8 miljard euro) voor DGA’s over het privé lenen uit de eigen MKB onderneming afgeschaft?
Paul Quekel
Waalwijk
marcel 7
Paul QuekelDeze lieden hebben het toch maar weer voor elkaar dat de premier zich nogmaals voor hun karretje heeft laten spannen. Na het sms'je van Paul vind ik dat een prestatie van de buitencategorie.
Rob Jetten zei hierover onlangs dat "de bakker om de hoek profiteert van het verlagen van de venootschapsbelasting". Deze uitspraak is niet correct.
Als een directeur-grootaandeelhouder winst wil uitkeren, is deze winstuitkering namelijk ook belast bij de inkomstenbelasting. En laat het kabinet nou net de belasting verhogen op deze vorm van winstuitkering. Weg bijna al het voordeel.
Moraal van het verhaal: vooral het internationaal grootbedrijf profiteert en de bakker (op de hoek) nauwelijks.
Josette van Os 3
https://quoteinvestigator.com/2014/01/15/stats-drunk/
Jan-Marten Spit 9
Josette van Ossquarejaw 5
Martin Haarmans 5
squarejawJan-Marten Spit 9
Martin HaarmansDat is paradoxaal. Als de "wetenschap goed is", dan deugt -dus- ook de presentatie.
Martin Haarmans 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Martin Haarmans[Verwijderd]
squarejawRoland Vanderschaeghe 4
Marco Roepers 6
Martin Haarmans 5
Marco RoepersMarco Roepers 6
Martin HaarmansMartin Haarmans 5
Marco Roepershttps://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/41/multinationals-goed-voor-30-procent-economie
vind je:
https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2018/41/multinationals-en-niet-multinationals-2010-2016
Hierop:
https://www.cbs.nl/-/media/_excel/2018/41/tabellenset-multinationals-direct-economisch-belang-multinationals.xlsx
Het CBS zal ongetwijfeld nog meer in huis hebben.
Martin Haarmans 5
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/41/multinationals-goed-voor-30-procent-economie
Ik heb het doorgekeken. De feitelijke inhoud lijkt me correct. Wat is nu eigenlijk het probleem? De inhoud of de kop "Multinationals goed voor 30 procent economie" en de presentatie?
Ik vind de presentatie ongelukkig omdat de meeste mensen niet weten dat een multinational ook 2 medewerkers in dienst kan hebben. Bv 1 in België en 1 in Nederland. De kop had ook kunnen zijn MKB goed voor 75 % (of zoiets) van de economie. Dat is overigens ook geen neutrale kop.
Jan-Marten Spit 9
Martin HaarmansMisleiding. Het formeren van een boodschap met het oogmerk de ontvanger van het bericht iets anders te laten begrijpen dan de zender kent als waarheid.
Wijs in het plaatje boven het CBS artikel het MKB bedrijf aan met minder dan 250 werknemers en vestigingen in meer dan 1 land.
https://imagescbs.blob.core.windows.net/images/52563030314a4a545a41734e585333746b322b4e61773d3d/900x450.jpg
Lees:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/30/multinationals-prominent-in-nederlandse-economie
waarin staat:
"Voorbeelden van buitenlandse multinationals zijn Tata Steel (voormalige Koninklijke Hoogovens), LIDL en V&D (Sun Capital). Voorbeelden van Nederlandse multinationals zijn AkzoNobel, Philips en Ahold. "
Een volstrekt andere definitie van 'multinational'.
Het probleem hier is misleiding.
Martin Haarmans 5
Jan-Marten Spit[Verwijderd]
Jan-Marten SpitWietze van der Meulen 6
Nog een kleine tip voor dhr. Van Mulligen.
Het zou het CBS sieren om de ontwikkelingen van de private schulden in Nederland eens even goed naar buiten te brengen dan de collectieve staatsschuld. Al was het alleen maar omdat die private schulden ongeveer het vijfvoudige van de staatsschuld bedragen en de groep die de staatsschuld moet dragen (wij allemaal) dan ook nog groter is dan de deelpopulatie waarop de private schulden rust.
nick 4
Wietze van der MeulenHet lijkt al zover te zijn gekomen dat op het praten over de ontstellend hoge private schulden een taboe rust.
Maar ja, de hand in eigen boezem steken, blijft lastig.
Anders kunnen we niet langer Griekenland en de laatste tijd meer en meer Italië bashen.
Begrijp mij goed, ik sluit niet mijn ogen voor zaken die in die landen nadrukkelijk aan verbetering toe zijn. Maar ten aanzien van de opgetelde staatsschuld en de private schuld doet Italië het net iets beter dan Nederland.
Enig beschaamd zwijgen is dus wel zo gepast.
[Verwijderd]
Een standaard argument is dat de kamerleden in de top van die bedrijven plaatsnemen om betrokken te blijven. Maar dat dat natuurlijk nooit ten koste gaat van hun onafhankelijkheid. Dat argument valt om als die bedrijven aantoonbaar beter worden vertegenwoordigd.
Martin 12
F. Passet 4
nick 4
Dank je.