
Van schimmige stichtingen tot anonieme suikerooms: Follow the Money houdt de financiering van onze politieke partijen nauwlettend in de gaten. Lees meer
In de politiek draait het om meer dan idealen, belangen, inhoud en poppetjes. Zonder geld is er geen politieke partij, zo simpel is het. Maar wie betaalt, bepaalt. Waar komt het geld dat partijen te besteden hebben vandaan? Van schimmige stichtingen tot anonieme suikerooms: Follow the Money houdt de financiering van onze politieke partijen nauwlettend in de gaten.
Tweede Kamer kan weinig uitrichten tegen Baudet en zijn bv’s
Toezichthouder partijfinanciën: ‘Geld is te belangrijk geworden in de politiek’
De dubbele pijn van de PvdA: met de kiezer is ook het geld weggelopen
Expert partijpolitiek Gerrit Voerman: ‘Het gelijke speelveld in de politiek is verdwenen’
De dubbele petten van Barendrechts machtigste politicus
Podcast | Hoe politieke partijen aan hun geld komen
De oorlogskas van lokale partijen is goed gevuld
Geldschieters vinden is voor Volt een koud kunstje
Waarom heft D66 haar eigen invloedrijke lobbyclub op?
Van rijksmonument tot zolderkamer: hier zetelen onze politieke partijen
De CDA Business Club dineert op Paleis Soestdijk © Via Peter Arensman
CDA Business Club: tegen betaling aanschuiven bij politici
Het gaat het CDA financieel slecht. Het ledenaantal holt al jaren achteruit en van de 54 Kamerzetels uit 1989 zijn er slechts 19 over. De ‘Business Club’ biedt een welkome oplossing. Ondernemers kunnen voor een fors bedrag lid worden en krijgen vervolgens toegang tot besloten diners, waar ze dineren met ministers, Kamerleden en andere partijprominenten.
-
Neveninstellingen spelen een belangrijke rol bij de financiering van het CDA. Uit onderzoek van FTM blijkt dat het CDA drie neveninstellingen heeft die evenementen organiseren voor donateurs.
-
Een daarvan is de CDA Business Club, een netwerk van succesvolle ondernemers. De club organiseert jaarlijks vijf evenementen op prachtige locaties. Leden dineren daar samen met ministers, staatssecretarissen en Kamerleden, met wie ze hun ondernemerszorgen kunnen delen.
-
Peter Arensman is de oprichter van de Business Club. Hij vertelt FTM hoe zijn organisatie het CDA ondernemersvriendelijker heeft gemaakt.
-
Voorts beschikt het CDA over twee beleggingsfondsen: het Fonds WI en het Steenkamp Fonds. Uit onderzoek van FTM blijkt dat Fonds WI eerste belangen heeft in grote Nederlandse bedrijven, zoals Shell, Heineken en de ING. Ook het CDJA, de jongerenorganisatie, heeft een stichting om de kas te spekken.
Op 3 februari 2020 verzamelt een groep ondernemers en Kamerleden zich in de dinerzaal van Paleis Soestdijk. De zaal stamt uit de tijd van Willem II, die van 1840 tot 1849 koning was, en is tegenwoordig te huur voor besloten diners. De avond begint met een praatje van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, gevolgd door een diner. De gasten netwerken, praten bij met oude bekenden en sluiten hier en daar een deal. Ook bespreken ze het ondernemersleven met politici en luchten ze hun hart.
De aanwezige ondernemers zijn lid van de CDA Business Club. Die organiseert jaarlijks vijf evenementen voor haar leden, waar zij met partijprominenten van gedachten kunnen wisselen.
Peter Arensman is de oprichter van de Business Club. Wanneer we hem in zijn kantoor spreken, aan de vooravond van de coronacrisis, vertelt hij er trots over: ‘Toen ik in 2008 begon, hadden 40 van de 42 Kamerleden helemaal niets met ondernemers. Nu zitten er 19 Kamerleden die in de gaten hebben dat ondernemers gave mensen zijn. Hoe komt dat? Omdat ze af en toe eens naar zo’n CDA Business Club-avond gaan. Als ze de hele avond met een ondernemer praten, horen ze wat die meemaakt en wat het betekent om ondernemer te zijn.’
Arensman is een boomlange vent. Hij zit in zijn bureaustoel, zijn rug ietwat gekromd, terwijl hij vertelt over de club die hij heeft grootgebracht. Tussendoor komen zijn zoons binnen, die in het kantoor aan het studeren zijn, om te vragen of hij iets van de supermarkt wil.
De journalist vroeg of hij anoniem 15.000 euro kon schenken. Het CDA legde hem keurig uit hoe dat kon
De Business Club is een neveninstelling van het CDA, wat betekent dat zij erop is gericht om de activiteiten van de partij te ondersteunen. Neveninstellingen zijn onmisbaar voor de financiering van het CDA; het grootste deel van donaties hoger dan 4500 euro (vanaf dat bedrag moet de herkomst openbaar worden gemaakt) vindt er zijn oorsprong. Het CDA heeft vijf neveninstellingen. Drie daarvan zijn clubs die avonden organiseren waar donateurs in select gezelschap met partijprominenten in contact komen, zoals de CDA Business Club. De andere twee zijn beleggingsfondsen.
Afgelopen zomer wist De Telegraaf via een undercover-onderzoek aan te tonen dat het CDA, net als een aantal andere partijen, open stond voor anonieme donaties boven het wettelijk maximum van 4500 euro. Boven dit bedrag moeten giften worden geopenbaard. De journalist deed zich voor als potentiële donateur, en vroeg of hij anoniem 15.000 euro kon schenken. Het CDA legde hem keurig uit hoe hij dat kon doen, en beloofde hem dat hij met ‘een selecte groep mensen’ mocht komen praten over wat hij belangrijk vond.
‘Gestructureerd ondernemerszaken agenderen’
De CDA-website beschrijft de organisatie, die in 2008 werd opgericht, als ‘een netwerk van circa 100 directeur-grootaandeelhouders dat geregeld contact heeft met politici, in een informele sfeer’. Het lidmaatschap kost 1500 euro, al betalen kleine ondernemers minder. De website belooft de leden ‘een zakelijk netwerk van gelijkgestemden’ en de mogelijkheid om ‘op gestructureerde wijze ondernemerszaken op de politieke agenda te krijgen’.
In de statuten van de Business Club staat dat de opbrengsten zoveel mogelijk ten goede moeten komen aan het CDA. FTM kreeg inzage in de jaarstukken. Nagenoeg alle inkomsten bestaan uit bijdragen van leden; in 2018 waren dat er 84. In 2012 en 2013 organiseerde de Business Club een fondsenwervingsdiner. Arensman zegt hierover: ‘Dit waren diners met onze vaste leden in wat kleinere groepen. Zo konden we langer doorpraten over bepaalde onderwerpen.’ Deze twee diners brachten elk ruim 50.000 euro in het laatje. In 2014 nam de partij de organisatie van de fondsenwervingsdiners over.
screenshot van de website van de CDA Business Club
Het grootste deel van de uitgaven zijn organisatorisch van aard: huur van locaties, bureaukosten etc. Van het geld dat overblijft gaat het meeste naar kiezersonderzoek. In 2012 en 2013 doneerde de Business Club ook aan het fonds voor verkiezingscampagnes, beide jaren ruim 40.000 euro. In 2014 stopte de Business Club daarmee, omdat Arensman liever wilde doneren aan ‘zaken die de partij structureel verbeteren’.
In 2012 en 2013 lagen de inkomsten veel hoger, omdat de Business Club beide jaren een fondsenwervingsdiner organiseerde. Nu gebeurt dat niet meer. Volgens Arensman is dat vanwege de invoering van de Wfpp, die sinds 2013 van kracht is. Daarin staat dat alle donaties aan partijen en hun neveninstellingen boven de 4500 euro openbaar moeten zijn. ‘Ik ken via mijn netwerk best wat mensen die geld zouden willen geven aan bijvoorbeeld een wetenschappelijk instituut. Dat doen ze nu niet meer.’
Koeien in de wei
Arensman vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Business Club. In 2005 deed hij een project met Joop Atsma, indertijd Kamerlid, om meer koeien in de wei krijgen. Boeren hielden hun koeien steeds vaker op stal, om kosten te drukken. Atsma zocht vijf boeren uit en Arensman sponsorde hen met 25.000 euro om 400 koeien buiten te laten grazen. Het project trok veel aandacht. ‘Uiteindelijk ben ik op alle radiozenders en in kranten geweest.’
Arensman: ‘Naar aanleiding van alle media-aandacht organiseerde men een rondetafelgesprek over de weidegang, onder leiding van Paul Schnabel, die toen directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau was. Ik mocht ook aanschuiven. Toen zat ik daar ineens, samen met politici en de bazen van Campina en Friesland Foods.’ Nog datzelfde jaar besloot Campina boeren een toeslag te betalen voor de melk van koeien die weidegang kregen. Friesland Foods volgde een jaar later. Arensman: ‘Ik was helemaal flabbergasted. Een klein project groeide uit tot iets dat ik zelf nooit had kunnen regelen. Zoiets kun je van de grond krijgen als je gebruik maakt van de media, en wanneer politiek en bedrijfsleven samenwerken. Daar was ik zo enthousiast over.’
‘Ik heb een groot netwerk in Nederland, dus ik kan overal binnenkomen’
Het weideproject maakte Arensman een graag geziene gast bij CDA-politici. Joop Atsma stelde hem, in Arensmans woorden, ‘trots als een pauw’ voor aan alle Kamerleden en hij mocht af en toe een diner bijwonen. In 2008, tijdens een van deze diners, beklaagde Arensman zich over de kabinetsplannen voor een villabelasting, of ‘jaloeziebelasting’, zoals hij het noemde.
‘Toen ik zei dat ik daar razend over was, begonnen ze me een beetje uit te lachen. Ik vroeg waarom, en daar kwam uit naar voren: “Ja, jij bent een ondernemer, jij bent eigenlijk niet te vertrouwen. Alle ondernemers moeten aangepakt worden.” Nou, ik was in shock. Dat de linkse partijen zo denken: daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar mijn eigen CDA? Toen dacht ik: ik moet iets doen. Ik ben naar de partijvoorzitter gegaan, Peter van Heeswijk, en heb drie voorstellen gedaan; een daarvan was een business club.’ Arensman hoopte daarmee ‘een realistischer beeld van ondernemers’ te creëren.
Dossier
De financiering van onze politieke partijen
Al sinds 2003 waarschuwt de Europese anti-corruptiewaakhond GRECO dat de financiering van politieke partijen in Nederland risico’s in zich draagt. Met name het veelvuldige gebruik van stichtingen leidt tot schimmigheid over de vraag wie de bronnen van het geld zijn. En dat opent de weg naar het ‘kopen’ van politieke invloed en kan zelfs tot corruptie leiden. In dit dossier leggen we de financiering van alle Nederlandse politieke partijen onder de loep.
Op de CDA-website prijken de vele uitjes en avonden die de Business Club heeft georganiseerd. De locaties lopen uiteen: Paleis Soestdijk, het hoofdkantoor van KPN, de Amerikaanse ambassade (inclusief een praatje van Pete Hoekstra). Arensman: ‘Ik heb een groot netwerk in Nederland, dus ik kan overal binnenkomen.’ Op de diners zijn Kamerleden aanwezig. Er is ook altijd wel een minister of staatssecretaris die een praatje houdt; de afgelopen vijf keer waren dat Hugo de Jonge, Raymond Knops, Jan Kees de Jager, Wopke Hoekstra en Sybrand Buma. Arensman: ‘Ministers zeggen altijd: “Ik kom even spreken en daarna ben ik weer weg.” Maar meestal blijven ze hangen, omdat ze merken dat er een heel ontspannen sfeer is.’
Ad Koppejan zat van 2006 tot 2012 voor het CDA in de Tweede Kamer. Tegenwoordig is hij ondernemer en lid van de club. Hij vertelt FTM: ‘Als Kamerlid vond ik het al interessant om aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten, omdat je er kennis kunt nemen van wat er in het bedrijfsleven speelt. Er is toch wel een kloof tussen de politiek en het bedrijfsleven. De CDA Business Club brengt met haar bijeenkomsten deze twee werelden in verbinding.’
screenshot van de website van de CDA Business Club
Naast de reguliere avonden is er elk jaar een ‘expertmeeting’. Een groep van 10 tot 15 ondernemers praat dan met Kamerleden die economie in hun portefeuille hebben. De Kamerleden lichten de aankomende plannen toe en de ondernemers kunnen thema’s aansnijden die zij belangrijk vinden.
De leden komen uit allerlei sectoren. Arensman: ‘Voor Kamerleden is dat fijn. Als ze iets over een bepaalde sector willen weten, dan vragen ze mij of ik iemand in mijn club heb die daar iets over weet.’ Dat laatste gebeurt echter maar zelden, voegt hij later toe. De leden variëren van eenmanszaken tot multinationals. Één van de leden heeft maar liefst 60.000 werknemers. Wie dat is, wil Arensman niet zeggen: ‘Ik heb iedereen beloofd dat ik nooit zonder toestemming zal vertellen wie lid is, want dat ligt gevoelig in Nederland. Als je je associeert met een bepaalde partij, kan dat je business kosten.’
Kamerleden hebben te weinig assistenten om zich te verdiepen in alle complexe dossiers. ‘Daardoor zijn ze genoodzaakt met lobbyisten te praten’
Wel of geen lobbyclub?
Inmiddels is Arensman een heuse Haagse insider. Hij kent alle CDA-politici en noemt ze bij de voornaam. ‘Soms neem ik contact op als ik denk dat ik iets moet doen voor het algemeen belang.’ Zo keerde Arensman zich fel tegen het overheidsadvies aan werknemers om zoveel mogelijk thuis te werken. Hij schreef er namens de Business Club een ‘brandbrief’ over, zo meldde het Algemeen Dagblad op 15 mei. Die brief ging naar alle CDA-kopstukken, inclusief Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra. Het komt niet vaak voor dat Arensman het kabinetsbeleid zo direct probeert bij te sturen: ‘Ik zou de hele dag kunnen beïnvloeden, maar daar heb ik geen tijd voor. Ik moet een bedrijf in de lucht houden.’ Hij doelt op BAS consultancy, zijn eigen bedrijf.
Arensman vindt dat partijen te weinig geld krijgen. Kamerleden hebben te weinig assistenten om zich te verdiepen in alle complexe dossiers. ‘Daardoor zijn Kamerleden genoodzaakt om met lobbyisten te praten.’
Valt de CDA Business Club ook in die categorie? Nee, zegt Arensman: ‘Het is natuurlijk een fine line tussen invloed kopen en praten over het algemeen belang. Ik probeer altijd afspraken te maken met mijn leden. De mores van onze club is: je gaat niet lobbyen voor je eigen bedrijf. Maar stel je voor dat je in een belangrijke sector zit en daar is een probleem, dan mag je dat natuurlijk wel bespreken met een Kamerlid dat naast je zit.’
De penningmeester van de Business Club, Rob Meines, is lobbyist. Toch opvallend voor een niet-lobbyclub. Meines is de oprichter van Meines Holla, volgens de Volkskrant ‘het deftigste lobbykantoor van Den Haag’. Het bedrijf heeft oud-politici van statuur in dienst, zoals Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken (CDA) en Fred Teeven, oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD). Meines lobbyde onder andere voor de aankoop van de Saab Gripen, een Zweeds gevechtsvliegtuig en JSF-concurrent. Arensman vindt het niet problematisch dat Meines bij zijn club zit, maar juist bewonderenswaardig: ‘Toen hij lid werd, zei ik: “Rob, waarom wil je dat? Lid worden is slecht voor je business, want als jij openlijk CDA’er bent, zijn er misschien Kamerleden die minder zin hebben om met jou te praten.” Maar hij had de afweging gemaakt, en wilde het toch doen.’
In zwaar weer
De giften van neveninstellingen en andere stichtingen zijn de laatste jaren belangrijker dan ooit. Sinds 2010 zag het CDA een groot deel van zijn inkomstenbronnen verdampen. In 2010 waren de totale inkomsten van de partij, het wetenschappelijk instituut en de jongerenafdeling 7,6 miljoen; in 2018 was dat nog maar 5,7 miljoen. Subsidies namen een snoekduik na het zetelverlies in 2010 en 2012 (het zetelaantal bepaalt mede de hoogte van partijsubsidies).
In 2017 stegen de subsidies enigszins, maar ze bereikten niet meer het oude niveau. De contributies zijn lichtelijk gezakt door de ledenterugloop. Partijen vangen dit gedeeltelijk op door de contributietarieven te verhogen, zoals FTM al eerder beschreef.
‘Bij het CDA zien ze hoe Baudet (FvD) een paar ton stuk slaat aan marketing en vervolgens de grootste partij wordt’
Wanneer klassieke inkomsten afnemen, zijn neveninstellingen en stichtingen een handig vehikel om daarvoor te compenseren. In februari van dit jaar richtte het CDA een nieuwe neveninstelling op: de CDA Club van 100. De stichting is bedoeld als ‘een permanente stut onder het CDA wat betreft fondsenwerving voor de verkiezingskas,’ zo staat op de CDA-website. Arensman hierover: ‘Bij het CDA zien ze hoe Baudet (FvD) een paar ton stuk slaat aan marketing en vervolgens de grootste partij wordt.’
De kersverse Club van 100 lijkt in veel opzichten op de Business Club van Arensman. Ook deze organisatie biedt haar leden toegang tot prominente CDA-bestuurders: eens per jaar is er een bijeenkomst, waar ook ministers en Kamerleden aanwezig zijn. Je hoeft alleen geen ondernemer te zijn: wie 2500 euro per jaar betaalt, kan lid worden.
De Club van 100 is een initiatief van Hans van der Wind, een ondernemer die zijn vermogen dankt aan de verkoop van zijn schoolboekhandel Van Dijk. Volgens zakenblad Quote was zijn vermogen in 2019 88 miljoen. Van der Wind draagt het CDA een warm hart toe: hij is sinds 2008 lid van de Business Club, en in 2017 schonk hij de partij 177.000 euro. Het is de op een na grootste particuliere donatie die we tijdens ons onderzoek aantroffen. Alleen vastgoedman en 50Plus-fan Chris Thünnessen gaf meer. Van der Wind heeft geen behoefte aan een gesprek over zijn stichting: ‘Aangezien je al met Arensman hebt gesproken, denk ik niet dat een gesprek met mij zinnig is.’
Schimmigheid rond oorlogskas voor jongeren
Ook het CDJA heeft een stichting om de kas te spekken: de stichting Bevordering Christen Democratische Jongeren Activiteiten, opgericht in 1995. Het doel ervan, zo meldt het CDJA aan FTM: de bekostiging van campagne-uitgaven en de promotie van jonge kandidaten op de kieslijst.
Dat de stichting geen jaarrekening hoeft te publiceren speelt daarbij geen rol, aldus het bestuur
De stichting wil niet vertellen hoeveel geld erin omgaat of waar dat vandaan komt. ‘Daar doen wij geen uitspraken over,’ zegt een bestuurslid.Volgens de statuten haalt de stichting haar vermogen uit ‘bijdragen van deelnemers aan de door de stichting georganiseerde activiteiten, donaties, subsidies, giften en erfstellingen’.
Waarom het CDJA überhaupt een aparte stichting nodig heeft, is onduidelijk. Het bestuur ervan bestaat volledig uit (oud-)CDJA-bestuurders. Het CDJA zou dit campagnefonds makkelijk intern kunnen bijhouden. Het CDJA-bestuur heeft geen verklaring voor het bestaan van de stichting, anders dan dat het historisch zo is ontstaan. Dat de stichting geen jaarrekening hoeft te publiceren – in tegenstelling tot het CDJA – speelt daarbij geen rol, aldus het bestuur.
De beleggingsmarkt op
Het CDA heeft twee beleggingsfondsen die de partij jaarlijks steunen: het Fonds Wetenschappelijk Instituut (Fonds WI) en het Prof. Steenkamp Fonds. Het Fonds WI is de grootste van de twee. Het stamt uit 1974 en beschikt over ongeveer 3 miljoen euro; de beleggingsopbrengsten gaan, niet geheel onverwacht, naar het Wetenschappelijk Instituut. Elk jaar doneert het fonds 150.000 euro. Opvallend is dat het Fonds WI aandelen heeft in grote Nederlandse bedrijven: in 2018 belegde het fonds onder andere in Shell, Heineken en de ING.
Het Prof. Steenkamp Fonds is aanzienlijk kleiner, een krappe 2 ton. Naast beleggingsopbrengsten krijgt het fonds ook donaties. Wie 500 euro of meer doneert, wordt ‘vriend van het Steenkampfonds’ en is welkom op de jaarlijkse lunch tijdens het partijcongres. Tussen 2013 en 2018 doneerde dit fonds 145.000 euro aan het CDA. Dit geld was bedoeld voor de opleiding van CDA-politici en voor wetenschappelijk onderzoek.
‘Het is mede dankzij mijn huis dat in het regeringsakkoord staat dat alle bebouwde omgeving verduurzaamd moet worden’
Van bekende naar beleidsmaker
Arensman is een groot voorstander van duurzaamheid. Hij was de eerste Nederlander met een Tesla en zijn huis is energieneutraal. ‘Het is mede dankzij mijn huis dat in het regeringsakkoord staat dat alle bebouwde omgeving verduurzaamd moet worden. Ik zat in de commissie van het CDA die het hoofdstuk duurzame energie voor het verkiezingsprogramma schreef. Sybrand [Buma, de toenmalige fractievoorzitter van het CDA – red.] had niet zoveel met duurzaamheid, maar ik ben naar hem toegegaan en heb verteld over mijn huis.’ Vervolgens belandde de verduurzaming van de bebouwde omgeving in het verkiezingsprogramma. Volgens Arensman heeft het CDA het plan vervolgens het regeerakkoord ingeloodst. ‘D66 was natuurlijk voor, de VVD niet per se, dus was het CDA bepalend.’ Met de juiste contactens kun je een verschil maken, wil Arensman maar zeggen.
Persoonlijk profiteren van zijn invloed doet hij naar eigen zeggen nauwelijks: ‘Ik heb maar één agenda: het algemeen belang.’
66 Bijdragen
Renée Zondervan 3
Jan Riemens 2
Renée ZondervanRenée Zondervan 3
Jan RiemensJan Riemens 2
Renée ZondervanRenée Zondervan 3
Dat de waardevrijheid van de wetenschap geweld werd en wordt aangedaan, door leerstoelen te verkopen, is al een godspe....
Dat we eigenlijk geregeerd worden door Lobbyisten van grote multinationals, wist ik ook..
Nu zit ik met een misselijk gevoel dat deze politici, betaald door de belastingbetalers,
Ggghristelijk.... Democratisch? Hun 'ziel', op onze kosten dus, duur dinerend, fêterend, old boys/new boys netwerkend, te koop aanbieden...
De hoogste bieder mag zeggen wat hij belangrijk vindt... Democratisch?....Give me a break!
Ik heb er nóg een kater bij...
Dank Jeroen Wijnen en Dennis l'Ami, voor weer een stuk, zeer ontluisterende, kennis....
Jan Ooms 10
Renée ZondervanMisselijkmakend is misschien nog wel een understatement als je ziet hoe er door de verschillende ‘ondernemers’ en ‘politici’ met publiek geld wordt omgesprongen, daarbij enkel zichzelf verrijkend en het gepeupel verarmend.
Aan de andere kant gelukkig dat er nog enkele media zijn, waaronder FTM, die tegen de stroom in dit soort zaken blijven aankaarten: ‘Opdat wij niet vergeten...’
Al Dam 3
Renée ZondervanDe feiten zeggen toch echt wat anders. Het volk wordt bestolen met energiebelastingen om de groene revolutie mogelijk te maken. Dit wordt geduwd door links ideologische activistische "wetenschappers" die niet naar het grote belang kijken maar eenzijdig een totale transformatie van de wereld willen. En wel per direct. Daar komt geen lobyist van het bedrijfsleven aan te pas.
Bedrijven maken er overigens wel graag gebruik van om, net als de linkse activistische wetenschappers uit de subsidieruif te leven die door ons burgers maandelijks opgehoest moet worden.
Waardevrijheid komt van alle kanten helaas, links en rechts. De vraag is hoe dan ook hoe democratisch nederland werkelijk is ja, met alle belangengroepen en ons partijstelsel wat haaks staat op onze grondwet.
Roland Horvath 7
Hun enige doelgroep blijkbaar.
En verstand hebben ze ook niet.
Want dat groot CDA licht Peter Arensman PA, oprichter van de Business Club, die het CDA ondernemersvriendelijker heeft gemaakt, pocht over de duurzaamheid van zijn Tesla.
Als er één auto niet duurzaam is dan is het wel de Tesla. Zeer duur zodat niet iedereen op deze wereld een Tesla kan kopen. En de elektrische energie komt vooral van fossiele brandstof en zelfs van biobrandstof.
Het ophemelen in plaats van verbieden van biobrandstof leidt tot het kweken van planten, waarvan de olie moet dienen voor energie productie. Ten koste van het landbouw areaal voor voedsel productie van de plaatselijke bevolking.
En men mag verwachten dat neoliberale lichtgewichten als Bolsonaro en Trump in staat zijn het hele Amazone woud om te hakken voor energie productie.
De batterij van de Tesla is een lithium ion accu. Lithium en anders vanadium zijn zeldzame metalen die niet zo maar moeten dienen om zogenaamd duurzame auto's als de Tesla te fabriceren. Schattingen over de voorraden van de twee metalen spreken van een voorraad die voldoende is voor zo'n 200 à 400 jaar. Dan is het lithium verspreid over de hele aarde en verbruikt. Moeilijk te hergebruiken.
De tijdshorizon voor duurzaam moet niet 400 jaar zijn, en ook geen 4 miljard jaar want dan is de zon bijna opgebrand. De tijdshorizon voor duurzaam moet dus beperkt worden bijvoorbeeld tot slechts 400 miljoen jaar.
Ondernemersvriendelijker in het neoliberale discours van PA, dat betekent dat voor het CDA niets geld mag kosten behalve dividenden. En dat de grote ondernemingen geen bedrijfsbelastingen moeten betalen, dat moeten de burgers maar doen.
Dat is het einde van de economie. Door geldgebrek bij de 99%. Resultaat in de regel een tientallen jaren durende depressie zoals in 1873-1896 en 1929-WO2.
CDA staat voor Contra Duurzaam Appel.
Al Dam 3
Roland HorvathRoland Horvath 7
Al Damneoliberaal is niet neo maar retro. In die term betekent liberaal niet vrij in de zin van de liberté van de FR revolutie van 1789. Het is niets meer dan de vrijheid van de ondernemingen, die door geen reglementen of door de macht van overheden worden beperkt. De betekenis van de term neoliberaal is vandaag de dag dus zeer negatief.
Het neoliberale ruïneert de hele economie en de hele maatschappij op de lange termijn.
Door een te grote ongelijkheid in macht en inkomen van de superrijken tegenover de 99%.
Het neoliberale staat dus voor een ongeremde vrije markt economie en dat is vaker voorgekomen in de loop van de laatste 2.000 jaar. Met alle negatieve gevolgen van dien.
Martien van Dongen 4
Al DamBeide zaken hebben we niet meer of nooit gehad.
Nu is er enkel monopolie vorming met behulp van de financiële markten, gmo's .
Voor de schijn creeert de politiek marktwerking zoals in de zorg of energie enzv.
Gerrit Zeilemaker 6
Al Damhttps://www.youtube.com/watch?v=WonwbKR7n5A&fbclid=IwAR0nJt8N2pyd4zGt-00Hak4Zl9M2ADPymAHuyFzQ-ntoRcEUznhbzSSwm9U
Nico Janssen 7
Roland HorvathMartien van Dongen 4
Nico JanssenDoor afspraken met andere fabrikanten is er veel geld verdient met zeer vervuilende auto's op de markt te brengen.
De eerste Tesla rijders kregen meer dan 20.000 euro subsidie per jaar op hun zakelijke Tesla.
Nico Janssen 7
Martien van DongenTesla is in elk geval een stuk milieuvriendelijker dan auto's in dezelfde klasse, lees nog even deze blog van (wel) een expert: https://innovationorigins.com/nl/een-correctie-op-onjuiste-informatie-over-de-uitstoot-van-broeikasgassen-door-elektrische-voertuigen-auke-hoekstras-reactie-op-de-berekeningen-van-damien-ernst/
Martien van Dongen 4
Nico JanssenNico Janssen 7
Martien van DongenOverigens ben ik het geheel met je eens dat we de consumptie van mobiliteit en aanschaf van auto's maximaal moeten terugdringen. Geldt ook voor Tesla's natuurlijk :-).
Ruud de Vries 1
Nico Janssen[Verwijderd]
Ruud de VriesRoland Horvath 7
Nico JanssenIntegendeel, de duurzaamheidscampagne is te goeder trouw maar ze heeft zich laten voor de kar spannen van fabrikanten van hybride en elektrische auto's. Die auto's zijn heilig verklaard, ten onrechte althans voorlopig.
Dat alles heeft niets te maken met de ongepaste subsidies voor hybride en elektrische auto's zogenaamd om de klimaat doelstelling te halen. Zowel in BE als in NL.
Duizenden euro subsidie voor dure -niet duurzame- auto's van allerhande merken aan welgestelde mensen, die zo'n auto zelf kunnen betalen.
Die subsidie was schandelijk en corrupt. En te vergelijken met de geldcreatie van de ECB voor het opkopen van obligaties van banken. Dat geld dient zogenaamd om de economie aan te zwengelen en het verdwijnt linea recta in de zakken van de aandeelhouders.
Even ongepast is het verbieden van wat oudere auto's in steden. De armeren moeten zich een nieuwe auto kopen en dat zonder subsidie. Het probleem van de luchtvervuiling moet hier opgelost worden bij de producenten door schonere auto's te produceren. Niet bij de consumenten door armeren te straffen.
Nico, een positief punt. Het is uw goed recht niet met mijn commentaar akkoord te zijn. Maar hou het zakelijk. Waar is er bijvoorbeeld bewezen dat we voor iedereen wereldwijd een elektrische auto zouden kunnen ter beschikking stellen? De benodigde batterijen kunnen niet geproduceerd worden. En degene die geproduceerd worden verbruiken zeldzame metalen.
Dus de klimaat en duurzaamheid politiek is ingewikkelder dan men wil toegeven.
Dennis l'Ami 3
Roland HorvathNico Janssen 7
Dennis l'AmiDennis l'Ami 3
Nico JanssenNico Janssen 7
Roland HorvathWaar de hele wereld ondertussen overtuigd is van het nut van elektrische rijden (ook geen emissies meer in de gebouwde omgeving), blijf jij een verstokte fossiele brandstofmotor aanhanger. Even ter illustratie: het rendement van een (moderne) brandstofmotor is 35%, tegen meer dan 95% voor een elektrische motor (op basis van batterijtechnologie).
En dan nu ook weer het onzinverhaal van die batterijtechnologie erbij gehaald (niet genoeg grondstoffen). Graag wat linkjes naar deskundigen die hetzelfde beweren. Ter informatie, er staan meerdere nieuwe generaties batterijtechnologieën voor de deur, met (aanzienlijk minder) milieubelasting en nog bredere beschikbaarheid van grondstoffen. O.a. solidstate accu's en organische accu's. Recycling van de huidige generatie accu's is overigens verplicht in de EU.
Karin Spaink 5
Nico JanssenGerrit Zeilemaker 6
Nico JanssenPetrus Harts 3
Roland HorvathI wish you luck.
Kijk, dat Tesla niet zo geweldig goed is voor het milieu, dat wist die meneer die de eerste Tesla in Nederland kocht nog niet. Wat hij wel wist, is dat hij een auto kocht terwijl er nog geen oplaad-paal te bekennen was in Nederland. En dan ben je voor mij toch een beetje een held; een milieu-held.
Zo, en nu ga ik weer werken aan mijn batterij-zonnepaneel-constructie voor op het dak. Zal over 400 miljoen jaar ook wel weer niet goed blijken voor het milieu, maar ik doe het toch.
Roland Horvath 7
Petrus HartsRenée Zondervan 3
Roland HorvathI de Koning 4
Jeroen Wijnen 1
I de KoningDennis l'Ami 3
I de KoningWillem van Gogh 2
Jan Ooms 10
Willem van GoghGerrit Zeilemaker 6
Jan OomsRenée Zondervan 3
Jan Ooms[Verwijderd]
Willem van GoghRenée Zondervan 3
[Verwijderd]Petrus Harts 3
Het is sowieso goed dat veel aandacht is voor de financiering van politieke partijen en die financiering moet natuurlijk zo transparant mogelijk zijn en zal dat nooit worden. Enter FTM!
Het is zuur voor andere politieke partijen dat het waar is dat als je een paar ton 'kapot kunt slaan' je al snel de grootste in Nederland wordt.
En...“Ja, jij bent een ondernemer, jij bent eigenlijk niet te vertrouwen. Alle ondernemers moeten aangepakt worden.” Dit is ook ontzettend waar. Ondernemers worden in de politiek van links tot rechts met een véél te groot wantrouwen bejegend, terwijl zij de banen creëren, niet de overheid.
Dus dat er gelegenheden worden geschapen waar ondernemers politici ontmoeten kan ik alleen maar toejuichen. En tegelijkertijd ben ik bang voor een groei naar 'Amerikaanse toestanden' waar het groot-kapitaal (en dat heeft weer heel weinig te maken met echt ondernemen) de politieke agenda volledig domineert.
Full disclosure: ik ben wel ondernemer maar heb nog nooit op het CDA gestemd.
Dennis l'Ami 3
Petrus HartsPetrus Harts 3
Dennis l'AmiIk ben er nog niet uit.
De afstand tussen politici en ondernemers is écht immens. Die afstand ervaar ik als groter dan de afstand tussen de man in de straat en politici. Er is in Nederland heel erg veel wantrouwen tegen ondernemers. Zie reactie verderop waarin ik lees dat wij - ondernemers - ministers programmeren voor een neoliberale discours. Jawel...
S. Ploeg
Dat groener zal vanzelf wel komen, maar dan is t te laat. Want voor wie de waarheid spreekt houdt de kasstroom vanzelf op.
Andries Munnik 3
Achter de échte gesloten deuren proberen te komen zal nog een hele kluif worden voor de onderzoeksjournalistiek.
Maar welbeschouwd zijn dit soort verdienmodellen niets nieuws: (staats)media doen dit al langer, en ook op gemeentelijk niveau is dit (op kleinere schaal) redelijk algemeen, dunkt me zo. Wat is het alternatief? Meer staatbijdragen aan de partijen? Hoe groter je bent hoe groter de subsidie? Dat klinkt alleen maar perverser en bovendien sluit het de bovengenoemde praktijken allerminst uit.
Dennis l'Ami 3
Andries MunnikAndries Munnik 3
Dennis l'AmiRuud de Vries 1
Dennis l'Ami 3
Ruud de VriesMarc Fahrner 7
Het is natuurlijk een rare gang van zaken. Politici worden betaald met belastinggeld. Van ons allemaal. Omdat zij geacht worden daarvoor ook álle kiezers te vertegenwoordigen, is het niet onlogisch dat ze contact willen hebben met die achterban. Vanaf dat punt loopt het scheef. In dit artikel bij het CDA, maar dat zal elders vast niet anders zijn.
Ok, politici hebben ook maar 365 dagen in hun jaar, maar maken in elk geval tijd om zich te laten fêteren in luxe business ambiances. Uitsluitend de achterban die betaalt, heeft dus informele toegang tot die politici. Tegen bedragen die voor de meeste particulieren niet op te hoesten zijn en via clubs, waar diezelfde Jannen met petten geen toegang tot hebben. Arensman geeft bovendien trots aan dat zijn lobbyclub ook issues door de kamer geloodst krijgt. Dat hij daarbij zegt dat hij uitsluitend het algemeen belang dient, gelooft natuurlijk niemand.
Zo wordt het beleid inderdaad een één-tweetje tussen regering en bedrijfsleven.
Dat wringt. Want als ze Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra of een andere politicus willen bellen of ie een praatje wil houden en naar een doorsnede van werknemers op de buurt-BBQ in Tarwewijk willen komen luisteren, zal de secretaresse waarschijnlijk aangeven dat de agenda hier tot het eind van de regeerperiode geen tijd voor biedt.
Praten met de achterban. Natuurlijk. Goed. Maar wel evenwichtig graag. Hier is het weer een voorbeeld dat een verbaasde constatering door Politici dat er zo'n afstand is tussen politiek en volk, volkomen gespeeld is.
Theo van Beuningen 4
Roland Horvath 7
Dat is toegestaan, wettelijk, of beter het is niet verboden. Het is zoals in de VS.
Maar zoals door anderen gezegd, het voelt niet goed aan. Het is een verkapte vorm van omkoping.
Sterker nog, het is indoctrinatie.
Vier maal per jaar is er een CDA Business Club vergadering in heel chique gelegenheden.
Alsof de CDA Kamerleden voor 2008, voordat de CDA Business Club bestond, vijandig waren tegenover ondernemers.
Wat heeft een niet vakkundige en ronduit onbekwame minister van financiën als Wopke Hoekstra WH te vertellen aan de ondernemers. Niets.
WH wordt op zulke avonden geprogrammeerd door de ondernemers met een neoliberaal discours.
Bijvoorbeeld dat alle economische problemen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon als de bedrijven minder bedrijfslasten, lonen en bedrijfsbelastingen, moeten betalen.
Een onwetende als WH kan zoiets niet pareren, WH krijgt les, WH wordt de les gelezen, maar WH wordt niet wijzer, WH raakt verstrikt in de lofbetuigingen over zijn -wan- beleid, dat door de ondernemers geprezen wordt, WH zit voorgoed gevangen in een fuik die door handige ondernemers is uitgezet. WH is een neoliberale sukkel annex knecht van het grootkapitaal.
Nederland is de klos, in het bijzonder de 99%.
Martin van den Broek 4
Een waakhond naar de maan blaffend op een dorpsplein in het grotere Europa..?
Terwijl er letterlijk een tsunami aan geld en 'middelen' richting Europese onderzoeksinstellingeen en z.g. thinkthanks stroomt die zich met EU en NATO (Brussel) 'beschäftigen'.
De klimaat discussie en VS geopolitieke belangen worden massaal door m.n Amerikaanse weldoeners en semi-politieke belangengroepen waarvan Soros in Oostelijk Europa de beruchtste is, ondersteund.
Waakhonden als GRECO, wiens boodschap u uitdraagt, zullen zich nooit in de eigen staart bijten..., toch?
Inderdaad, blaffen naar de maan....
Renée Zondervan 3
Martin van den BroekAls mijn buurman zijn hond schopt, moet ik de andere iant op kijken en maar beter denken dat het veel erger is dat er honden levend gebraden worden in China?
Ehhhm, kunt u me dan uitleggen wat uw verschil in denken in deze is met bv het CDA, in deze? Alleen je bezighouden met mensen uit 'bepaalde' kringen? De rest doet niet Ter Zake?
Heb uw naaste lief als Uzelve... Gij zult geen andere afgoden dienen... enz.
Tja, het CDA maakt maar weer eens overduidelijk, dat zondags vroom vooraan in de kerk zitten (op wel of niet betaalde geverfde, gereserveerde plaatsen)....en daarna dat belerende vingertje heffen, geen enkele garantie is voor een daadwerkelijk in de praktijk brengen van hun 'geloof', buiten die kerk....
Martin van den Broek 4
Renée ZondervanU mag zich wmb met elk kerkgenootschap of dorpsvereniging bezig houden.
Heer L'Ami volgt GRECO, de integriteit bewakers op Europees niveau.
Lokale politiek is per definitie belangenbehartiging.. en dat spel moet gespeeld worden binnen de vastgestelde wettelijke regels.
Natúúrlijk...🙂
Moraliteit is daarbij een vervelende multi-interpretabele handicap en sijpelt in dit verhaal en uw commentaar te veel door..
Netwerken en clientelisme zijn nu eenmaal nauw aan elkaar verwant.😏
Niek Jansen 9
Martin van den BroekEn wat is er zo bedreigend voor Europa?
Martin van den Broek 4
Niek JansenGRECO houdt zich met politieke integriteit bezig, niet met militair (geopolitieke) veiligheid..
Zij hebben de Nldse partij financiering tot 'attention needed' opgeschaald.
Want schimmig, duister, moeilijk vingers achter te krijgen enzo...
Heer L'Ami bericht er over en ik vind daar wat van..🙃
Al Dam 3
Er is in mijn ogen niets mis met contacten tussen ondernemers en politici. Wel dient dit open en transparant te gebeuren en vooral dat donaties geen beleid bepalen. Sterker nog, om de bv NL te kunnen blijven draaien is goed contact nodig. Dit is in ons aller belang.
Ondernemingen zijn hard nodig in deze wereld. Het betaald allemaal leuke dingen, levert welvaart op wat mensen banen geeft, is goed voor het milieu (de lucht bv in nederland is in 300j niet zo schoon geweest als nu)
Dat sommige (niet allemaal!) grote ondernemingen weinig belasting betalen heeft te maken met de regels die onze volksvertegenwoordigers hebben gemaakt en goedgekeurd. An sich is hier niets immoreels aan, tenzij je onze 2e kamer immoreel vind. Er ontstaat wel werkgelegenheid door wat onze mooie linkse hobbies helpt mee te bekostigen. Wat wel tegen gegaan moet worden is echt bewuste ontwijking waarbij fraude gepleegd wordt.
Vergeet trouwens ook niet, stel dat de regels veranderen en de shell hier alles moet gaan betalen ipv lokaal, dan ontneem je bv landen in afrika de mogelijkheid om belasting te heffen en tref je arme landen, om hier mooi weer te kunnen spelen.
Nee, helaas linkse mensen hier, de wereld is niet zo makkelijk (populistisch). Elk effect heeft een omgekeerd tegeneffect.
Productie van bv koeienvlees uit nl halen heeft niet tot gevolg dat men minder vlees gaat eten. Nee, de productie verschuift simpel weg naar gebieden waar het goedkoper, minder regels, minder efficient, meer dierenleed wordt veroorzaakt. Maar mooi dat ons straatje schoon is toch? Niets aan de hand, keep walking.
Niek Jansen 9
Al DamMartin van den Broek 4
Niek JansenWinstbelasting eindigt dus sowieso in belastingparadijzen.😇
Waarmee ik maar wil zeggen dat er meer kanten aan deze bewering zitten..
Al Dam 3
Niek JansenVergeet ook niet, elk land doet aan oneerlijke concurrentie, dus tenzij iedereen met alle concurrentie vervalsende maatregelen stopt (niet alleen brievenbus firmas) er mee stopt ga je verder achter lopen als gekke henkie. Dus uw opmerking vind ik een vrij populistisch eenzijdige statement.
Daarnaast wat ik aangeef, de situatie wordt er niet beter van. Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat grote bedrijven hier weggaan en de werkeloosheid wordt vergroot. Dus niet meer inkomsten vanuit de bedrijven maar wel meer mensen werkeloos. Is dat wat u wilt?
Martin van den Broek 4
Al DamGrote bedrijven hebben grote complexe belangen, Nld heeft een prima vestigings klimaat en is strategisch gelegen.. vertrek is niet de eerste gedachte die zal opkomen in de BoM..
Maar als een redenering maar lang en breed genoeg is, schuilt er altijd wel wat waars in Al Dam 😇
Martin van den Broek 4
Al DamMaar een omgekeerd tegeneffect is toch het effect zelf..?
Al Dam 3
Martin van den BroekHans Groen in ' Wout
Michel Philipsen 2
12 micrometer latex? :-)
Sorry voor mijn stomme opmerking, maar Koppejan begon....
Roland Horvath 7
De circa 100 directeur-grootaandeelhouders, ondernemers, in de 5 informele vergaderingen per jaar van de CDA Business Club in exclusieve gelegenheden zijn CDA fluisteraars.
John L de Vries 2