
Onze economie is in zijn wezen niet duurzaam. Was ze dat wel, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien. Het goede nieuws is dat dat mogelijk is, als de economie een echte wetenschap wordt. Maar daar is nogal wat voor nodig. Een omslag in denken, om te beginnen. En een boek. Lees meer
Onze wereld wordt geteisterd door grote structurele problemen. Klimaatverandering, armoede, instortende economieën, om er een paar te noemen. We beschikken over tal van middelen om deze op te lossen. Dat de problemen desondanks blijven bestaan, is volgens wetenschapper Niko Roorda een kwestie van economie. Vrijwel alle grote tragedies in de wereld, meent hij, zijn er doordat we economisch gezien niet begrijpen wat we doen. We moeten toe naar een economisch systeem dat intrinsiek duurzaam is, en hebben een economische wetenschap nodig die dat ontwerpt en invoert. Hierover schrijft Niko Roorda zijn nieuwste boek, en dat wil hij samen met de lezers van FTM doen.
Het achtvoudige pad naar de wetenschap
Een andere economie begint met anders denken over geld
Kunnen we vooruitgang meten?
Waarheid en werkelijkheid
Is winst hetzelfde als motivatie?
Groei moet, zegt de economie
Groei en rechtmatig eigendom
Economische impetuswoorden
Gekopieerde methoden
Vanzelfismen en andere mythen
Weten economen wel wat ze doen?
In de aflevering van deze week vraagt Niko Roorda zich af waarom we van de ene in de andere crisis lijken te duikelen. Hoe kan dat, als na iedere ineenstorting een ris beleidsmaatregelen wordt aangekondigd?
‘En dan komen er tenslotte mensen die door dat hele sprookje heen prikken en roepen: Maar hela, geld, lenen, kopen, verzekeren, CDS’en: het zijn allemaal maar woorden, geen dingen! En opeens stopt iedereen met erin te geloven, en het is 2008 of misschien wel 2028, en bedrijven gaan failliet, mensen worden uit de huizen gezet waarvan ze dachten dat ze de eigenaren waren, en sommige van die mensen springen van een brug terwijl anderen eronder gaan wonen.
En daarna begint het allemaal weer van voren af aan.’
Zo eindigde ik in de vorige aflevering, waarin ik me afvroeg hoe het kon gebeuren dat de CDS, een financieel instrument dat bedoeld was om financiële zekerheid te creëren, juist een voorname oorzaak bleek van financiële rampspoed. Wat is er mis met de financiële en economische topexperts, dat ze het zo mis kunnen hebben? Weten ze niet wat ze doen?
Daarna liet ik zien dat een CDS feitelijk een verhaal is. Net als ‘geld’, ‘verzekering’ en een heleboel meer van dat soort woorden.
In de huidige aflevering verklaar ik dat nader. Bovendien laat ik zien hoe de experts en de leiders geneigd zijn te reageren. De opmerking ‘allemaal weer van voren af aan’ spreekt natuurlijk boekdelen. Maar dat is niet alles. De grote vraag is vanzelfsprekend: wat doen ze om een volgende crisis te voorkomen? Trouwens: hoe vaak komt zo’n financieel-economische crisis eigenlijk voor? Vaker dan je denkt.
Ik begin met woorden – zoals CDS – en met verhalen – zoals CDS.
1.2. Verhalen
En dus zijn woorden soms hele verhalen. Sommige woorden zijn leugens, zoals levensverzekering en schadevergoeding. In elk geval zijn alle schuingedrukte woorden in het verhaal van de vorige aflevering geen echte dingen maar sprookjes, die alleen maar door iedereen geloofd worden omdat iedereen ze gelooft. Leuke oefening: maak alle sprookjeswoorden in het verhaal cursief. Wis vervolgens alle cursieve woorden en kijk wat je overhoudt.
(Als er lezers zijn die dat echt gaan doen, wil je dan verslag uitbrengen in het FTM-forum? Dat zou fantastisch en heel leerzaam zijn.)
Er is een woord voor de hele verzameling van dit soort sprookjeswoorden. Economie. Vanzelfsprekend is dat woord ook een verhaal, een heel ingewikkeld verhaal zelfs. Economie is een sprookje waarin de hele wereld gelooft, in elk geval iedereen die ik ken of op tv zie. Sterker nog: het sprookje is de hele wereld gaan beheersen.
En dus is dit wat mensen doen: woorden bedenken om daarmee verhalen te vertellen. Vervolgens geven we aan zo’n verhaal een nieuw woord, waardoor we weer volgende verhalen kunnen vertellen, en zo stapelen we verhaal op verhaal totdat niemand het nog echt snapt, zelfs niet de ‘experts’ die de verhalen hebben bedacht. Want de ene expert verzint iets geks – pakweg een CDS – en de andere expert doet er iets mee wat de eerste expert niet bedoeld had: ze uitkleden bijvoorbeeld.
Dat is de reden waarom de CDS’en faalden toen ze geen zekerheid brachten maar juist gevaar: de experts weten niet wat ze doen.
Allemaal weer van voren af aan
Wat adviseerden de economische en financiële experts, en wat deden de regeringen, om te voorkomen dat zoiets nog een keer zou kunnen gebeuren? Ze kondigden wetten en regels af.
Zo verbood de Europese Unie in 2012, ruim na de start van de Grote Recessie van 2008 waarvoor de huizencrisis in 2007 de lont in het kruitvat stak, de handel in naakte CDS’en en verbond strengere regels aan andere beleggingsvormen. Dat was een typisch geval van de put die werd gedempt nadat het kalf verdronken was: de schade was al aangericht.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vond de EU-maatregel echter maar onzin: die zou overbodig zijn en wellicht zelfs een grotere instabiliteit oproepen.
Nu werken er voor het IMF, net als voor de EU, tal van vooraanstaande economische deskundigen. Beide ontvangen bovendien een continue stroom van adviezen van vooraanstaande hoogleraren van gerenommeerde universiteiten en denktanks. De lijnrecht tegenovergestelde meningen van de twee machtige supranationale organisaties laten prachtig zien dat het inderdaad dát was en niets meer, wat ze verkondigden: meningen. Geen feiten, geen peer-reviewed wetenschap, geen solide onderbouwde en (dus) algemeen aanvaarde conclusies. Slechts meningen.
Zo’n zelfde combinatie van 180° tegengestelde meningen ontstond – niet voor het eerst – over de vraag hoe de regeringen met hun overheidsuitgaven het beste konden reageren op de crisis. Bezuinigen, aldus de meer dominante economen. Nee, juist méér uitgeven, om de markten te stimuleren! aldus anderen.
Opnieuw hadden de financieel-economische experts geen grip op wat er gebeurde.
Weet je van welk niveau zo’n strijd is? Vergelijk het maar met natuurkundigen die, terwijl ze uitzoeken hoe je het beste een mens op de maan kunt brengen, met elkaar twisten over de vraag of je dan omhóóg of omláág moet vertrekken. Als de natuurkunde nog in zo’n stadium zou verkeren, zouden we de fysici uitlachen en met pek en veren bekleed de prairie opsturen. Maar de economen worden geloofd, bewonderd en beloond met hoge salarissen en met Nobelprijzen (zoals je weldra zult zien). Kortom, de natuurkunde is sinds enkele eeuwen een wetenschap, de economie is dat nog lang niet.
Bovendien bleek al snel dat de meningen van deze experts niet eens relevant waren. Verbieden of niet, die naakte CDS’en? Ha, de financiële handelaars hadden in de tussentijd allang nieuwe derivaten bedacht. Zo zijn we nu verblijd met de handel in BTO’s, Bespoke Tranche Opportunities. Die lijken op CDS’en, maar ze verschillen ervan doordat de samenstelling van het ‘mandje’ waarmee de BTO gevuld wordt ‘bespoke’ is, dat wil zeggen: op maat naar de wensen van de aanschaffer. Voor de handelaars in derivaten is dat heel handig. Want, mocht de aangekochte BTO daarna onbetrouwbaar blijken te zijn, tja, dan komt dat deze keer toch echt door de eigen keuzen van de klant…
O ja, en: de subprime hypotheken keerden weer volop terug, binnen tien jaar na de huizencrisis van 2007, maar dat valt niet op, want er is een nieuw woord voor bedacht: ze heten nu ‘nonprime’ hypotheken. Intussen worden regels die in allerlei landen waren opgesteld om al te zonnige hypotheken en derivaten tegen te gaan, alweer afgeschaft of versoepeld. De huizenprijzen stijgen opnieuw als vuurpijlen, de volgende huizenbubbel zwelt.
Hoe lang duurt het voordat de financiële toren opnieuw donderend instort? Korter dan je denkt, want: het is al gebeurd. Op kleinere schaal, weliswaar. Meerdere keren zelfs, hetgeen bevorderd wordt doordat de handelstransacties waarvoor mensen ooit uren nodig hadden, nu door computers worden uitgevoerd in een fractie van een seconde. Die gigantische snelheid maakt dat er zo nu en dan binnen enkele minuten enorme schokgolven optreden, waarbij de koersen van enkele of zelfs alle aandelen zomaar ineens dramatisch kunnen instorten. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Flash Crash op 6 mei 2010 om 14.32 uur Oost-Amerikaanse tijd.
De nieuwe crashes en dreigingen hoeven je echt niet te verbazen. Want economische crises komen voortdurend voor: veel vaker dan de meeste mensen weten. Dat hebben de onderzoekers Reinhart & Rogoff voor ons op een rijtje gezet, in hun fascinerende boek ‘This time is different’ uit 2009. Hun conclusies zie je in Figuur 1.4. De ironische boektitel ‘This time is different’ heeft betrekking op mensen die vermoeden dat we nu inmiddels zo verstandig en geleerd zijn geworden dat economische crises nooit meer hoeven uit te breken. Zijn zulke mensen er dan? Jazeker, en het zijn niet de minsten.

Neem nu de econoom Robert Lucas, die in 1995 de Nobelprijs voor de Economie won. In 2003, enkele jaren voor de Grote Recessie, schreef hij: ‘Het centrale probleem van het voorkómen van [financieel-economische] depressies is opgelost, praktisch gezien.’ Een jaar later kreeg hij bijval van Ben Bernanke, die van 2006 tot 2014 president was van de Fed, de Amerikaanse Centrale Bank. Bernanke sprak zijn vertrouwen uit in de Grote Moderatie, het uitdoven (schijnbaar, in de voorgaande decennia) van de economische cycli die op hun dieptepunt tot instortingen leiden. ‘Recessies zijn minder frequent en milder geworden’, sprak hij in 2004, en voegde daaraan tevreden toe dat ‘verbeterd monetair beleid’ daaraan ‘een belangrijke bijdrage geleverd heeft’; ‘deze conclusie van mijn kant maakt me optimistisch voor de toekomst.’ De huizenbubbel was op dat moment al lelijk gezwollen. Drie jaar later begon de catastrofe.
Wil je meer van zulke schattige uitspraken? Hier is Jean-Philippe Cotis, de hoofdeconoom van de OECD, de gezagvolle Organisation for Economic Co-operation and Development (in het Nederlands: de OESO, de ‘club van rijke landen’). Staande op de rand van de vulkaan schreef hij in 2007, terwijl dankzij de Amerikaanse huizencrisis de recessie al begonnen wasL ‘De huidige economische situatie is in veel opzichten beter dan wat we in jaren hebben ervaren. (…) Onze centrale prognose blijft inderdaad heel positief.’
Maar wacht: het kan nóg naïever. Ruim nadat de crisis hevig had ingeslagen en duizenden mensen bruggen hadden opgezocht, was een andere topeconoom in staat om te schrijven dat de economische crisis niet had plaatsgevonden, aangezien economische crises helemaal niet kunnen plaatsvinden. Dit was Eugene Fama, die deze interessante stelling bewees op grond van zijn Efficiënte Markten Hypothese: bubbels, zoals die van de huizenprijzen, kunnen helemaal niet optreden, aangezien de vrije markt er vanzelf voor zorgt dat de prijzen op ieder moment de juiste hoogte hebben, aldus Fama. Voor deze briljante uitspraak ontving ook hij in 2013 de Nobelprijs voor Economie. Fama’s bewering is ‘een van de meest opmerkelijke fouten in de geschiedenis van het economisch denken’ genoemd. Even terzijde: het woord ‘vanzelf’ gaat in dit boek weldra een interessante rol opeisen…
Ik ben al deze economische kopstukken oneindig dankbaar, aangezien zij zonder een spoor van twijfel bewijzen dat gewone derivatenontwerpers, doorsnee effectenhandelaars en directeuren van eenvoudige commerciële banken niet de enigen zijn die echt niets van economie begrijpen.
Wetten en regels
De autoriteiten probeerden nieuwe crises te voorkomen door het afkondigen van wetten en regels, vertelde ik net. Dat doen ze al eeuwen, en het helpt nog steeds niet, want de crises blijven komen. Dat is geen wonder, want de geschiedenis, getoond in de grafiek van Figuur 1.4, laat zien dat de economie ongelooflijk labiel is: elke paar jaar zijn er grotere of kleinere ontsporingen. De situatie kan worden vergeleken met een reusachtige sneeuwbal die nerveus op en neer stuitert in een ondiep kuiltje op de top van een steile berg, zoals in Figuur 1.5. Onvermijdelijk rolt die bal nu en dan met donderend geraas omlaag, de diepte in.

Dat kleine kuiltje op de bergtop, een eilandje van stabiliteit te midden van een oceaan aan instabiliteit, betreft dan weliswaar de financiële economie (de handel in sprookjes zoals derivaten), en op zichzelf geeft dat natuurlijk niet, want geld kun je toch niet eten of er huizen mee bouwen. Maar zo’n financiële val sleept helaas iedere keer ook de reële economie, de handel in echte dingen zoals aardappelen en bruggen, met zich mee, en dat is behoorlijk vervelend.
En dus bedenken regeringen en internationale organisaties wetten en regels. Die leggen ze dan liefst vast in internationale verdragen. Het resultaat oogt als Figuur 1.6.

Ik weet niet of dit soort imponerende maatregelen – afrasteringen en verboden – op jou een net zo diepe indruk maken als op mij. Bedenk daar nog even bij dat handelaren en bankiers constant proberen om al die hekjes en verkeersborden uit de grond te trekken en te verstoppen omdat ze die maar irritant vinden. Veel van de regels die na de crisis van 2008 werden vastgesteld – bijvoorbeeld in verband met torenhoge bonussen – zijn alweer afgeschaft of verzacht.
Dit soort beleidsmaatregelen doet weinig tot niets. Op zijn best stellen ze de volgende crisis wat uit, maar de ervaring leert dat die dan meestal des te heviger losbarst, omdat de bubbels en de illusies meer tijd krijgen om te zwellen. Zulk beleid is niet effectief, omdat ze de fundamenten van het systeem niet veranderen. De structuren, de verbindingen, de uiterst ingewikkelde wederzijdse krachten en invloeden binnen het wereldwijde financieel‐economische systeem blijven gewoon hetzelfde. Erger: de manier van denken wordt er niet anders van. De verhalen veranderen niet, want de woorden waarmee die verhalen verteld worden blijven dezelfde. Oftewel:
Beleidsmaatregelen, zoals het afkondigen van wetten en regels, gaan niet diep genoeg.
Tenslotte
Wat gaat dan wél diep genoeg? Dat wordt het onderwerp van de komende afleveringen. Daarin ga ik je laten kennismaken met het model van de Vier Sferen, dat ik voor dat doel bedacht heb. De onderste sfeer is gevuld met Woorden, de tweede met Verhalen (die vanzelfsprekend namen hebben gekregen en er dus ook uitzien als woorden). Over de bovenste twee sferen vertel ik je de volgende keer. Heb je een idee?
107 Bijdragen
petros 4
Bart Klein Ikink 6
In de natuurwetenschappen zijn er modellen die exacte voorspellingen kunnen doen. Bij wetenschappen over menselijk gedrag, waar economie er één van is, is dat lastiger.
Als ik mijn gedrag zou kunnen voorspellen, dan kan ik iets anders gaan doen. Het is dus per definitie onmogelijk om menselijk gedrag exact te voorspellen, omdat deze voorspelling het gedrag zal beïnvloeden.
Een electron heeft hier geen last van. Die gaat echt niet besluiten om iets anders te doen omdat er een wetenschapper is die voorspelt dat hij om een atoom draait.
Een ander probleem is dat bepaalde groepen profiteren van bepaalde beleidsmaatregelen. Dus een beleidsvoorstel is vaak gekleurd door de belangen die een econoom vertegenwoordigt.
Het is absoluut onnodig om nog financiële crises te hebben. Dat kun je met bestaande economische theorie goed uitleggen. De oorzaak van crises is vaak rente. Het 'sprookje' van de economie is om dit te negeren.
Rente is een vergoeding voor risico. Als rente niet beperkt wordt, is er in principe geen beperking op risico. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Dus iemand die het eigenlijk niet kan betalen, betaalt de meeste rente.
Rente is een vaste vergoeding terwijl de inkomsten vaak variabel zijn. Instabiliteit komt door vaste rente uitgaven tegen variabele inkomsten.
De minimale rente is ongeveer nul vanwege het bestaan van contant geld. Vraag en aanbod van geld en kapitaal zijn soms pas in evenwicht als de rente negatief is. Dat veroorzaakt crisis (de markt is niet in evenwicht).
Omdat er steeds meer kapitaal is, en steeds meer schulden zijn, is de rente waar het marktevenwicht ligt steeds lager.
Het is al duizenden jaren bekend dat rente problemen veroorzaakt. Kapitaal en schulden blijven groeien totdat het fout gaat.
Ludovica Van Oirschot 15
Bart Klein IkinkOok impliceert de kwantumtheorie dat op atomair niveau observatie van invloed kan zijn op wat er gebeurt.
Bart Klein Ikink 6
Ludovica Van OirschotIn ieder geval wordt de kern van de zaak weer ontweken, namelijk rente, en zo blijft de oplossing ook buiten bereik. En dat is dan weer jammer.
Ludovica Van Oirschot 15
Bart Klein IkinkJohan24 4
Bart Klein IkinkSinds Keynes zijn we in een bijzonder schulden patroon binnengeleid. Als je een schuld niet kan betalen maakt het weinig uit of het veel of weinig is. Het feit blijft je kunt het niet betalen. Mijn vraag: Is de relatie hoogte schuld en de rente wel zo duidelijk als jij vaststelt?
Bart Klein Ikink 6
Johan24Het is fijn dat het werk af en toe gewaardeerd wordt. Deze inzichten zijn het resultaat van 25 jaar interesse waarvan 10 jaar onderzoek.
Is het allemaal zo simpel? Er zijn nogal wat factoren om rekening mee te houden. Maar uiteindelijk is het wel zo simpel.
Het belang van een goede oplossing is ook groot. Daarom zou deze oplossing op de bureaus van de beleidsmakers (overheden en centrale banken) moeten liggen.
Miljarden worden besteed aan economisch onderzoek, maar een oplossing voor de crisis kunnen ze niet vinden, terwijl deze zo duidelijk is.
Ik snap daarom wel dat Roorda weinig respect voor economen heeft.
Als je meer wilt weten, dan staan hieronder links.
The End Of Usury gaat in op de factoren die de rente bepalen en waarom de rente negatief kan worden en blijven (de alternatieven voor negatieve rente zijn crisis en oorlog):
http://www.naturalmoney.org/endofusury.html
Feasibility Of Interest-free Demurrage Currency legt uit hoe het wereld wijde geldsysteem zonder rente uit kan zien, en wat de voor- en nadelen zijn:
http://www.naturalmoney.org/feasibility.html
Jan Ooms 10
Bart Klein IkinkWat de factor 'menselijk gedrag' (hebzucht) juist redelijk voorspelbaar maakt, maar in de economie steevast wordt verzwegen of juist tegengesteld wordt uitgelegd om het maar waarheid te láten worden zodat de beleidsmaatregelen ook precies dát doen waarvoor ze gemaakt zijn: de rijken nóg véél rijker te laten worden.
Bart Klein Ikink 6
Jan Oomshttps://www.nu.nl/gezondheid/5709189/apothekers-verkopen-medicijnen-aan-buitenland-ondanks-tekort.html
Als de markten niet zo gereguleerd waren, kunnen apothekers zich mogelijk niet op deze wijze verrijken, maar ongetwijfeld wel op andere manieren.
De vraag is vaak: wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat zijn het soort vragen waar economen zich mee bezig houden.
Een medicijnfabrikant zal misschien tegen regulering zijn en economen in dienst nemen om 'aan te tonen' dat regulering slecht is.
Gerben Gerrits 7
Bart Klein IkinkCo Pater 7
Precies zoals het is. Ook beleidsmakers zitten te veel vast in het economische sprookje, en daarom is het politieke proces al net zo'n slecht sprookje.
Tijd voor een beter sprookje ( verhaal ).
[Verwijderd]
Co PaterLoodgieterij gas en water sanitair ligt sinds jaar en dag de verhouding materiaal/arbeid op 50/50 basis. Centrale verwarming op 60/40.
En elektrainstallatie op schatting 30/70.
Hetgeen als resultaat had dat in deze beroepen het cv werk het meest lucratief en het elektrawerk het minst lucratief was en is.
Komt door....... Weggewerkt werk (elektra) dat je dus niet meer ziet hebben mensen minder geld voor over. Minder zichtbaar materiaal. Kwaliteitsketel met designradiatoren zichtbare luxe met betrekkelijk weinig arbeid daarin gestopt. En tenslotte de badkamerdeur voor de gasten opendoen en kunnen zeggen, " dit is onze badkamer" dat mag wat kosten. Keuken ook zo heerlijk zichtbare luxe. Geen verwijt hoor naar geen mens. Maar het toont ook het gelijk van Niko. Verhaaltjes, illusies. Ze doen het zo vaak zo goed.
Olaf Appel 2
Deze teksten hebben een erg hoog kijk-mij-het-eens-beter-weten-dan-de-hele-wereld-gehalte. De economie is per definitie lastig en onvoorspelbaar omdat we met elementen met vrije wil te maken hebben. Je zult vast briljante plannen hebben over hoe we dit op kunnen lossen met grote data sets, ai en andere sprookjesachtige woorden, maar ik denk dat het constructiever is om de fouten binnen het huidige systeem, met de huidige woorden aan te wijzen en er vervolgens op te focussen die op te lossen. Als maatregelen die na de crisis van 2008 zijn genomen nu alweer worden omzeild is dat een heel duidelijk benoembaar probleem waar we Nu nog iets aan kunnen doen.
Kritisch waardeer ik altijd, maar iets meer 'humble' zou het wel mogen wat mij betreft.
Peter Urbanus 5
Olaf AppelLeo Coenders 2
Lydia Lembeck 12
Eén ding is zeker. Staat als een huis: wie naar en op geld jaagt vernielt de planeet en is oorzaak van groeiende armoede, akelige manieren van sterven en pure discriminatie op inkomen, naast een hoop andere griezelige dingen. Ze streven een plek in de CITADEL na, terwijl zij die dat niet kunnen en soms ook niet willen, het moeten doen met een ONDERSTAD. Waar anarchie rond waart.
Niko Roorda 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niko RoordaAnders: kijk naar Amsterdam, waar sociale huurders eruit gepest worden. Amsterdam is voor rijke mensen en zelfs voor die mensen is de stad te duur geworden. Net als Londen is het een Citadel voor de rijken geworden. Want waarom anders is het zo ontzettend moeilijk alle overlevenden uit de Grenfell Tower in hun eigen buurt weer een woning te bieden? Sociale huur in Kensington? Waar rijen woningen leeg staan, omdat het investeringen van steenrijke Russen en Arabieren en Chinezen zijn?
Grenfell Tower is Onderstad. Hoort daar niet. Maar de eens volkse wijken op Zuid zijn inmiddels ingepikt door rijke jonge mensen. Ik hoor Ken Livingstone nog mopperen op wat Boris Johnson geflikt heeft. Ook Sadiq Kahn heeft de eerste jaren gedaan wat Tory man Johnson deed: de minima eruit werken. Zelfs Russen Brand werd pissig. Minima moesten maar elders wonen. Manchester? Te duur. Leeds? Overvol en te duur. Dat is ons voorland als het niet gestopt wordt. Hier speelt GELD de hoofdrol en lijden de mensen daaronder. Pure, akelige discriminatie op grond van inkomen. Dat is waarom De Citadel alleen superrijken wil en de minder rijken in de ringen eronder. De echte lage inkomens horen in Onderstand. Verschil moet er zijn. Geen bal geleerd van de geschiedenis dus. Droevig.
Niko Roorda 6
Lydia LembeckIk zal eens kijken of ik de film Escape from New York kan bekijken. Die scoort aanzienlijk hoger in de IMDb dan LA: https://www.imdb.com/title/tt0082340/?ref_=nv_sr_1.
Lydia Lembeck 12
Niko RoordaNiko Roorda 6
Lydia LembeckHad je al gehoord dat Duin voor de derde keer verfilmd gaat worden, deze keer eindelijk met een behoorlijk budget?
Lydia Lembeck 12
Niko RoordaNiko Roorda 6
Lydia LembeckDus graag!
Over de nieuwe Dune film: je kunt er meer over vinden op https://screenrant.com/dune-movie-2020-trailer-release-date-news.
Hij wordt verwacht in 2020.
Michel Fleur 6
Misschien is het goed om hier wat aandacht aan te schenken. Economen hebben een droomwereld gecreëerd die voldoet aan grove en aantoonbaar onjuiste versimpelingen.
Van deze "markt die altijd in evenwicht is", is sinds de jaren 50 al bekend dat ze alleen in een micro-economie als zodanig beschouwd mag worden[1]. De krachten die de bal op de heuvel houden, om het zo maar te zeggen, moeten zich namelijk "netjes" gedragen. Als de complexiteit van de situatie toeneemt, kan dat niet meer. Tenzij je extreme randvoorwaarden stelt [2]. In bijna alle economische theorieën zitten deze extreme voorwaarden al ingebakken, zonder dat veel economen zich dat nog realiseren.
In exacte wetenschap is het een doodzonde om je randvoorwaarden waarop je theorie toepasbaar is, te vergeten. En anders een dodelijke ramp als die theorie wordt toegepast.
"Wiskundig beschrijven" is niet hetzelfde als "wetenschap". Wiskunde is een tool: troep in levert troep uit.
[1] Zoeken op Sonnenschein Mantel Debreu of "Anything goes" theorema
[2] Randvoorwaarden waardoor de economie niet over "miljoenen actoren" gaat, maar over "miljoenen malen één actor". Iemand met een miljard aan inkomen besteedt DUS ook 80% van zijn inkomen aan primaire levensbehoeften of een bijstandsmoeder belegt het grootste deel van haar inkomen.
[oef: dt fouten]
Lydia Lembeck 12
Michel FleurDe echte wereld ligt erachter. Vriendelijker, warmer van hart en minder/weinig gefocust op geld.
Michel Fleur 6
Lydia LembeckEconomie beschrijft een goedkoop computerspelletje. Game over.
Mz59 7
Michel FleurNiko Roorda 6
Mz59Mz59 7
Niko RoordaMichel Fleur 6
Mz59Bij de economie laat men dat achterwege. Men gebruikt domweg een model met vooronderstellingen die niet opgaan in de echte wereld. Vervolgens past men dat toe in situaties waarin draconische randvoorwaarden zouden moeten gelden die OOK niet opgaan in de echte wereld. Men past daarna een "random/dynamisch" sausje toe op het verder statische en altijd in evenwicht verkerende model (vooronderstelling), waardoor het op alle datasets passend te maken is.
Na al deze doodzondes, presenteert men het met, toegegeven, indrukwekkende wiskunde. Maar het is geen wetenschap.
Mz59 7
Michel FleurLydia Lembeck 12
Michel FleurNiko Roorda 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Niko RoordaMichel Fleur 6
Niko RoordaLydia Lembeck 12
Michel FleurMichel Fleur 6
Lydia LembeckEn de economische wetenschap moet een rood pilletje nemen!
Annemiek van Moorst 11
petros 4
Marla Singer 7
petrosDenk dat je eerder je kanttekeningen moet zetten bij de opleidingen van economen. Want wat dat betreft lijkt mij de Oostenrijkse school een stuk minder onrealistisch omdat zij al die cijfer tovenarij verwerpt.
Dat is dan volgens mij ook een van de grote punten van de huidige economie dat er zoveel achter cijfers en extreem moeilijk taalgebruik geschuild wordt om zichzelf op te hemelen en de niet economen weren om zich ermee te gaan bemoeien zodat ze makkelijker hun eigen gang kunnen gaan.
Constance 4
Marla SingerEen economische school is niet per se realistisch omdat ze door de mainstream niet serieus genomen wordt ( hier kan ik het eindelijk eens een keer met Bob Lucas eens zijn: "just talk, hardly worth a footnote") of omdat ze de mogelijkheid om kwantitatieve problemen met kwalitatieve redeneringen te analyseren nogal overschat.
In feite zijn de dominerende stromingen binnen de O.S. ( een Hayek en een Mises stroming ) door grote corpora ( vanaf Rockefeller tot Koch en Thiel ) gesponsorde ideologische bewegingen op uiterst rechts, voor wie wetenschappelijke criteria, indien ze al een rol speelden, altijd ondergeschikt waren aan politieke motieven.
Overigens wijzen de Hayekianen wiskunde niet af, ( zie bv. Leland Yeager en Roger Koppl ) evenals H zelf. Vermakelijk is zijn 'model' waarmee hij, in zalige onwetendheid van Perron-Frobenius, met driehoekjes de economische cyclus toelicht. Waarna de grootmeester van de triangulaire logica een legendarisch optreden aan de LSE verzorgt, waarbij hij op de vraag van Richard Kahn: “Is it your view that if I went out tomorrow and bought a new overcoat, that would increase unemployment?” antwoordt:‘ “Yes, but", wijzend naar een overvloed aan driehoekjes op het bord “it would take a very long mathematical argument to explain why".
Maar voor wie echt low brow wil, is er vMises, ( "It cannot be denied that Fascism and similar movements aiming at the establishment of dictatorships are full of the best intentions" LvM Liberalism 51), die met een pompeuze parade van doctrinaire politieke philosophie, methodologische extravagance, triomfantelijk getoonzette triviale tautologieën naast logische blunders, achterhaalde epistemologie (synthetisch a priori ), nadat hij meent ons opgehelderd te hebben over onze rol in het universum, probeert te laten zien allesbehalve een 'Dunnbretbohrer' te zijn.
Full of the best intentions......
Marla Singer 7
ConstanceHet verwijt dat het allemaal gesponsord is kan je volgens mij wel voor alle economische stromingen stellen die uitleggen dat de rijke speknekken het goed doen.
Bedoelde meer dat de mainstream economen meer navelstaarderij is waarbij hun modellen geen enkele rekening houden met 'randzaken' zoals sociale factoren, risico's of de eindigheid van de aarde. Ze schieten door in hun abstracties en houden uiteindelijk een fantasie model over dat een gewenste uitkomst geeft. Dat komt zoals eerder uitgelegd is door anderen meer overeen met een (enge) sekte.
De Oostenrijkse school onderkent tenminste nog de eindigheid van de aarde. Alleen dat al is een wereld van verschil. (pun intended)
Constance 4
Marla SingerGeen idee.
De O.S. en vooral de Auburn (Mises) tak probeert zich salonfahig te maken door tegenover een weinig kritisch publiek haar marginalisering in academia als een bijzondere intellectuele en ideële prestatie te verkopen en daarbij met een volledig door elkaar lopen van het feitelijke en het normatieve hun theorie -indien toegepast- als leidend tot een soort sociaal klein kapitalisme voor te stellen.
Het is mijn ervaring dat de meeste O.S. aanhangers nauwelijks weten met wat voor luitjes ze eigenlijk te maken hebben en van de O.S. vaak net zo weinig weten als van de stromingen waarop ze kritiek hebben..
Wat spreekt je daar aan, naast het feit dat ze tot het bijzondere inzicht kwamen dat de aarde eindig is?
Overigens, ontkenning van antropogene klimaatverandering, eindige aarde of niet, is een verplicht standpunt voor de LvM fanboys.
En wat dat realiteitsgehalte aangaat:
"Die praxeologischen Sätze können durch die Erfahrung….. weder bestätigt noch widerlegt werden.”
Marla Singer 7
ConstancePuberaal, reactionair of toch gewoon kek? Het is in ieder geval buiten de lijntjes en daar is het altijd gezelliger.
Constance 4
Marla SingerEr waren conservatieven, austro-marxisten en mensen als von Philippowich, von Strigl en von Wieser zou men tegenwoordig sociaal-democraten noemen. Maar vooral door toedoen van de doctrinaire demagoog vMises en diens karikatuur van wetenschapsbeoefening 'praxeologie', kwam de klad erin en werd de O.S. langzamerhand de verdediging van een radicale politieke agenda.
Vooral bedoeld om de sentimenten van de borreltafel te bedienen maar blijkbaar kan ook de ambitieuze rebel with?/without? a cause er terecht.
En ja, haperende logica, bizarre epistemologie, methodologische balderdash, mensenverachting achter een rookgordijn van vrijheidsretoriek en politieke demagogie; wat zou iemand van recalcitrante dispositie zich nog meer wensen om zich bijzonder te kunnen voelen?
Marla Singer 7
ConstanceLos van dat en om weer even aan te haken op de dispositie van de schrijver van het artikel dat de oer vorm van de economische filosofie bepleit. Die vorm die lijkt te zijn verdwenen in de opvoering van de anti-these maar als een Phoenix zal herrijzen en de de mens in het gezicht staren in haar meest donkere dagen.
Opdat wij dit nooit meer vergeten.
Keynes heeft meer doden op zijn geweten dan alle dictators van de 20e eeuw. Iets wanneer hij nog zou leven ontzettend trots op zijn geweest. Niet publiekelijk uiteraard, mocht u zijn achtergrond kennen. De verwerping van zijn Gospel dient dan ook de hoogste prioriteit te krijgen en zal vervangen moeten worden wat we eigenlijk al sinds lange tijd wisten.
De beste methode is degene die werkt (en blijft werken).
Arjan 7
Marla SingerHet wordt met de dag gekker hier.
Co Pater 7
ArjanArjan 7
Co PaterComplete idioterie om Keynes te verwijten meer doden op zijn geweten te hebben dan alle dictators van de 20e eeuw.
Wat gaat er toch allemaal door de kopjes heen van bepaalde mensen hier?
En dan ook nog opmerken dat ik Keynes niet begrijp...…… Ik durf te wedden dat ik me veel meer in Keynes heb verdiept dan al die malle gasten met dit soort opmerkingen.
Co Pater 7
ArjanWij zijn het lang niet altijd eens over het een of ander. Maar in dit geval dus wel.
Constance 4
ArjanJa, deze had ik ook nog niet gezien.
We kennen de radicale tak van de O.S. als een beweging, die met uitbundige zelffelicitaties, bluf, misrepresentaties en desnoods geschiedvervalsing haar marginalisering in academia probeert te overschreeuwen, maar dit slaat alles.
Ze zien blijkbaar Keynes en niet hun eigen analytische tekortkomingen als de oorzaak van hun terugval.
Niko Roorda 6
Marla SingerJe mag wat mij betreft vinden dat het werk van Keynes gevolgen had waardoor uiteindelijk veel doden vielen. Ik vind wel dat je dat dan zorgvuldig moet beargumenteren.
Maar als dat al zo is, dan is de formulering "op zijn geweten" niet op zijn plaats, tenzij je van mening bent dat Keynes expliciet de dood van velen als doel had. In dat geval is hij schuldig en een massamoordenaar. Maar ik vermoed toch dat je die stelling niet wilt ondersteunen.
Er is een verschil tussen 'schuldig' en 'instrumenteel'. De grootouders van Adolf Hitler hebben via hun kleinzoon geleid tot de dood van velen. Toch waren ze niet schuldig, hooguit instrumenteel bijdragend aan massamoord. Dat is niet verwijtbaar.
Kortom: graag toelichting. Wat vind je nu precies?
Marla Singer 7
Niko RoordaDaar laat ik het verder bij.
Lydia Lembeck 12
ConstanceConstance 4
Lydia LembeckHier past een quote van Bob Solow:
"Suppose someone announces to me that he is Napoleon Bonaparte. The last thing I want to do with him is to get involved in a technical discussion of cavalry tactics at the battle of Austerlitz. If I do that, I’m getting tacitly drawn into the game that he is Napoleon. Now, Bob Lucas and Tom Sargent like nothing better than to get drawn into technical discussions, because then you have tacitly gone along with their fundamental assumptions; your attention is attracted away from the basic weakness of the whole story."
Niettemin, op bepaalde punten is ze een tikje onnauwkeurig, bv. over 'physics envy' en de 'Homo economicus'. Deze laatste bv. dient niet gezien te worden als een individu, maar als een, in systeemtermen gesproken, 'zwak emergente' entiteit, die het resultaat van bepaalde wisselwerkingen op een boven individueel niveau a.h.w. al in zich draagt. Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kan men bewijzen dat dit een redelijke ( voor economen) eerste orde benadering is.
Klinkt wat vaag misschien, maar als Niko verder is gegaan met z'n boek kunnen we er op terug komen.
Niko Roorda 6
ConstanceMz59 7
ConstanceConstance 4
Mz59De zoveelste keer dat de vM fanclub, vanuit een dubieus soort logica van het minste kwaad, haar favoriet de beste bedoelingen toedicht.
Mz59 7
ConstanceAnton Van de Haar 8
Niko, met deze stelling schiet je naar mijn idee naast het doel. De meningen die veel van deze deze economen verkondigen zijn wel degelijk “peer-reviewed wetenschap, solide onderbouwde en (dus) algemeen aanvaarde conclusies”.
Dat wil zeggen, met dien verstande dat ze door neoklassieke economen peer-reviewed zijn, en door neoklassieke economen algemeen aanvaard.
Maar dat betekent op zichzelf niet veel, want ook onversneden bullshit kan peer-reviewed en algemeen door wetenschappers aanvaard zijn, als die wetenschappers paradigma’s aanhangen die niet op reële feiten zijn gebaseerd. Maar dat weet je natuurlijk zelf ook wel.
Niko Roorda 6
Anton Van de HaarMichel Fleur 6
Anton Van de HaarAd Van Heeswijk 6
Bij de aanhef van dit artikel vroeg ik me af wie de “we” zijn die van de ene in de andere crisis duikelen? Wie zijn degenen die lijden onder de daarmee verbonden “financiële ramspoed”?
Toen ik naar de Cbs cijfers keek over het ervaren welzijn van de nederlander voor, tijdens, en na de laatste crisis zaten geen wereldschokkende verschuivingen in.
Want de werkelijke slachtoffers van de crisis zijn de van oudsher zwakkere, meer kwetsbare en achtergestelde groepen. Zij worden werkelijk getroffen. Hun aantal verdubbelt in crisistijd misschien en zij voelen de crisis aan den lijve, maar de rest van de bevolking hobbelt gewoon door. Tandje minder misschien maar zonder de genoemde financiële ramspoed. Behalve misschien personen wier aandelenpakket gehalveerd is in waarde, wier bitcoin vermogen verdampt is of die de aanschaf van een nieuwe zeilboot uitstelden. Natuurlijk was het ook crisis voor de rijken en zij lijden ook, alleen veel comfortabeler.
Misschien voelen economen zich toch het meest met hen verwant, want je hoort ze zelden spreken over crisis als veel grotere groepen, ook onder economisch voorspoedige omstandigheden, getroffen worden door werkeloosheid, veel te lage inkomens, woningnood, gebrekkige verpleegzorg, weinig perspectief etc.. . Want wanneer zo’n 10-15% van de bevolking leeft in de economische marge is er volgens economen geen crisis. Conclusie: crisis bestaat voor economen alleen als er ook rijken getroffen worden, waarbij de echte gevolgen afgewenteld worden op hen die van oudsher, ook buiten crisistijd, tot de kwetsbare groepen behoren. Zij duikelen waarachtig van de ene crisis in de andere, vaak zelfs tijdens economische voorspoed. Maar weinig economen hebben daar oog voor.
Niko Roorda 6
Ad Van HeeswijkZo! Dat is een snoeiharde conclusie. Maar geheel terecht. Valt niets op af te dingen. Ik ga deze opmerking in het boek gebruiken.
Arjan 7
Niko RoordaNiko Roorda 6
ArjanA.M.A. Ehren 2
Niko Roorda 6
A.M.A. EhrenLydia Lembeck 12
A.M.A. EhrenMz59 7
Lydia LembeckHet is gokken. Een credit default is als een lening niet wordt terugbetaald.
De eerste partij betaalt een premie aan een tweede partij die in geval van default de schade moet betalen aan de eerste partij. Die tweede partij gokt erop om alleen de premies te ontvangen en dat er geen default zal komen. De eerste partij schat in dat die default er wel zal komen, en denkt in dat geval de volledige lening terugbetaald te krijgen door de tweede partij. Als die tweede partij dat kan betalen, tenminste, en als het goed fout gaat dan gaan veel van die tweede partijen over de kop.
Gokken dus, en dat heeft veel problemen veroorzaakt.
Lydia Lembeck 12
Mz59Arjan 7
Begin dit decennia: Nieuwe cryptovaluta vs oude valuta's
Nu: Duurzame economie vs niet duurzame economie.
Investeringen die gevoelig zijn voor bubbels worden altijd zo verpakt dat het lijkt dat jij het eerder ziet dan de rest van de wereld en dat het een kwestie van tijd is dat anderen dit ook gaan in zien. En of dat nu de nieuwe economie is, of nieuwe valuta, of investeringen in duurzaamheid, het is altijd dat concept wat er achter zit. Is dat uiteindelijk ook niet de trigger die jou dit boek laat schrijven? Jij ziet het nu al, maar wil anderen daarvan overtuigen dat dit noodzakelijk is?
Er zijn ook veel mensen die gingen beleggen in cryptomunten omdat ze bezwaren maakt tegen het risico wat banken namen, en dachten iets gevonden te hebben waarmee ze niet hoefden bloot te staan aan dat risico. Resultaat was dat ze zelf onderdeel uitmaakten van een nieuwe bubbel (terwijl ze dachten minder risico op te zoeken).
Mensen die massaal geld elders willen investeren, zijn makkelijkste slachtoffers om slachtoffer te worden van nieuwe risico's (want bubbelvorming begint met toename in cashflows van A naar B). Zal dat voor duurzaamheid anders werken? Ik ben bang van niet...…
Nu is het mijn bedoeling niet om mensen er van te overtuigen dat we niet naar een meer duurzame wereld moeten (want ik ben daar voorstander van), maar besef ook dat je in die transitie een gewild slachtoffer bent en dat je altijd met een kritische blik i.p.v. heilig geloof dit onderwerp moet benaderen.
Is de duurzame economie waar Nico naar streeft in potentie niet zelf het grootste risicovolle slachtoffer voor bubbelvorming? De afwezigheid van derivaten zullen ons daar zeker niet tegen beschermen. Valse aanname daarachter is dat zonder derivaten geld ergens risicoloos staat, maar waarschijnlijk zich verplaatst naar onderliggende producten (Als de wens naar rendement er is, dan vindt het daar zijn weg).
Niko Roorda 6
ArjanIn de economie wordt al eeuwen gehandeld zonder werkelijk inzicht op wetenschappelijk niveau. Dat moet anders.
Arjan 7
Niko RoordaJa, dit keer is het anders Nico.
Dat horen we altijd voorafgaande bij bubbelvorming. Mensen die hebben geleerd van het verleden, en niet weer in dezelfde val trappen. En altijd denken ze er vooraf goed over na (in ieder geval beter dan in de jonge jaren).
Geloof me, bubbels trekken zich nergens iets van aan. Ook niet als je er een sticker "duurzaamheid" op plakt.
Als de wetenschap in die lange periode bubbels niet heeft kunnen doorgronden, zal er dan werkelijk iemand zijn in Nederland die dat in 2019 wel kan? Wie dat pretendeert loopt zelf het grootste risico de volgende slachtoffer te zijn. Bubbels zoeken namelijk mensen die ergens van overtuigd zijn, de brengers van de boodschappen die de massa bereikt.
Ik vrees dat duurzame investeringen het volgende slachtoffer gaat worden van bubbels. Iedereen gaat elkaar napraten, er komen producten op de markt die allemaal het stempeltje duurzaamheid krijgen, iedereen gaat er in geloven, en uiteindelijk zijn het de grote jongens die met de verdiensten vandoor gaan. As it always goes.
En daarna zoeken ze weer wat anders om geld aan te verdienen.
De wereld zal duurzamer worden (wat positief is), maar er gaan heel veel mensen geld aan verliezen. De werkelijkheid is dat het streven naar duurzaamheid ons niet gaat behoeden voor debacles, maar dat het met debacles gepaard zal gaan. De cryptomunten, met al hun goede bedoelingen, levert nu al het bewijs (a better world for a small group of people).
Niko Roorda 6
ArjanMijn voorstel is - en je kunt het allemaal nalezen in de eerste afleveringen van dit jaar - dat de complete economische, althans omniconomische wetenschap opnieuw ontwikkeld gaat worden. Door duizenden wetenschappers van alle denkbare disciplines, in samenwerking met de samenleving. Dat is een proces dat ongetwijfeld jaren gaat duren. Er moet een systeem ontworpen worden waarin bubbels zeer onwaarschijnlijk worden: helemaal uitsluiten zul je nooit kunnen, al was het maar omdat vulkanen en meteorieten (letterlijk) roet in het eten kunnen gooien.
Kortom, "iemand zijn in Nederland die dat in 2019 wel kan" is onzin, dat heeft niemand beweerd.
Arjan 7
Niko RoordaBubbels worden gevormd door snelle toestroom gelden naar 1 plek. Dat is slecht wanneer dit geld stroomt naar plekken waar het ons geen economische groei oplevert (denk aan huizenmarkt). Maar risico bubbels in nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen zelfs als wenselijk worden gezien , ook al kunnen bubbels veel verliezers opleveren. Denk aan internethype: Nadeel veel mensen hebben geld verloren, voordeel is dat het internet ons tot op de dag van vandaag veel goeds heeft opgeleverd (van de opbrengsten is geld geïnvesteerd in die technologie waar dat anders niet mogelijk was) . Nadeel is dat als je dat wil uitsluiten je naar systeem moet gaan waarbij risico nemen heel moeilijk wordt, waardoor je potentiele groei laat liggen. En daarnaast hoeven bubbels zich ook niet slechts te vormen in nieuwe risicovolle investeringen waarvan we de opbrengsten nog niet weten. Het kan zich ook concentreren in veilige assets waarbij de doelstelling juist is om risico te mijden (denk aan vlucht naar Duitse staatsobligaties).
Ik denk dat de economische wetenschap zich niet bezig moet houden met een systeem wat bubbels moet uitsluiten. Ze moet het slechts analyseren. De maatschappij moet uiteindelijk bepalen waar je wel en niet ruimte wil bieden voor bubbelvorming (bv dat je die ruimte wel wil bieden voor technologlische ontwikkelingen, maar niet in de vastgoed markt). En als er iemand is die heilig gelooft in een investering in een internetbedrijf of een cryptovaluta dan moet die persoon dat vooral doen. Maar moeten we dan uitsluiten dat die persoon geen verliezen kan leiden? Laat die persoon zelf bepalen welk risico hij wil nemen. Biedt hem de mogelijkheid om rijk te worden aan investeringen in bitcoins maar laat hem ook het risico dragen dat het een flop wordt. Uiteindelijk leren we wel van dit soort bubbels (en dat heeft ook een waarde)
Niko Roorda 6
ArjanArjan 7
Niko RoordaMaar dat kan je niet in het algemeen zeggen (zie wat ik zeg over internetbubbel, we kunnen toch moeilijk stellen dat dit niks goeds heeft gebracht). Bij nieuwe technologische ontwikkelingen zie je altijd dat beleggers gaan overschatten en overal een succes in willen zien. Uiteindelijk blijven alleen de bedrijven over die echt iets toevoegen, en de slechte vallen af.
Kijk naar de internetbubbel. Veel bedrijven zijn uiteindelijk kapot gegaan en beleggers zijn veel geld verloren. Echter zorgden de belegggers er wel voor dat kapitaal beschikbaar gesteld waardoor er veel meer kon worden ingevesteerd waarbij uiteindelijk het goede over blijft en het slechte afvalt. Zonder het nemen van die risico's was het goede er ook niet geweest.
Wil je dan al het risico uitsluiten om te voorkomen dat er verliezers zijn? Dat betekent dat technologische ontwikkelingen weinig kans maken.
Mij lijkt het beter om het voorkomen van bubbels niet tot een hoofddoelstelling te maken, waardoor je ontwikkelingen tegenhoudt. Wel kan je nadenken waar je mogelijk niet de bubbels wil hebben omdat het geen economische groei met zich meebrengt. Bv de huizenmarkt.
Kijk nou eens hoe de wereld er rond 1900 uit zag en hoe het er nu uitziet. Vooruitgang via vallen en opstaan. Wie niet durft te vallen zal ook geen vooruitgang boeken.
Niko Roorda 6
ArjanToen ik nog docent was, zei ik ook niet dat het zo mooi was dat een deel van de leerlingen (en later, toen ik in het hoger onderwijs werkte: studenten) zakte omdat ik daarvan zoveel kon leren.
Als docent streef je naar een zo hoog mogelijk slaagpercentage; doe je dat niet, dan ben je een beroerde docent. Als econoom streef je, mag ik hopen, naar het voorkomen van economische en (dus) menselijke en ecologische ellende. Dan ben je dus niet blij met bubbels en crashes.
Arjan 7
Niko RoordaMet uitzondering van bubbels in de huizenmarkt ben ik het daar niet mee eens.
Iemand die in de nieuwe economy bedrijven, crypto's of in duurzaamheid investeert doet dat omdat hij gelooft dat dit succesvol is. En wat we zien bij crypto's en duurzaamheid is dat ze dit niet slechts doen om snel geld te verdienen, maar ook omdat ze denken dat de wereld er beter van wordt.
Nu veronderstel jij dat bubbels leiden tot een onaanvaardbaar leerproces.
Maar hoe moeten we omgaan met mensen die investeren in crypto's en duurzaamheid als je bubbels onaanvaardbaar vindt?
Moet de overheid dit gaan verbieden?
Ik kan garanderen dat als de overheid dit zou verbieden, dat burgers dat zien als overheidsbeleid waarbij de overheid niet wil meewerken aan een betere wereld. Mensen zouden in opstand komen. En is jouw antwoord dat je ze daarmee beschermt tegen bubbels? Die mensen geloven in de verandering, en nemen die onzin praatjes over bubbels niet serieus. Met de wijsheden tien jaar later waarschijnlijk wel, maar nu niet. De versnelde groei in iets geloven dat is de bubbel. Dat willen bestrijden is oorlog voeren tegen mensen die ergens in geloven, en daar zal nooit draagvlak voor zijn.
Zie geloof in crypto's. Ik gun ze hun winsten, ik wil ze niet beschermen tegen risico's, en ze mogen de verliezen dragen. Maar dat verbieden is uiteindelijk wantrouwen richting de overheid.
En als we kijken naar hoe de wereld is veranderd de afgelopen 100 jaar, dan is het nemen van risico voor een groot gedeelte verantwoordelijk daarvoor. En ja, dan zijn er ook mensen die wel eens geld verliezen. Maar dat willen uitsluiten, betekent dat je risico nemen wil uitsluiten. En dat heeft uiteindelijk negatieve gevolgen voor de economische groei. Het is stilstand en het volk accepteert het niet.
Co Pater 7
ArjanArjan 7
Co PaterBubbels hebben altijd als achtergrond dat mensen massaal ergens in gaan geloven.
Dat willen voorkomen kan slechts via overheidsbeleid. De overheid zal het kwalijk worden genomen dat mensen niet meer mogen investeren in iets wat waarin ze geloven. Het wantrouwen in de overheid zal ontzettend toenemen. Mensen gaan geloven dat de overheid er niet is voor de burgers. Complottheorieen zullen worden gevonden.
En als de bubbel vervolgens knapt, dan zullen diezelfde mensen, met de wijsheid die ze dan hebben, de overheid de schuld geven dat ze niet beschermd worden.
Dus hoe je ga je dat nu toepassen op de hypes cryptomunten en de opkomst van investeren in duurzaamheid?
Als de overheid dat nu gaat verbieden, dan zullen burgers dat absoluut niet zien als een verstandige overheid die iets doet om bubbels te voorkomen. Ze zullen dat zien als een overheid die er niet voor de burgers is.
En als de bubbel dan uiteindelijk klapt, dan gaan we ons zelf weer de vraag stellen hoe we bubbels kunnen voorkomen, maar is er ondertussen ook weer iets waarin we heilig geloven wat de overheid niet in de weg mag staan.
Co Pater 7
ArjanJe haalt allerlei termen door elkaar, linkt ze met elkaar en trekt er allerlei conclusies uit. wat produceer je daar mee : een uiterst warrig verhaal.
Voor jou is risico nemen het ultieme doel tot iets anders. Het komt mij zo voor, dat juist economen een andere doelstelling ( moeten ) hanteren, net zoals je dat van verstandig overheidsbeleid kan en mag verwachten.
Van een bubbel leren we niets, omdat de bubbel zelf dat aantoont. We moeten nu toch onderhand wel eens weten dat bubbels helemaal niet nodig zijn.
Arjan 7
Co PaterEen bubbel is een grote toestroom van gelden naar plek A omdat mensen ergens in geloven, en waardoor de prijs stijgt. En op tijdstip X zien we dit geld plek A weer verlaten omdat men niet gelooft dat de prijs realistisch is, en bij een flinke daling spreken we van een bubbel.
Dat zagen we eind 2017 waarbij de Bitcoin op USD 20.000 stond, en die nu is gedaald tot onder de 4.000 USD. Destijds bestond het geloof dat de bitcoin tot boven de USD 100.000 zou stijgen.
Met de wetenschap van nu kan je die bubbels allemaal heel mooi in theorie gaan behandelen en er problemen in zien en bedenken hoe we dat kunnen voorkomen. Maar als de overheid eind 2017 zou weten dat deze bubbel zou knappen en de bitcoin zou verbieden om mensen te beschermen tegen verliezen, dan zouden mensen in opstand komen. Want deze mensen geloven dat de Bitcoin een verbetering is voor de wereld.
Wat nu als de overheid beleggingen in duurzaamheid zou verbieden om mensen te beschermen tegen bubbels. Hoe zouden we daar nu op reageren?
Dan zouden we weer in opstand komen. Want de overheid wil geen duurzame wereld achterlaten voor onze kinderen. Nico schrijft er zelfs een boek over hoe we de wereld duurzamer kunnen maken, vast niet met het idee dat er een nieuwe bubbel ontstaat.
En dat is altijd precies het probleem van bubbels. Op het moment dat het zich vormt denkt iedereen dat het iets bijdraagt aan de economie of aan een betere wereld, en op het moment dat de luchtbel knapt dan heeft iedereen in 1 keer verstand van bubbels en wil dit in de toekomst voorkomen.
It never gonna happen. Mensen handelen nu, en niet met de wijsheden van over 20 jaar.
Co Pater 7
Arjan1: je een huiverige zo niet afstandelijke positie inneemt t.o.v. de overheid. De overheid wil zelfs geen duurzame wereld.
2: Bubbels ontstaan door geldstromen, en niet zozeer door economie zelf. De wasmachine was een innovatie, er zijn zelfs economen die het de grootste innovatie noemen van de laatste 100 jaar. Is er door de wasmachine een bubbel ontstaan ? Nee, zo ver ik weet niet. dus conclusie.
3: Bubbels komen voornamelijk voort uit geldstromen door gokken en beleggen ( speculatie ).
4: een overheid kan daar zeker iets mee, door een beter geldsysteem namelijk. Want een goede overheid reageert op de juiste wijze op mogelijke veranderingen door innovatie of wat dan ook. Door preventief te zijn kan ze bijvoorbeeld trachten te voorkomen dat er zoiets als woekerpolissen ontstaan.
5: en ook economen zijn er om hier op in te spelen. Geldstromen kunnen de economie namelijk compleet ontwrichten. Geld is het middel voor economie, dus ze moeten er wel wat mee. De roep om een ander geldsysteem is typisch een gevalletje waarin onderkend wordt dat het systeem veel beter kan. Een overheid kan hier niet apathisch in blijven.
Matthijs 11
ArjanMet deze nuancering, dat je wel iets kunt leren uit geknapte bubbels in het verleden. Vastgoedbubbels zijn hierin een goed voorbeeld. Als je huizenprijzen volgt en je ziet dat die in zeg 10 jaar tijd 250% stijgen terwijl inkomens maar met 5% gestegen zijn in dezelfde periode, weet je dat er een bubbel ontstaat en kun je daarin ingrijpen.
Maar als mensen massaal warmtepompen gaan aanleggen, met als gevolg een enorme kapitaalstroom naar die sector, hoe moet een overheid dan weten of dit:
1) een wenselijk fenomeen is. Iedereen straks energiezuinig wonen!
2) een bubbel die gaat ontploffen: na een paar jaar blijken die dingen helemaal niet zo goed te werken, wordt een andere veel betere techniek ontdekt, en zit je met veel te veel warmtepompenfabrieken, warmtepompaandelen die gekelderd zijn, etc/ Om maar even een voorbeeld te verzinnen.
Mijn idee is dus: tot op enige hoogte kun je bepaalde zaken iets sturen als overheid (zeker als er overduidelijk een verkeerde trend is, zoals met vastgoedbubbels) maar helemaal voorkomen van welke bubbel dan ook is onmogelijk.
Arjan 7
MatthijsVoor de rest ontstaan bubbels doordat mensen in grote getale ergens in gaan geloven. Dat kan dus ook zijn in duurzame investeringen. En niet elke investering zal succesvol zijn. Maar je weet nooit wat te voren welke dat wel en niet zullen zijn.
Met een duurzame wereld voorkom je geen bubbels. Wie gelooft in een duurzame wereld moet je er juist voor waken dat hij extra gevoelig is voor het risico van bubbels als mensen daar massaal in gaan geloven (en waar geld valt te verdienen zijn de cowboys te vinden).
En bubbels kunnen ook hun weg via andere wegen vinden dan slechts via beleggers. Bv via de overheid, die buitensporige hoge uitgaven doet door ergens in te geloven wat zichzelf uiteindelijk niet terugverdiend (met risico toename overheidsschulden of belastingen).
Als er allemaal economen zijn die zich al vele jaren bezighouden met deze materie om het te kunnen doorgronden, hoe realistisch is het dat een buitenstaander als Nico dit probleem kan oplossen met zo'n simpele analyse van het probleem? Wat moeten we met termen als een duurzame wereld waarbij we naar een systeem moeten waarbij we bv bubbels kunnen voorkomen? Het is me allemaal teveel een bla bla bla gehalte.
Dit heeft niks te maken met doorgronden van de psyche van de mens (hoe handelt hij daadwerkelijk), maar alles met hoe Nico denkt dat de mens graag handelt. Maar hoe de mens graag handelt staat ver weg van hoe hij daadwerkelijk handelt. Economen zijn daar allang achter, en Nico Roorda gaat daar ook achter komen. Net zoals vele voorgangers dat hebben gedaan die dachten de economische wetenschap snel te kunnen verbeteren.
Ik kom helemaal geen vernieuwende inzichten tegen bij Nico, dit is voor mij iets wat ik voor de zoveelste keer zie passeren. Een buitenstaander die denkt dat hij met kennis over andere deelgebieden even snel de economische wetenschap kan analyseren en verbeteren. Het is een zware onderschatting van de huidige economische wetenschap.
Matthijs 11
ArjanPeter Urbanus 5
Ik ben doodsbenauwd dat de huizenbubbel straks klapt. Mensen in de randstad, die met twee modale inkomen een hypotheek van zes ton nemen. Ik heb het echt gelezen.
Mensen met een laag en ook nog eens flexibel inkomen die normaal gesproken in een sociale huurwoning moeten zitten, maar in plaats daarvan 650 euro aflossing per maand kwijt zijn.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusNou, niet dus. Mensen kopen in Amsterdam (hoofdmoot) voor krankzinnige bedragen, terwijl ze op een uurtje reizen veel goedkoper uit kunnen zijn. Maar Amsterdam is DE plek om te wonen, om te zijn, om uit te gaan. Als je niet verder kijkt dan je neus lang is, brand je je gat en moet je op de blaren zitten. M.a.w. als je echt zo stom bent om zulke uitgaven te doen en een idiote bank/hypotheekverstrekker zo stom is daaraan mee te werken, dan is er m.i. maar één oplossing... Ga je gat verzorgen, want je hebt 'm stevig verbrand. En leer ervan. Eindje verderop, kleiner, minder status, wonen is echt veel fijner dan enorme schulden opbouwen en daar nooit meer af komen.
Nommertje twee... 650 euro huur per maand is tegenwoordig helaas heel gewoon. Dankzij de VVD zijn inmiddels de meeste huren boven 600 euro gestegen. Zolang ze onder 720,42 huren, zitten ze in een sociale huurwoning. Krankzinnig? Jazeker. Erger is dat mensen te weinig overhouden na betalen alle vaste lasten. Eten, kleding&schoeisel, auto/brommer/fiets, toiletkosten, OV kosten moeten ook nog betaald worden. En veel mensen hebben dan daarvoor geen geld meer.
In 2014, voor ik met pensioen ging, bleek ik netto p/week 27,50 euro over te houden. Voor alleen voedsel. Alle andere kosten waren betaald. Dit was wat ik overhield. Grotendeels zelf opgelost, omdat ik nu eenmaal een hamster ben. Mijn moeder zei altijd dat je een voorraad van drie maanden moet hebben in de vorm van lang houdbaar voedsel. En toch heb ik hulp gekregen in de vorm van af en toe vis en fruit en soms verse groenten ipv pot of blik. Momenteel heb ik net nog geen 2 maanden voorraad. Ik ben die aan het aanvullen. Elke aanbieding waar ik wat aan heb gaat mee. Twee potten HAK betalen en 1 gratis.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusHenk Zoer 7
Jouw artikel gaat over 'economen'. Volgens mij zijn dat mensen die iets over de 'economie' zeggen. Maar wat mij opvalt is dat de economen die verschijnen in de media, allemaal economen zijn die ofwel werkzaam zijn in de financiële economie ofwel vanuit de financiële economie praten. Er is een chronisch gebrek aan nieuws vanuit economen die voor de reële economie praten. En daarmee wordt de suggestie gewekt dat de financiële economie er is om ook de reële economie aan te sturen. Maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. De financiële economie zou er moeten zijn om de reële economie te faciliteren. Een beetje het verhaal van Klaas van Egmond.
Waarom richten we ons zo op die financiële economie? Is dat omdat die financiële sector zo groot is geworden dat de reële economie 'slaaf' is geworden van die financiële? Ik benoem hier toch het oorzakelijk probleem van de wantoestanden in de financiële economie en de onmacht om daar vanuit de reële economie iets aan te doen?
Als economen niet boven het systeem uitstijgen zullen ze nooit de problemen kunnen oplossen die ze zelf creëren. Willen we de problemen van deze samenleving effectief kunnen aanpakken, dan moeten we dat niet doen met de 'economen' die er zo'n zooitje van hebben gemaakt.
Concreet: hervorm het geldstelsel naar daar waar het hoort: de democratie. Het staat per slot van rekening zelfs in onze grondwet, artikel 106. Van daaruit valt de economie beter aan te sturen door economen die als basis de reële economie hebben en gedreven worden door maatschappelijke waarden i.p.v. financiële.
Niko Roorda 6
Henk Zoerwilag kater 5
Niko RoordaMacht en machtsvorming zou daarom toch juist wél onderdeel moeten zijn van theorievorming in de hier nagestreefde nieuwe intrinsieke (gedrags)economische wetenschap? Machtsvorming lijkt me één van de grootste (ethische) hiaten in de huidige economische theorievorming.
Sorry, voor mijn late reactie. Ik ben net ingestapt in dit razend interessante project. Benieuwd waar dit heengaat...
Niko Roorda 6
wilag katersquarejaw 5
Als een Nobelprijswinnende econoom een zelf geponeerde STELLING meent te kunnen BEWIJZEN door middel van een eveneens zelf geformuleerde HYPOTHESE, kunnen wij dan niet beter meteen maar concluderen dat het bij de economie niet om een wetenschap maar veeleer om een gekke sekte gaat?
Niko Roorda 6
squarejawWillem de Vroomen 4
Niko Roorda 6
Willem de VroomenIn mijn hoofdstuk 2 (waarvan de publicatie binnenkort begint) besteed ik daar expliciet aandacht aan. Het slecht imiteren van andere vakgebieden beschouw ik als een van de kenmerken van protowetenschap, zoals je zult zien.
Timo Slinger 2
Je kan bijvoorbeeld een lid van de EMU vernietigen als die niet doet wat jij wilt, door de politieke machtsstructuren en daaruit voortvloeiende economische machtsmiddelen in te zetten.
Zie bijvoorbeeld https://www.yanisvaroufakis.eu/2016/06/28/full-transcript-of-the-yanis-varoufakis-noam-chomsky-nypl-discussion/
Niko Roorda 6
Timo SlingerTimo Slinger 2
Niko RoordaDe politieke top bezit begrip en beoefent misbruik. Wat mij betreft is het noodzakelijk dat dit inzicht in zo veel mogelijk vormen duidelijk wordt gemaakt. Daar dragen jouw artikelen aan toe. Dank daarvoor.
Niko Roorda 6
Timo SlingerOm iemands zakken te rollen heb je een zekere listigheid nodig. Krijg je inzicht in die persoon, dan rol je zijn zakken niet meer.
Dat is precies wat ik beoog met mijn boek.
(Ik hoop dat je me mijn beeldspraak vergeeft.)
Timo Slinger 2
Niko RoordaIk dacht dat je het in jouw eerste reactie had over inzicht in de economie, en de mogelijke listigheid die daaruit bij bepaalde personen voortkomt.
Niko Roorda 6
Timo SlingerJe hoeft echt niet zo veel van de economie (op wetenschappelijk niveau) te begrijpen om er misbruik van te maken. Denk aan slimme beleggers die miljoenen verdienen aan een beurscrash. Die snappen weliswaar hoe ze dat moeten doen. Maar van de wetenschappelijke achtergronden van het economisch systeem snappen ze geen bal, en nog minder van de ellende die ze met hun handelen anderen aandoen. Dat is wat ik bedoel met inzicht: dat missen ze kennelijk volkomen.
Nog een analogie. Je hoeft de technologie van een tv-toestel niet te begrijpen om een slecht tv-programma te maken. Of een goed programma, trouwens.
Timo Slinger 2
Niko RoordaAlfons J. Kruijer 2
Misschien is het nuttig om te vermelden dat de beurs ook geen wetenschappelijke basis heeft maar slechts een casino is, dus gewoon een goktent?