De (omgekeerde) wereld van Yab Yum-baas Kraijpoel

De eigenaar van 'gentlemen's club' Yab Yum, Chris Kraijpoel, hoorde maandag drie jaar cel tegen zich eisen vanwege het witwassen van 5 miljoen euro. In het strafdossier zit een leenovereenkomst - in bezit van Follow The Money - waarin een geldschieter tekent voor een boete van 5 miljoen euro als hij niet met de lening over de brug komt. Welkom in Kraijpoels (omgekeerde) vastgoedwereld.

Het nieuwe jaar is niet al te best begonnen voor Yab Yum-eigenaar Chris Kraijpoel. De vastgoedondernemer uit Soest hoorde maandag drie jaar cel tegen zich eisen voor het witwassen van 5 miljoen euro en een appartementencomplex ter waarde van 1,3 miljoen euro. Justitie deed de afgelopen jaren onderzoek naar de bedrijvenstructuur van de ogenschijnlijk keurige Soestenaar, die de afgelopen decennia investeerde in appartementen en zakelijk vastgoed, inclusief meer hedonistische oorden zoals de voormalig discotheek Mazzo en de gentlemen’s club Yab Yum. Ze stuitten op een vennootschappelijke machinatie opgebouwd uit stichtingen, administratiekantoren, bv's, commanditaire vennootschappen en een Zwitserse vennootschap die, bijna liefkozend, 'bedrijfsmantel' wordt genoemd door een fiscalist.

Pechvogel

Follow the Money maakte twee jaar geleden een profiel van deze ondernemer waaruit een beeld opdoemt van een koopjesjager die regelmatig vastgoed afnam bij de afdeling Bijzonder Beheer van ABN Amro Soest, of opkocht uit faillissementsboedels. Zoals de panden die hij overnam uit de boedel van de geliquideerde vastgoedbaas Peter Petersen. Hij bleek bovendien een nogal onfortuinlijk talent te hebben voor het kiezen van de verkeerde klusjesmannen, zoals de veroordeelde afperser Itzhak Meiri, en verdachte notarissen.

Besmet geld

Een van de onbeantwoorde vragen voor Justitie was: hoe kwam Kraijpoel precies aan zijn startkapitaal? Daarin komt nu meer inzicht. Justitie verdenkt Kraijpoel er momenteel van dat hij in 2004 een ‘besmette’ financiering heeft gekregen van Frans van Rossum, een veroordeelde fraudeur (zie kader), die in 2002 op listige wijze tientallen miljoenen wist los te peuteren bij de Bank Nederlandse Gemeenten - met een garantstelling door het Ministerie van Volksgezondheid (VWS). Dit zogenaamd ten behoeve van ‘bouwprojecten in de gehandicaptenzorg’.
De herkomst van de 21 miljoen De kern van de verdenkingen schuilt in een grote subsidiefraudezaak uit 2002 rond Frans van Rossum en de stichting Sirius Transmurale en Semimurale Voorzieningen. Uit een reconstructie van het Algemeen Dagblad blijkt dat deze ondernemende accountant tientallen miljoenen aan financiering wist op te halen voor de bouw van (fictieve) gehandicaptenvoorzieningen. Zo diende hij bij een bevriende medewerker bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) talloze voorstellen in voor de bouw van gehandicaptenvoorzieningen. De VWS-vriend keurde de voorstellen vervolgens goed waarna er garantiestellingen kwamen vanuit het ministerie. Daarmee kon de gehandicaptenstichting/Van Rossum weer voor in totaal 21 miljoen euro aan leningen aankloppen bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Het geld werd vervolgens niet gestoken in de bouw van gehandicapteninstellingen, maar uitgeleend naar Juliaans BV – de privébeleggingsinstelling van Van Rossum – waarna het geld verspreid werd over verschillende binnen-en buitenlandse vastgoedprojecten. Een deel ervan leende hij uit aan Kraijpoel. Deze overeenkomst werd ‘heet’ nadat Van Rossum niet aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen voldeed, waarna deze de garantie inriep met als gevolg dat het Ministerie 21 miljoen moest voldoen aan BNG. De Rijksrecherche startte een onderzoek, ging het geld volgen en kwam onder meer uit bij de bestemming ervan: Kraijpoel.
Zo'n 5 miljoen euro daarvan vloeide volgens Justitie naar projecten van Kraijpoel, die ontkent dat hij op de hoogte was van de frauduleuze herkomst van. Van Rossum zou toegang hebben gehad tot ABP-pensioengelden om te beheren, en Kraijpoel kon wel funding gebruiken voor het overnemen van een grote vastgoedportefeuille van 100 miljoen. ‘Het geld kwam bij het ABP vandaan. Ik wilde het gebruiken om panden te kopen bij Bijzonder Beheer van banken of de portefeuille van Jos Geerts [een omgevallen en veroordeelde vastgoedondernemer, red]. Je moet eerst het geld hebben en dan pas kun je aan tafel komen,’ legde Kraijpoel op een eerdere zittingsdag afgelopen november uit aan de rechtbank Rotterdam.

Torenhoge boete

Justitie ziet dat anders: Kraijpoel heeft circa 5 miljoen euro verkregen via het Zwitserse trustbedrijf Interfines, waarvan – zo blijkt uit verklaringen van betrokkenen – Kraijpoel de uiteindelijk begunstigde was. Justitie ziet daarin een beschermingswal om de betrokkenheid van Kraijpoel te verhullen, de verdachte zelf ziet alleen een fiscaal gunstige constructie. Justitie ontwaart ook een rookgordijn bij een opgedoken leenovereenkomst gedateerd 3 mei 2004 waarin 20 miljoen wordt uitgeleend aan het al genoemde Interfines AG, waarvan Kraijpoel de uiteindelijke eigenaar is. In deze overeenkomst – in bezit van Follow the Money - valt te lezen dat de veroordeelde subsidiefraudeur Van Rossum een lening aan Kraijpoel (lees: Interfines AG) verstrekt van 20 miljoen euro, over te maken binnen vijf werkdagen, tegen een rente van 7,5 procent op jaarbasis. Er is echter een opmerkelijke passage opgenomen in de leenovereenkomst (zie afbeelding). Als de geldverstrekker, Van Rossum, toch niet over de brug komt met de 20 miljoen, treedt er een boetebeding in werking van maar liefst 25 procent van de leensom en 20 procent over de rente. Oftewel: de man met het geld, Van Rossum, moet een direct opeisbare boete van zeker 5 miljoen aan Kraijpoel betálen als hij hem toch geen 20 miljoen euro kan lenen. Tijdens een zitting in november zei Kraijpoel dat 'een boeteclausule van 25 procent niet uitzonderlijk hoog is bij  dit soort vastgoedtransacties.' leenovereenkomst Infines en Juliaans De handtekening van Van Rossum staat onder deze overeenkomst, maar die stelt dat het om een vervalste overeenkomst moet gaan. ‘Ik zie deze leenovereenkomst nu voor het eerst. Wat een boef! […] Ik zou geen boete van 25 procent accepteren. Dit is onzakelijk. […] Ik was zelf op zoek naar geld, hoe zou ik dan zo’n bedrag uit kunnen lenen,’ verklaart hij in 2011 tegen de recherche.
'Wat een boef! […] Ik zou geen boete van 25 procent accepteren. Dit is onzakelijk'
Uit het strafdossier komt naar voren dat Justitie ook denkt dat de leenovereenkomst vals is en diende om de overboeking van fraudegelden, van bedrijven van Van Rossum naar Kraijpoels bedrijven, een meer legitieme status te geven.

Opstapeling

Het Openbaar Ministerie heeft nu drie jaar cel geëist tegen de Soestenaar vanwege valsheid in geschrifte en witwassen. Justitie schetst in haar persbericht een niet al te rooskleurig beeld van de zakenman ‘voor wie alles is geoorloofd, zolang het geld oplevert. Andere mensen worden belazerd en waar nodig worden valse stukken opgemaakt. Zo zorgt hij ervoor dat hij krijgt wat hij wil hebben.’
'Andere mensen worden belazerd en waar nodig worden valse stukken opgemaakt'
Kraijpoel wordt er ook van verdacht dat hij Edwin T. heeft omgekocht, een belastingambtenaar met als specialisatie Faillissementsfraude. In de dagvaarding staat dat deze Edwin, die in 2011 vertrok bij de Belastingdienst, ervan beschuldigd wordt dat hij giften van Kraijpoel heeft aangenomen, te weten: kledingdonatie aan een voetbalelftal, een of meerdere bezoeken aan een seksclub en tickets voor sportwedstrijden. In ruil daarvoor zou hij dan Kraijpoel hebben voorzien van vertrouwelijke informatie over een gefailleerde vastgoedonderneming. De problemen lijken zich op te stapelen voor de Soestenaar. In november eiste het OM ook al straf vanwege onder meer betrokkenheid bij hennepteelt. Vermeende schuldeisers hebben zich inmiddels ook geroerd: oud-Hells Angel Rini Scholten liet misdaadwebsite crimesite begin dit jaar weten dat hij de boedel van het Yab Yum-museum in beslag wil laten nemen vanwege een onbetaalde fee van ruim een ton. Op 29 januari doet de rechter uitspraak.   Chris Kraijpoel was niet bereikbaar voor commentaar.