C&A in kinderkleding

6 Connecties

Relaties

India Volkskrant Textiel C&a Primark

Organisaties

SOMO
0 Bijdragen

Kinderarbeid staat weer op de agenda. Onlangs raakte Apple in opspraak en vandaag zijn het de confectiebedrijven Primark en C&A die ervan beschuldigd worden om kinderhandjes aan het werk te zetten.

De Volkskrant haalt een rapport aan, dat morgen verschijnt, van onderzoeksbureau Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep. Conclusie; bij vier grote Indiase textielfabrieken zijn er voortdurende misstanden op het gebied van kinderarbeid. Modewarenhuizen C&A en Primark nemen de kinderkleding af.


De onderzoeksbureaus baseren zich op interviews met 180 medewerkers bij de vier betreffende fabrieken. Tienermeisjes worden volgens SOMO nog steeds structureel gedwongen tot overwerk, wonen verplicht op het fabrieksterrein en mogen niet naar buiten zonder begeleiding.

 

Volgens SOMO is er verder bij twee van de vier onderzochte fabrieken incidenteel sprake van kinderarbeid door meisjes onder de 14 jaar. Ze zouden zijn aangenomen met een vervalst medisch certificaat. Als er controle komt, moeten ze liegen over hun leeftijd. Bij de Indiase spinnerij SSM India spraken lokale onderzoekers een meisje van 13 jaar oud. SSM India ontkent een dergelijk personeelsbeleid.


Reputatieschade voor familie Brenninkmeijer
Het zijn pijnlijke constateringen voor Primark en C&A die allebei vaste klant zijn bij SSM. C&A overweegt een onderzoek in te stellen. ‘Kinderarbeid is totaal onaanvaardbaar,’ meldt een woordvoerder aan De Volkskrant.

 

In een gezamenlijke reactie op het rapport van SOMO stellen acht kledingmerken, waaronder C&A, Primark en H&M, dat ze de beschreven wantoestanden veroordelen. Samen met lokale organisaties willen ze deze misstanden aanpakken.

 

Vast staat dat dat de familie Brenninkmeijer _ eigenaar van warenhuisgigant C&A en tevens ver uit de rijkste familie van Nederland _ zich kan opmaken voor een gevalletje reputatieschade. En die kan nog wel even voortduren voor de Brenninkmeijertjes. Goedkoop textiel halen uit India blijft namelijk voorlopig een hoofdpijndossier voor kledinggiganten. 'Wij denken dat dit het topje van de ijsberg is', zegt Pauline Overeem, onderzoeker bij SOMO.