'Centrale banken klaar voor euroclash'

  De ECB heeft de rente donderdag zoals economen verwachtten verlaagd van 1,25 naar 1 procent. De centrale banken kiezen het zekere voor het onzekere. Aandelenmarkten blijven "voorzichtig optimistisch".

  "Het is wachten op de crisisplannen van de politiek," zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management eerder op de dag. "De aandelenmarkten blijven daarbij voorzichtig optimistisch en ook op de obligatiemarkten blijven de rentes redelijk liggen." 
   
  De renteverlaging donderdag is de tweede op een rij. ECB-president Mario Draghi verraste de financiële markten in november, daags na zijn aantreden, met een verlaging van 1,5 procent naar 1,25 procent. Donderdag is de rente verlaagd van 1,25 naar 1 procent.
   
  De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, zei donderdag tegen de Franse radio dat de euro absoluut niet in gevaar is. "We hebben wel een stabiel akkoord nodig, maar als blijkt dat niet alle 27 EU-lidstaten daaraan willen meedoen, doen we het wel met de zeventien eurolanden. "
   
  Einde van de euro 
  De Franse minister voor Europese Zaken, Jean Leonetti, was minder optimistisch. Hij waarschuwde dat Europa uit elkaar valt als de politieke leiders niet snel een oplossing vinden voor de schuldencrisis. ,,De situatie is ernstig in de Europese Unie'', aldus de minister.
   
  De voorzorgsmaatregelen van de centrale banken laten zien dat er wel serieus rekening wordt gehouden met het einde van de euro.
   
  Volgens The Wall Street Journal telt Ierland nog eens goed zijn drukpersen en bekijkt de Zwitserse centrale bank of ze de euro als ijkpunt voor de waarde van hun eigen valuta moeten vervangen door een andere munt. 
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid