CEO Barclays op het strafbankje

1 Connectie

Organisaties

Barclays

Het blijft niet bij een geldboete. De directeur van Barclays moet op het strafbankje van het Britse Parlement verschijnen

De directeur van Barclays moet zich van het Britse Parlement woensdag verantwoorden voor het Treasury Select Committee vanwege de rol van de bank in het LIBOR-schandaal. De bank uit het Verenigd Koninkrijk zou interbancaire rentes hebben gemanipuleerd. Eerder kwam Barclays daarom tot een schikking van in totaal $453 miljoen met een Engelse en een Amerikaanse toezichthouder.

Zo gaat dat vaker. Een bank schikt met een relatief laag bedrag met de toezichthouder en de zaak is gedaan. Maar zo makkelijk komt de financiële dienstverlener er nu dus niet af. CEO Bob Diamond wordt op het matje geroepen omdat hij "serieuze vragen te beantwoorden" heeft, zoals premier David Cameron het zegt, over de rentefraudes die zich afspeelde tussen 2005 en 2009.

Nederig

Een andere topman die laatst het vuur aan de schenen werd gelegd door een select committee*, was News Corp-baas Rupert Murdoch. De mediatycoon moest het een en ander uitleggen voor het Culture, Media and Sport Committee inzake het afluisterschandaal. Ten aanzien van de hele wereld ging Murdoch door het slijk. Hij noemde deze dag ‘de meeste nederige’ uit zijn leven.

*In het Verenigd Koninkrijk bestaan er zogeheten select committees. Dit zijn een soort werkgroepen annex toezichthouders die zich specifiek met een onderwerp bezighouden. Zo’n comité wordt samengesteld door het Britse Parlement en bestaat uit politici.

Vals
De Financial Times schrijft dat Barclays niet goed heeft gereageerd op drie afzonderlijke waarschuwingen tussen 2007 en 2009 over belangenverstrengeling en ‘overduidelijk valse’ invullingen van interbancaire rentes. Lees hier meer over de werking en schade van de rentemanipulaties. 

Het is afwachten hoe de pers gaat reageren, hoe moeilijk Diamond het gaat krijgen en wat hij gaat vertellen. Het is in ieder geval slechte pr voor de bancaire sector die sinds 2008 geniet van de nodige kritiek uit de maatschappij en van de politiek.

Bonus
Diamond heeft alvast uit voorzorg besloten om af te zien van zijn bonus. Ook de directeur van Royal Bank of Scotland ziet af van zijn eventuele jaarbonus maar geeft gek genoeg niet het LIBOR-schandaal als reden, terwijl ook deze Britse bank beschuldigd is.

Andrew Tyrie, de man die het Treasury Comittee leidt, ziet ook dat de bankiers het wel erg bont maken en hun reputatie te grabbel gooien. "The public's trust in banks has been even further eroded. Restoring the reputational damage must begin immediately."