"Q-go wilde net VS veroveren"

3 Connecties

Onderwerpen

Q-go

Werkvelden

Internet IT
0 Reacties

CEO Marcel Smit vertelt over de $34 miljoen-overname van het Nederlandse Q-go. De semantische zoektechnologie van het bedrijf was revolutionair. Het maakte gewonemensen-taal begrijpelijk voor computers.

Interview met Q-go ceo Marcel Smit op het onvolprezen Techbusiness.nl. Het bedrijf, dat technologie ontwikkelde om vragen in Jip-enJanneketaal op website te vertalen in begrijpelijke antwoorden, overleefde na een vliegende start de dotcom-crash amper. De wederopstanding mondde uit in een verkoop aan het Amerikaanse RightNow
 
Gefund door onder meer Prime Ventures  en Alpinvest zette het vanaf 2004 een nieuwe koers in. "Vanaf 2008 ging het hard", vertelt Smit. Met grote accounts zoals, ABN Amro, Lufthansa. In Spanje heeft La Caixa al zijn geldautomaten uitgerust met Q-go-intelligentie.
 
De sprong naar de VS werd gewaagd, Smit wist United Airlines en een bank als klant binnen te halen. Alle seinen stonden op groen. En toen klopte in september 2010 RightNow aan. Smit: "Ze volgden ons al twee jaar, beweerden ze. We stonden er in het begin afwachtend tegenover: eens kijken of we ze een licentie willen geven. Je wil natuurlijk niet dat je technologie of je team wordt afgedankt. Maar al snel bleek dat we over heel veel dingen hetzelfde dachten en dat de technologie erg goed past."
 
Parel
Een - onverwachte – overname volgde. En weer ging een pareltje van de Nederlandse dotcom-industrie over in andere handen, voor een schappelijke $34 miljoen dollar. Niet alleen de aandeelhouders zijn blij: "Rond de 20 procent van de aandelen waren in handen van werknemers. Daar zitten ook mensen tussen daarvoor ooit 15 procent van hun salaris hebben ingeleverd."
 
Oprichter van het eerste uur Berend Metz emigreerde naar Nieuw-Zeeland. Hij deelt niet mee in de feestvreugde. 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 276 leden

Volg Redactie
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren