Jobkillers

  Hoe meer banen een CEO schrapt, hoe hoger zijn beloning. Perverse bonus-prikkels leiden tot onnodig banenverlies.

  Onderzoek naar de stand van zaken rond de beloning van topmanagers toont aan dat het zich loont om banen te schrappen. Dat blijkt uit onderzoek van het US Institute for Policy Studies. Het Amerikaanse instituut publiceerde onlangs voor de 17 keer zijn jaarlijkse onderzoek Executive Excess.
   
  Daaruit bleek dat de CEO's van de 50 grootste Amerikaanse bedrijven die na het uitbreken van de crisis het diepst in hun werknemersbestand hebben gesneden, in 2009 gemiddeld 12 miljoen dollar verdienden. Deze layoff leaders verdienden 42 procent meer dan het gemiddelde CEO-jaarsalaris van de S&P 500. 
   
  Maar dat is niet het enige: die grote bedrijven en hun CEO's maken handig gebruik van fiscale loopholes en betalen nauwelijks belasting. Het betalen van belasting is in de VS sowieso ontaard in iets dat alleen de armen doen, constateerde journaliste Ariana Huffington onlangs. In haar boek Third World America: How Our Politicians Are Abandoning the Middle Class and Betraying the American Dream verwijt ze de politiek de Amerikaanse middenklasse in de steek te hebben gelaten. De opwaartse sociale mobiliteit, de quintessens van de Amerikaanse droom, is vervangen door neerwaartse mobiliteit. Honderd miljoen Amerikanen zullen er slechter aan toe zijn dan hun ouders, schrijft Huffington. 
   
   
  Factor 263
  Een Amerikaanse CEO verdiende in 2009 263 keer meer dan het gemiddelde salaris van een werknemer. In recordjaar 2007 was dat 344 keer. Dat lijkt een forse daling, maar het is nog altijd twee keer zoveel als het gemiddelde CEO-salaris in de jaren negentig. En vier keer zoveel als het gemiddelde van de jaren tachtig. Dat verschijnsel is overigens niet uniek voor de VS, maar doet zich ook in Nederland voor
   
  Het complete Executive Excess-onderzoek vormt interessant leesvoer voor geïnteresseerden in de Amerikaanse economie. Follow the Money heeft het voor u al gedownload, het is hier  te lezen. De schrijvers doen ook voorstellen om de uit de hand gelopen salarissen te beteugelen door middel van een betere corporate governance
   
  De beloningsstructuur van CEO's werkt het nemen van grote, niet zelden onverantwoorde, risico's in de hand en was een belangrijke factor bij het ontstaan van de kredietcrisis. Vooral in de bankwereld was de relatie tussen prestatie en beloning ver te zoeken. Soms was het omgekeerde zelfs het geval, zo blijkt uit deze onthutsende Golden Parachute-infographic van Mint.com.
   
  Over de auteur

  Arne van der Wal

  Gevolgd door 255 leden

  Mede-oprichter van Follow the Money. Houdt zich onder meer bezig met technologie-ontwikkeling en de voedingsindustrie.

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren