CEO's verdedigen het kapitalisme in Davos met clichés

3 Connecties

Relaties

Davos

Personen

Ben Verwaayen

Organisaties

World Economic Forum

Topbestuurders van grote internationale ondernemingen verdedigen in Davos het kapitalisme met nietszeggende oneliners.

Het jaarlijkse World Economic Forum is Davos is weer begonnen en dat betekent dat een lange stoet voorname politici en zakenmensen weer gezellig met elkaar gaan congresseren. Dit jaar staat het Forum in het teken van de de crisis in Europa en de wereldwijde economische problemen. “Is 20th century capitalism failing 21st century society?”, is de vraag die de ruim 2.600 bezoekers de komende dagen zullen trachten te beantwoorden.

Een kleine groep ceo's deden woensdagavond de aftrap. De zaal kwam tot de conclusie dat de leidende vraag van het Forum met een volmondig "ja" moest worden beantwoord. Vier van de vijf heren in het ceo-panel, waaronder Ben Verwaayen, dachten daar echter anders over.
De enige tegenstem kwam van Sharan Burow, de secretaris generaal van de International Trade Union Confederation. Volgens haar heeft de internationale zakenwereld zijn "morele  compas verloren". “We must redesign the model. We must reset it. Stop the greed. Unless employers and workers sit down with governments, the system will continue to fail.” Ze kwalificeerde haar mede panellid Brian Moyhihan, topman van de Bank of America, bovendien als een van de "biggest bullies on the block" en riep op tot belastingmaatregelen om de voordelen voor rijke private ecquity fondsen in te dammen.

 

Verwaayen in actie
De aan de vrije-markt gecommitteerde panelleden kwamen wel tot de conclusie dat het kapitalisme de ongelijkheid in samenlevingen groter maakt. Die ongelijkheid wordt volgens panellid professor Raghuram G. Rajan, niet zo zeer gevoed door een tekort aan toezicht, maar door "far deeper forces", waaronder de ontwikkeling van technologie, de opkomst van wereldwijde markten en de behoefte tot innovatie. Uit de opmerkingen van enkelen ceo's valt verder op te maken dat de toppers de verdedigende linies nog niet hebben verlaten en zich beperkten tot het debiteren van enkele flinke gemeenplaatsen. 

"Capitalism may be the worst form of systems, except for every other system," was een kanjer van een cliché die uit de mond kwam van David Rubenstein, mede-oprichter van een van 's werelds grootste investeringsfondsen de Carlyle Group. Voor Rubenstein, volgens Forbes goed voor een persoonlijk vermogen van 2,7 miljard dollar, en zijn partners en investeerders is die kapitalistische werkelijkheid inderdaad al vele jaren een waarheid waar ze met veel succes aan vast weten te houden.

Onze eigen Ben Verwaayen, topman van Alcatel-Lucent, maakte als gebruikelijk ook weer zijn opwachting in het Zwitserse ski-oort. De niet al te goed presterende maar veel verdienende topman uitte vooral kritiek op Europese politici. Hervormingen zijn slechts volgens hem niet slechts een kwestie van "corporations and greed". "It's about decision-making," zei de vertrouweling en raadsman van premier Mark Rutte die impliciet ook enige kritiek op zichzelf uitte. "Why does it take Europe (and its leaders) two years to come to a conclusion that they knew they had to face anyway?" Verwaayen liet het vervolgens na om hier dieper op in te gaan, aldus de New York Times. Wel gaf hij aan dat de discussie moest gaan over het scheppen van banen en niet zo zeer over het behoud van zekerheid van werkgelegheid.

Brian Moynihan, de ceo van de door de Amerikaanse staat van de ondergang geredde Bank of America die vorig jaar nog een bonus van 9 miljoen dollar incasseerde, zei dat banken "veel" hadden gedaan om de excessen te verminderen en wees op het gegeven dat boom en bust cycli nu eenmaal een onvermijdelijk onderdeel zijn van het kapitalisme. Van Moynihan kan gezegd worden dat hij inderdaad bezig is om iets aan de excessen te doen. Hij heeft binnen de BoA voorgesteld om de broekriem aan te halen en zijn zakenbankiers gezegd dat gemiddeld 25 procent op hun bonussen gekort zal worden.

Volgens anderen is het boom-bust-proces niet zo onvermijdelijk als Moynihan het deed voorkomen en moeten overheden een grotere rol krijgen in het bepalen hoe bedrijven zaken doen.