Champignonkwekerij Prime Champ geknakt

  De veelvuldig in opspraak geraakte Limburgse champignonkwekerij Prime Champ is failliet verklaard. Directeur Verdellen is ondertussen nog verdachte van uitbuiting.

  Het doek is definitief gevallen voor Geert Verdellen, de directeur van champignonkwekerij Prime Champ. Ondanks luid protest werd hij eind januari opgepakt op verdenking van uitbuiting van Poolse medewerkers. Gisteren kreeg hij via de rechtbank in Den Bosch te horen dat zijn Limburgse champignonkwekerij failliet is verklaard. Het bedrijf met 750 medewerkers kreeg twee weken geleden al uitstel van betaling. De redenen voor de aanvraag werden destijds in een persbericht omschreven als: “operationele problemen en het door het Openbaar Ministerie tegen het bedrijf aangevangen strafrechtelijk onderzoek."

  Ierse belangstelling
  De bewindvoerder Louis Deterink was na de surseance van betaling in gesprek met meerdere partijen voor een overname, waaronder het Ierse concern Monaghan Mushrooms (2750 medewerkers, jaaromzet: 265 miljoen euro). Er werd wel een kanttekening bij geplaatst dat Prime Champ zich in de huidige situatie – verlieslatend en een strafrechtelijk onderzoek waaruit mogelijk claims voortkomen – niet heel goed in de markt lag. Deterink vertelde destijds dat de kans “heel klein” was dat een faillissement kon worden afgewend. Hij gaf bovendien aan dat de tijd begon te dringen, want de Rabobank kon “niet tot sint-juttemis een overbruggingskrediet verlenen.”

  Doorstart zonder zorgen
  De Rabobank heeft volgens Deterink nog een vordering van 8,5 miljoen euro. Hoeveel schulden er in totaal worden achtergelaten door het faillissement, wilde hij nog niet zeggen tegen De Limburger.
  Curator Deterink verwacht wel dat er eind van de week al een doorstart wordt gemaakt onder de hoede van Monaghan Mushrooms. De Ieren zullen naar verwachting enkel de boedel inclusief 600 werknemers overnemen. Zo kunnen ze mogelijk een doorstart maken zonder aansprakelijk te worden gesteld voor Geert Verdellen’s personeelsbeleid.  FTM deed de afgelopen jaren onderzoek naar misstanden in de champignonsector. Lees ook:
  Rabobank klaar met zieke champignonsector
  Prime Champ-directeur Verdellen ontkent betrokkenheid
  Greenery-champignons met een bijsmaak
  Minister Kamp wil champignon-sector zuiveren
   

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 273 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren