Charmante filosoof, harde zakenman

3 Connecties

Relaties

Fentener van Vlissingen Paul

Organisaties

SHV
1 Bijdrage

Twintig jaar leidde Paul Fentener van Vlissingen Nederlands grootste familiebedrijf, SHV. Mathijs Smit schreef zijn biografie. "Hij was zeker niet vies van een dealtje."

Een sober levende miljardair, die zijn tijd het liefst doorbracht in een simpel hutje in Schotland, waar hij in zijn oude kloffie gedichten schreef en een beetje filosofeerde. En die tegelijk optrad als dé beschermheer van Zuid-Afrikaanse wildparken. Dat was het imago van Paul Fentener van Vlissingen, de in 2006 overleden oud-topman van SHV.

Maar wat – ondanks twee decennia als bestuursvoorzitter van Neerlands grootste familieonderneming – minder bekend bleef: de SHV-telg en Quote 500-topper was ook gewoon een keiharde zakenman, die het op zijn landgoed vlak buiten Londen bovendien breed liet hangen. Financieel journalist Mathijs Smit stelt in zijn vrijdag gelanceerde biografie Filosoof/Miljardair het romantische beeld over Fentener van Vlissingen een beetje bij.

Geheim herenakkoord

“Hij was zeker niet vies van een sluw dealtje hier en daar”, legt Smit uit. “Als bestuurder van SHV ging hij door roeien en ruiten.” Een voorbeeld? “Begin jaren tachtig werd zijn oudere broer Frits aan de kant gezet als leider van het kwakkelende SHV. Daar werkte Paul actief aan mee, om daarna zelf het roer over te nemen.”

Enige credits moet Smit zijn studieobject daarbij wel geven. “Het ging ook veel beter nadat hij SHV zelf ging leiden.”

Pikante episode: de brandstichtingen, midden jaren tachtig, bij drie vestigingen van SHV-dochter Makro. Linkse radicalen staken die panden in de hens omdat ze het niet eens waren met de activiteiten van SHV in het door de Apartheid geregeerde Zuid-Afrika. Fentener van Vlissingen stootte daarop de Zuid-Afrikaanse tak af. Maar wat ontdekte Smit? De sluwe vos sloot daarbij een geheim herenakkoord om de zaken later zelf weer terug te kunnen kopen. Wat hij in 1996 deed.

African Parks

Na zijn actieve loopbaan legde hij zich vooral toe op zijn African Parks Conservation. Smit: “En hij schreef korte verhalen. Dat bleek hij tijdens zijn SHV-tijd ook al te hebben gedaan. Dat vond ik wel charmant.”

Mathijs Smit, Filosoof/Miljardair, de ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006)