In dit dossier onderzoeken we hoe vervuilende stoffen in de bodem terechtkomen, wie hier verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten van sanering opdraait. Lees meer

Asbest, niet-biologisch afbreekbare PFAS, giftige metalen en andere schadelijke stoffen hopen zich op in onze grond en ons drinkwater. Voor veel gemeentes is verontreinigde grond een dure erfenis uit het verleden. Maar voor anderen kleeft aan diezelfde grond soms een lucratief verdienmodel.

In dit dossier onderzoeken wij hoe vervuilende stoffen in de bodem terechtkomen, wie hier verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten van sanering opdraait.

43 artikelen

Eén van de grootste milieuschandalen uit de geschiedenis maakt ook slachtoffers in Nederland. Lees meer

In de Verenigde Staten wordt de PFOA-vervuiling door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont omschreven als een van de grootste milieuschandalen ooit. Duizenden Amerikanen zijn ziek geworden door PFOA in hun bloed. Intussen hebben ook in Nederland claim-advocaten zich op de zaak gestort.

Follow the Money bracht in 2015 aan het licht dat er ook in Nederland sprake was van substantiële vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Onze artikelen leidden tot Kamervragen en een groot onderzoek door het RIVM. Dat bevestigde onze analyse. Niet alleen werknemers, maar ook omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht bleken jarenlang te zijn blootgesteld aan hoge concentraties PFOA, ook wel bekend als C8.

32 artikelen

© Lynne Brouwer / Follow the Money

Link tussen pfas van chemiefabriek 3M en gezondheidsschade bij jongeren

Driekwart van de jongeren in de buurt van de chemiefabriek 3M in het Vlaamse Zwijndrecht heeft mogelijk een gezondheidsrisico door pfas. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse overheid. ‘Structurele maatregelen zoals de aanpak aan de bron en het saneren van de omgeving zijn van groot belang.’

Jongeren in de omgeving van chemiefabriek 3M met bovengemiddeld veel pfas in hun bloed hebben vaker een verstoord immuunsysteem en een vertraging van de groei en puberteit. Dat blijkt uit een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in opdracht van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. De onderzoekers analyseerden tussen december 2021 en maart 2023 de gegevens van driehonderd jongeren tussen de 12 en 17 jaar. 

Ze vonden vooral hogere waarden van pfos – de soort pfas die chemiefabriek 3M jarenlang produceerde – dan bij de gemiddelde Vlaamse jongere. Hoe dichter bij de fabriek, hoe hoger de waarden in hun bloed. Driekwart van de jongeren heeft daardoor een verhoogde kans op gezondheidsschade. 

In Vlaanderen verwerd de pfas-vervuiling rondom de 3M-fabriek in 2021 tot een regelrecht schandaal omdat verschillende instanties ervan wisten en toch jarenlang de omwonenden niet op de hoogte stelden. Twee milieuactivisten brachten het nieuws naar buiten. 

Wat zijn pfas?

Pfas – voluit poly- en perfluoralkylstoffen – is een verzamelnaam voor duizenden (meer dan negenduizend) door de mens gemaakte stoffen die gebruikt worden in producten die water- of vetafstotend zijn, zoals fastfoodverpakkingen en regenjassen. Ze worden ook wel forever chemicals genoemd, omdat ze vrijwel niet afbreken in het milieu en zich ophopen in mens, plant en dier. Daardoor kunnen ze een gevaar vormen voor de gezondheid. 

Wetenschappers linken enkele pfas-soorten aan voortplantingsproblemen, problemen met de ontwikkeling van ongeboren kinderen en kanker. Sinds begin 2021 worden pfas ook officieel gelinkt aan problemen met het immuunsysteem. Iedere soort heeft andere eigenschappen, waardoor de ene pfas-soort giftiger is dan de andere. Sommige soorten kunnen zich heel snel in de bodem en in het water verplaatsen, andere weer minder snel.

In de Verenigde Staten zijn de producenten van de stoffen – DuPont (nu: Chemours) en 3M – al langer in opspraak vanwege grootschalige milieuvervuiling.

Lees verder Inklappen

De studie vindt ‘duidelijke aanwijzingen voor een associatie tussen pfas en het afweersysteem, en tussen pfas, groei en puberteit’. Zo gaat hogere blootstelling aan pfas samen met een lager aantal immuuncellen en immuunstoffen in het lichaam. 

Ook hebben pfas invloed op geslachtshormonen, en houden zij verband met vertragen in de groei en de puberteit. Dat hoeft niet te leiden tot een abnormale ontwikkeling, wel een vertraagde. Die bevindingen passen binnen het bredere wetenschappelijke kader, waarbij in meerdere studies al effecten gevonden werden op onder andere het immuunsysteem en de hormoonhuishouding.

80 procent van de eieren uit de omgeving bevatten meer pfos dan de toelaatbare waarde

De jongeren krijgen de pfas voornamelijk binnen via hun voeding en in mindere mate via huisstof. Vooral de eieren uit de omgeving zijn een belangrijke bron van pfos. Bijna 80 procent daarvan bevatten meer pfos dan de toelaatbare waarde. De jongeren krijgen de stoffen ook binnen via lokaal geteelde groenten, fruit en noten. Daarnaast ook een beperkt deel via voedsel uit de winkel (vis, eieren, groenten en graanproducten). 

‘Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor dit type onderzoek omdat ze een goed beeld geven van de recente blootstelling in de omgeving. Ze worden nog niet blootgesteld via hun beroep en verblijven doorgaans een groot deel van hun tijd in de eigen woonomgeving. De gezondheidsmetingen die we uitvoeren, zijn bovendien vaak vroege gezondheidssignalen, die bij deze jonge leeftijdsgroep nog kansen bieden om ziekte in de toekomst te voorkomen,’ zegt onderzoekscoördinator Ann Colles van VITO.

Omdat pfas zich opstapelen in het lichaam, is de verwachting dat jongeren minder van deze stoffen in hun bloed hebben dan ouderen.

In Nederland deden de VU en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de buurt van de chemische fabriek Chemours ook al metingen gedaan naar pfas in gewassen. Consumptie van groenten uit de buurt van de fabriek worden om gezondheidsredenen afgeraden. Er is echter nog niet zo’n grootschalig gezondheidsonderzoek uitgevoerd als dat nu in Vlaanderen. 

(On)veilig wonen

Half april publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al een rapport over veilig wonen in de omgeving van Tata Steel, het Nijmeegse APN en Chemours. Daarin stelde de raad dat de gezondheid van omwonenden van industrie betere bescherming verdient door bedrijven, lokale overheden en omgevingsdiensten. 

Dat kan volgens de raad onder andere door het voorzorgsprincipe zwaarder te laten wegen bij het vergunnen van chemische stoffen die langzaam afbreken. Dat betekent dat wanneer er nog wetenschappelijke twijfel over bestaat, er alles aan gedaan moet worden om onomkeerbare schade te voorkomen. In dit geval: wanneer pfas in het milieu zitten, breken ze niet af en is de schade dus onomkeerbaar.

Follow the Money schrijft al sinds 2015 over deze toxische, persistente stoffen, en was de eerste die de pfoa-vervuiling in de omgeving van Chemours aanhangig maakte. Onlangs namen we een podcast op om het pfas-probleem in Nederland en daarbuiten te bespreken, en het lichtpuntje van een (mogelijk) pfas-verbod in de Europese Unie.