
In dit dossier onderzoeken we hoe vervuilende stoffen in de bodem terechtkomen, wie hier verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten van sanering opdraait. Lees meer
Asbest, niet-biologisch afbreekbare PFAS, giftige metalen en andere schadelijke stoffen hopen zich op in onze grond en ons drinkwater. Voor veel gemeentes is verontreinigde grond een dure erfenis uit het verleden. Maar voor anderen kleeft aan diezelfde grond soms een lucratief verdienmodel.
In dit dossier onderzoeken wij hoe vervuilende stoffen in de bodem terechtkomen, wie hier verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten van sanering opdraait.
Chemielobby zet vol in op ondermijning van Europees pfas-verbod
Link tussen pfas van chemiefabriek 3M en gezondheidsschade bij jongeren
We hebben allemaal pfas-giffen in ons lichaam, en eindelijk wordt er iets aan gedaan
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Provincie Zuid-Holland verkocht sterk verontreinigd natuurgebied in Haringvliet aan Natuurmonumenten
Een veilige PFAS-waarde in drinkwater bestaat niet
Ambtenaren kunnen waarschuwen wat ze willen, de Omgevingswet moet een goednieuwsshow zijn
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Eén van de grootste milieuschandalen uit de geschiedenis maakt ook slachtoffers in Nederland. Lees meer
In de Verenigde Staten wordt de PFOA-vervuiling door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont omschreven als een van de grootste milieuschandalen ooit. Duizenden Amerikanen zijn ziek geworden door PFOA in hun bloed. Intussen hebben ook in Nederland claim-advocaten zich op de zaak gestort.
Follow the Money bracht in 2015 aan het licht dat er ook in Nederland sprake was van substantiële vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Onze artikelen leidden tot Kamervragen en een groot onderzoek door het RIVM. Dat bevestigde onze analyse. Niet alleen werknemers, maar ook omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht bleken jarenlang te zijn blootgesteld aan hoge concentraties PFOA, ook wel bekend als C8.
Chemielobby zet vol in op ondermijning van Europees pfas-verbod
Link tussen pfas van chemiefabriek 3M en gezondheidsschade bij jongeren
Podcast | Deze giftige stoffen zitten in ons lichaam
We hebben allemaal pfas-giffen in ons lichaam, en eindelijk wordt er iets aan gedaan
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen
RIVM: Nederlanders krijgen te veel toxische PFAS binnen
PFAS-gehalten rivieren Maas en Rijn stelselmatig boven ‘veilige waarde’
© Lynne Brouwer / Follow the Money
Link tussen pfas van chemiefabriek 3M en gezondheidsschade bij jongeren
Driekwart van de jongeren in de buurt van de chemiefabriek 3M in het Vlaamse Zwijndrecht heeft mogelijk een gezondheidsrisico door pfas. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse overheid. ‘Structurele maatregelen zoals de aanpak aan de bron en het saneren van de omgeving zijn van groot belang.’
Jongeren in de omgeving van chemiefabriek 3M met bovengemiddeld veel pfas in hun bloed hebben vaker een verstoord immuunsysteem en een vertraging van de groei en puberteit. Dat blijkt uit een onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd in opdracht van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. De onderzoekers analyseerden tussen december 2021 en maart 2023 de gegevens van driehonderd jongeren tussen de 12 en 17 jaar.
Ze vonden vooral hogere waarden van pfos – de soort pfas die chemiefabriek 3M jarenlang produceerde – dan bij de gemiddelde Vlaamse jongere. Hoe dichter bij de fabriek, hoe hoger de waarden in hun bloed. Driekwart van de jongeren heeft daardoor een verhoogde kans op gezondheidsschade.
In Vlaanderen verwerd de pfas-vervuiling rondom de 3M-fabriek in 2021 tot een regelrecht schandaal omdat verschillende instanties ervan wisten en toch jarenlang de omwonenden niet op de hoogte stelden. Twee milieuactivisten brachten het nieuws naar buiten.
Pfas – voluit poly- en perfluoralkylstoffen – is een verzamelnaam voor duizenden (meer dan negenduizend) door de mens gemaakte stoffen die gebruikt worden in producten die water- of vetafstotend zijn, zoals fastfoodverpakkingen en regenjassen. Ze worden ook wel forever chemicals genoemd, omdat ze vrijwel niet afbreken in het milieu en zich ophopen in mens, plant en dier. Daardoor kunnen ze een gevaar vormen voor de gezondheid.
Wetenschappers linken enkele pfas-soorten aan voortplantingsproblemen, problemen met de ontwikkeling van ongeboren kinderen en kanker. Sinds begin 2021 worden pfas ook officieel gelinkt aan problemen met het immuunsysteem. Iedere soort heeft andere eigenschappen, waardoor de ene pfas-soort giftiger is dan de andere. Sommige soorten kunnen zich heel snel in de bodem en in het water verplaatsen, andere weer minder snel.
In de Verenigde Staten zijn de producenten van de stoffen – DuPont (nu: Chemours) en 3M – al langer in opspraak vanwege grootschalige milieuvervuiling.
De studie vindt ‘duidelijke aanwijzingen voor een associatie tussen pfas en het afweersysteem, en tussen pfas, groei en puberteit’. Zo gaat hogere blootstelling aan pfas samen met een lager aantal immuuncellen en immuunstoffen in het lichaam.
Ook hebben pfas invloed op geslachtshormonen, en houden zij verband met vertragen in de groei en de puberteit. Dat hoeft niet te leiden tot een abnormale ontwikkeling, wel een vertraagde. Die bevindingen passen binnen het bredere wetenschappelijke kader, waarbij in meerdere studies al effecten gevonden werden op onder andere het immuunsysteem en de hormoonhuishouding.
80 procent van de eieren uit de omgeving bevatten meer pfos dan de toelaatbare waarde
De jongeren krijgen de pfas voornamelijk binnen via hun voeding en in mindere mate via huisstof. Vooral de eieren uit de omgeving zijn een belangrijke bron van pfos. Bijna 80 procent daarvan bevatten meer pfos dan de toelaatbare waarde. De jongeren krijgen de stoffen ook binnen via lokaal geteelde groenten, fruit en noten. Daarnaast ook een beperkt deel via voedsel uit de winkel (vis, eieren, groenten en graanproducten).
‘Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor dit type onderzoek omdat ze een goed beeld geven van de recente blootstelling in de omgeving. Ze worden nog niet blootgesteld via hun beroep en verblijven doorgaans een groot deel van hun tijd in de eigen woonomgeving. De gezondheidsmetingen die we uitvoeren, zijn bovendien vaak vroege gezondheidssignalen, die bij deze jonge leeftijdsgroep nog kansen bieden om ziekte in de toekomst te voorkomen,’ zegt onderzoekscoördinator Ann Colles van VITO.
Omdat pfas zich opstapelen in het lichaam, is de verwachting dat jongeren minder van deze stoffen in hun bloed hebben dan ouderen.
In Nederland deden de VU en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de buurt van de chemische fabriek Chemours ook al metingen gedaan naar pfas in gewassen. Consumptie van groenten uit de buurt van de fabriek worden om gezondheidsredenen afgeraden. Er is echter nog niet zo’n grootschalig gezondheidsonderzoek uitgevoerd als dat nu in Vlaanderen.
(On)veilig wonen
Half april publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al een rapport over veilig wonen in de omgeving van Tata Steel, het Nijmeegse APN en Chemours. Daarin stelde de raad dat de gezondheid van omwonenden van industrie betere bescherming verdient door bedrijven, lokale overheden en omgevingsdiensten.
Dat kan volgens de raad onder andere door het voorzorgsprincipe zwaarder te laten wegen bij het vergunnen van chemische stoffen die langzaam afbreken. Dat betekent dat wanneer er nog wetenschappelijke twijfel over bestaat, er alles aan gedaan moet worden om onomkeerbare schade te voorkomen. In dit geval: wanneer pfas in het milieu zitten, breken ze niet af en is de schade dus onomkeerbaar.
Follow the Money schrijft al sinds 2015 over deze toxische, persistente stoffen, en was de eerste die de pfoa-vervuiling in de omgeving van Chemours aanhangig maakte. Onlangs namen we een podcast op om het pfas-probleem in Nederland en daarbuiten te bespreken, en het lichtpuntje van een (mogelijk) pfas-verbod in de Europese Unie.
21 Bijdragen
Peter Ludden 1
Christine 3
Peter LuddenEen gezond lichaam heeft goede beschermingsmechanismen (afweersysteem) tegen ziekmakers, zoals virussen en bacteriën. Dit soort ‘indringers’ wordt snel onschadelijk gemaakt, maar als je immuun cellen niet in orde zijn kan dit ernstige gevolgen hebben.
Een groot aantal organen en cellen werkt mee om de weerstand op peil te houden. Vooral de milt, de lymfeklieren en de witte bloedcellen zijn belangrijk voor een sterk afweersysteem. Werken onderdelen van het afweersysteem niet goed, dan kan dit leiden tot een afweerstoornis.
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
Peter LuddenDie associaties zijn nog geen causaal verband. Dat is altijd lastig te bewijzen. Misschien met akelige dierproeven. Ik meen dat die wel gedaan zijn. Dan kun je dit nog niet een op een op mensen overzetten. Het klinkt alsof dit behoorlijk kankerverwekkend zou kunnen uitpakken. Maar dat is allemaal statistiek (epidemiologie), hier een overzicht uit 2021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7946751/
Dit wijst naar nierkanker, testes en mogelijk prostaat kankers. Niets is zeker. Zo ook in canada gesteld: https://oehha.ca.gov/media/downloads/crnr/pfoshid092421.pdf
Maar het is natuurlijk onverteerbaar als jij eigen kippen hebt en je zoon door de eitjes lever of nierkanker krijgt. Wat geeft mensen het recht om überhaupt zulke risico's over hun buren uit te strooien? Retorische vraag natuurlijk.
Berend Pijlman 13
Tedje van Asseldonk, IEZWalter Boer 3
John Janssen 4
Walter BoerWeet weinig van de wetgeving bij onze goede Zuiderburen, maar is een gang naar de plaatselijke rechter nu niet gerechtvaardigd? Een soort van Class Action zoals in de VS. Kan men niet naar het EU hof in Brussel?
Christine 3
John JanssenJanneke de Graaf 2
John JanssenJohn Janssen 4
Janneke de GraafChristine 3
Janneke de Graafhttps://www.ggdzeeland.nl/over-ggd-zeeland/actueel/resultaten-pfas-voedselveiligheidsonderzoek-westerschelde-bekend/
j.a. karman 5
Eveline Bernard 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Eveline BernardEr wordt gesproken over een link, een aanname en verder is er niets. Het onbegrijpelijke algoritme van framing met angst doet zijn werkt zoals ooit de kerke de gelovigen er onder hield. Een processietocht om iets te dwingen is niet meer van deze tijd.
Ik heb liever een gedegen cijfermatige onderbouwing voor correlaties en lab-onderzoek voor causaties.
Het geheel gaarne duiden met onzekerheidsintervallen en verloop in de tijd.
Ooit was kernstraling atoomenergie dat waar alles en iedereen op tegen moest zijn. Ik ben nog steeds tegen ondanks dat milieu fanatici nu ineens voor zijn (raar). De ervaringen van toen met onderzoeken die overtuigend brachten dat het aan straling lag terwijl er niets van in de buurt was maakte me gevoelig voor framing. ALs je heel gevallen hebt dan is vreemd als daar geen gevallen bij zitten met uitzonderlijke situaties.
Jan Ooms 10
j.a. karmanj.a. karman 5
Jan OomsJe bent nog de derde vergeten https://en.wikipedia.org/wiki/Duck_test
John Janssen 4
j.a. karmanJan Ooms 10
j.a. karmanOver verspilling van belastinggeld gesproken…
ger bag
Jan OomsTedje van Asseldonk, IEZ 9
j.a. karmanj.a. karman 5
Tedje van Asseldonk, IEZBeton ijzer plastic bakkeliet kunststoffen is sinds de jaren 50 algemeen geworden.
Ik haalde de atoomenergie er bij omdat die in de jaren 60-80 als de toekomst gezien werd.
De straling en andere gevaren werden iets teveel genegeerd. Heel wonderlijk dat het nu als groen-ideaal weer helemaal in is. Gevaren opvallend vermeden wegens politiek ongemak.
Martin Heijne
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.