China bouwt meer wapentuig zelf

2 Connecties

Onderwerpen

China Leger

China haalt meer wapens uit eigen land en exporteert ook meer militaire apparatuur.

China is het afgelopen decennium grotendeels de winnaar als het gaat om het importeren van wapens. Maar dat is aan het veranderen. Op de lijst van de Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) valt het land van de tweede naar de vierde plek.

Van alle grote internationale transfers van ‘grote conventionele wapens’ tussen 2007 tot 2011 heeft China 5 procent van het volume ontvangen. Dat is de helft van wat India heeft geïmporteerd. Ook Zuid-Korea en Pakistan hebben meer wapens binnengehaald dan China.

Homemade 
Paul Holtom, de directeur van Sipri’s wapentransfermonitor, zegt dat China meer wapens uit eigen land haalt. “In certain sectors such as combat aircraft, with the exception of certain parts like engines, China is able to put together these systems largely from their own indigenous base now.” Volgens Holtom heeft India moeite met het produceren van eigen wapentuig.

China gaat dit jaar 11 procent meer geld besteden aan defensie vanwege groeiende economische belangen en territoriale conflicten die op de loer liggen. Met meer dan 100 miljard dollar geeft China - na de Verenigde Staten - het meeste geld uit aan het militaire apparaat. Overigens hebben Europa en de Verenigde Staten een wapenembargo ingevoerd tegen China sinds 1989 omdat het Aziatische land toen een studentprotest gewelddadig neersloeg.
 

De welbekende tank man in de nasleep van de studentenprotesten

Het aantal wereldwijde wapendeals was in 2007 tot 2011 24 procent hoger dan in 2002 tot 2006, blijkt uit het rapport van Sipri. De regio Azië-Pacific staat met een wapenimport van 44 procent van het totaal bovenaan. Op nummer twee staat Europa met 19 procent, welke op de voet wordt gevolgd door het Midden-Oosten met 2 procent minder. Zuid-Amerika komt daarna met 11 procent.

De export van China is in de periode 2007 tot 2011 bijna verdubbeld in vergelijking met de vijf jaar daarvoor. Daarmee is het de zesde grootste wapenleverancier in de wereld. In verhouding met de totale export (dus inclusief consumentenproducten en dergelijke) valt dat wel mee, daarin is China de grootste van de wereld. China heeft ongeveer twee derde van zijn wapens verkocht aan Pakistan, waaronder 50 JF-17 gevechtsvliegtuigen, 203 tanks en drie oorlogsschepen.

Lees ook: 

'Corruptie bij elke grote wapendeal' 

Duitse wapenexport booming

R

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden