
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
China heeft illegale politiestations in Nederland opgericht
Chinese onderzoekers uitgeknepen door Nederlandse universiteiten
De grote sprong voorwaarts van Chinese bedrijven in Nederland
CDA-kandidaat is loyaal aan de Chinese Communistische Partij
Op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat de Haagse ondernemer David Wan, die een delegatie van de Chinese Communistische Partij (CCP) fêteerde en bestuurder is van een organisatie die zich loyaal toont aan de partij. Dat roept de vraag op: wie is Wan?
Dinsdagavond 11 december 2018. In het drijvende restaurant Sea Palace aan de Oosterdokskade in Amsterdam geniet een uitgelezen gezelschap van de authentieke Kantonese gerechten waar dit Chinese restaurant bekend om staat. Het is moeilijk kiezen uit de uitgebreide dim sum-kaart en de Sichuan-specialiteiten.
De rekening wordt betaald door de Guangdong Federatie Nederland, die een delegatie uit China fêteert. De delegatieleden, allemaal afkomstig uit de Chinese provincie Yunnan, zijn in Nederland om de banden tussen China en de Chinese gemeenschap in Nederland nog eens aan te halen. ‘Want,’ zo zegt delegatiehoofd Wu Xianghai, ‘we ijveren allemaal naarstig voor het land [China, red.]. Daarom moeten alle Chinezen zich verenigen, ideeën uitwisselen en vriendschappen vormen.’
Uit de fotoreportage die Benelux E-News aan het bezoek wijdde, blijkt dat de Yunnan-delegatie nauwe banden heeft met de Chinese Communistische Partij (CCP). Delegatiehoofd Wu is chef van het United Front Work Department van Yunnan. Cheng Danjiang is onderzoeker voor het kader van dit departement, Fang Kun is het administratieve hoofd van de Huangpu Militaire Academie in Yunnan en Li Zhongzheng maakt deel uit van het ‘staand comité’ van het CCP-bestuur van het arrondissement Eryuan, en is hoofd van het United Front Work Department.

De organisator van dit evenement in Sea Palace is de vicevoorzitter van de Guangdong Federatie Nederland, dr. Wen Guozhao, in Den Haag beter bekend als de invloedrijke ondernemer David Wan. Diezelfde David Wan is bij de aankomende verkiezingen kandidaat-Kamerlid voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA).
De CDA-staartlijsten
Op de landelijke kieslijst van het CDA prijken 51 kandidaten. Oud-minister van Defensie Ank Bijleveld sluit deze rij. Naast deze ‘koplijst’ gebruiken de christendemocraten ‘staartlijsten’. Twintig kieskringen hebben vanaf plaats 52 allemaal hun eigen regionale kandidaten. Als zo’n staartlijstkandidaat in haar of zijn kieskring flink wat voorkeursstemmen weet te werven, ontstaat de kans op een zetel in de Tweede Kamer. Dat zo’n kandidaat het ook echt tot Kamerlid schopt, is volgens Wilbert Stolte, interimvoorzitter van het CDA Den Haag, echter ‘vrijwel onmogelijk’.
De 62-jarige in Hongkong geboren David Wan is zo’n staartlijstkandidaat. Hij staat als Kwok Chiu (David) Wan op plek 58 van Kieskring 12 (Den Haag). Het lokale CDA-bestuur besluit wie er op hun staartlijst komt; vaak zijn dat lokaal bekende gezichten, zoals wethouders.
Stolte: ‘Wij kennen David als een gewaardeerd inwoner van Den Haag die voorganger is van de Chinese protestantse kerk, voorzitter is van het schoolbestuur, geworteld is in de Haags-Chinese wereld, en lid is van het CDA. Dat zijn de redenen dat hij op de staartlijst staat.’ Wan zelf schrijft op zijn verkiezingsposters dat hij ‘door God geroepen [is] om de politiek in te gaan’. Hij is geboren in Hongkong, doch benadrukt dat hij ‘afkomstig is uit Dapeng, Shenzhen’ aan de zuidoostkust van China. Sinds 1975 woont hij met zijn familie in Nederland.

Follow the Money kwam Wan tegen in het jongste nummer (2 maart 2021) van United Times, een in het Mandarijn geschreven magazine dat tweewekelijks verschijnt en uitgegeven wordt door Shunhe International Media BV in Rotterdam. Op pagina vijf staat een portret van Wan temidden van bloemen. Pagina zeven is helemaal gevuld met een verkiezingspamflet van de Chinese kandidaat.
De United Times heeft een oplage van 45.000 en wordt onder de Chinese gemeenschap in Nederland verspreid. Een duik in de jaarverslagen leert dat het in 2010 opgerichte Shunhe International Media van meet af aan rode cijfers toont. Eind 2019 bedroeg het eigen vermogen bijna 130.000 negatief. Op de website blijkt waarom het bedrijf ondanks de jarenlange verliezen nog steeds bestaat: het wordt financieel ondersteund door Chinese staatsmedia. Shunhe heeft ook een langdurige samenwerkingsovereenkomst met China News Service, het op een na grootste nieuwsagentschap van de Chinese staat. China News Service maakt sinds 2018 deel uit van het United Front Work Department van de Chinese Communistische Partij.
‘Beste mensen uit Dapeng, Shenzhen! Jullie worden uitgenodigd om je heilige stem uit te brengen op 17 maart als je in Den Haag woont’
Binnen de Chinese gemeenschap in Den Haag geniet Wan aanzien. Hij is de eigenaar van Home of China, een consultancybedrijf dat volgens zijn website Nederlandse bedrijven assisteert ‘bij het ontwikkelen van ondernemingen in China, in energie, elektriciteit en de telecommunicatie industrie’. Home of China helpt ook Chinezen bij de oprichting van bedrijven in Nederland. Over directeur Wan meldt de website: ‘Mr. Wan heeft meer dan twee decennia werkervaring bij internationale bedrijven. Ook heeft Mr. Wan meer dan drie decennia werkervaring in energie, elektriciteit en de telecommunicatie-industrieen. Mr. Wan blinkt uit in de volgende talen: Nederlands, Engels en Chinees (zowel Mandarijn als Kantonees).’
Wan is betrokken bij vier Haagse stichtingen: hij is penningmeester bij de stichting Chinese Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CCRM); vicevoorzitter van de Guangdong Federatie Nederland, voorzitter van de Foundation Chinese Education in The Netherlands en voorzitter van de Stichting Haagse Chinese School.
In april 2018 werd Wan voor zijn verdiensten door de Haagse burgemeester Pauline Krikke geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
United Front Work
De Chinese delegatie die eind 2018 in Amsterdam door Wans stichting op een etentje werd getrakteerd, bestond uit mensen die verbonden zijn aan het United Front Work Department.
In hun rapport China’s invloed op onderwijs in Nederland: een verkenning schrijven Ingrid d’Hooghe en Brigitte Dekker over deze organisatie: ‘Politieke beïnvloeding is in China de taak van de afdeling “United Front Work” van de Chinese Communistische Partij (CCP). Deze afdeling richt zich op het verzamelen van informatie over, en het onderhouden van relaties met organisaties en individuen buiten de CCP in binnen- en buitenland met als doel het werk en beleid van de CCP te versterken en kritiek en tegenwerking te voorkomen of te neutraliseren.’
In hun boek Hidden Hand: exposing how the Chinese Communist Party is reshaping the world gaan onderzoekers Clive Hamilton en Mareike Ohlberg dieper in op dit United Front. Zij beschrijven hoe Australië in de jaren negentig een levendig en divers Chineestalige medialandschap had, maar ‘nu laten vrijwel alle kranten en radiostations alleen maar de opvattingen van Beijing horen en promoten ze loyaliteit aan het moederland’. Ook in de Verenigde Staten, Canada en West-Europa zou het United Front Work Department een reeks Chinese organisaties hebben opgericht die alleen pro-Beijing standpunten vertolken. ‘De afgelopen twintig jaar is de CCP erin geslaagd om veel kritische stemmen die pleiten voor meer democratie, Tibetaanse autonomie, rechten voor Oeigoeren, de onafhankelijkheid van Taiwan en de rechten van Falun Gong-aanhanger het zwijgen op te leggen,’ stellen Hamilton en Ohlberg.
Dossier
Dossier China
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
De United Times, waarin David Wan zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer aan de man brengt, heeft in het laatste nummer (2 maart 2021) een pamflet opgenomen waarin ruim zestig Chinese organisaties in Nederland hun steun uitspreken voor de nationale veiligheidswet voor Hongkong die op 30 juni 2020 in China is aangenomen. Die wet is vaag en breed: feitelijk kan alles worden beschouwd als bedreiging voor de ‘nationale veiligheid’. Voor delicten als afscheiding, ondermijning, terrorisme en het ‘heimelijk samenspannen met buitenlandse strijdkrachten’ kan een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.
Als reactie op deze wet paste Nederland in oktober vorig jaar het wapenexportbeleid aan. Voortaan worden alle aanvragen voor de export van militaire goederen naar Hongkong op gelijke wijze beoordeeld als die naar China.
In het pamflet scharen de Chinese organisaties in kwestie zich tevens achter het Chinese standpunt van ‘een land, twee systemen’ dat zich verzet tegen de onafhankelijkheid van Taiwan. Een van de ondertekenaars ervan is de Guangdong Federatie Nederland, die in december 2018 de delegatie uit China ontving. Vicevoorzitter van deze federatie: David Wan. Een andere ondertekenaar van het pamflet: Shunhe Media, de uitgever van United Times.

Wan krijgt van diverse kanten bijval voor zijn kandidatuur. In hetzelfde nummer van de United Times waarin tientallen organisaties de nieuwe nationale veiligheidswet bijvallen, staat een steunbetuiging. Hij wordt daarin omschreven als een ‘centraal figuur in meerdere Nederlandse associaties’ die ‘geen middel onbeproefd laat’ om de gemeenschap te dienen. ‘Als hij verkozen wordt, zal hij de stem van de Nederlandse Chinezen overbrengen in de Tweede Kamer en vechten voor ieders rechten. Beste Nederlandse Chinezen! Beste mensen uit Dapeng, Shenzhen! Jullie worden uitgenodigd om je heilige stem uit te brengen op 17 maart als je in Den Haag woont.’ Deze oproep is afkomstig van de ‘Associatie van mensen uit Dapeng, Shenzhen die in Nederland wonen’. Ook deze associatie ondertekende het pamflet dat steun uitspreekt voor de nationale veiligheidswet en zich verzet tegen een onafhankelijk Taiwan.
Toen Follow the Money maandagochtend contact opnam met Wan voor een reactie, stelde hij op dat moment te druk te zijn om vragen te beantwoorden. We maakten een afspraak voor later die middag, rond 15.00 uur. Maar ’s middags werd er niet opgenomen: het nummer van de FTM-redacteur was geblokkeerd. We probeerden het met een ander nummer en Wan kwam direct aan de lijn, enigszins verrast dat deze beller óók iemand van FTM was.
In een korte reactie – want druk, druk, druk – zei Wan dat in december 2018 de voorzitter van de Guangdong Federatie Nederland, de heer Man, de Chinese delegatie zou ontvangen: ‘Maar hij moest opeens naar Hongkong en toen hij daar was realiseerde hij zich dat er een een delegatie op weg was naar Amsterdam. Man heeft mij toen gebeld om die mensen te ontvangen en dat heb ik gedaan.’
Over de United Times zegt Wan dat hij daar als ondernemer advertentieruimte heeft: ‘De laatste twee ruimtes heb ik niet gebruikt voor mijn bedrijf maar om mijn kandidatuur te promoten.’ Met het United Front Work Department of de Chinese politiek heeft hij naar eigen zeggen niets te maken: ‘Ik heb wel contact met Chinese organisaties, maar dat is alleen op cultureel vlak.’ Schriftelijk vult hij even later aan: ‘Ik heb verder geen banden met de Chinese overheid en beschik ook helemaal niet over geldstromen voor het financieren van partijprogramma's of politieke standpunten.’
Nascrift: Uiteindelijk heeft David Wan het niet gered. Hij kreeg 235 stemmen, ruimschoots onvoldoende om een Kamerzetel te bemachtigen.
38 Bijdragen
Henk De Pater 1
Nadia 3
Henk De PaterWessel Hooijen
Henk De PaterAndries Munnik 3
Ik ben zelfs bereid om de reactie van Dhr. Wan als een vorm van Stockholm-syndroom te zien; als de Partij vraagt dan doe je dat gewoon op straffe van sociale en economische uitsluiting of erger. Wat ik erger vindt is de hypocrisie van een Christen: dat deze Judas voor een rabiaat militair-atheïstische overheid valse getuigenis aflegt zou hem door de ziel moeten snijden en in het verlengde hiervan vraag ik me af hoezeer het CDA zijn statuten (niet) serieus neemt.
Jan Ooms 10
Andries MunnikGigi Bakker 3
JR Visser
Siem Eikelenboom 3
JR VisserJan Ooms 10
Siem EikelenboomNiek Jansen 9
Jan OomsJan Ooms 10
Niek JansenEn dan wél opnemen wanneer het nummer niet bekend is, dan heb je alle schijn in ieder geval al tegen je.
Ik ben het absoluut niet met je eens dat FTM bevooroordeeld zou zijn in deze casus. En bovendien zelfs al zouden ze dat zijn, dan was dat op het moment van telefoneren nog niet bekend.
Niek Jansen 9
Siem EikelenboomIk begrijp niet de haast om met dit artikel ‘snel in actie te komen’ met het oog op de Tweede Kamer- verkiezing.
Zolang China de Oeigoeren, Hongkongers en Taiwanezen niet bombardeert zoals de VS met de Navo en hun bondgenoten op grote schaal plegen te doen in het MO, zouden we misschien beter ophouden met het voortdurend hanteren van een dubbele moraal.
Bovendien heeft China ons nog nooit gedreigd te bombarderen zoals wel de VS ons gedreigd heeft toen Bush ‘jr. ‘the Haque Invasion Act’ in het Congress kreeg goedgekeurd mocht er ooit een Amerikaan voor het International Criminal Court in Den Haag zou moeten verschijnen.
PAM Le Nez 4
Adje van Groningen
PAM Le NezPAM Le Nez 4
Adje van GroningenNiek Jansen 9
Dat mijnheer Wan lid is van de CCP is niets bijzonders omdat iedereen dat is of moet zijn in China, die een baan heeft bij de overheid of in zaken is.
En wat betreft het wapenexportbeleid vind ik dat er meer reden is om de wapenexport te verbieden naar landen die daadwerkelijk betrokken zijn in oorlogen, zoals 6 landen in het MO betrokken zijn bij de oorlog in Yemen, volgens de 'Stichting Stop Wapenhandel', maar ook de VS,het VK, Duitsland en Frankrijk als de belangrijkste westerse wapenleveranciers aan die oorlog van de Saoedische coalitie.
U weet wel, hoop ik, dat armste land in de wereld dat al 5 jaar gebombardeerd wordt en waar zich momenteel de grootste humanitaire ramp na WOII afspeelt.
Om die reden is er minder aanleiding om de export naar China te verbieden of te verminderen dan naar landen die in feite oorlog voeren.
En wat er nu mis zou zijn aan mijnheer Wan en waarom FTM er een uitgebreid artikel aan wijdt is mij niet duidelijk ?
Dat hij zich loyaal opstelt voor de Chinese politiek is te verwachten. Wij bevragen de Amerikanen hier toch ook niet op de vrijheidsbeperkende maatregelen van de 'patriots act', de wereldwijde spionage van de NSA en hun bombardementen in het MO, economische blokkades en sanctiepolitiek, nietwaar!
David Tonneman 1
Niek JansenIn theorie kan David Wan dan de achterdeur van het CDA openzetten voor Chinese invloed als hij op de juiste momenten en zonder aandacht te trekken mensen uitnodigt voor bijeenkomsten of standpunten doorgeeft.
Het artikel draagt het feit aan dat David Wan direct betrokken is bij Guangdong Federatie Nederland, een ondertekenaar van de steunverklaring voor die controversiële wet.
Een direct verband tussen die organisatie en de CCP wordt in dit artikel niet bewezen. Het diner mét foto en de advertentie in een krant met directe banden met de CCP is echter een teken dat er informele banden bestaan. Het zijn juist dit soort informele banden die een individu veel invloed bieden in een land met korte lijntjes. Zie dan weer artikelen over de Lobbycratie op dit platform, of schandalen als met Nelie Kroes en de afvalverwerkers die Beerput Nederland beschrijft.
Deze banden aantonen en er relevante vragen hierover stellen is juist goede journalistiek.
Niek Jansen 9
David TonnemanIk merk op dat die onderwerpen wel allen te maken hebben met de binnenlandse politiek van China en niet zoals de VS met hun bondgenoten hun wil trachten op te leggen met politieke en militaire middelen in verre buitenlanden over heel de wereld.
Met hun nieuwe Zijderoute ('Belt and Road') zal China de VS als economische supermacht voorbij streven en zullen we hoe dan ook meer te maken krijgen met de uitbreiding van China's invloed en dus ook politieke macht waarvoor we ook waakzaam moeten blijven.
Banden aantonen en er relevante vragen over stellen is idd goede journalistiek, maar dan moet het wel relevant zijn en niet spijkers op laag water zoeken.
Xavier Janssen
Adje van Groningen
Xavier JanssenNim van Cattenburg
Als we niet willen dat iemand het achterwerk van Xi of Erdogan kust moeten we de regels veranderen maar waar gaat dat ophouden? Is het wel okay als we een VVD'er kiezen wiena loyaliteit ligt bij Shell of Unilever?
Bart Riebock 3
Nim van CattenburgHank Rearden 1
Grappig wel dat de slogan van Wan linea recta van de Beasty Boys komt: "Fight for your Right (to Party)!" In privéjets en op tropische resorts wordt ondanks deze kredietcrisis vrolijk verder geparty'd.
1. https://missingprofits.world/
Pieter Jongejan 7
De beleidsrente in China bedraagt thans 3,85% tegen 0% in de USA en Europa. De econmische groei in China bedraagt ruim 5% tegen minus 3,5% tot minus 5,0% in Europa. Het goedkope geld in de USA en de EU heeft tot gevolg dat de binnenlandse economie kapot wordt geconcurreerd en de reele lonen en pensioenen ondermijnt. China laat dit niet gebeuren. Vaderlandslievendheid zie ik als een deugd en niet als een schande. Westerse leiders leggen het hier af tegen de Chinese leiders.
Op het gebied van corruptie doet China het slechter dan het Westen en met name slechter dan Noord-Europa.
O. B.
Eveline Bernard 6
O. B.Wijsje 1
Andre de Zoete
Er zijn voorbeelden te over hoe individuen, bedrijven, uitgezonden studenten, in CH werkende westerlingen enz. worden bewerkt om voor de ccp te infiltreren en te stelen.
Dank FTM voor jullie CH artikelen, graag nog vele meer....
John McCabe 1
jos Boenink
Of naar de universiteit als je geen lid bent van de partij dit geldt voor iedere chinees
Ik was op vakantie in india in het reisgezelschap
Was iemand uit china mee
zij was lid van de partij
haar moto was in china mag alles zolang je maar weet wie je buren zijn
Dit was 18 maanden geleden
Ik krijg het ongemakkelijke gevoel dat we in nederland onder het mom van veiligheid dezelfde weg aan het inslaan zijn
Vaccinatiepaspoort beleid bepaald door viroollogen avondklok verplichten niet werkende mondkapjes sdg doelen boven de wet plaatsen
Tim Tielens
Ten eerste zit de CCP in alles dat met China te maken heeft, een Chinese onderneming heeft verplicht CCP afgevaardigden. Elke overheids communicatie is per definitie CCP.
Verder is het helemaal niet raar dat China een krantje steunt gericht op Chinese expats, of dat zo'n klein krantje verlies leidt. Wij hebben toch ook BVN en andere kanalen?
En uiteindelijk lijkt het super normaal dat iemand met al deze functies gevraagd zou worden een delegatie te ontvangen, en als je schakelt met China of Chinese partijen ga je altijd een connectie hebben met de CCP.
Ik vind het artikel ook erg raar geschreven, voelt het alsof de foto's van Chinese tekst naast de foto van meneer Wan bedoeld zijn als bewijs, alsof Chinese tekens zelf al verdacht zijn, en is de timing van dit artikel gewoon teleurstellend.
Niek Jansen 9
Tim TielensMarius Menkveld 2
Jammer !
Rik van Dongen 4
Marius MenkveldGladius Amores 4
Is dit de wereld jongens?
Gaan we als mensen nog meer regeringen en mensen die zich zo onethisch gedragen groot en financieel kapitaalkrachtig laten worden? Is het al niet erg genoeg zoals in de EU, de VS al zovele onethische rotzakken macht naar zich toetrokken. Waar burgers moeten zweten om alles in het gareel te houden, het lukt niet echt lijkt mij.
Afrika wordt uitgebuit, grondrechten worden vertrapt. Zodat Jan Modaal met gezin lekker dagelijks in een aardappeltje kan prikken.
Is dat hoe het is? En hoe het zal zijn?
Iedereen is druk druk druk. In Bangladesh eten vandaag kleine kindjes van 5 op straat uit het vuilnis.
En dan gaan we op een dag dood.
Of kiezen voor een weg naar de Next Level?! Naar een nieuw uitzicht?
Anna Dijkstra
Matthé Commandeur
Anna Dijkstrahttps://www.kiesraad.nl/adviezen-en-publicaties/publicaties/2021/02/15/definitieve-kandidatenlijst-kieskring-12-s-gravenhage-tk2021
en dan CDA, nr. 58: Wan, K.C. (David) (m)
Vreemd is dat een krant (United Times), gericht aan Nederlanders, niet ook in de Nederlandse taal wordt uitgebracht, zodat bv. mede-CDA-ers mee kunnen lezen wat David zoal belangrijk vind ...
Ik meen dat er ook kritiek in stond over onze kritische kamerleden (o.a. Sjoerdsma, D66) n.a.v. misstanden in Oeigoerië, zij zouden daarin 'ratten' worden genoemd. Helaas is er geen vertaling beschikbaar. Open en gedegen journalistiek in/van China blijft problematisch.
Schimmige onderwerpen: China, kernenergie en Neoliberalisme/VVD, door taboes omgeven. (Ws. is de lijst langer.)
@alle China fans:
Het lijkt me zeer onwenselijk als kandidaten voor Nederlandse democratische verkiezingen 'hun steun uitspreken voor de nationale veiligheidswet voor Hongkong', wat in wezen het einde betekend voor de democratie in Hongkong en ingaat tegen de afspraak van 1997: 'één land, twee systemen'.
@FtM, bedankt voor deze reeks belangrijke artikelen.
Matthé Commandeur
https://issuu.com/unitedtimes/docs/467
Het schimmige is dat deze krant wordt uitgebracht in Rotterdam, gericht is aan Nederlanders, gaat over de relatie Nederland - China maar door de meeste Nederlanders niet is te lezen. Vertalen met Google is ook niet mogelijk want beveiligd tegen kopiëren en downloaden. Woorden als CDA, Rotterdam, Wan, David zijn wel te lezen, onze koning is te herkennen (pag. 1) maar woorden als 'ratten' (老鼠, pag. 11) en 'Xinjiang' (Oeigoerië) (新疆, pag. 3, 11, 19) zijn alleen per stuk terug te vinden.
Het zou interessant zijn deze pagina's vertaald te hebben om zo een beter beeld te krijgen over hoe deze mensen aankijken tegen China en wellicht Nederland. In een ander artikel op FTM over het Confuciusinstituut (CI) hebben we kunnen lezen over het Chinese taal-onderwijs in Nederland dus dat moet vast ook wat positiefs opleveren ...