China doet er wéér een schepje bovenop

2 Connecties

Onderwerpen

China Leger

China gaat vrolijk verder met het verhogen van het defensiebudget.

China gaat dit jaar 11,2 procent meer aan zijn militaire apparaat besteden. Volgens een woordvoerder van het Parlement, Li Zhaoxing, is er 679,3 miljard yuan (110 miljard dollar) vrijgemaakt in 2012 voor defensie.

Vorig jaar stegen de uitgaven ook al met 12,7 procent. China heeft eigenlijk de afgelopen twee decennia bijna elk jaar met dubbele cijfers het budget voor bommen en granaten laten toenemen.

Of dat nog niet indrukwekkend genoeg is, menen buitenlanddeskundigen dat het daadwerkelijke bedrag dat China besteedt aan modernisatie van het leger waarschijnlijk nog veel hoger is dan de officiële cijfers van de staat. Washington heeft al herhaaldelijk opgeroepen aan het land om meer open te zijn over deze informatie.

Wees niet bang
Zegsman Li benadrukt echter dat de wereld niets hoeft te vrezen want de bestedingen aan het Chinese Volksbestrijdingsleger zijn - naar verhouding - in lijn met de Amerikaanse uitgaven aan defensie. Daar zit wat in. Ondanks dat Amerika flink bezuinigt, heeft het Pentagon alsnog meer dan 500 miljard dollar vrijgemaakt.

En dan te bedenken dat China in feite meer burgers heeft die beschermd moeten worden. "You can see that we have 1.3 billion people with a large land areas and a long coastline, but our outlays on defense are quite low compared to other major countries", aldus Li Zhaoxing tijdens een persconferentie.

Zwetende buren
China staat op gespannen voet met veel van zijn grenslanden. De Aziatische buren worden dan ook een beetje angstig van de militaire uitbreiding van het immense land. Vooral het Westersgezinde Japan, het dichtbevolkte India en het soevereine Tawain (waarvan China nog steeds zegt dat het bij hem hoort) zijn er niet blij mee.

Obama heeft zijn Aziatische bondgenoten verzekerd dat de Verenigde Staten een sleutelrol zal blijven spelen in het gebied. En deze bemoeienis is juist weer wat China nerveus maakt. Bejing voelt zich ongemakkelijk en claimt dat de Amerikanen een poging doen om het land militair te omsingelen.

Uday Bhaskar, de voormalige directeur van India's Institute for Defence Studies and Analyses in New Delhi, vindt uitgavestijging van China niet gek: "Eleven percent, for a Chinese defense budget, is what I would characterize as a reasonably sizeable increase."

Toch blijven zulke uitbreidingen van de krijgsmacht in tijden van nucleaire wapens een beetje dubieus. 

R

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden