
Henk en Ingrid vinden varkensoren misschien niet lekker. Maar Chinezen zeker wel. Daarom groeit sinds 2009 de Nederlandse exportmarkt van varkensslachtafval naar China explosief.
Lange tijd was restvlees niets meer dan iets dat tegen bodemprijzen in veevoeder werd verwerkt. Voor sommige slachterijen en gewiekste handelaren is het tweederangs vlees nu echter een goudmijn geworden. Dat heeft alles te maken met China. Terwijl vanuit Nederland in 2010 nog maar een schamele 1,5 miljoen kilo aan varkensresten werd geëxporteerd naar het Aziatische land, was dat in 2012 meer dan vertienvoudigd naar in totaal 16 miljoen kilo.
De basis voor dit nieuwe exportsucces ligt in een handelsovereenkomst die voormalige minister van Landbouw Gerda Verburg in 2008 sloot met China. Het verdrag maakte de uitvoer van Nederlands varkensvlees naar het meest bevolkte land ter wereld mogelijk. De veehouderij heeft er sindsdien een heel nieuwe afzetmarkt bij. Varkensslachtafval wordt in Nederland als tweederangs veevoer beschouwd, maar in China geldt het als een ware delicatesse.
Chinese consumenten zien de uiteinden van een varken graag gebakken of gefrituurd op het menu. 'Oren, staarten, snuiten en poten zijn in de Chinese keuken erg gewild,' zegt Marc van der Lee, directeur communicatie van VION Nederland, een van de grootste varkensslachterijen van Europa. 'De afzet van varkensresten naar China is voor de sector van groot belang. In China wonen zo'n 1,4 miljard mensen en het land ontwikkelt zich ook nog eens in rap tempo. De vraag naar deze producten is daarom enorm gestegen.'
'Tja, als varkensoren, poten, darmen en snuiten in China als delicatesse worden gezien... Waarom niet?'
3 Bijdragen
Solonechope
PeterO
Waar ik wel grote problemen mee heb is de grootschalige bio-industrie en dat is wat hier gebeurt.
samuel nieuwenhuis
PeterOEchter het echte probleem is dat de veehouders wel gedwongen worden om hun bedrijf sterk uit te breiden anders hebben ze gewoon geen boterham.
De prijs van vlees in de winkel is vandaag de dag even hoog als in de jaren '60 van de vorige eeuw. Een ei kost nu zelfs minder als in de jaren '50 van de vorige eeuw, terwijl uw auto nu ongeveer 7 maal meer kost als in de jaren '60!
Een gemiddeld gezin geeft nu in procenten wel 20 maal minder uit aan voedsel dan 65 jaar geleden.
U wilt kleine veehouderij bedrijven zien? Prima, maar wees dan ook bereid om hiervoor te betalen.