China grootste handelsnatie: wat nu?

3 Connecties

Onderwerpen

China McKinsey

Werkvelden

Economie

Wat gaat er in 2014 in China gebeuren? Een belangrijke vraag nu het land de VS is voorbijgestreefd als grootste handelsnatie ter wereld.

De som van de Chinese export en import was in 2013 4,16 biljoen dollar. Dat is 7,6 procent meer dan het jaar ervoor en met die groei is het plausibel dat het land de VS als grootste handelsland ter wereld is voorbijgestreefd. Disclaimer: de Amerikaanse cijfers over 2013 zijn er nog niet, Chinese cijfers zijn niet altijd nauwkeurig. Hoe dan ook gaat de Chinese economie  de komende jaren  steeds meer de onze bepalen. De EU is de belangrijkste handelspartner van China. Het land is in zijn eentje goed voor bijna eenderde van de groei van de wereldeconomie. Daarom is het verstandig om te weten wat er aan de hand is en vooral wat er gaat gebeuren. Er wordt in verschillende media op dit moment nogal gespeculeerd over een mogelijke Chinese schuldencrisis. De laatste drie jaar zijn de schulden van regionale overheden met 70 procent toegenomen tot een berg van 2,9 biljoen dollar (2.900.000.000.000). De zorgen over een schuldencrisis nemen toe. De gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn voor de hele wereldeconomie, maar ook met een sisser aflopen. De nationale overheid heeft immers nauwelijks schulden en ook is ze nog steeds in staat hard en autoritair orde op zaken te stellen. Macro-economen verschillen nogal van mening over de risico's en de eventuele gevolgen van het knappen van de Chinese credit bubble.

Diep tussen de billen

Bij McKinsey's Gordon Orr, directeur van het advieskantoor in China, steekt de thermometer van de reële economie dieper tussen de billen. Deze week publiceerde hij zijn voorspelling voor de Chinese economie van 2014. Hij doet enkele interessante obeservaties. Kern: Chinese ondernemingen gaan investeren in hun productiviteit nu de factor arbeid duurder wordt. En voetbal, dat wordt nog eens wat in China. Hier enkele punten uit Orr's preview:

1. Productiviteit en technologie

De Chinese arbeidskosten stijgen ook in 2014 met 10 procent, de kosten van energie, water, grond en kapitaal nog harder. Dat betekent dat bedrijven zorgvuldiger met hun resources moeten omspringen. Veel traditionele industrieën merken hoe disruptive nieuwe technologie kan zijn. Dat leidt aan de ene kant tot faillissementen, maar ook tot nieuwe producten en zakelijke modellen. Een voorbeeld: China heeft nog maar nauwelijks digitale banken, terwijl er wel volop online wordt geshopt. Voor particuliere online only banken en andere dienstverleners ligt het land min of meer braak.

2. De CIO wordt de baas

Omdat de productiviteit wel moet toenemen, zullen Chinese bedrijven meer gaan automatiseren en digitaliseren. Er is echter een schreeuwend tekort aan talent dat de technische kennis als zakelijke vaardigheden combineert. Goede CIO's zullen daarom heel goed gaan verdienen, ziet Orr in zijn adviespraktijk. 3. Banen hebben voor de regering meer prioriteit dan groei

De regering onder leiding van de Communistische Partij staat voor een onmogelijk dilemma: ja, de economie moet groeien, want er is veel geld nodig om te investeren in de ontwikkeling van het land. Maar het aantal banen moet nog sterker stijgen. Er zijn miljoenen nieuwe banen nodig. Ga maar na. Productiebedrijven zoals Foxconn hebben voor het eerst in jaren geen nieuwe mensen meer aangenomen, terwijl er meer iPhones van de band rollen dan ooit. Japanse en Duitse industriële robots nemen het werk van de snelle Chinese vingers over. Miljoenen verzekeringsadviseurs en bankbediendes wacht een drametisch lot als de ICT eenmaal doordringt in hun papierwinkel. De Chinese economie moet dus wel veranderen en zich meer richten op consumptie. 4. Nog meer hogesnelheids treinen

Toen zeven jaar geleden de eerste hogesnelheidslijnen werden aangelegd, werd daar in het westen nogal over geschamperd. De Chinezen zouden vooral om prestigeredenen een veel te dure nieuwe infrastructuur aanleggen, waar treinen weliswaar snel, maar vooral leeg over zouden voortrazen. Mis. De vraag blijkt juist veel groter dan verwacht. De 9000 kilometer HSL zal in 2015 verdubbeld zijn. Ook het aantal treinen neemt toe.

5. Bloei zonne-energie 

De solar industry kampte met dalende prijzen als gevolg van overcapaciteit. Maar 2013 bleek, sneller dan verwacht, een jaar van herstel voor die bedrijven die de uitdunning hebben overleefd. Dat herstel werd aangewakkerd door de explosief stijgende vraag vanuit Japan (het Fukushima-effect) en China zelf. Ook in 2014 blijft de vraag toenemen, bij dalende prijzen. Door toegenomen efficiëntie kunnen de overlevers van de Chinese zonne-industrie dat prima hanteren. PV-energie is sowieso hot in China: de joint venture van BYD en Daimler New Technology introduceert binnenkort een geavanceerde elektrische auto.

6. Winkelcentra gaan failliet

Nog maar net gebouwd, verliezen de winkelcentra rap terrein aan electronisch winkelen. En toch willen projectontwikkelaars het aantal vierkante meters winkelcentrum de komende drie jaar nog eens uitbreiden met 50 procent. Dat kan niet goed gaan. De lege winkels in de centra kunnen immers niet allemaal worden opgevuld met tandartsen of gezondsheidsklinieken. Orr denkt dat er honderden winkelcentra failliet gaan, vooral als ze in handen zijn van de overheid in de nieuwe steden. Daar is sprake van een kredietbubbel van ongekende – vaak ook letterlijk – omvang.

7. Europese voetbal gaat het maken – in China

De Chinese Super League mag in Europese ogen een Mickey Mouse-competitie zijn, waarin een enkele uitgebluste ster zijn kunstjes mag laten zien en zijn zakken kan vullen voordat hij met pensioen gaat. Maar let op: dit gaat veranderen. Het niveau stijgt snel, vooral sinds de Italiaanse coach Mario Lippi Guangzhou Evergrande kampioen maakte van de Aziatische Champions League. Het commerciële potentieel is enorm, en dat trekt grote Europese clubs als Real Madrid en Manchester United. Tegelijk kijken Chinese investeerders  goed naar hun collega's in Qatar, die niet alleen in Manchester City maar hun oliedollars ook in New Yorks soccer steken. Tegelijk zullen de Chinese miljardairs ook hier komen shoppen. Noodlijdende kranten en voetbalclubs, complete melkpoederfabrieken – in olie- of exportdollars zijn het koopjes.
Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden