
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Hop uit China is doordrenkt van dwangarbeid, ook bij Heinekens partner
Heineken profiteert van de onderdrukking van Oeigoeren in China
Overheid hangt Nederland willens en wetens vol met Chinese repressie-camera’s
Defensie wist niet dat pantserwagens werden ingericht door ‘Chinees’ bedrijf
Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief uit vrees voor Chinese spionage
Sinologe Ingrid d’Hooghe: ‘Samenwerking met China moet, het biedt ook voordelen’
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
De Cosco Shipping Solar bij de Euromax Terminal Rotterdam © Casper Rouffaer
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
Sinds het Chinese staatsbedrijf Cosco Shipping een belang nam in de haven van Hamburg, ligt zijn aanwezigheid in Rotterdam ook onder het vergrootglas. Voor andere Chinese bedrijven, zoals het Hongkongse Hutchison, is minder aandacht. Maar ook dat bedrijf staat in een ander daglicht nu China meer en meer grip krijgt op Hongkong.
- China heeft de ambitie in 2025 een technologisch onafhankelijke grootmacht te zijn. Het doet er dan ook alles aan om de benodigde kennis, technieken en materialen te vergaren – ook via investeringen in, of overnames van, buitenlandse bedrijven.
- In Dossier China onderzoekt Follow the Money China's aanwezigheid in Nederland. Welke bedrijven zijn in Chinese handen? Welke sectoren? Eerder lieten we zien dat China's invloed groot is in veel meer sectoren dan aanvankelijk bekend, ook in wat geldt als onze ‘kritische’ infrastructuur. Het artikel van vandaag inventariseert China's zakelijke belangen in de (haven)logistiek.
- Van de vijf grootste containerterminals zijn er vier geheel of gedeeltelijk in handen van bedrijven uit China of Hongkong. Daarnaast leveren Chinese (staats)bedrijven kranen voor het lossen en laden, scanners om de inhoud van containers te controleren, en logistieke en ondersteunende diensten voor overslag en doorvoer.
- De afgelopen jaren namen Chinese bedrijven diverse Nederlandse logistieke ondernemingen over, of ze richtten hier nieuwe vestigingen op. In de havens van Venlo, Moerdijk, Vlissingen, Amsterdam, Rotterdam en Harlingen hebben bedrijven uit China en Hongkong inmiddels aanmerkelijke belangen.
- Hutchison Ports speelt in de Nederlandse logistiek al decennia een belangrijke rol. Omdat het bedrijf uit Hongkong komt, was dat nooit een probleem. Maar de laatste jaren neemt de grip van de Chinese overheid op de voormalige Britse kolonie sterk toe. Hoe lang kunnen Hongkongse bedrijven nog een onafhankelijke koers varen?
Vanaf Europoort – zeg maar de oude haven van Rotterdam – is het nog negentien kilometer rijden over een tweebaansweg naar de uiterste punt van de Maasvlakte die als een uitstulping in zee ligt. Hier, bij de monding van de Maas, passeren elk jaar zo’n 30 duizend zeeschepen.
Op weg naar dit eindpunt zie je rechts de terminals van APM en Rotterdam World Gateway en vervolgens een haven waarin de Pioneering Spirit ligt afgemeerd. Het grootste werkschip ter wereld, eigendom van offshorebedrijf Allseas, werd hier afgebouwd. Het kan grote platformen van 48.000 ton in een keer van de sokkel lichten en vervoeren.
De vijf grote containerterminals zijn allemaal eigendom van buitenlandse bedrijven
Alles aan de Maasvlakte ademt Hollands glorie. Waar eerst de Noordzee zeventien meter diep was, ligt nu een moderne haven die plaats biedt aan containerterminals, distributiecentra, opslagtanks, offshore-bedrijven en een vrijwel onafzienbare rij windturbines. Nergens anders in Europa kunnen de allergrootste containerschepen 24 uur per dag afmeren voor laden of lossen.
Nieuw gebied veroveren op de zee. Hollandser kan het bijna niet, maar de vijf grote containerterminals die zich hier hebben gevestigd, zijn allemaal eigendom van buitenlandse bedrijven.
Kantelend beeld
In ECT Euromax – samen met ECT Delta de grootste terminal van Rotterdam – nam het Chinese staatsbedrijf Cosco in 2016 voor ruim 125 miljoen euro een belang van 35 procent. Destijds bleef de berichtgeving daarover beperkt tot kleine, zakelijke stukjes. Heel anders dan de heisa die ontstond toen Cosco recent een belang van 35 procent wilde nemen in een van de vier terminals in de haven van Hamburg.
Dat heeft alles te maken met het kantelende beeld in het Westen. Lang dachten China-watchers, ondernemers en beleidsmakers dat China door de almaar toenemende welvaart en zijn groeiende middenklasse geleidelijk democratischer zou worden. Van die hoop is weinig meer over.
Berichten over de opsluiting en vervolging van Oeigoeren, dissidenten en mensenrechtenactivisten, over de strenge censuur en massasurveillance, en de toenemende repressie in de ‘speciale bestuurlijke regio’ Hongkong hebben het imago van het land geen goed gedaan.
In het Westen en in Azië leven ook zorgen over de modernisering van het Chinese leger, de dreiging richting Taiwan in de Oost-Chinese zee, en de militarisering van kunstmatige eilanden en atollen in de Zuid-Chinese Zee.
De afgelopen jaren werd steeds meer bekend over de enorme schaal waarop China via hackers en spionnen aan westerse (bedrijfs)geheimen probeert te komen. Niet voor niets bestempelde de Europese Unie het land in 2019 tot ‘systeemrivaal’.
Onlangs constateerde Follow the Money dat door Chinese investeringen in Europese havens de kans op spionage toeneemt.
Subsidies en staatssteun
In de economie van China spelen staatsbedrijven een cruciale rol. Ze ontvangen belastingvoordelen, subsidies en goedkope leningen, waardoor ze op de wereldmarkt makkelijk kunnen concurreren met bedrijven uit de Europese Unie, waar staatssteun uit den boze is.
De maritieme gigant Cosco Shipping is een typisch voorbeeld van een staatsbedrijf onder directe invloed van de Chinese Communistische Partij (CCP). Samen met andere bedrijven in de scheepvaartsector ontving het tussen 2010 en 2018 staatssteun ter waarde van 132 miljard dollar.
In oktober onderbouwde het Amerikaanse weekblad Newsweek op basis van interne Cosco-documenten dat elk schip een CCP-comité aan boord heeft.
De China Ocean Shipping Company werd in 1961 opgericht als de eerste internationale rederij van de Volksrepubliek China. In 1990 ontstond de Cosco Group, een conglomeraat dat zich bezighoudt met alles wat te maken heeft met vrachtvervoer over zee en logistiek.
In 2008 zette Cosco voet aan wal in Europa door in het Griekse Piraeus de haven te leasen voor een termijn van 35 jaar. In 2016 kreeg het zelfs een controlerend belang in het bestuursorgaan van de haven.
Datzelfde jaar nam het voor 9 miljard dollar een ander staatsbedrijf over: China Shipping Container Lines. De overname paste in een trend: overal ter wereld slokten grote rederijen de kleinere op.
Een jaar later volgde de overname van het in Hongkong gevestigde Orient Overseas Container Line (OOCL). Zo verwierf Cosco niet alleen veel kennis over management en logistiek, maar groeide het uit tot de op drie na grootste containervervoerder ter wereld.
Door de overnames van China Shipping en OOCL kreeg Cosco ook de Rotterdamse vestigingen van die bedrijven in handen. Daar bleef het niet bij.
In 2016 vestigde zich in Rotterdam Shipping Cosco Heavy Transport, met schepen die bijvoorbeeld boortorens en (onderdelen van) offshore-windmolens vervoeren.
Ook het Rotterdamse bunkerbedrijf Chimbusco, wereldwijd leverancier van scheepvaartbrandstoffen, is onderdeel van Cosco.
De Rotterdamse haven behoort tot de vitale infrastructuur van Nederland. Aantasting daarvan kan de economie grote schade berokkenen en de im- en export van goederen verstoren. Recent plaatste de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de afhandeling van de scheepvaart (net als de luchtvaart) in categorie B van vitale processen.
In Nederland is Cosco niet het enige Chinese staatsbedrijf dat actief is in vitale processen, zo bleek eerder uit onderzoek van Follow the Money in samenwerking met RTL Nieuws.
Onrust over ladingscanners
In de logistieke sector zijn steeds vaker Chinese (staats)bedrijven actief. Om te beginnen in de Rotterdamse haven.
Op de Euromax Terminal Rotterdam worden de grote containerschepen van Cosco en andere rederijen gelost met enorme semiautomatische kranen. Die zijn van het Chinese staatsbedrijf ZPMC (Port Equipment Crane Services), dat zich in 2013 met een coöperatie in Rotterdam vestigde.
Op de Euromax Terminal gaan de containers door een ladingscanner van de douane. De kans is groot dat die scanner is geleverd door het Chinese Nuctech, dat zich in 2017 in Rotterdam vestigde. Of dat zo is, mag de douane niet bekendmaken. ‘Het is bedrijfsgevoelige informatie,’ laat een woordvoerder weten.

Begin 2021 meldden minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius en staatssecretaris van Financiën Helma Lodders de Tweede Kamer dat de douane in de Rotterdamse haven zeven grote ladingscanners heeft, waarvan vier van Nuctech. Bij Kamerleden was ongerustheid ontstaan na berichten dat via de Nuctech-scanners mogelijk gevoelige gegevens over de im- en export kan weglekken naar de Chinese overheid.
In de Verenigde Staten, Canada en Litouwen worden Chinese scanners al geweerd vanwege het risico op spionage. Volgens de Amerikaanse senaat is Nuctech indirect verbonden aan de PLA, het Chinese leger.
De bewindslieden Yeşilgöz en Lodders lieten de Kamer weten dat de douane een audit zou uitvoeren naar de veiligheid van de scanners. Dat onderzoek is medio 2021 afgerond. De uitkomsten, zo meldt de douane, zijn staatsgeheim.
Slimme acquisities
Ongeveer een kwart van de containers die in Rotterdam arriveren komt uit China, soms in containerschepen van Cosco. Ze worden gelost op een terminal die deels in handen is van datzelfde Cosco, met automatische kranen van een Chinees staatsbedrijf, en mogelijk gecontroleerd met Chinese scanners.
Het is goed mogelijk dat de containers landinwaarts gaan met bedrijven die eveneens in Chinese handen zijn. Zo zijn de afgelopen jaren nogal wat vrachtvervoerders overgenomen.
Een voorbeeld is de in Venlo gevestigde logistieke dienstverlener KLG Europe. ‘Dat bedrijf was een van mijn favorieten. Daar werken ze echt slim. KLG is gespecialiseerd in efficiënte distributie via een handig, zelf ontwikkeld routeplanningssysteem,’ zegt Bart Kuipers, haveneconoom bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics (UPT). ‘Je ziet de Chinezen slimme acquisities doen. En die slimheid vind ik verontrustender dan het aantal, of de grootte van de overnames. KLG is een pareltje, daar kunnen de Chinezen veel van leren.’
Het Limburgse familiebedrijf KLG, in 1918 opgericht door Cornelis Kuijken, is door zijn kleinzoons Kees en Ad verkocht omdat er geen opvolging was. Het werd september 2019 overgenomen door Sinotrans, de grootste logistieke dienstverlener in China. Uit de statuten blijkt dat het bedrijf aan de leiband loopt van de Chinese Communistische Partij (zie kader).
Sinotrans is een onderdeel van het Chinese staatsbedrijf China Merchants Group, dat opereert onder auspiciën van het Chinese ministerie van Transport. Het bedrijf heeft een jaaromzet van circa 10 miljard dollar.
De statuten geven blijk van een nauwe band met de CCP:
‘In overeenstemming met de relevante bepalingen onder de grondwet van de Communistische Partij van China, heeft het bedrijf de organisatie van de Communistische Partij van China opgericht en voert het activiteiten van de partij uit. Het partijcomité zal de leidende functies vervullen, de aanwijzingen geven, de situatie beheren en zorgen voor de uitvoering. Ondertussen zal het bedrijf de nodige faciliteiten bieden voor de activiteiten van de partijorganisatie, een werkbureau voor de partij opzetten, voldoende personeel toewijzen om partijzaken af te handelen en werkfondsen voor het partijcomité garanderen.’
De overname van KLG Europe is geen uitzondering. Een ander voorbeeld: in september 2021 maakte de Chinese logistieke gigant SF Holding bekend dat het 51,8 procent van de aandelen in Kerry Logistics overneemt, een groot multinationaal expeditiebedrijf met een flinke vestiging in Hoofddorp en actief in zowel de Rotterdamse haven als op Schiphol.
Follow the Money vond in de logistieke sector meer (deels) Chinese bedrijven. Kleine, met minder dan 1 miljoen euro aan bezittingen, zijn in onderstaand overzicht niet meegenomen:
Dit artikel begon met een tocht over de Maasvlakte, waar alle vijf grote containerterminals in buitenlandse handen zijn. Minder bekend is dat er, naast Cosco, een tweede Chinees staatsbedrijf is met een belang in de containeroverslag: China Merchants Port. Dit bedrijf heeft sinds 2020, via een joint venture met de Franse containerreus CMA CGM, een gedeeld belang van 30 procent in de hypermoderne Rotterdam World Gateway terminal.
Van de vijf grootste terminals zijn er dus twee waarin een Chinees staatsbedrijf een belang heeft. Maar de invloed van China gaat verder als we ook kijken naar Hutchison uit Hongkong.
Hutchison bezit samen met Cosco de Euromax Terminal. Daarnaast heeft het de ECT Delta – met Euromax de grootste containerbedrijven van Rotterdam – en nam het in 2021 APM Terminals Rotterdam over van het Deense Maersk. Daarmee zijn drie van de vijf grootste containerterminals volledig in Chinees-Hongkongse handen, en één deels. Alleen APM Terminals Maasvlakte II is van het Deense Maersk.
De tentakels van Hutchison reiken verder dan containerterminals in Rotterdam
Maar de tentakels van Hutchison reiken verder dan het bezit van de drie grootste containerterminals. Alleen al in Rotterdam bezitten de Hongkongers diverse dochterbedrijven in de verhuur van afmeersystemen, de opslag en het transport van containers, en in onderhoud en bouw van koelcontainers.
Buiten Rotterdam heeft Hutchison een aanzienlijk belang in een terminal in de haven van het Noord-Brabantse Moerdijk, de op drie na grootste zeehaven van Nederland, en bezit het de binnenhaven van Venlo.
Ook in Noord-Holland speelt Hutchison een rol van betekenis. In juli 2018 nam het een belang van 50 procent in TMA Logistics. Gelegen aan het Noordzeekanaal heeft TMA terminals in Amsterdam, Velsen en IJmuiden, een overslag in Harlingen en opslagplaatsen in Amsterdam, Velsen en Alkmaar.
TMA Logistics wil een belangrijke speler worden in het containervervoer tussen Rotterdam en Amsterdam, zo valt op te maken uit de jaarrekening van 2020.
Het was ook belangrijk bij de aanleg van het windpark Fryslân, dat eind vorig jaar werd geopend. De op- en overslag van onderdelen voor grote windmolenprojecten vindt plaats via de terminal in Amsterdam. TMA hoopt zijn aandeel in de bouw van offshore-windturbines de komende jaren te vergroten.
Chinese belangen in terminals:
Cosco: 35 procent in ECT Euromax
China Merchants Group: 49 procent belang in JV Terminal Link, dat 30 procent belang heeft in Rotterdam World Gateway.
Sinomarkt KTS Development ltd dat 50 procent belang heeft in Vesta Terminals bv dat weer bezit:
- 100 procent Vesta Terminal Flushing (Vlissingen)
- 100 procent Vesta Terminal Antwerp nv (BE)
- 100 procent Vesta Terminal Tallinn Oü (Estland)
Hongkongse belangen in terminals:
Hutchison:
- 100 procent ECT Delta
- 65 procent ECT Euromax
- 100 procent Hutchison Delta II
- 100 procent Venlo
- 50 procent Moerdijk
- 100 procent Duisburg
- 100 procent Willebroek (België)
TMA:
- 100 procent Terminal Amsterdam
- 100 procent Terminal Velsen
- 100 procent Antwerpen
- 100 procent Overslagterminal IJmuiden
- 51 procent Harlingen
Hutchisons bezittingen leidden tot weinig commotie. Het hoofdkantoor staat in Hongkong, een eilandengroep die sinds 1997 een speciale bestuurlijke regio van China is. Destijds was vastgelegd dat er vijftig jaar lang niet dezelfde wetten zouden gelden als in het communistische China.
Maar van die belofte is weinig terecht gekomen. De CCP is zijn grip op het bestuur, de politiek en het openbare leven in Hongkong fiks aan het verstevigen, met als voorlopig dieptepunt de nationale veiligheidswet van 2020. Sindsdien kan er een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd voor ‘afscheiding’, ‘ondermijning’, ‘terrorisme’ en ‘heimelijk samenspannen met buitenlandse strijdkrachten’.
Broodnodige afzetkanalen
Kunnen grote, en voor de Chinese economie belangrijke bedrijven als Hutchison nog wel onafhankelijk van de CCP opereren? En zo ja, hoe lang nog?
Cosco nam in 2017 de Hongkongse rederij Orient Overseas Container Line (OOCL) over van de familie van Tung Chee-Hwa, na de overdracht aan China in 1997 de eerste bestuurder van Hongkong.
Een Chinese overname van Hutchison lijkt ver weg, maar er wordt wel degelijk rekening mee gehouden
De scheepvaart en de logistieke sector zijn belangrijk voor Xi Jinpings Belt and Road Initiatief. Deze Nieuwe Zijderoute is niet alleen politiek maar ook economisch van groot belang: hij voorziet het Chinese bedrijfsleven van de broodnodige afzetkanalen voor goederen.
Haico Ebbers, hoogleraar internationale economie aan de Nyenrode Business University, maakt zich nog geen zorgen: ‘Je ziet de invloed van de CCP op het politieke proces van Hongkong steeds meer toenemen, maar van invloed op het bedrijfsleven is nog niets te bespeuren. Hutchison zie ik nog steeds als een privaat bedrijf.’
Dat stelt ook Bart Kuipers: ‘Hutchison is nog steeds geen Chinees staatsbedrijf en zo voelen ze zich ook niet.’ Maar, voegt hij daaraan toe: ‘De positie van Hongkong is totaal veranderd. Dat de situatie daar zo snel en dramatisch zou kenteren, heeft iedereen verbaasd.’
Marsorder
Ook al lijkt een Chinese overname van Hutchison ver weg, in toekomstscenario’s voor de Rotterdamse haven wordt er wel degelijk rekening mee gehouden.
Zo publiceerde Instituut Clingendael, in samenwerking met Erasmus UPT, onlangs Navigating an uncertain future, een scenariostudie naar de invloed van China op de toekomstige Nederlandse maritiem-logistieke hubfunctie. Hierin beschrijven de auteurs vier toekomstscenario’s.
Een daarvan schetst de mogelijkheid dat Chinese spelers wereldwijd logistiek leider worden, en dat niet-Chinese spelers zullen achterblijven. In dit scenario is Cosco in Rotterdam de dominante partij, en wordt Hutchison overgenomen door een ‘Chinese operator’, met Rotterdam als ‘hubfunctie voor China’ als resultaat.
Ook Simon Murray, voormalig directeur van Hutchison, sluit een Chinese overname niet uit. In 2019 zei hij tegen persbureau Reuters: ‘Iedereen die iets voorstelt in Hongkong houdt goed in de gaten hoe dat op het vasteland gezien wordt. Daar moet je goede relaties opbouwen, anders kunnen ze je bezittingen in beslag nemen.’
Murray was lange tijd de rechterhand van zakenmagnaat en miljardair Li Ka-Shing, voormalig ceo van Hutchison (zijn zoon Victor Li volgde hem in 2018 op). Murray in hetzelfde artikel over zoon Li: ‘Zijn houding ten opzichte van China is er een van angst: deze jongens kunnen me alles afnemen wat ik heb.’
Volgens Reuters zouden managers van de grootste Chinese staatsbedrijven in september 2019 een duidelijke marsorder gekregen hebben van hun toezichthouder SASAC: verstevig je grip op Hongkongse bedrijven.
Het rapport Navigating an uncertain future van Instituut Clingendael en Erasmus UPT adviseert de EU aan nieuwe Chinese investeringen in de maritiem-logistieke sector de voorwaarde verbinden dat Europese bedrijven in China dezelfde toegang krijgen. Als daar geen zicht op is, zou overwogen moeten worden bestaande Chinese investeringen in de maritiem-logistieke sector terug te dringen.
Havens en terminals staan niet op China’s ‘negatieve lijst’ van sectoren waarin buitenlandse bedrijven niet (of beperkt) kunnen investeren. Zo heeft bijvoorbeeld het Deense Maersk belangen, variërend van 9 tot 49 procent, in terminals en havens in vijf Chinese steden (Qingdao, Guangzhou, Tianjin, Xiamen en Shanghai).
Toch is van een gelijk speelveld geen sprake. Zo moeten zo moeten zowel in China als in Nederland verbindingen tussen binnen- en zeehavens worden verzorgd door schepen die varen onder eigen vlag. Maar Chinese bedrijven mogen investeren in Nederlandse bedrijven die dat transport in Nederland uitvoeren. In China daarentegen mogen alleen puur Chinese bedrijven de binnenvaart doen.
Europese bedrijven ondervinden ook concurrentienadeel bij het zogeheten verladen, de herverdeling van goederen uit verschillende havens.
Het Duitse kennisinstituut Merics geeft een voorbeeld van drie Cosco-schepen: de een laadt bier in Hamburg, de ander kaas in Rotterdam en een derde chocola in Antwerpen. De drie schepen mogen in een Europese haven samenkomen om hun producten over drie schepen te herverdelen, zodat ze elk met een gevarieerde lading koers kunnen zetten naar verschillende bestemmingen. Zo’n efficiënte werkwijze drukt de kosten flink.
Schepen van buitenlandse bedrijven mogen in China niet op dezelfde manier te werk gaan. Nederlandse schepen zouden daarvoor moeten uitwijken naar Korea of Japan.
Volgens de hoofdauteurs van Navigating an uncertain future (Xiaoxue Martin van Instituut Clingendael, haveneconoom Bart Kuipers en Frans-Paul van der Putten) is hun rapport gebaseerd op gesprekken voor de Russische inval in Oekraïne.
Kuipers: ‘Met die inval is nu ook een invasie van Taiwan ineens beter voorstelbaar, zeker gelet op al die Chinese militaire oefeningen rond Taiwan. Daar had niemand het over toen wij die gesprekken voerden voor ons rapport.’
China-analist Didi Kirsten Tatlow wijst in een recent artikel in Newsweek op China’s gewoonte om handel in te zetten als wapen, bijvoorbeeld door export of import van bepaalde goederen plotseling te blokkeren.
Volgens Tatlow is China met zijn groeiende invloed in havens wereldwijd in de eerste plaats geïnteresseerd in handel. ‘Maar in de tweede plaats wil het daarin zo dominant worden, ook op het gebied van logistieke informatie en digitale systemen, dat andere landen zich eigenlijk geen sancties tegen China meer kunnen veroorloven.’
Poort naar Europa
Het enige dat nu zeker is over de toekomst van Nederland als logistiek centrum, is dat niets zeker is.
Haveneconoom Kuipers: ‘Er was veel ophef over het belang dat Cosco kocht in Hamburg, maar er was vrijwel geen aandacht voor iets veel belangrijkers: Cosco trok zich terug uit een groot project om in de haven van Duisburg een mega-terminal te bouwen. Dat was in de zomer al besloten maar kwam pas recent naar buiten. Het is opmerkelijk, omdat Duisburg in het Belt and Road Initiative een belangrijke rol speelt. Er was dan ook in Rotterdam enige angst dat Duisburg een belangrijke concurrent zou worden als poort naar Europa.’
‘Er is meer Europese samenwerking nodig, maar je ziet dat iedereen zijn eigen gang gaat’
Lijkt de rol van Duisburg te verminderen, in Nederland staat in diverse havens expansie op stapel. Zo wil Hutchison in Rotterdam een van zijn terminals fors vergroten. Die uitbreiding wordt ondergebracht in een joint-venture met het Zwitsers/Italiaanse containerbedrijf MSC. ‘Opvallend dat dat niet gebeurt met Cosco, maar met de grootste containerrederij ter wereld,’ reageert Kuipers.
Is de invloed van China in Rotterdam over zijn hoogtepunt heen? ‘Dat is niet te voorspellen, dat hangt af van het overheidsbeleid. Aan de ene kant dringt door dat meer Europese samenwerking nodig is om de Chinese invloed tegen te gaan. Aan de andere kant zie je toch weer dat iedereen zijn eigen gang gaat,’ zegt Kuipers, wijzend op Cosco’s belang in een Hamburgse terminal.

De vrees voor China’s overwicht is niet nieuw. Al in 2010 zei het Havenbedrijf Rotterdam dat de Chinezen te invloedrijk dreigden te worden. Om dat te voorkomen besloot het Havenbedrijf andere spelers op de Maasvlakte toe te laten, zoals het Deense Maersk en DP World uit Dubai. Op dat moment – de Tweede Maasvlakte was nog in aanbouw – was 60 procent van de containeroverslag in handen van Chinese bedrijven.
Twaalf jaar later is van het voornemen Chinese invloed te beperken niet veel terechtgekomen. Een van de twee terminals van Maersk werd vorig jaar een overgenomen door het Hongkongse Hutchison.
Het staatsbedrijf DP World uit Dubai is een van de vijf partners in de terminal Rotterdam World Gateway. Hadden Chinese bedrijven in 2010 60 procent van de containeroverslag in handen, anno 2022 is dat aandeel minstens net zo groot. Met de aanleg van de Tweede Maasvlakte is het Chinese belang in de haven in absolute zin dus alleen maar gegroeid.
Commercieel bloedbad
Recent becijferde het CBS dat in 2021 het aandeel van China in de import van goederen verder is toegenomen. Niet voor niets meldt Hutchison dat het in 2024 de capaciteit van de binnenvaartterminal in Venlo wil verdubbelen.
Maar de meest recente cijfers over China’s economie zijn desastreus. In de maand november liep de export zwaar terug als gevolg van de drastische covid-maatregelen en de afgenomen vraag naar goederen op de wereldmarkt.
Inmiddels zakken ook de prijzen van het containervervoer weer tot bijna het normale niveau. ‘Er komt een ramp aan in de containersector,’ voorspelt haveneconoom Bart Kuipers. ‘De tarieven storten in, de vraag neemt af. En er zijn nog veel containerschepen in aanbouw. Dat kan een commercieel bloedbad worden, niet alleen bij reders maar ook in de terminal-business. Op zo’n moment zie je dan veel overnames en zijn nu nog ondenkbare bewegingen in de markt mogelijk tot en met een overname van Hutchison door een kapitaalkrachtig Chinees bedrijf.’
Het Havenbedrijf Rotterdam zegt dat het geen zelfstandig beleid heeft om bepaalde landen uit te sluiten van een vestiging in de Rotterdamse haven. Daarnaast is het Havenbedrijf van mening dat concurrentie in principe goed is en marktdominantie door één of enkele spelers moet worden vermeden.
Volgens het Havenbedrijf is er momenteel meer concurrentie dan voorheen en breiden de terminals van APM (Maersk) en Rotterdam World Gateway hun capaciteit uit.
Verder schrijft het: ‘Het Havenbedrijf steunt het buitenlandbeleid van de Nederlandse en Europese autoriteiten en blijft kritisch kijken naar buitenlandse partijen die zich willen vestigen in het havenindustrieel complex o.b.v. de gebruiksbepaling van het gebied en de verschillende onderdelen van het antecedentenonderzoek. Wij zijn op dit moment niet bezorgd over dominantie van bedrijven met hun hoofdzetel in bepaalde landen.’
16 Bijdragen
Roland Horvath 7
In West Europa zijn de overheden mee gegaan met de globalisering. Die was altijd heilig vooral de dominantie van de de VS op economisch en militair gebied werd gezien als een positieve vanzelf sprekende factor. Alles mocht globaal georganiseerd worden, dat was veel beter dan lokaal. In die politiek zijn westerse staten als NL en BE naïef geweest. Vreemden kunnen hier alles kopen. Van alles is weggegeven, de productie is voor een groot deel naar lage loon landen gegaan zoals China CN en Bangladesh. De aandeelhouders verdienden er miljarden mee. De kennis, de werkgelegenheid werden verkocht. Nadien volgden de aandelen en het beheer. De miljarden, die door de aandeelhouders verdiend zijn maken ons straatarm.
Een dergelijke politiek kunnen Westerse ondernemingen zich niet permitteren in China zelf, in Japan of in de VS. De VS hebben ten andere sedert 1945 Europa bezet, gekoloniseerd. Nu worden bijvoorbeeld de wapens van de de VS wapen industrie opgebruikt in UA waar een oorlog aan de gang is tussen UA en de VS met de steun van de EU. En het goed vinden van de Westerse staten behalve Turkije.
Waar zijn de West Europese politici en MSM ondernemingen mee bezig. Globaal is goed, maar lokaal is dat eveneens.
Nog iets, het is niet nodig een angst tegenover CN te cultiveren. Tegenover de VS heeft NL nooit zulke houding aangenomen. De een is niet beter dan de ander. Dat leert ook de geschiedenis.
De houding tegenover andere staten moet in NL en andere West Europese staten veranderd worden zonder een fobie bijvoorbeeld tegenover CN te ontwikkelen.
Het geld heeft tot nu toe geregeerd, nu zou het gezond verstand aan bod moeten komen.
John Janssen 4
Roland HorvathPas even je bijdrage aan. "Nu worden bijvoorbeeld .....". UA is voor zover ik weet niet in oorlog met VS, toch?
John Janssen 4
En als de grote China bv opeens in een markt die stevig onder druk staat vanwege gierende overcapaciteit uiterst lucratieve overnames kan doen met behulp van private 'satelliet-bedrijven', is de factor 'to big om aan te pakken' een feit.
Helemaal als de bv China ook al een aandeel heeft verkregen in de logistiek van het nieuwe 'zwarte goud', wat o zo belangrijk is voor de energietransitie!
Het zal helemaal oppassen geblazen zijn, als een parlement bobo en/of Commissie lid in het Brusselse opeens gaat verkondigen dat China een 'voorbeeldig' mensenrechten track record heeft!
Roland Horvath 7
John JanssenBlijkbaar doet de EU overheid exact wat de VS wil. De gas en olie contracten met RU opzeggen. De schade aan de belangen van de EU, nu en in de toekomst, 50 jaar ver, is gigantisch.
De EU overheid kent haar plaats niet.
John Janssen 4
Roland HorvathAls men in RU nu eens wijs wil zijn zet men Poetin voor altijd weg in een Dasha, strijken we allemaal die nare plooien glad, kopen gewoon weer RU olie en gas (waar RU dan de eerste 10 jaar 30miljard/jaar aan UA moet doneren), en gaan weer over tot de orde van de dag. RU geeft alle bezette gebieden op inclusief de Krim, waar ze een eeuwigdurende lease op hun marinebasis krijgen voor 500miljoen/jaar (gehele infrastructuur zelf onderhouden). Als Macron, Biden, RU en Zelenski dat er even rap doorheen krijgen, gaat het vanzelf een fijne Kerst worden!
Co Stuifbergen 5
John JanssenDat is overigens ook een reden waarom de EU Hongarije veel eerder aanpakken moest.
(de EU heeft hierbij veel kansen liggen gelaten).
John Janssen 4
Co StuifbergenTweede volledig met je eens. En dan raar opkijken dat Orban zijn veto op alles uit wil voeren. Ga eens volwassen doen in dat Brussel, en ga over tot 'meeste stemmen gelden' policy.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
Eveline Bernardde EU overheid, daarmee wordt dan bedoeld de combinatie van EU Commissie en - Raad, beide hebben 27 leden, afgevaardigden van de 27 staten. De Raad is het wetgevend orgaan met de meeste bevoegdheid. Wat dat betreft het equivalent van de NL Tweede Kamer. Slechts 27 leden, dat is veel te weinig, een dergelijke vergadering moet minstens honderd leden hebben, dan is de vergadering stabieler. Slechts 27 leden is totaal onaanvaardbaar.
Die overigens alle soorten ideologieën vertegenwoordigen. Er is geen regerende meerderheid, zodoende is de EU in eerste instantie stuurloos, de besluitvorming kan iedere kant opgaan. Dat heeft de Commissie von der Leyen al uitvoerig bewezen.
Nog een belangrijk aspect, de Raad vergadert altijd achter gesloten deuren. Eén van de nadelen daarvan is dat de burgers niet goed geïnformeerd worden over de politiek, ze worden vaak voor een voldongen feit gesteld.
De EU is nu en passant ook wapen - en geld leverancier. UA is een goede klant.
De EU, een confederaal systeem dat heel zwak is, in zowat elk opzicht.
Dat zijn gelijke niet heeft waar ook ter wereld, het is vragen om moeilijkheden.
Die onbekwaamheid in meerdere opzichten zal altijd zo blijven.
Tenzij de EU een federale structuur krijgt wat door de lobbyisten van de GMO altijd tegengewerkt is.
hans van rheenen 7
Hebben die geen visie?
Hebben de bedrijven zèlf geen invloed/inzicht meer?
Aan de markt overlaten is voor de volgende generaties levensgevaarlijk ... blijkt!
Harry van der Velde 2
hans van rheenenLia 4
Harry van der VeldeAls we een echt vrije markt hadden gehad, zouden KLM en Schiphol nu dan nog in deze vorm bestaan? Zouden Chinese goederen dan in Nederland nog steeds goedkoper zijn dan Nederlandse? (als overheden het vervoer niet bijna gratis hadden gemaakt)?
We hebben juist een sterk gereguleerde markt, gereguleerd door graaiers. Adam Smith zou zich in zijn graf omdraaien.
Aanrader is deze podcast van de VPRO (#3 uit de serie "De ware aard") over Adam Smith:
https://podtail.com/podcast/ovt-zomers/de-ware-aard-afl-3-de-homo-economicus/
Harry van der Velde 2
Lia 4
Harry van der VeldeWalter Boer 3
Bob Juchter van Bergen Quast 1