China wil ook een Nederlandse melkkoe

De Chinese president Xi Jinping kwam een aantal dagen eerder in Nederland aan dan zijn G7-genoten. En niet alleen om over atoomwapens te praten. Jinping wil ook een efficiënte Bertha in de Chinese weiden.

De regeringsleider van China, Xi Jinping, praat op dit moment met de lieden van de G7 in Nederland over het in de hand houden van atoomwapens. Anders dan de rest van de wereldleiders, kwam Jinping een aantal dagen eerder aan op Schiphol. Dit weekend bracht hij namelijk voorafgaand aan de kerntop een staatsbezoek aan Nederland. Tijdens de visite sprak de Chinese president met Mark Rutte vooral over handelszaken, en melkzaken in het bijzonder. De economische middenklasse in China is de laatste jaren hard gegroeid en steeds meer burgers in het Aziatische land zijn in staat om zichzelf van een rijk voedingspatroon te voorzien. Nederland kan mogelijk helpen in het voeden van de 1,3 miljard monden in China. 'Nederland is na de Verenigde Staten de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld en dat moeten we koesteren', jubelde staatssecretaris Sharon Dijksma begin dit jaar. Het afgelopen jaar verkocht de Boerderij Nederland maar liefst voor 79 miljard euro aan producten als vlees, zuivel, eieren, groenten en fruit. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van 2012.
Nederland is na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld

Niet ieder melk is goed voor elk

China is vooral geïnteresseerd in Nederlandse melk. De laatste jaren wordt het immense land namelijk geteisterd door een reeks van melk-schandalen. In 2008 kwamen in China zes kinderen om het leven en raakten driehonderdduizend mensen gewond door melamine in melkproducten. De stof was aan de met water aangelengde melk toegevoegd om de voedingswaarde hoger te laten lijken. Ook in de jaren daarna kwamen er nog een aantal andere affaires aan het licht. Sindsdien wantrouwen Chinezen melk uit hun eigen land. Er zijn zelfs illegale netwerken ontstaan van internetverkopers die babyvoeding in Nederlandse supermarkten aanschaffen en deze zuivelproducten doorverkopen aan de Communistische Republiek, schreef Trouw vorig jaar. Tijd om eens een goede, formele melkrelatie met die Hollanders op te tuigen, denken de Chinese autoriteiten nu. De oosterse reuzenstaat wil van het westerse miniland leren hoe het zo productief mogelijk zelf zuivel kan produceren. Premier Ruttte en president Jinping hebben in dat kader daarom dit weekend verschillende overeenkomsten gesloten. Ook kwam het bezoekende staatshoofd in Nederland naar een melkrobot kijken die op ingenieuze wijze sneller melk kan voortbrengen. 'Nederlandse bedrijven gaan hun kennis en kunde inzetten om 1,3 miljard mensen van kwalitatief goede melkproducten te voorzien. Daar kunnen wij trots op zijn,' sprak een wederom opgetogen Sharon Dijksma dit weekend tijdens het staatsbezoek.

Stukje 中国 in de Wageningse Food Valley

Ook de Wageningen Universiteit gaat nauw samenwerken met de Chinese Academy of Agricultural Sciences, onder meer op het gebied van voedselzekerheid, dierziektebestrijding en dierenwelzijn. Daarnaast opende de Chinese zuivelgigant Yili Group eind vorige maand haar onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op de campus van Food Valley, zoals de regio van Wageningen ook wel wordt genoemd. 'De komst van Yili zie ik als een mooie bevestiging dat steeds meer Chinese bedrijven de weg weten te vinden naar Gelderland,' zei een ditmaal trotse Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Gelderland, waar Wageningen ligt. Yili is daarmee op de campus een buurtgenoot geworden van Friesland Campina. Dit Nederlandse zuivelbedrijf, dat in de top vijf staat van de wereld en de grootste is in Nederland, opende vorig jaar zijn onderzoekscentrum in Wageningen. Overigens is niet iedere Chinees welkom op het complex van de universiteit. Chinees restaurant Eastern Express mag van Wageningen UR niet langer Chinese maaltijden uitventen op de Wageningen Campus, staat in de Gelderlander van begin deze maand.