
Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
Chinees bedrijf betrokken bij bouw Nederlandse militaire voertuigen
Universiteit Leiden nam in stilte afscheid van haar omstreden Confucius Instituut
Chinese techreus Tencent gebruikt Nederland voor sluiproutes langs belasting en wetten
China zit al in de haarvaten van logistiek Nederland
‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Door Chinese investeringen in de Europese havens groeit het gevaar van spionage
China heeft illegale politiestations in Nederland opgericht
Chinese onderzoekers uitgeknepen door Nederlandse universiteiten
De grote sprong voorwaarts van Chinese bedrijven in Nederland
© JanJaap Rypkema
FTM lanceert nieuw dossier: China’s opmars op het wereldtoneel
Het is een kwestie van tijd voordat China’s economie die van de Verenigde Staten voorbijstreeft. Chinese bedrijven slaan hun vleugels uit en zijn in toenemende mate actief in Europa. Op alle mogelijke manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat dat voor Nederland betekent, onderzoekt FTM in een nieuw dossier dat we vandaag aftrappen.
Luister naar de podcast bij dit artikel
Frederique de Jong in gesprek met Siem Eikelenboom
Op zaterdag 22 maart 2014 verwelkomen koning Willem-Alexander en koningin Máxima rond het middaguur de Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote, de voormalige zangeres Peng Liyuan, op Schiphol. Op uitnodiging van Willem-Alexander brengt het paar een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. Het bezoek wordt door vrijwel alle media omschreven als historisch: het eerste staatsbezoek van een Chinese regeringsleider aan Nederland.
Later die de middag reist het presidentiële paar per escorte naar Amsterdam, waar een audiëntie plaatsvindt in het Koninklijk Paleis. Daar vindt een merkwaardig incident plaats. Op de Dam wordt gedemonstreerd voor een vrij Tibet. Betogers tonen posters met een trucagefoto van Xi Jinping die de hand van de Dalai Lama schudt, met daarboven de oproep ‘President Xi, meet the Dalai Lama’.
Op videobeelden is te zien hoe Chinese beveiligingsagenten in de sterke wind schutteren met vier schermen die ze zo willen neerzetten dat Xi de demonstranten niet ziet wanneer hij uit de auto stapt. Dit alles gebeurt onder de ogen van Willem-Alexander en Máxima, die voor het paleis klaarstaan om het presidentiële echtpaar te ontvangen. Later zou minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) verklaren dat hij niets wist van de schermenactie. Op de beelden is te zien hoe Nederlandse beveiligers en politieagenten toekijken en niets doen.
In het kielzog van het presidentiële echtpaar reist een omvangrijke delegatie mee: 20 Chinese ministers en 249 ondernemers van 189 Chinese bedrijven. Zij nemen op de tweede dag van het staatsbezoek deel aan het Sino-Dutch Economic Forum, dat plaatsvindt in het Noordwijkse hotel waar het presidentiële echtpaar ook overnacht.
Maar voor het zover is, wordt Xi op het Catshuis ontvangen door premier Mark Rutte om te spreken over het aanhalen van de handelsbetrekkingen. Xi omschrijft Nederland bij die gelegenheid als de ‘toegangspoort’ tot Europa.

Bij de opening van het Sino-Dutch Economic Forum houdt de koning een toespraak waarin hij zijn vreugde uit over de komst van Xi. ‘Die vreugde wordt nog versterkt door het uitgelezen gezelschap dat met U is meegereisd. We verwelkomen de leden van de Chinese delegatie van harte. U vertegenwoordigt de veelzijdigheid en de dynamiek van de Chinese economie. Een economie die bewondering wekt niet alleen door haar omvang, maar ook door de snelheid waarmee zij zich ontwikkelt.’
Willem-Alexander zegt trots te zijn dat Nederland tot de belangrijkste economische partners van China in Europa behoort. Hij somt op: in China zijn 1200 Nederlandse bedrijven actief, 360 Chinese ondernemingen hebben een vestiging in Nederland, en er zijn 36 stedenbanden tussen Chinese en Nederlandse steden: ‘Samen creëren we welvaart, banen, culturele uitwisseling en creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.’
Tijdens het staatsbezoek is voor 1,5 miljard euro aan contracten met het Nederlandse bedrijfsleven getekend
De koning noemt de agro-sector, de gezondheidszorg, transport en logistiek en de energievoorziening als gebieden waarop Nederlanders en Chinezen al nauw samenwerken. Hij sluit af met de lovende woorden: ‘Meneer de President, onder Uw leiding zoekt China naar de beste manier om het ongekende succes van de afgelopen decennia veilig te stellen voor de toekomst. Economische groei en een duurzame sociale ontwikkeling gaan daarbij hand in hand. [..] Nederland verheugt zich erop de samenwerking die tussen onze landen is gegroeid, te intensiveren. Deze bijeenkomst is daarvoor een uitstekende gelegenheid.’
Na afloop van deze toespraak vertrekken het koninklijke en het presidentiële echtpaar voor een bezoek aan de Keukenhof, waar Peng Liyuan een nieuw wit-paars tulpenras doopt: de Tulipa Cathay.
De dagen daarna melden de media dat tijdens het staatsbezoek voor 1,5 miljard euro aan contracten met het Nederlandse bedrijfsleven is getekend. Zo sloot Air-France KLM een overeenkomst met de Bank of China over de financiering van vliegtuigen.
Zeven jaar later kunnen we constateren dat de samenwerking tussen China en Nederland inderdaad is geïntensiveerd, zoals Willem-Alexander hoopte. Sinds het staatsbezoek vestigden zich meer Chinese bedrijven in Nederland, trokken de Nederlandse universiteiten en hogescholen meer Chinese studenten en promovendi, rolde Nederland de loper uit voor de Nieuwe Zijderoute en veroorzaakten Chinese toeristen in bootjes files op de smalle Giethoornse waterwegen.
Van porseleinhandel tot ingehuurde stakingsbrekers
De relatie Nederland-China gaat terug tot begin zeventiende eeuw. De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) probeerde al langer een handelspost te krijgen op het Chinese vasteland. Dat lukte niet, maar in 1624 veroverde de VOC grote delen van het eiland Formosa (het huidige Taiwan) voor de zuidkust van China.

Als ‘coorenschuyr’ was het eiland belangrijk voor de voedselvoorziening van de VOC. Maar vanaf Formosa werd ook druk en lucratief gehandeld met China. Zo ging onder meer zijde en porselein per schip naar Nederland. Na 38 jaar kwamen de Chinezen van Formosa in opstand en werden de Nederlanders van het eiland verjaagd.
Pas in 1728 kreeg Nederland een handelspost in de Chinese stad Kanton (het huidige Guangzhou). Hier werd gehandeld in thee en porselein, en wisselden Nederlanders en Chinezen de laatste scheepstechnologie uit. Toen het Chinese keizerrijk in de tweede helft van de negentiende eeuw verzwakte door invallen van vooral Britse troepen, kon ook Nederland eindelijk handelsverdragen afsluiten.
In Peking kwam een diplomatieke missie, die rond 1900 tijdens een beleg door leden van de nationalistische beweging Vuisten der Gerechtigheid en Eensgezindheid werd beschadigd. Na een interventie door een internationale troepenmacht moest China forse geldboetes betalen aan de acht landen die de troepenmacht hadden gestuurd. Hoewel Nederland slechts een bijrolletje had gespeeld, ontving het 0,17 procent van de boete van 400 miljoen euro (toenmalige waarde) die in 39 jaar moest worden betaald.
Tien jaar later verschenen de eerste Chinezen in het Nederlandse straatbeeld. Hun komst had alles te maken met een staking die in 1911 losbarstte bij de Nederlandse koopvaardij. Om die te breken, huurden Nederlandse reders in de Chinese provincie Guangdong verse arbeidskrachten in. Deze ‘waterchinezen’ werkten vooral als stokers en ‘kolentremmers’ op de grote vaart en werden in Rotterdam en Amsterdam gehuisvest in logementen vlakbij de haven. Die verblijven werden meestal door Chinezen gerund. In de loop der jaren groeiden veel van de logementen uit tot restaurants.
Door de economische crisis in 1929 raakten veel Chinezen werkloos. Om in hun levensonderhoud te voorzien, trokken ze langs de huizen om pindakoekjes (tengteng) te verkopen. Deze ‘pindaman’ dook in de jaren dertig herhaaldelijk op in romans en liedjes. In 1932 scoorde Willy Derby een geweldige hit met Pinda! Pinda! Lekka! Lekka!
De Chinezen in Rotterdam kregen vanaf 1934 te maken met hoofdcommissaris Louis Einthoven, die een grote hekel had aan de verarmde immigranten. Einthoven maakte een onderscheid tussen Chinezen met een economische waarde en de zogenaamde ‘overtolligen’. Die laatste groep had in zijn ogen geen rechten en werd zonder pardon op schepen richting China gezet. Van de naar schatting drieduizend Rotterdamse Chinezen waren er na de schoonveegacties van Einthoven nog maar twaalfhonderd over. Onder hen bevonden zich veel zieken en armen, in wie de commissaris een nieuwe prooi vond. De grote deportaties waren voorbij, maar de politie zette kleine groepjes op de boot naar China, waar ze de hele reis aan dek moesten doorbrengen en in China aangekomen zonder enig bezit aan wal werden gezet.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam een tweede immigratiegolf op gang, door de repatriëring van Chinese Indonesiërs. Zij begonnen vaak een Chinees-Indisch restaurant, omdat ze in Nederland het oosterse eten misten.
In de jaren ’60 tot ’80 kwamen aanvankelijk vooral inwoners van Hongkong naar Nederland, later ook mensen het vasteland. Een deel van hen kwam als illegaal terecht in een van de vele restaurants, die het door de toegenomen concurrentie steeds moeilijker kregen.
Groeiende invloed
Vanaf 2000 is sprake van een nieuwe groep, voornamelijk hooggeschoolde studenten en kennismigranten. Terwijl er in 2000 bij elkaar 185 studenten uit China waren, telden de Nederlandse universiteiten en hogescholen in het studiejaar 2018/2019 4.475 Chinese studenten en 400 promovendi. De meeste promovendi studeren aan de TU Delft, de TU Eindhoven, de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Twente.
In augustus 2011 publiceerde het Centraal Planbureau een omvangrijke studie, getiteld Honderd jaar Chinezen in Nederland. Volgens het CPB telde Nederland dat jaar rond de 100.000 Chinezen. Een opmerkelijk feit uit die studie: de tweede generatie Chinese Nederlanders is hoogopgeleid, en daarbinnen is het opleidingsniveau van de vrouwen hoger dan dat van de mannen. In het onderwijs presteren Chinees-Nederlandse kinderen ‘zeer goed’. De waarde die in de Chinese cultuur wordt gehecht aan hard werken en goed presteren, komt hier tot zijn recht. Waar de eerste generatie Chinezen veelal nog problemen heeft met de Nederlandse taal, zijn er onder de tweede generatie mensen die geen Chinees spreken: dat geldt voor een op de vijf.

De studie gaat niet in op de ontwikkelingen in China: de CCP poogt steeds nadrukkelijker Chinezen in het buitenland onder haar hoede te nemen. In hun boek Hidden Hand, exposing how the Chinese Communist Party is reshaping the world (2020), laten de Australische hoogleraar Clive Hamilton en de Duitse China-deskundige Mareike Ohlberg zien dat de CCP een reeks organisaties in het leven heeft geroepen om de leden van de Chinese diaspora onder haar invloedssfeer te brengen.
Die invloed loopt onder andere via de Confucius Instituten, waarvan er een verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dit instituut ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn innige banden met de Chinese overheid. In het jaarverslag over 2002 waarschuwde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al voor bemoeienis van de Chinese inlichtingendienst met de Chinese gemeenschap in Nederland.
Uit de meest recente Internationaliseringsmonitor China 2020-II van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt hoe belangrijk China voor Nederland is geworden. Xi Jingpings compliment tijdens zijn staatsbezoek dat Nederland voor China de toegangspoort naar Europa is, lijkt te kloppen: in 2019 importeerde Nederland voor 43 miljard euro aan goederen uit China. Daarvan werd ruim tweederde in vrijwel onbewerkte staat doorgevoerd naar andere (Europese) landen. Omgekeerd exporteerde Nederland dat jaar voor circa 12,8 miljard euro naar China. Vooral Nederlandse hightech-machines en voeding (vlees en babymelk) zijn erg gewild in China. Ter vergelijking: in 2019 importeerde Nederland voor 37,7 miljard aan goederen uit de VS en exporteerden we goederen ter waarde van 26,6 miljard. Aan die rechtstreekse export naar China verdiende Nederland in 2018 5,6 miljard euro. Met die export zijn ongeveer 51.000 banen gemoeid.
Dossier
Dossier China
China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?
In het najaar van 2019 publiceerde het CBS een analyse van buitenlandse bedrijven in Nederland. Daaruit blijkt dat het aantal Chinese bedrijven hier in vijf jaar tijd is verdubbeld: van 245 in 2012 naar 470 in 2017. Het betreft bedrijven waarvan het meerderheidsbelang in Chinese handen is.
Van een tsunami van Chinese bedrijven lijkt overigens geen sprake. Zo becijfert het CBS dat het aantal Chinese bedrijven hier even hoog is als het aantal Japanse en Zwitserse bedrijven. De Verenigde Staten hebben met 2.875 nog altijd de meeste bedrijven in Nederland. Maar de trend is onmiskenbaar: het belang van Chinese bedrijven neemt toe.
Politiek omstreden
Sinds Xi Jinpings aantreden in 2013 zet de Nederlandse regering flink in op uitbreiding van de economische betrekkingen met China. Niet alleen de centrale overheid doet dat: veel steden en regio’s zonden de afgelopen jaren delegaties naar China in de jacht op vette contracten voor het bedrijfsleven en de komst van Chinese ondernemingen.
Hoe soepel de betrekkingen ook lijken, op de achtergrond speelt permanent de kwestie van de mensenrechten. Hoewel China, zoals Amnesty International stelt, ‘een hele reeks’ internationale mensenrechtenverdragen heeft ondertekend, probeert het land de daarin verankerde verplichtingen te omzeilen met een eigen ‘visie’. In 1991 kwam de Chinese regering met het witboek Human Rights in China. Daarin wordt uiteengezet dat mensenrechten afhangen van de politieke, economische, sociale, historische, culturele en religieuze situatie in een land. Met dit standpunt viel China de universaliteit van de mensenrechten frontaal aan.
Volgens China moet eerst aan de basisbehoeften voor een menselijk bestaan worden voldaan, voordat er sprake kan zijn van burgerlijke en politieke rechten
In de decennia daarop introduceerde het regime het begrip ‘mensenrechten met Chinese karakteristieken’. Kort gezegd stelt China dat eerst aan de basisbehoeften voor een menselijk bestaan moet worden voldaan, voordat er sprake kan zijn van burgerlijke en politieke rechten. Verder zijn collectieve rechten belangrijker dan individuele en zijn plichten even belangrijk als rechten, of wegen misschien wel zwaarder.
In 2017 zei Xi tijdens het negentiende congres van de CCP dat China een wereldwijd bestuurssysteem wil ontwikkelen, waarin geen plaats is voor universele, ondeelbare en verplichtende mensenrechten.
Onder de huidige partijleiding is de situatie van de mensenrechten verslechterd. Stond China al decennia bekend om de onderdrukking van de Tibetanen en dissidenten, de laatste jaren is daar de behandeling van Oeigoeren bijgekomen. Naar schatting zijn minimaal een miljoen leden van deze islamitische minderheid overgebracht naar zogenoemde ‘heropvoedingskampen’ en zouden veel Oeigoeren gedwongen in fabrieken zijn tewerkgesteld.
Voeg daarbij de vervolging van democraten in Hongkong, de strenge censuur, de invoering van een immens surveillance-apparaat en de vervolging van gelovigen zoals leden van de Falun Gong, en het is duidelijk dat China een compleet ander land is dan de Westerse democratieën. Vorige week bestempelde een meerderheid van de Tweede Kamer de Chinese omgang met de Oeigoeren als genocide. Nog diezelfde dag noemde een woordvoerder van de Chinese ambassade de beschuldiging van genocide een ‘absolute leugen’. De motie ‘besmeurt de reputatie van China en bemoeit zich met binnenlandse aangelegenheden’.
Gelekte documenten laten China‘s gevangeniskampen voor de Oeigoeren zien | The China Cables / CBS News: The National
Een florerende economie betekent niet vanzelf meer democratie
China maakt een enorme opmars op het wereldtoneel. De afgelopen decennia steeg de economische groei met gemiddeld 10 procent, en in 2011 passeerde het land Japan: China is nu de tweede economische grootmacht. Het is een kwestie van tijd voordat China de VS zal aflossen als grootste economie ter wereld.
Lang werd gedacht dat met die economische groei en de opkomst van een middenklasse China steeds democratischer zou worden, maar het tegendeel is waar. Onder Xi Jinpings bewind is China steeds meer een dictatuur geworden, waarin de communistische partij alle facetten van het leven bepaalt: van wat je niet mag denken of zeggen, tot hoe en waar je onderneemt.
Dat geen enkele ondernemer too big to jail is, ondervond Jack Ma. Hij richtte e-commerce gigant Alibaba op en is topman van de Ant Group, Alibaba’s financiële partner. Bij zijn afscheid van Alibaba in september 2019 doste de flamboyante Ma zich uit als een rock star, compleet met leren jasje, kettingen, pruik en gitaar, en trakteerde met de A Band op een aanhangwagen de 80.000 werknemers van Alibaba op enkele nummers. Na zijn vertrek bij Alibaba wilde Ma zich volledig richten op de beursgang van de Ant Group, waarvan de waarde werd geschat op 313 miljard dollar. Kort voor de beursgang werd het proces opeens gestopt.
Volgens de Wall Street Journal zou president Xi er in eigen persoon een stokje voor hebben gestoken, omdat Ma openlijk kritiek leverde op de financiële waakhond en hij zich steeds onafhankelijker opstelde jegens de partij waarvan hij al zo lang lid was. Eind oktober 2020 verdween Ma van de radar. Maandenlang bleef het volslagen stil rond China’s succesvolste zakenman. Drie maanden later doken weer beelden van hem op; een officiële uitleg over zijn ‘verdwijning’ is nooit gegeven.
![Jack Ma op het World Economic Forum in Davos, januari 2015. [<a href=""https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/16159149118 "target="_blank>Bron</a>] | <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/" target="_blank">some rights reserved</a>](/uploads/media_filter/604228f207da7/article_1400_nocrop/Jack_Ma_WEF_2015.jpg?v=0)
Eind vorige eeuw kon China groeien vanwege de gigantische productie van goedkope consumentengoederen en kleding. Maar net als Korea en Japan wil Xi meer dan dat. In 2015 kwam de partij met het ambitieuze programma Made in China 2025. Het doel is China te veranderen in een slimme superstaat, die leidend moet worden in moderne technologie als robotica, kunstmatige intelligentie, chipproductie en schone energie. Het Chinese ruimtevaartprogramma past in dit streven.
Bestaande bedrijven werden samengevoegd tot enorme staatsbedrijven die wereldwijd de concurrentie moeten aangaan, gesteund door de schier oneindige geldzakken van de overheid en de staatsbanken.
In zijn boek De nieuwe zijderoute: China op het economische strijdpad (2019) beschrijft de Brusselse universitair docent Jonathan Holslag welke enorme uitdagingen westerse bedrijven staan te wachten. Zo moeten de Belgische en Nederlandse baggeraars, die de afgelopen decennia vrijwel wereldwijd actief waren, nu de concurrentie aangaan met de China Harbour Engineering Company, inmiddels het grootste baggerbedrijf ter wereld. Waar in het Westen ‘staatssteun’ taboe is verklaard, worden de Chinese bedrijven juist ten volle ondersteund door hun overheid.
Holslag wijst niet alleen op deze oneerlijke concurrentie; hij beschrijft ook hoe onevenwichtig de handel met China is. Europa voert veel meer Chinese producten in dan het Europese producten exporteert, een handelsoverschot dat de EU-lidstaten inmiddels 1,4 biljoen euro heeft gekost. En met een project als de Nieuwe Zijderoute, waarmee China ook in Europa fors investeert, wordt de economische – en dus politieke – invloed van China nog groter.

Hoewel de Europese Unie al jaren met China onderhandelt om tot een gelijk speelveld te komen en China verbeteringen heeft doorgevoerd, is nog altijd sprake van een ongelijke verhouding. Simpel gezegd: waar Chinese bedrijven in Europa vrijwel onbelemmerd hun gang kunnen gaan, moeten Europese bedrijven zich in China houden aan allerhande restricties. Na zeven jaar moeizaam onderhandelen bereikten China en de EU afgelopen december een nieuwe investeringsovereenkomst, waar het Europees Parlement zich later dit jaar over moet buigen. Of deze overeenkomst het ongelijke speelveld zal effenen, valt te betwijfelen. De reputatie van China wat betreft de naleving van internationale afspraken is niet best.
China’s streven om een technologische grootmacht te worden, gaat volgens veiligheidsdiensten en denktanks gepaard met omvangrijke spionage, diefstal van intellectueel eigendom en de overname van Westerse bedrijven die over unieke kennis beschikken. Kort geleden waarschuwden de NCTV en de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD in Dreigingsbeeld Statelijke Actoren (DBSA) dat Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en onderwijsinstellingen een aantrekkelijk doelwit vormen voor spionage door onder andere China en Rusland.
In Het Financieele Dagblad zei AIVD-baas Erik Akerboom onomwonden dat de Nederlandse economie wordt bedreigd door digitale spionage vanuit China en Rusland. Om die beter te bestrijden, willen de veiligheidsdiensten meer geld. Bijna dagelijks betrappen ze Chinese en Russische hackers die bij bedrijven en universiteiten pogen binnen te dringen. Ook worden regelmatig aanvallen uitgevoerd op energie- en drinkwatervoorzieningen, banken en telecomnetwerken. Volgens Akerboom wordt het gevaar vanuit China ‘onderschat’. Bedreigde sectoren zijn de maritieme branche, landbouw, lucht- en ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en quantumtechnologie.
Het verhaal van Akerboom is niet nieuw, integendeel. De AIVD waarschuwt al langer voor deze dreiging. In het jaarverslag over 2010 wijdde de dienst een hele pagina aan (economische) spionage door China. In het jaarverslag 2008 wordt gewag gemaakt van ‘digitale aanvallen op computernetwerken bij overheid en bedrijfsleven in Nederland die vanuit China werden geregisseerd’.
Ook de Nederlandse overheid weet al langer dat de handelsbetrekkingen met China niet louter koek en ei zijn. In de notitie Investeren in Waarden en Zaken (2013) waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de toenemende concurrentie met Chinese bedrijven op derde markten en ‘zelfs op de Nederlandse markt’: ‘Die wordt vaak gesubsidieerd, waardoor geen sprake meer is van een level playing field. Denk daarbij aan baggerschepen of energiezuinige bussen.’
Zes jaar later, in mei 2019, kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken met een nieuwe China-notitie. De titel is veelzeggend: Nederland-China: een nieuwe balans. Het kabinet betoont zich nu ‘constructief-kritisch’ ten aanzien van China. Op basis van gedeelde belangen wil de regering met China samenwerken, maar tegelijkertijd wil het kabinet Nederland ‘weerbaarder’ maken tegen de risico’s waaraan China ons blootstelt: ‘Het is logisch dat China zijn plek in de wereld inneemt, maar het kabinet vindt dat dit op een eerlijke manier, op een gelijk speelveld en volgens internationaal afgesproken regels zou moeten gebeuren. [..] we moeten niet accepteren dat Europese en Nederlandse bedrijven concurrentienadeel ondervinden.’
Uit deze nota komt een veel realistischer beeld naar voren dan in die van 2013. Het kabinet ziet dat China ambities en belangen heeft die Nederland direct raken: ‘Het gaat daarbij om reële dreigingen die kunnen raken aan de nationale veiligheid en de belangen van bedrijven, zoals intellectueel eigendom.’ Het land blijft volgens de notitie relatief ondoorzichtig, heeft andere waarden, en woorden en daden komen in onze beleving niet altijd overeen. We moeten risico’s daarom beheersbaar maken.’ Maar: ‘in de samenwerking met China blijkt het lastig om bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting en respect voor eigendom en data overeind te houden’.
De recente notitie van Buitenlandse Zaken bevat ook deze passage: ‘Over China wordt veel gezegd en geschreven. Sommige Nederlanders zijn kritisch, anderen willen vooral kansen grijpen. Het is belangrijk dat we ons blijven baseren op feiten, kennis en nuances, niet op een onderbuikgevoel.’
En dit is precies wat Follow the Money dit jaar, misschien langer, wil doen. In een reeks artikelen zullen we de rol onderzoeken die China in Nederland speelt en de banden van Nederland en de Europese Unie met het land. Daarbij kijken we naar alle facetten: onderwijs, bedrijfsleven, diplomatie, mensenrechten, kennisuitwisseling, cybersecurity, (bedrijfs)spionage, religie, toerisme, infrastructuur, transport, enzovoorts.
Zondag trappen we de serie af met een interview met Frans-Paul van der Putten, coördinator van de China Desk van Instituut Clingendael.
84 Bijdragen
Marcel Renard 3
Niek Jansen 9
Ik hoop wel dat de serie niet in een ‘koude oorlogsfeer’ zal geschreven worden en men niet automatisch de beschuldigingen bijv. vwb de Oeigoeren overneemt van wie of wat allemaal , zoals genocide, gedwongen sterilisaties, systematische verkrachtingen edm., hoewel die z.g. ‘heropvoedingskampen’ een verschrikking zijn.
https://thegrayzone.com/2021/02/22/democracy-nows-china-state-departments-cold-war/
Dit is een artikel dat de bronnen noemt en beschrijft van waaruit dergelijke berichten door de msm kritiekloos worden overgenomen.
Het zijn vooral bronnen van de CIA of daarmee verwante organisaties zoals de NED (National Endowment for Democracy), Democracy Now enz. en ook vanuit christelijk fundamentalistische hoek en van havikken zoals Pompeo en Bolton.
Ook de geciteerde Belgische Chinakenner professor Jonathan Holslag draagt in zijn publicaties bij aan de angst voor ‘het gele gevaar’ en is ook adviseur van de Navo die zich militair ook al voorbereidt op evt. toekomstige conflicten met China.
Er is op het gebied van de mensenrechten en democratie heel wat aan te merken op China, maar het Westen is hypocriet om daarover niet in eigen boezem te kijken, dat immers verantwoordelijk is voor zoveel oorlogen en ellende in de wereld onder het mom van democratie te willen realiseren, zijn gevaarlijkste exportproduct.
Bommen en granaten zullen niet uit Peking komen maar wel uit Washington en Brussel.
De dreiging vanuit China is economische dominantie terwijl die vanuit het westen altijd samengaat met militaire dominantie en politieke onderwerping.
Simone Vos
Niek JansenKennis is macht, ze halen het hier, waar ik begrip voor heb, maar ze stelen ook als de raven. Dat is de nieuwe oorlog, een hoog technologische. Met welhaast onzichtbare wapens waarmee ze toch echt de macht naar zich toe kunnen trekken. Worden wij straks puppets on a string, volgens mij hangen er al vele landen/bedrijven aan de touwtjes waar vanuit China aan getrokken wordt. Wij hebben vroeger ook altijd hetzelfde gedaan. In die zin sta ik er niet van te kijken. Ik hoop op veel wijsheid.
Ik volg de artikelen van FTM graag.
Gerard van Dijk 6
Simone VosChris Peeters 3
Gerard van DijkGerard van Dijk 6
Simone VosIk ben wel een geboren en getogen Nederlander maar ik begrijp niet waarom wij alles aan de Chinezen willen weggeven.
Ook begrijp ik niet waarom wij een vazalstaat van Amerika willen zijn. Ons heilige Amerika daar mag blijkbaar journalistiek geen fout woord over gepubliceerd worden. China krijgt onbewezen alle shit over zich heen dat ze ons gaan bespioneren met hun 5G netwerk. Terwijl het bewezen spionage, een paar jaar eerder, door Amerika op Europese burgers nogal grootschalig was en zelfs dat de telefoons van Europese regeringsleiders werd afgetapt werd met geen woord over gerept.
Stoffer Leemhuis
Niek JansenGerard van Dijk 6
In mijn beleving importeert Europa voor 43 miljard producten uit China via Nederland. Wat zegt die 13 miljard dat Nederland exporteert? Zijn dat ook echt Nederlandse producten of zou daar bijvoorbeeld ook de bananen daar onder kunnen vallen?
Siem Eikelenboom 3
Gerard van DijkPiet Puk
Gerard van DijkKortom onze overheid en bedrijfsleven is er zelf bij en kijkt er naar.
Op de feiten in dit artikel valt weinig af te dingen, maar het zou nog sterker zijn wanneer ze wat meer in perspectief geplaatst zouden worden.
De Amerikanen hebben sinds WW2 meer dan eens bewezen net zo makkelijk de Duitse overheid af te luisteren als Brussel, maar blijkbaar is het minder erg als een navo-bondgenoot het doet dan een niet-westerse grootmacht.
De Russische overheid gebruikt als ik het goed begrijp geen Amerikaanse software. Het zou een goed idee zijn als de EU ook zelfvoorzienend zou zijn wat betreft minimaal bepaalde basisbehoeften zaken zoals software, medicijnen en voedsel.
Zolang we als EU voor van alles totaal afhankelijk zijn – of beter gezegd: Willen blijven – van China, Rusland en de VS, kunnen we van hen nooit voor elkaar krijgen dat ze zich aan onze normen zoals mensenrechten en staatssteunvrije bedrijven gaan conformeren.
Overigens heeft ook de EU boter op haar hoofd want de meeste lidstaten hebben bijvoorbeeld een nationale vliegtuigmaatschappij die volledig afhankelijk is van staatssteun. KLM met haar btw-vrije kerosine van mede-staatsbedrijf Shell en voorrang bij de ‘slots’ is daar geen uitzondering op. Dat is dan lastig aankaarten als pot naar de ketel.
Chris Peeters 3
Piet PukSiem Eikelenboom 3
Chris PeetersHerbert Kuipers 4
Gerard van DijkWalter Boer 3
Hank Rearden 1
Toen Duitsland na hyperinflatie haar eigen munt ging uitgeven die los stond van invloed van centrale banken werd Adolf Hitler in het zadel geholpen zodat de "gealliëerden" (m.n. VS en VK) eens flink huis konden houden. Duitsland werd teruggebombardeerd naar de middeleeuwen en moest m.b.v. banken en herstelbetalingen hun landje weer wederopbouwen, uiteraard binnen de regels van het centrale banken-en monetaire systeem, dat wordt gerund door een handvol families.
Zo geschiedde ook in Libië toen Ghadaffi olie voor Dinars ging verkopen (2).
Je ziet regelmatig berichten van Chinese bommenwerpers boven internationale wateren, Chinees landjepik (Hong Kong), en "Wuhanvirus". Vraag is of de huidige kredietcrisis opmaat is naar militair conflict met China.
1. https://vimeo.com/489215699
2. https://thenewamerican.com/gadhafi-s-gold-money-plan-would-have-devastated-dollar/
Niek Jansen 9
Hank ReardenDat is de gebruikelijke buitenland politiek van Uncle Sam voor ( kwetsbare) landen die niet naar zijn pijpen dansen.
En niet alleen China begrijpt niets van die politiek van de VS van het voeren van buitenlandse oorlogen die totaal geen nut hebben voor het welzijn van de Amerikaanse bevolking noch een bedreiging ervoor vormen en aan wie beter het geld besteed had kunnen worden.
Hank Rearden 1
Niek Jansen1. https://newspunch.com/wikileaks-reveal-clinton-ties-to-rothschilds-and-occult-cabal/
Jan Westerkamp
Jelle van der Meer
Jan WesterkampHet 'Westen' inclusief Nederland moet ook leren van China - onder behoud van echte democratie - om ook weer echt 'sociaal' te worden en echt 'democratisch'. Maar met name ook echt slagvaardig, waardoor China nu steeds weer de 'slagen' wint. Maar China nog moet leren ook het recht van minderheden en individuen te erkennen. Een mogelijke opgave voor ons allen en vanaf de Franse Revolutie vanuit ons oude 'Europa' ? Een EU/Europa dat op korte termijn ook nog eens 'Krachtiger, Democratischer, Socialer en Soberder' moet worden, om daardoor mee te kunnen tellen.
Niek Jansen 9
Jelle van der MeerJan Ooms 10
Jan WesterkampHetty Litjens 6
Elke revolutie brengt zowel vooruitgang als ellende met zich. De Franse revolutie was ook geen pretje, maar wie maakt zich daar nog druk over. Voor Rusland en China lag en ligt dat nog steeds anders. Als een land een stevige concurrent wordt dan wordt alles uit de kast gehaald om zijn invloed te beperken en zijn verwezenlijkingen te kleineren. Want tenslotte, economie is oorlog.
Hongkong is opnieuw in handen van China en terecht. Opvallend daarbij is hoe er nu in het westen gemekkerd wordt over democratie in Hongkong. Die was er ook niet in de tijd van de kroonkolonie. Geen mens die zich daar toen druk over maakte. Er was veel armoede. De Engelse banken hadden het rijk voor zich alleen. De rijken hadden de macht. Net voor de overdracht was perfidious Albion zo sluw om te beginnen met de democratisering.
Ik mag graag de detectives lezen van Qiu Xiaolong, een Chinese schrijver die nu in de VS woont. Hij beschrijft ook de wantoestanden tijdens de Culturele revolutie, maar tegelijk ook de corruptie in het nieuwe kapitalistische China.
Tegenwoordig lees je vreemde stellingen in de westerse pers. Het lijkt soms alsof men hier volledige werkgelegenheid ziet als iets verwerpelijks, alsof men de verschillende volken die daar leven liever 'hun oude cultuur gunt'. Het westen heeft altijd liever arme, ellendige landen gezien, die gewoon over te nemen zijn. Dat geldt mijns inziens nog steeds. De hegemonie van de VS is over, maar jammer genoeg zal Biden nog steeds proberen het oude Amerika verder te zetten. Zijn eerste bombardement is al een feit. Weinigen hier maken zich daar druk over.
René Ariëns
Hetty LitjensIk begrijp uw gedachte over ons oordelen vanuit het Westen maar u lijkt het geluid van de vele burgers daar te vergeten.
Jan-Willem Bakker
René AriënsPhilip deBut
Jan-Willem BakkerJan-Willem Bakker
Philip deButNiek Jansen 9
Jan-Willem BakkerEn vergeet niet dat Hongkong een onderdeel van China is, waar het voor de meederheid van de inwoners heus niet beter toeven was onder het Brits koloniaal regiem.
Henk Overbeek
Hetty LitjensNiek Jansen 9
Hetty LitjensBombardementen op Afghanistan na 20 jaar oorlog blijven doorgaan evenals de wapenleveranties van de belangrijkste leveranciers VS, het VK en Frankrijk aan de Saoedische coalitie om het armste land van de wereld Yemen al 5 jaar te bombarderen, dat nu te maken heeft met de ernstigste humanitaire crisis in de wereld na WOII.
Israël mag gewoon Iraanse doelen in Syrië blijven bombarderen.
Al die zaken zijn geen (voorpagina)nieuws in de msm wat het wel zou moeten zijn.
Het Westen is wel de laatste om China te bekritiseren op het gebied van mensenrechten en democratie.
Chris Peeters 3
Niek JansenNiek Jansen 9
Chris PeetersSchokkend die culturele genocide. Maar het zal later nog wel aan de orde komen in het kader van deze reeks over China.
Overigens kritiek op de behandeling van moslims door China moet gezien worden in het kader van de door de VS fanatiek geentameerde Global War on Terrorisme (GWOT) nav 9/11, waar vooral onschuldige moslims overal het kind van de rekening werden zoals in Srebenica, Irak, Iran, Palestina, Yemen, Syrië, Lybië, Afghanistan, Myanmar......en honderdduizenden het met hun leven hebben moeten bekopen.
Ronald Portier
Is het verstandig om een geheim dienst die om meer geld vraagt op haar woord te geloven als ze een overdreven dreigingsbeeld oproepen? Welke energie- of drinkwatervoorziening in Nederland, of bank of telecomnetwerk, is de afgelopen jaren "aangevallen" door hackers? En waar is enig bewijs, als het al gebeurd zou zijn, dat de Chinese of Russische regering daar achter zou zitten?
Iedereen weet dat qua beveiliging de hele Nederlandse overheid en al haar instellingen zo lek als een mandje zijn. Kijk maar weer eens naar het totale falen van de beveiliging van de Corona test gegevens. Of het feit dat iedere ambtenaar die maar enige rol speelt in het uitkerings- en toeslagencircus bij de belasting-, identiteits- en inkomensgegevens van zo'n beetje alle Nederlanders kan.
Maar laten we vooral al het ICT falen afschuiven op externe boosaardige machten. En bedrijven als Fox-It en de grote concultancy jongens - van Cap Gemini tot IBM, roepen hard mee om de dreigingen vanuit China en Rusland te overdrijven - zodat de honderden miljoenen aan sofware en consultancy uitgaven hun kant op blijven stromen, ten koste van de belastingbetaler.
Natuurlijk bestaat er economische en andere spionage. Dat doen alle grootmachten, waarbij Nederland als kleine onderaannemer van de VS ook af en toe mee mag doen. Maar regelmatige aanvallen die plaats zouden vinden op energie- en drinkwaterbedrijven? Geen enkele serieuze aanwijzing voor.
Willem Van Dijk 1
Tim Treunen 1
Willem Van DijkHans van Swoll 5
Tim Treunenalleenheerschappijj van Philips maar niet te spreken.
Chris Peeters 3
Hans van SwollMarc Fahrner 7
Tot nu toe heeft iedereen zich vooral laten leiden door economisch gewin en omzet op korte termijn. Nu blijkt, maar dat wisten we allang, dat China slechts een relatieve aalmoes investeert in onze kennis en expertise, om er eigen bedrijven mee in het zadel te helpen, die vervolgens de échte omzet gaan maken. Waar onze baggeraars hun kennis ooit trots deelden met China en wapperden met lucratieve contracten naar tevreden aandeelhouders, staan zij nu te huilen en te klagen langs de zijlijn. Ook chipfabrikant ASML dacht zo. Omzet, winst en bonus nu, winnen van gezond verstand.
Een kabinet denkt weinig verder dan aan zoveel mogelijk economische successen bij elkaar harken in de eerste kabinetsperiode. Nu echt duidelijk is, dat China haar' talk' echt niet 'walkt', gaan wij onze toon veranderen.
Maar gaan we er ook naar handelen? Wat als de Oeigoeren-discussie weer uit de media belangstelling verdwijnt? Zie Wit-Rusland. Loekasjenko zit er nog. Of het geweld door Assad, gesteund door o.a. China? We hebben ons met de VN tandeloos gemaakt door het veto-recht. O, o, want we willen niemand op de teentjes trappen. Maar we spelen een wedstrijd met hele andere spelregels dan de tegenstander.
Nogmaals: gaan we ernaar handelen? Gaat onze AIVD nu ook meer geld krijgen? Gaan we onze afkeer van de heropvoedingskampen omzetten in tegenacties? Wat gaan we doen tegen de gesubsidieerde concurrentie? Hoe helpen we met geld voorkomen dat steeds meer derde wereldlanden hun bezitten aan datzelfde China verkwanselen, omdat wij hen laten stikken? Door liever alleen met onze rijke westerse vrinden de welvaart te blijven verdelen maar ons afval er wel neerpleuren?
Ik hoop de antwoorden het komende jaar terug te gaan lezen, Siem. Toffe reeks.
Tim Treunen 1
Marc Fahrnerpetros 4
Tim TreunenMarc Fahrner 7
Tim TreunenDit dossier gaat echter over China. De hele wereld aanpakken vergt meer.
Philip deBut
Tim TreunenEveline Bernard 6
Philip deButHank Rearden 1
Philip deButDat de Fransen hier blijkbaar zo goed in waren zegt meer iets over Franse medogenloze mentaliteit dan over gebrek aan Afrikaans leiderschap, helaas zijn de Fransen ook goed in koken, dat maakt Frankrijk dan weer tot aantrekkelijke bestemming . Nu zitten de Chinezen overigens in Afrika om daar de boel leeg te roven.
1. https://www.forbes.com/sites/realspin/2017/12/06/in-1825-haiti-gained-independence-from-france-for-21-billion-its-time-for-france-to-pay-it-back/
2. https://ibw21.org/editors-choice/14-african-countries-forced-by-france-to-pay-colonial-tax-for-the-benefits-of-slavery-and-colonization/
Niek Jansen 9
Tim TreunenHans van Swoll 5
Marc FahrnerWe leren ze nu voetballen want dat lesgeven levert onsmakelijk veel op. En straks huilie-huilie omdat China steeds maar weer wereld- en olympisch kampioen wordt. Tja...
[Verwijderd]
Marc FahrnerSiem Eikelenboom 3
Marc FahrnerMarc Fahrner 7
Siem EikelenboomTim Treunen 1
Jan-Willem Bakker
Tim TreunenWillem van Gogh 2
Jan-Willem BakkerJan-Willem Bakker
Willem van GoghNiek Jansen 9
Tim TreunenNiek Jansen 9
Tim TreunenHoe zouden de Amerikanen reageren als de Chinezen in de hemisfeer van de VS militaire aanspraken zouden maken ? Wij herinneren ons nog de Cubacrisis in de tijd van Kennedy en Kroetsjev.
Siem Eikelenboom 3
Tim TreunenTim Treunen 1
Siem EikelenboomZo ben ik zwaar teleurgesteld geraakt in decorrespondent, omdat ze op sommige vlakken gewoon de lege analyses van de reguliere media volgen (dat was met de verkiezingsnederlaag van Corbyn).
Maar optimisme is een morele plicht, dus ik kijk met veel plezier uit naar deze serie.
Niek Jansen 9
Tim TreunenDat is pas goed duidelijk geworden sinds ze internationaal gegaan zijn met ‘the Correspondent’ en trots waren op hun contacten met de BBC en CNN, die natuurlijk niet teveel tegen gesproken mogen worden.
Dat verklaart ook waarom een kritische analyse van de hetzes tegen Assange en Corbyn ontbreekt en evenmin over de Amerikaanse politiek in het MO en als je teveel anti-Israël opmerkingen maakt wordt je account afgenomen.
Maar volgens Guru Bregman deugen de meeste mensen, zoals hij eloquent verwoordt in zijn literair hoogstandje ‘cherry picking’.
Tim Treunen 1
Niek JansenRené Ariëns
Tim Treunen 1
René Ariëns[Verwijderd]
Tim TreunenNiek Jansen 9
Tim TreunenTim Treunen 1
Erwin de Waard 6
Tim TreunenIk kan de genoemde quote niet vinden . Mbt mensenrechten zie ik alleen iets staan in deel IV. Onder punt 1 :
“ We moeten de eenheid, heiligheid en autoriteit van het Chinese rechtssysteem hooghouden en de juridische bescherming van de mensenrechten versterken om ervoor te zorgen dat de mensen uitgebreide rechten en vrijheden genieten, zoals voorgeschreven door de wet. “
Pieter Jongejan 7
Bij het vergelijken van China met andeer landen zoals Nederlnd en de USA is het wel zaak om te beginnen met het beschrijven van de belangrijkste economische feiten en verschilllen.
China heeft in 2019 een overschot van 1,5% op de handelsbalans tegen Nederland een overschot van ruim 10%. De USA hebben een tekort op de handelsbalans van 3%. Niet alleen in 2019, maar gemiddeld per jaar over de afgelopen 40 jaar.
Deze verschillen hebben vooral te maken met de hoge spaarquote in China en Nederland en de extreem lage spaarquote in de USA. Verder speelt mee dat de bruto investeringsquote in China op een heel hoog niveau van ruim 40% ligt tegen 23% in de USA en 22% in Nederland.
Een verklaring is dat de hele wereld in China en Aziè wil investeren omdat daar de reèle rente op een hoger niveau (2%) ligt dan in de USA (.1%) en vooral Nederland(.2,5%) . Speculanten halen goedkoop geld op in het Westen en investeren dat in Aziè.
De overschotten en tekorten op de betalingsbalans laten zich dus goed verklaren uit het goedkoop geld beleid van de Westerse centrale banken. Hiermee bevorderen zij de economische groei in China en Aziè ten koste van die in het Westen.
Tijmen van Diepen
Mijn vraag: Gaat een van de artikelen ook over de kans dat China deze groei niet doorzet? Mede door grote interne problemen die het land heeft. En wat de impact daarvan is op de regio en Nederland.
Als inspiratie vond ik deze mini-documentair reeks een ander licht op het onderwerp schijnen. De eerste aflevering gaat over de aankomende demografische crisis die het land zal gaan teisteren. En zijn straks te weinig mensen die het werk doen in China en er worden te weinig kinderen geboren.
https://www.youtube.com/watch?v=vTbILK0fxDY&ab_channel=PolyMatter
Siem Eikelenboom 3
Tijmen van DiepenTijmen van Diepen
Siem EikelenboomPeter van Alem 1
R. Eman 8
Peter van AlemHans Konstapel 1
Hans van Swoll 5
Ik zit na het artikel de nu 38 commentaren te lezen en daaruit blijkt, in grote meerderheid, een soort onverholen bewondering voor de Volksrepubliek China. En dat is mij een raadsel. Waarom? Dat ga ik hierna proberen uit te leggen.
Laat ik aannemen dat de Chinese bevolking net zo lang bezig is op deze planeet als wij westerlingen. Hun regimes hebben zich altijd afgekeerd van die slechte westerse invloeden. Ze hebben er zelfs ooit een kilometerslange muur voor gebouwd. Nu, na ruim 2000 jaar worden ze wijzer en willen hetzelfde als wij in het Westen. Dus ook een westerse auto, een westerse magneettrein, een westerse hamburger en een westerse spijkerbroek. Dat hoeft niet op eigen kracht of door zaken zelf te bedenken, neen, ze hoeven er alleen voor naar de bibliotheek.
En wat doen ze nu eigenlijk voor innovatiefs?
Hun politieke systeem, het communisme, hebben ze niet eens zelf bedacht. Zelf kwamen ze niet verder dan een soort armzalig keizerrijk. Techniek halen ze uit de bibliotheek, allemaal westerse techniek die nu in razend tempo en zonder de historische belemmeringen die we hier kennen wordt geïmplementeerd en zonder vallen en opstaan wordt toegepast. Met meer dan 1000 miljoen mensen gaat het dan hard.
Zie Vervolg
Hans van Swoll 5
Bedenken ze iets nieuws? Nee ze eten nog steeds hun soep met stokjes terwijl we hier al eeuwenlang bestek hebben uitgevonden. Ze schrijven hun taal nog steeds met honderden symbolen, terwijl wij slechts 28 letters nodig hebben om hetzelfde te zeggen. Hier in het westen brengen we muziek en schilderkunst voort waar het aangenaam is om naar te luisteren en te kijken. Heeft u wel eens 3 uur naar Chinese muziek geluisterd? Over de massale hongersnoden tijdens hun eigen systeem zal ik het maar niet hebben
Op technisch gebied heb ik niet het gevoel dat wij iets van China kunnen verwachten. Waarom niet? Bijvoorbeeld omdat China de 1e was met het Covid-19 virus. Ze zijn sinds 14 maanden zelfs niet in staat gebleken een werkend medicijn te produceren. Volgens mij gaan we in Nederland ook geen vaccin uit China gebruiken. We hebben zelf iets in elkaar gedraaid.
Kortom, China is plotsklaps en heel verstandig aan een inhaalslag bezig en zoals gezegd dat gaat heel hard met meer dan 2000 miljoen handen, maar om nou te zeggen dat wij daarvan iets innovatiefs van gaan ondervinden weiger ik te accepteren.
Marc Fahrner 7
Hans van Swollpetros 4
Hans van SwollNiemand wil erkennen dat Azie ons in alle gebieden voorbij gestoken is. Kent U ook maar 1 Europese auto die dezelfde garanties biedt als Japanse, Koreaanse enz. 5G, hou er niet van, maar wie zijn er toevallig het verst in de ontwikkeling?
Natuurgeneeskunde zo effectief en zo laf als beunhazerij afgeschilderd in ons wijze westen.
Zijn wij idioten niet het grootste slachtoffer van de covid-19 nonsense?
Hans van Swoll 5
petrosGeen idee wat u bedoelt met dat ik te ver ga. Indien zo, waarom geeft u dan niet even aan met wat bijvoorbeeld?
En dan uw stelling dat het werelddeel Azië ons in het Westen aan alle kanten voorbijsteekt. Die stelling 'bewijst' u met het aantal jaren garanties dat Aziatische autofabrikanten meer op hun product geven. Dat noem ik nog eens debating.
In mijn betoog had ik het over westerse techniek die door China gratis en voor niets uit de bibliotheek te halen is en die ze nu massaal toepassen, wellicht hier en daar zelfs in verbeterde vorm, niet gehinderd door ontwikkelingshobbels uit het verleden en zeker niet gehinderd door een of andere vorm van volksinspraak. Die bewering pareert u met een verhaal over natuurgeneeskunde.
Excuses, maar u bent veel te slim voor mi.j En die 'technische ontwikkelingssteden' ga ik ook niet bezoeken, tenzij u het betaalt.
Hank Rearden 1
Hans van SwollOmdat dit blog Follow The Money heet is het belang voor de rest van de wereld dat China met het kapitaal dat zij heeft "verdiend" met goedkope productie en verkoop van rommel voornamelijk staatsleningen en buitenlandse valuta van andere landen heeft opgekocht, bijvoorbeeld $1.5 biljoen aan Amerikaanse treasuries (1), ongeveer 10% van Chinees GDP (2). Dit doe China (naast manipulatie van hun valuta) om exportprijzen laag te houden.
Omdat centrale banken via de COVID19-fantasie wereldwijde export sterk hebben beperkt en inflatie om de hoek ligt gaat de Chinese economie een hard gelag tegemoet (3). Durf zelfs te stellen dat COVID19 is bedacht omdat China economisch te machtig werd; met huidige lockdown maatregelen kan Chinese invloed worden beperkt terwijl Westerse centrale banken hun macht in het wereldwijde monetaire systeem behouden.
China zit dus in een houdgreep met de V.S. en andere landen, want als de waarde van Amerikaanse obligaties of de rente erop verandert waardoor exportprijzen stijgen, heeft dit grote gevolgen voor Chinese arbeiders en economie.
1. https://www.ceicdata.com/en/china/holdings-of-us-treasury-securities/holdings-of-us-treasury-securities
2. https://tradingeconomics.com/china/gdp
3. https://www.investopedia.com/articles/investing/040115/reasons-why-china-buys-us-treasury-bonds.asp
Pim van Rij 1
Dankzij het neoliberale geloof in vrije wereldhandel en het zo min mogelijk beperken van handel over de hele wereld, kennen we nauwelijks beperkingen op basis van politieke-, sociale-, psychologische- milieutechnische , klimaat technische of belastingtechnische aard.
Alles moet in feite kunnen en dat uitsluitende ter ere en verrijking van de beperkte groep multi miljardairs die uit al die vrije handel en productiesystemen zonder beperkingen (Slavernij mag, kinderarbeid mag ook, als we het hier maar niet weten, milieuvervuiling? ach als het maar aan de andere kant van de wereld is... doen we een oogje toe, mensenrechten idem,) Het is voor de multimiljardairs nog steeds niet doorgedrongen dat hun rijkdom uitsluitend bestaat bij de in de sociaaldemocratische wereld opgebouwde rijkdom van de massa (u en ik) De neoliberale wereld komt zichzelf bij China nu echt goed tegen. Een verfoeide communistisch systeem overrompeld zomaar ons neoliberalen wereldje van multimiljardairs.
De Chinese multimiljardairs blijken minder oppermachtig dan hun westerse soortgenoten. Ze worden zomaar door de overheid uitgeschakeld. Dat moet voor iedere neoliberaal een nachtmerrie zijn.
Maar zonder gekheid, de beperkingen van de neoliberale vrijheid van handelen van multimiljardairs wordt door China gebruikt om in het westen extreem veel macht op te kunnen bouwen.
Als dat ook tot de neoliberale vrijheid moet behoren denk ik nog veel meer dat we van een dom egocentrische en ondoordacht vrije wereldhandels systeem af moeten.
Het vergt krankzinnig veel handelsbewegingen, het is de dood in de pot voor onze kleinkinderen en ons milieu en zelfs de multimiljardairs kunnen zometeen aan het kortste eindje trekken als China veel slimmer blijkt te zijn dan onze grote graaiers.
Wanneer we meer aandacht hadden gehad voor oneerlijke concurrentie op arbeidsinkomen, bescherming en milieueisen, zou alles zijn.
Marco Fredriks 4
Rachida El Allali 2
Eveline Bernard 6
Wat betreft de 'nare trekjes' van het Chinese regime: ze leren van de hele wereld.
Even als achtergrond, https://nl.wikipedia.org/wiki/Opiumoorlogen
De Eerste Opiumoorlog begon in 1839 en eindigde in 1842. De oorzaak was de smokkel van opium door Groot-Brittannië naar China die miljoenen mensen, zelfs in de bovenklasse, verslaafd maakte. Toen de Chinezen daar actie tegen ondernamen, zagen de Britten dit als een conflict dat met een oorlog beslecht moest worden. Maar de werkelijke oorzaak lag anders. De Chinezen hadden al eeuwenlang strikte handelsvoorwaarden voor de Europeanen gehanteerd maar de Britten zagen dat op den duur als onaanvaardbaar.
De Tweede Opiumoorlog begon in 1856 en eindigde in 1860. Deze oorlog had als oorzaak dat de Chinezen veel moeite hadden met het afgesproken verdrag uit de Eerste Opiumoorlog en de Britten in een herziene versie nog meer eisen wilden stellen. Om deze onwilligheid aan Chinese kant eens en voor altijd de kop in te drukken, ging een gecombineerde Brits-Franse troepenmacht nogmaals ten aanval.
Ad Van Heeswijk 6
Hans ten Berge
Ga dit china dossier volgen.
Willem de Vroomen 4