Chinees bedrijf helpt Iran met spioneren

2 Connecties

Relaties

Iran Telecom
0 Bijdragen

Met dank aan het Chinees kapitalisme beschikt Ahmadinejad over fraai afluisterapparatuur waarmee hij zijn burgers in de gaten kan houden.

Een Chinese producent van communicatieapparatuur heeft Iran’s grootste telecombedrijf een krachtig spionagesysteem verkocht waarmee het telefoon- en internetverkeer nauwkeurig mee kan worden gemonitord. 

Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE), gevestigd in Shenzen, heeft het systeem verkocht aan Telecommunication Co. Of Iran (TCI) als onderdeel van een contract ter waarde van 98,6 miljoen euro. TCI heeft een monopolypositie in de Iraanse telecommarkt en is in handen van de Iraanse staat. 

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat er genoeg zaken bekend zijn van burgers die zijn opgepakt door het Iraanse regime naar aanleiding van afgetapte telefoontjes. Westerse landen verbieden daarom de verkoop van dit soort apparatuur aan het Perzische land uit humanitaire overwegingen.

Maar de ZTE-TCI deal laat zien dat, ondanks economische sancties, Iran nog steeds in staat is om geavanceerde spionagetechnologie te bemachtigen. De vrijheid van het Iraanse volk is namelijk geen topprioriteit van China. Het regime van Hu Jintao hangt immers zelf ook graag de Big Brother uit. De Chinese overheid is grootaandeelhouder van ZTE en dus verantwoordelijk voor de deal. 

Iran heeft deze maand een Supreme Council of Cyberspace opgezet. Dit comité wordt geleid door president Mahmoud Ahmadinejad en heeft als doel om de bevolking te beschermen tegen ‘de kwaad van het internet.’

Het systeem dat nu in handen is van Iran is “veel beter geschikt om burgers in de gaten te houden dan alle systemen" die worden verkocht in Iran, Aldus Mahmoud Tadjallimehr, een voormalige projectmanager in de Iraanse telecombranche. Hij zegt dat Iran nu ‘kan nu exact kan zien waar burgers zich bevinden.’ Ook zijn sms'jes, e-mails, chatberichten en internetbezoekjes niet meer veilig. 

Uit documenten van het ZTE-TCI contract blijkt dat Iran ook Amerikaanse technologie via de achter deur heeft gekocht, namelijk door het aan te schaffen via een Chinees bedrijf. Het betreft hardware en softwareproducten van grote Amerikaanse technologiereuzen als Microsoft, HP, Cisco, Dell, Juniper Networks en Symantec.

Dat valt te verwachten: het Chinese ZTE heeft met sommige van deze bedrijven namelijk een samenwerkingsverband. HP, Dell, Cisco en Juniper hebben in een verklaring gezegd dat ze de zaak gaan onderzoeken.

R