'Chinees verplicht op school'

2 Connecties

Relaties

M&A

Locaties

China
2 Bijdragen

Chinese familiebedrijven komen inkopen doen in Europa. Vooral Duitsland is populair. Nederland doet het redelijk, maar niet goed genoeg.

Het eerste kwartaal van 2012 zal niet de geschiedenis in gaan als het meest baanbrekende ooit. Toch werd er in ieder geval een record geboekt: voor het eerst was het aantal investeringen vanuit China in Europa hoger dan omgekeerd. De afgelopen zes jaar steeg het aantal fusies en overnames door Chinese bedrijven in Europa van elf (2006) tot 61 (2011). Dat blijkt uit onderzoek van PwC naar de fusie-en onvernamemarkt. 
 
 
Opvallend is dat de Chinese interesse voorheen vooral kwam van staatsbedrijven (economische expansie in het buitenland is officieel beleid van China), maar het zijn nu familiebedrijven die de Europese markt aftasten. De problemen en onzekerheid in de eurozone bieden kennelijk nieuwe kansen. Bedrijven zijn goedkoop en met een nieuw regime zijn er snel productiviteitsverbeteringen bij ondernemingen te boeken. Daarnaast is de Europese technologie vaak aantrekkelijk voor Chinese bedrijven.
 
'In de ogen van veel Chinese investeerders, vormt de onzekerheid in de Eurozone een mooie kans om te participeren in Europese bedrijven', aldus onderzoeker Jheroen Muste, partner bij PwC’s transactie- en consulting praktijk. 'Bedrijven die tot voor kort onbereikbaar waren, zijn plotseling potentiële overnamekandidaten geworden.' Chinese ondernemingen hebben in 2011 11 miljard in Europa geïnvesteerd.
 
De Duitse markt is het populairst bij de Chinese ondernemers. Daar is het aantal investeringen het grootst. Reden: de Duitse overheid heeft volgens Muste veel geïnvesteerd in de relatie met Chinese overheden en bedrijven. 'Nederland zou daar een voorbeeld aan moeten nemen.' Muste vindt dat Nederland veel te weinig investeert in onderwijs van Chinese taal en cultuur. Op school zou Chinees eigenlijk een verplicht vak moeten zijn, zoals in Zweden. Ook het aantal uitwisselingen met China is te laag, zeker in vergelijking met Duitsland. 
 
Chinese overnames door staatsbedrijven blijken in de praktijk nogal eens te mislukken, zo bleek uit onderzoek van Haico Ebbers, voorzitter van het Europa China Instituut van universiteit Nyenrode. Bij overnames door Amerikaanse of Europese ondernemingen is het slagingspercentage een stuk hoger: 70 procent. Cultuur is vaak een breekpunt.