Chinese beursgangen rijzen de pan uit

4 Connecties

Relaties

Ipo Aandelenmarkt

Organisaties

Alibaba

Locaties

China
1 Bijdrage

Het naar de beurs brengen van een bedrijf is sinds vorige week weer mogelijk in China. Grote koerssprongen zorgen er echter voor dat de handel regelmatig stilgelegd moet worden. En de mega-beursgang van Alibaba moet nog komen.

De nieuwe groeicijfers van de Chinese economie vallen tegen: een groei van 7,7 procent van het bruto binnenlands product ten opzichte van 2012 is voor Chinese begrippen mager en brengt herinneringen naar boven van de lage groeicijfers eind 20e eeuw. Bij Chinese beursgangen worden er sinds kort wel spectaculairde groeicijfers behaald. De beurswaakhond China Securities Regulatory Commission (CSRC) maakte het bedrijven 15 maanden onmogelijk om een IPO te doen. Daardoor moesten 700 Chinese bedrijven hun geplande beursgang ‘on hold’ zetten of uitwijken naar andere beurzen zoals New York en Hong Kong. De reden van de shutdown was het opstellen van nieuwe regels om beursfraude beter te beteugelen. CSRC-voorzitter Xiao Gang onderzocht onder meer de mogelijkheid om zakenbanken te beboeten die, in de positie van underwriter, een beursgang begeleiden van bedrijven die in de prospectus onjuiste informatie opnemen. Kortom, hij wilde The Wolf of Wall Street-achtige beursfraudes bestrijden. Sinds vorige week is het weer mogelijk om als Chinees bedrijf  geld op te halen op de beurs en gretigheid van Chinese beleggers is ongekend: de koersen eindigen op eerste handelsdagen ver boven de introductieprijs. Persbureau Bloomberg meldt vandaag dat het op de Shenzhen Stock Exchange meerdere keren uit de hand is gelopen: de handel werd bij 7 ipo’s voor de tweede keer stilgelegd vanwege te grote koerssprongen. De koersen stegen meer dan 44 procent ten opzichte van de introductiekoers. Slechts één aandeel vandaag, Hangzhou Sunrise Technology, bleef de hele dag verhandelbaar en eindigde op bijna 19 procent in de plus.

Alibaba's vette ipo

De oorzaak van de grote koersstijgingen schuilt erin dat Chinezen graag een gokje wagen bij een beursgang. ‘It’s hard to change Chinese investors’ habit of speculatively trading in new shares,’ zei analist Wei Wei (West China Securities Co.) tegen Bloomberg. “Unless there’s an example of a debut company falling below its offer price, the practice won’t be stopped.’ De grande finale zal dit jaar komen van de beursgang van Alibaba Holding Group, het Chinese e-commerce concern dat via onder meer haar marktplaatsen Taobao en Tmall haar Amerikaanse branchegenoot Amazon zwaar doet verbleken. Alibaba wist in het tweede kwartaal 2013 een omzet te behalen van 1,7 miljard dollar bij een netto winst van maar liefst 707 miljoen dollar. De verwachting is dat een beursgang van Alibaba meer dan 150 miljard dollar zal gaan opleveren, meer dan Facebook en Google.