Chinese Big Four aangeklaagd

  De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC eist documenten op van Chinese dochterondernemingen, maar de accountants geven niet thuis.

  De vijf grootste accountancyfirma’s ter wereld zijn door de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, aangeklaagd. Het gaat om de Chinese dochterbedrijven van PWC, Deloitte, Ernst & Young, KPMG en BDO. De accountants gaven de Amerikaanse toezichthouder geen toegang tot de controledossiers. 


  De accountancyfirma’s zeggen klem te zitten tussen twee tegenstrijdige wetten. In China is het strafbaar om documenten te delen met de Amerikaanse toezichthouder, terwijl het in Amerika juist strafbaar is om dit niet te doen.

  Het probleem met de verschillende wetgeving was al langer bekend bij de toezichthouders. In de herfst van 2012 meldde de Financial Times nog dat er een akkoord was bereikt tussen de Chinese en Amerikaanse toezichthouders. De Amerikaanse toezichthouder zou toegang krijgen tot het Chinese accountantsdossier.  Het bleef echter nog vaag hoeveel toegang de Amerikaanse toezichthouder daadwerkelijk zou krijgen. Naar nu blijkt dus niet genoeg.

  De SEC vraagt de documenten op in het kader van een onderzoek naar negen aan de Amerikaanse beurs genoteerde Chinese ondernemingen. Er is twijfel over de juistheid van de jaarrekeningen van Chinese ondernemingen. Amerikaanse accountants zouden veelal vertrouwen op de cijfers die hen worden aangeleverd uit China. Of deze cijfers ook kloppen is voor de SEC en Amerikaanse toezichthouders oncontroleerbaar.

  In Canada moest Ernst & Young onlangs voor 117 miljoen dollar schikken in verband met haar controlewerkzaamheden voor het inmiddels failliet Sino-Forest. De accountant had beleggers misleid over de financiële positie van de Chinese houthandelaar die ten onder ging aan grootschalige fraude. De Canadese toezichthouder zei maandag ook dat Ernst & Young haar werk niet goed had uitgevoerd.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 255 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren