Chinese elektrokar Youxia zet achtervolging in op Tesla

5 Connecties

Het Amerikaanse elektro/automotive-concern Tesla dreigt concurrentie te krijgen vanuit China. Een 28-jarige ondernemer is de nieuwe elektrische sportwagen Youxia X aan het pluggen - met als uitdagend extraatje een vette knipoog naar de Amerikaanse televisieserie Knight Rider.

Westerse luxemerken worden onder vuur genomen in China. Het populaire Apple krijgt steeds meer concurrentie van Chinese merken zoals Xiaomi en Huawei. En nu dreigt de elektrische sportwagenfabrikant Tesla van de weg gedrukt te worden door een Chinese startup Youxia. Althans, dat hoopt de 28-jarige Huang Xiuyuan, de ceo van Youxia Motors, te bewerkstelligen als het hem lukt om in 2017 een hippe elektrokar van de band te laten rollen.

elecr Foto: de geplande Youxia X

De eerste beelden zijn inmiddels opgedoken en liefhebbers op autofora wijzen vooral op de schaamteloze analogie met de Tesla S. Rip off of niet, de jonge ceo kent de kracht van goede gadgets. Hij rust de Youxia X uit met een computersysteem genaamd KITT OS – een hommage aan de Amerikaanse televisieserie Knight Rider waarin cultheld David Hasselhof in een zwarte supercar annex computer KITT rondtuft. De nieuwe Youxia X speelt daar slim op in door het computersysteem Kitt te noemen en aan de voorkant van de auto, in de grille, kan een rood looplicht geprogrammeerd worden. Net zoals KITT in de televisieserie. Maar er zijn meer imitatiemogelijkheden, de vrijwel geluidloze elektromotor kan kunstmatig voorzien worden van het geluid van een Ferrari of Jaguar. De Youxia X zal tussen de 32.000 en 48.000 dollar gaan kosten – grofweg de helft van een Tesla S.

elektro Foto: Wordt ceo Huang Xiuyuan de Elon Musk van China?

Tesla's Gigafabriek

Het zal nog moeten blijken of, en in hoeverre, Youxia een serieuze concurrent gaat worden van Tesla. Tesla, het Amerikaanse bedrijf onder leiding van ceo Elon Musk, blijft pionieren ondanks de vrij consequente rapportage van slechte kwartaalcijfers. Begin augustus was het weer zo ver: Tesla moest rapporteren dat er in het tweede kwartaal een omzet was behaald van 1,2 miljard dollar en dat daar maar liefst 61 miljoen dollar verlies op is gemaakt. In het eerste kwartaal bedroeg het verlies 154 miljoen dollar. Musk heeft overigens aangegeven dat Tesla pas in 2020 break-even zal draaien bij totale verkopen van 500 duizend stuks per jaar. De verkoopprognoses voor 2015 liggen op 50.000 tot 55.000 stuks. Tesla wist in het tweede kwartaal een verkooprecord te behalen van 11.532 elektrische voertuigen. Video: dronevlucht over de gigafabriek in aanbouw Ondanks de verliezen wordt zwaar geïnvesteerd in zowel een nieuw model, de Tesla X en een nieuwe fabriek nabij de Amerikaanse gokstad Reno in Nevada. Daar heeft Tesla samen met Panasonic de afgelopen kwartalen volop geïnvesteerd in ’s werelds grootste lithium-ion batterijenfabriek, de zogeheten ‘gigafactory’ in Nevada. Musk is ambitieus, ook naar aandeelhouders: ‘We still plan to invest about $1.5 billion in capital expenditures this year as we expand production capacity, purchase Model X tooling, construct the Gigafactory, and expand our stores, service centers and Supercharger network. In the coming months we are growing from a single product to a multi-product company. This is a milestone in the maturation of Tesla. We invite everyone to join us in getting to Tesla’s next billion miles and making Tesla Energy a part of our daily lives.’
Dennis Mijnheer
Dennis Mijnheer
Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.
Gevolgd door 1800 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren