Chinese huizenbubble

2 Connecties

Onderwerpen

Kredietcrisis

Locaties

China

Chinese banken hebben een gigantische vastgoedballon geschapen.

 Hapert de economische groei in China? De 10,3 procent is iets lager dan de 10,5 procent die werd verwacht. Verontrustend? Nee. Wat analisten veel meer zorgen baart is de enorme hoeveelheid leningen die Chinese banken hebben verstrekt aan de bouwsector.

 
Die 'verborgen' leningen hebben geleid tot een enorme bouwboom waardoor er nu 64,5 miljoen huizen leeg staan in urbane gebieden. Dat is 5 keer meer dan de 12 miljoen huizen die in de Verenigde Staten leeg staan. "China is stilletjes een huizenballon aan het financieren die vijf keer zo groot is als die in de VS", stelt weblog Zero Hedge
 
Het blog baseert zich op onder meer op een Fitch rapport en een bericht in de krant South China Morning Post. Merkwaardig genoeg stijgen de huizenprijzen ondanks de leegstand nog steeds. De vraag blijft of de Chinese bubble tot een bankencrisis zal leiden, zoals sommige economen vrezen. Zij denken dat de verborgen kredieten die zijn verstrekt in 2012 tot een grote crisis zullen leiden. Honderdduizenden leningen zullen niet worden afgelost. 
 
 
Tot nu toe is China ongeschonden uit de economische recessie die Amerika en Europa plaagt gekomen.