De façade van het Chinese economische wonder is van bordkarton, rekent Jacob Gelt Dekker voor. Pijnlijk gezichtsverlies is onvermijdelijk.

Op z'n janboerenfluitjes kan iedereen uitrekenen, dat als de Chineze economie  niet tenminste 8 procent per jaar groeit, er geen enkele welvaartsverbetering voor de man in de straat ontstaat.
 
Op 16 januari 2011 is de bevolking van China ongeveer 1.355.700.000 groot. Dit cijfer volgt uit berekeningen naar aanleiding van de gepubliceerde data van de Volksrepubliek China van 1.300.000.000 (zegge: 1,3 miljard) in 2003 en, wat nauwkeuriger, van 1,345.751.000 in september 2009. Grofweg, de Chinese bevolking groeit dus met 10 miljoen mensen per jaar. Blijkbaar functioneert de één-zwangerschap-per-vrouw politiek dus toch niet helemaal goed.

 

Menstrueren
Het is streng geregeld in  China, of zoals het ter plekke heet, Zh?ngguó  (in vereenvoudigd chinees:??,  of traditioneel chinees: ??,) Het Rijk van het Midden. Appartementen-complexen in Cin, zoals Marco Polo het land noemde, hebben traditioneel geen toiletten. Om te gaan, moeten de bewoners naar een gemeenschappelijk toilettenblok, waar een partijambtenaar  nauwkeurig bijhoudt hoe vaak iedereen gaat en of de vrouwen wel op tijd menstrueren. Iedere vrouw, die over tijd is zonder een zwangerschapsvergunning van de Communistische Partij, wordt verplicht geaborteerd en gestraft; misleiding is een ernstige misdaad. Aan enkele maanden heropvoeding in een kamp is meestal niet te ontkomen.
 
Toch blijkt het heel wat moeders te lukken de toilettenrecherche te verneuken en zonder vergunning toch in verwachting te raken en ze smokkelen  hun verstekelingskind vervolgens naar het platteland tijdens een gefingeerde vakantie.
 
Het Bruto Nationaal Product ( GDP) van China  in 2010 was ongeveer US $ 5.745.133.000.000, oftewel 4,320 Amerikaanse dollar per hoofd van de bevolking; dus minder dan, 350 dollar per maand, bepaald geen vetpot. Om die extra 10 miljoen mensen op hetzelfde welvaartsniveau te houden, moet de economie dus jaarlijks met tenminste 432.000.000.000 dollar groeien, ongeveer 8 procent.
 
Nu zegt het Centrale Planbureau van de Chinese Volksrepubliek in Bejing, dat de economie de laatste jaren gemiddeld zeker 10 procent groeit; of het waar is of niet weten zij alleen. 10 Procent groei zou een bescheiden welvaartsverbetering betekenen van die mensenmassa van 2 procent per jaar,  ongeveer 85 Amerikaanse dollar.
 

China groeit niet
In het communistisch arbeidersparadijs is het helaas maar slecht verdeeld en belandt die welvaartsverbetering meestal niet de zakken van de massa. De partijleiders gebuiken honderden miljarden voor dure, vaak zinloze, prestige projecten, waar de burger nooit van zal kunnen genieten. De koopkracht van de consument in China groeit dus niet, of nauwelijks en dat is slecht nieuws voor hun interne markt en de wereldhandel.
 
Vorig jaar drong nog meer slecht nieuws uit het verre oosten tot het vrije westen door; in China zouden 65 miljoen nieuwgebouwde appartementen en luxe huizen leegstaan, omdat de nieuwe middenklasse van 200 miljoen burgers, ondanks alle berekeningen van het Planbureau, het zich niet konden permitteren. De woningen waren volgens 'Hong Kong' norm geprijsd met een gemiddelde waarde van één miljoen US dollars. Ook zouden er nog eens twee miljoen leegstaande shoppingcentra en fabriekscomplexen zijn en 28 complete steden geheel in de mottenballen gelegd zijn, zodat supersnelle treinen nooit meer bij al die forensenstations hoeven te stoppen; die treinverbindingen breken dus nu wel alle wereldsnelheidsrecords.
 
Het sommetje van verstarde en gedeeltelijk afgeschreven kapitaalgoederen, die niet meer meedoen, telt al snel op tot minstens een biljoen US dollars,  of 18 procent van het GDP van China. Voor het Planbureau is dit slechte PR, want hoe moet men zo’n enorme correctie verkopen zonder gezichtsverlies in een land van hemelse groei?
 
Het stokken van de welvaartsgroei en consumptie is een zeer ontmoedigende ontwikkeling voor de nijvere zwoegertjes die de mensen ook niet meer in vrede lijken te accepteren. China heeft nu te kampen met zo’n  150 demonstraties en rellen per dag; vorig jaar zouden het er in totaal 52.000 zijn geweest.
 

Konijnen
De politieke leiders moeten heel wat  konijnen uit de hoge partijhoeden toveren om het volk te vermaken met brood en spelen. Met de Olympische Spelen en nog wat meer van die verdwaasde sportevenementen lukte het redelijk om een voortreffelijk imago op te houden voor eigen publiek en de wereld, immers dat is waar in China alles om draait; gezichtsbehoud.
 
Maar om China’s militaire fata morgana, de Xian H-8 stealth bomber, die al vanaf 1994 zogenaamd in het allerstriktste geheim - maar in werkelijkheid reeds vele malen uitgelekt - wordt ontwikkeld en met een bagagetrekkarretje van stal te halen tijdens een bezoek van Gates, de Amerikaanse defensieminister, is een duidelijk  wanhoopsdaad. Het zal nog  jaren duren voordat er in het zwarte gevaarte  ook een jetmoter gebouwd zal worden zodat het ding kan vliegen, toch  mocht dat de trots van grootheidswaanzinnigen eventjes niet deren.
 
De correctie in 2008 op de westerse economie van US $ 30 biljoen bedroeg ongeveer 6-8 procent en de rest van de wereld beefde op haar grondvesten.
 
Een correctie in China van zelfs 20 procent op haar GDP over één of twee jaar, is wel te overzien, maar kan de wereldeconomie toch aanzienlijk ontwrichten en herstel in het westen vertragen. Vooral de verwachte export van het westen naar China loopt gevaar, maar bemoedigend is dat de vraag naar hoge hoeden en konijnen stevig zal groeien.