Het pand in Rotterdam waar een illegaal politiebureau is gevestigd, vs. Wopke Hoekstra

Wat betekent de opmars van China voor Nederland en Europa? Lees meer

China neemt nadrukkelijk zijn plaats op het wereldtoneel in. Naar verwachting streeft het de Verenigde Staten binnenkort voorbij als de grootste economie. Op allerlei manieren is China bezig kennis en hoogwaardige technologie in handen te krijgen; het wil in 2025 een onafhankelijke technologische grootmacht zijn. Wat betekent dit voor Nederland, dat al innig met China is verbonden?

63 artikelen

Het pand in Rotterdam waar een illegaal politiebureau is gevestigd, vs. Wopke Hoekstra © RTL Nieuws

‘Chinese politiebureaus in Nederland moeten per direct dicht’

1 Connectie

Personen

Wopke Hoekstra
12 Bijdragen

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken wil dat de illegale Chinese politiebureaus in Nederland onmiddellijk worden gesloten. Dit zei hij gisteren in een gesprek met de Chinese ambassadeur Tan Jian. Het bestaan van deze politiebureaus werd vorige week door RTL Nieuws en Follow the Money onthuld.

Gisteren, maandag 31 oktober, had Hoekstra de Chinese ambassadeur om tekst en uitleg gevraagd over de aanwezigheid van Chinese politiestations op Nederlandse bodem. Vorige week onthulden RTL Nieuws en Follow the Money dat de Chinese politie zeker twee illegale posten heeft: een in Amsterdam en een in Rotterdam. De leden van deze bureaus hebben via WeChat en DingTalk, een app van Alibaba, direct contact met politiebureaus in Qingtian en Fuzhou.

Bij deze overzeese politiebureaus kunnen in Nederland wonende Chinezen terecht voor administratieve zaken, zoals de verlenging van hun paspoort of hun rijbewijs. Dit zijn consulaire aangelegenheden waarvoor China toestemming had moeten vragen aan Nederland. ‘Dat is niet gebeurd en dat alleen al is een reden dat die dingen per direct dicht moeten’, zei Hoekstra vandaag tegen RTL Nieuws.

Minister Hoekstra: ‘Het is glashelder dat dit soort activiteiten niet door de beugel kan’

Uit het onderzoek van Follow the Money en RTL Nieuws blijkt dat de illegale posten ook zijn bedoeld zijn om politiewerk in het buitenland mogelijk te maken. Zo zegt Wang Jingyu, een criticus van het Chinese bewind die het land is ontvlucht en in Nederland asiel heeft gekregen, dat hij ook hier door de Chinese politie achtervolgd wordt.

Vorige week deden Kamerleden van coalitiepartijen D66 en VVD al een oproep om de bureaus zo snel mogelijk te sluiten.

Minister Hoekstra (CDA) vindt het bestaan van de Chinese overzeese politiebureaus onacceptabel: ‘Het is glashelder dat dit soort activiteiten niet door de beugel kan.’ De bewindsman heeft de Chinese ambassadeur ook laten weten dat Nederland nader onderzoek gaat doen.