
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Claim 10: #TTIP is belangrijk om westerse waarden veilig te stellen. Feit of fabel?
Volgens voorstanders beschermt TTIP Europese en Amerikaanse waarden. Klopt dit of gebruiken de VS en de EU het verdrag juist om hun wil aan de rest van de wereld op te leggen? Het laatste deel in feiten en fabels over TTIP.

Een nieuw argument
Het winnende argument is in de woorden van Malmström dat we door middel van TTIP onze Europese waarden veiligstellen. De waarden die we delen met de VS zoals ‘democratie’ en ‘strenge regelgeving om mens en milieu te beschermen’.‘[TTIP is] geen vrijhandelsverdrag. TTIP is een geostrategisch verdrag. Het is een politiek verdrag.’In claims 3 en 4 zagen we hoe dergelijke regelgeving juist bedreigd wordt door TTIP. Ook bij de doelstelling de democratie te waarborgen kunnen we vraagtekens zetten. TTIP draagt tenslotte vooral macht over aan het bedrijfsleven en gaat ten koste van de inbreng van Europese burgers in het politieke proces. Frans Timmermans, vicepresident van de Europese Commissie maakt duidelijk wat het echte strategische doel van dit verdrag is: ‘[TTIP is] geen vrijhandelsverdrag. TTIP is een geostrategisch verdrag. Het is een politiek verdrag.’ En hij legt uit waarom: ‘TTIP zal het karakter van het spel wereldwijd veranderen. Want dan zullen de VS en Europa de regels van het spel bepalen, en de anderen zullen volgen.’ Het is om deze reden dat critici het akkoord zien als een poging van de EU en de VS om hun economische dominantie veilig te stellen en opkomende economieën aan banden te leggen.2

Een economische NAVO
TTIP wordt regelmatig in verband gebracht met militaire en veiligheidsvraagstukken. Door Hillary Clinton wordt het verdrag bijvoorbeeld een ‘economische NAVO’ genoemd. Volgens het Clingendael instituut zal TTIP een belangrijke rol spelen in het bepalen van de toekomst van de trans-Atlantische veiligheid en defensie. TTIP is een manier om de trans-Atlantische banden aan te halen en zo de EU en de VS in de mondiale politiek meer als één blok te laten functioneren dan nu het geval is. In het bijzonder wordt dan verwezen naar Rusland en China. Zo zegt Malmström over het conflict in Oekraïne dat dit heeft aangetoond hoe belangrijk trans-Atlantische samenwerking is (zie box).TTIP gaat in belangrijke mate om het vormen van een machtsblokTTIP gaat dus in belangrijke mate om het vormen van een machtsblok waarmee de VS en de EU proberen om te gaan met verschuivende verhoudingen in de wereld. Daarbij wordt het vanzelfsprekend gevonden dat de EU en de VS het recht hebben om wereldwijd de regels van het spel te bepalen. Terwijl TTIP een grote weerslag zal hebben op derde landen, worden zij helemaal buiten de onderhandelingen gehouden. Deze houding van het Westen weerspiegelt in geen enkele zin hoe de economische en politieke verhoudingen in de wereld de afgelopen jaren zijn veranderd en zet internationale betrekkingen verder onder druk.
57 Bijdragen
jefcooper
Het is in Nederland nog ondenkbaar stakers te ontslaan, ontstaan van ondernemingsraden te dwarsbomen, en lidmaatschap van vakbonden te bestraffen.
Niet vakbondsleden meer betalen dan vakbondsleden kan bij ons ook nog niet.
Hoe het zit met pensioenpremie over overuren bij ons weet ik, maar in de VS betaalt de werkgever daar geen premie over, vandaar de voorliefde voor 50 urige werkweken.
Met VS health insurance hetzelfde, overuren kosten niet de premie daarover.
Dan het grotendeels ontbreken van verplichte pensioenfondsen, en een WW uitkering van 24 weken.
Dreigen de productie te verplaatsen naar lage lonen landen bij looneisen kennen we ook nog niet zo.
Er is nog wel meer:
Thomas I. Palley, 'Plenty of Nothing, The downsizing of the American dream and the case for structural Keynesianism', 1998, 2000, Princeton
Juliet B. Schor, 'The Overspent American, Upscaling, Downshifting, and the New Consumer', 1998 New York
James K.Galbraith, 'Inequality and Instability, A Study of the World Economy Just Before the Great Crisis', New York, 2012
Vervolgens komen we bij praktijken als verslavende stoffen toevoegen aan tabak, en aan hamburgers, in het laatste geval suiker.
Genetisch gemanipuleerd voedsel houden we in W Europa ook niet zo van.
Mosanto staat in een kwade reuk, niet alleen wegens de pogingen alles wat biologisch is te patenteren, maar ook vanwege doden en kankers bij Z Amerikaanse landbouw werkers.
GM is als ik het goed heb onthouden net voor de bijl gegaan wegens het gedurende een jaar of tien verdoezelen van contact sleutel problemen, 169 doden, als ik het me goed herinner.
Motor slaat zo af, de loodzware VS auto's kunnen dan alleen nog door krachtpatsers worden bestuurd.
Verder, een goede buur is beter dan een verre 'vriend'.
Rusland zie ik als een goede buur.
Putin stort geen
Pieter Jongejan
jefcooperMalmström zou op grond van de uitspraak van het Europese Hof moeten aftreden. Welke politieke partij durft dit aan de orde te stellen?
jefcooper
Pieter JongejanDe Patriot Act lag al vóór 11 sept klaar.
Het knappe van het VS regime is dat het nog steeds in staat is een image van mensenrechten en democratie overeind te houden.
Dat ondanks vrijwel onafgebroken oorlog voeren sinds 1945.
Overigens moet je verschil maken tussen het VS regime en iets van 95% van de VS burgers.
Sanne
jefcooperjefcooper
SanneHenk Kuiper
jefcooperjefcooper
Henk KuiperIk denk dat het er meer in zit dat mensen het nieuws willen dat hun (voor)oordelen bevestigt.
Die (voor)oordelen komen vooral uit de tv.
Vandaar dat men zich in de VS heel druk maakt over Russia Today.
Zoals Chomsky het uitdrukt 'ze zijn in paniek omdat er een medium is wat niet hun propaganda echoot'.
Pieter Jongejan
jefcooperMeer dan tien jaar ben ik lid geweest van de Urban Land organisatie. Die houden twee keer per jaar een general meeting. Wie veel geld doneert kan voorzitter worden van één van de tientallen gespecialiseerde afdelingen. De voorzitters van de gespecialiseerde afdelingen houden een voorvergadering, waar ze allerlei nieuwtjes horen, die ze dan deels of helemaal doorvertellen op de afdelingsvergaderingen. Wie echt belangrijke voorinformatie wil moet nog meer geld doneren om gouverneur te worden.
Die vergaderen ook voor, maar vertellen elkaar onder vier ogen meer dan in de voorvergadering. Het lijkt op de Bilderbergconferentie (het zijn vaak dezelfde Amerikaanse investment bankers en andere netwerkers), maar het verschil is dat je je met veel geld kunt inkopen. Je kunt je afvragen wat erger is. Nieuw geld of oud geld. Beiden hebben met democratie en transparantie niets te maken. Integendeel.
Over transparantie gesproken heb ik navraag gedaan naar de stijging van de zeespiegel. Die blijkt nog steeds te stijgen met ongeveer 50 centimeter per honderd jaar. Dit lijkt weinig, maar er liggen tal van risico's op de loer.
Bij een hogere temperatuur treden tal van positieve terugkoppelingsmechanismes in werking. Zo leidt een hogere temperatuur tot meer waterdamp, waardoor de temperatuur verder oploopt. Bij een hogere temperatuur smelt niet alleen het landijs, maar zet het zeewater ook uit, waardoor de zeespiegel verder stijgt. Daarbij komt dat de bodem van Nederland daalt (o.a. door de aardgaswinning, maar ook door een lagere grondwaterstand inklinkt). Voor Nederland zijn deze ontwikkelingen vrij bedreigend, maar onze politici en onze koning we
jefcooper
Pieter JongejanDe VS tegenstelling wordt wel beschreven als tussen Main Street en Mean Street.
Oplopende temperatuur kan grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer brengen, wat een uitstekend broeikasgas is.
Toch lijkt mij de volgende ijstijd nog steeds op handen te zijn.
En of die oplopende temperatuur er echt is, en als die er is, of mensen die veroorzaken, beide grote vragen voor mij.
Voorlopig zet ik ook grote vraagtekens bij de zeespiegelstijging.
Niet veel van terecht gekomen, tot nu.
Henk Kuiper
jefcooperhttps://www.youtube.com/watch?v=8xdOTyGQOso
jefcooper
Henk KuiperMaar ik luisterde hier en daar naar de man.
Dat het noordpoolijs smelt, dat neem ik aan.
Waar het om gaat is in hoeverre de mens dat smelten veroorzaakt, de tweede vraag is, als de mens de oorzaak is, of dat smelten erg is.
Maia
jefcooperjefcooper
MaiaHet enige wat belangrijk is in de VS is geld, dat bepaalt alles daar.
Zoals James K.Galbraith, 'Inequality and Instability, A Study of the World Economy Just Before the Great Crisis', New York, 2012 schrijft 'de rijken zijn bang voor de armen', en doen dus alles om te verhinderen dat de armen stemmen.
Je moet je laten registreren, en daarvoor is weer een identiteitsbewijs nodig.
Stembureau's zijn ver van de arme wijken.
Openbaar vervoer is b.v. in LA vrijwel afwezig.
Een VS correspondent legde me ooit het verschil uit tussen republikeinen en democraten 'oud geld' tegenover 'nieuw geld'.
Kennedy sr zei ooit dat vijftig families de VS beheersen.
Maia
MaiaRoland Horvath
Pieter Jongejanjefcooper
Roland HorvathOnder internationale verontwaardiging is dat nu aardig teruggedraaid.
Ik hoor net een Nederlandse hotemetoot uitleggen dat het voor de 200 Nederlandse patienten niet uitmaakt, het contract loopt tot maart 2016 voor E .41 per pil.
De knakker lijkt niet door te hebben dat wij straks met TTIP niets meer in te brengen hebben.
In het rijtje mis ik Hollande en Sarkozy.
Overigens kan je bekwaamheid pas beoordelen als je de doelstellingen kent.
Merkel kan best eens heel bekwaam zijn.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBMvdB
jefcooperjefcooper
MvdBhttp://www.oneworld.nl/food/eten-bedrijf/argentijnse-burgers-stoppen-de-bouw-van-monsantos-maiszaadfabriek
MvdB
jefcooperSanne
jefcooperjefcooper
SanneHenk Kuiper
jefcooperjefcooper
Henk KuiperSanne
jefcooperjefcooper
SanneSanne
jefcooperToch vinden andere farmaceuten, belangenorganisaties en presidentskandidaten Hillary Clinton, Bernie Sanders en Donald Trump de prijsverhoging niet kunnen. De actie van Shkreli legt volgens de politici een groter probleem bloot: farmaceuten hebben vrij spel als het gaat om de prijs van medicijnen.
http://nos.nl/op3/artikel/2059420-internet-maakt-jacht-op-geldbeluste-medicijnman.html
jefcooper
SanneProbleem bij medicijnen is alleen dat er niet altijd een alternatief is, zodat een gek een prijs kan vragen die inderdaad er de aandacht op vestigt dat medicijnen iets anders is dan b.v. spijkerbroeken.
De farmaceutische industrie kan nu het bloed van deze man wel drinken.
Sanne
jefcooperjefcooper
jefcooperEU vluchtelingen beleid plotsklaps volgens Wilders ideeën.
Bartje
jefcooperDaar zijn de EU vakbonden maar brave meelopers met de werkgevers en groot kapitaal.
Sanne
BartjeUnions continued to hope, or at least assert in public, that they could
come back, even after their 2009 legislative defeat, but the writing had
been on the wall since the late '70s. With outsourcing taking its toll,
the private-sector unions were in decline. The story can be seen in
union densities. Although union density in the public sector held steady
near 36% between 1980 and 1985, it fell from 20.6% to 15.5% in the
private sector during that same five-year period. The drop in the raw
numbers was dramatic, too: from a high point of nearly 17 million
private-sector union members in 1970, the number had fallen gradually to
16.2 million in 1975, to 15.3 million in 1980, to 11.6 million in 1984
-- a 32% decline in just 14 years
After 1985, union density in the public sector stayed roughly even, standing at 35.9% in 2012. In the private sector, however, the figure was down to 6.6%, less than a fifth of what it had been in 1945 and only half of what it was as recently as 1985. Overall, the percentage of wage and salary workers in unions declined to 11.3% (BLS 2013). There was very little left of the industrial unions that had provided campaign donations, campaign workers, and votes to pro-labor political candidates for most of the post-World War II era. The fate of unionism was now in the hands of public-employee unions, service unions, communications-sector unions, and the craft unions in the construction industry
http://www2.ucsc.edu/whorulesamerica/power/history_of_labor_unions.html
Ludovikaa
BartjeBartje
LudovikaaSanne
Bartjejefcooper
BartjeZo zijn solidariteits stakingen in de VS onwettig, havenarbeiders mogen dus niet weigeren producten te lossen die een VS bedrijf in verweggistan heeft laten maken om een staking in de VS te breken.
Ludovikaa
BartjeIan
http://politiek.tpo.nl/2015/09/14/bij-de-eu-is-nationaal-belang-en-identiteit-volstrekt-taboe/
jefcooper
IanUiteraard zwijgen onze media daarover.
Roland Horvath
Raar dat dat alles in het geheim kan gebeuren, het contact politici dan vooral de EU Commissie en de GMO is wel bijzonder frequent.
Europese waarden verdedigen, inderdaad, kolonialisme. Het doel van TTIP, de samenwerking EU/US/GMO, is een nieuwe kolonisering van de rest van de wereld. Dat is al sedert Bush1 een ambitie van de US. Dat het dan een standaard stellen. Dat kan nu ook door behoorlijk samen te werken met de rest van de wereld vooral met de BRICS landen. Maar daar zijn de US te goed voor. En de EU te dom.
Zo'n ambitie leidt steevast tot oorlog. TTIP is van het meest corrupte dat denkbaar is. Massale armoede en uitsluiting worden het resultaat, het kapitalisme op zijn ergst. Graaien wordt de boodschap, wie er zelfs geen hongerloon kan uitsleuren, moet maar creperen.
Met het TTIP wordt de EU een combinatie van de Sovjet Unie onder Stalin, de kapitalistische US in de 19e eeuw en het Vierte Reich.
jefcooper
Roland HorvathMerkel ging net bij Obama instructies halen over hoe wij met de door de VS veroorzaakte vluchtelingenstroom moeten omgaan.
Een zelfstandige EU zou tegen de VS zeggen 'ruim je eigen rommel op'.
Koenders zegt dat er een politieke oplossing voor Syrië moet komen, morgen of zo besluit de Haagse loopjongensbende in Syrië te gaan bombarderen.
Bartje
jefcooperMaak Europa arm en onderdanig dat zij op termijn de oorlog aangaan met Rusland.
Roland Horvath
BartjeBartje
Roland HorvathOekraine, hooguit dat het westen weer bij Polen komt en het Noorden bij Wit Rusland waar het beide thuishoort gezien de geschiedenis.
Rest, Odessa tot Charkow komt NOOIT bij de EU, simpel dat zijn Russen en willen maar 1 ding Russia zijn.
jefcooper
BartjeIneens moeten de buitengrenzen wel bewaakt worden, is er geld voor opvang van vluchtelingen in het Midden Oosten, verklaart Hollande 'dat wie onze waarden niet accepteert zich af moet vragen of hij hier wil zijn'.
Eindresultaat, Assad mag blijven.
Ik vermoed dat Merkel Obama heeft uitgelegd dat de anti VS uitingen in Europa de pan beginnen uit te rijzen.
Zo zie je de VS macht afbrokkelen, lijkt me.
Iran door de bocht, Assad door de bocht, zoete broodjes met Cuba, Colombië stopt met de FARC te vechten, zo lijkt het.
Over de Krim heeft niemand het meer.
En VS luchtmachtpersoneel heeft opdracht gekregen de JSF op te hemelen.
En dan mag de VS hopen dat de twee helicopterschepen die het nu Egypte heeft laten kopen nooit tegen die VS gebruikt gaan worden.
Het VS zetbazenregime in Egypte is ook al heel wankel.
MvdB
jefcooperjefcooper
MvdBMolenaer
MvdB
MolenaerKan FTM niet via een artikel nog een oproep doen? Met een rechtstreekse link naar het stemformulier. Hier komen toch heel veel mensen die niet reageren maar wel meelezen?
Kom op FTM: trek er nog wat over de streep!
Bartje
Verdragen waarbij getracht word een van de leden onderdanig te maken aan de leider hebben altijd al een kort leven gehad.
De rede daarvan is dat de wereld iets groter is als de VS/EU.
Wat is de rede dat heden vele landen vriendschap met Rusland sluiten, nu simpel, middels Rusland of samen met Rusland staan wij sterk in de strijd om de hegemonie op de wereld zowel militair als economisch.
Nando
(Als de EU echt iets wil doen om de geopolitieke positie in de wereld verder te verbeteren/versterken, is het waarschijnlijk effectiever om te zorgen voor een beter en actiever buitenland beleid, meer diplomatieke betrekkingen, als misschien ook te overwegen de uitgaven betreffende defentie eens wat te verhogen.)
Maar ook economische bekeken denk ik niet dat de voordelen voor de EU heel erg groot zullen zijn. Misschien wordt in sommige opzichten de handel met de US idd iets makkelijker, maar opzich best mogelijk dat handel met bijv China evt hierdoor zeker in de toekomst mogelijk weer moeilijker zou kunnen worden. Dus best grote kans dat als men het totaal plaatje bekijkt het economische voordeel voor de EU niet echt heel groot zal zijn, of misschien zelfs evt nadelig zou kunnen uitpakken.
Daarnaast kan er waarschijnlijk nog wel een hele waslijst worden gemaakt van punten, waar op zijn minst vraagtekens bij zijn te zetten zijn of dit ook in het (lange termijn) belang is van de EU.
Persoonlijk vraag ik me dus heel erg af of het nieuw TTP/TTIP machts blok met waarschijnlijk een aanzienlijke kans dat de US daarin een redelijk bepalende positie zal krijgen, op veel punten ook in het voordeel zal zijn voor
Nando
Nando"Trans-Pacific Partnership ttp wiki"
Doris
Kijk op burgercomité-EU of geenpeil.nl
bps
TTIP is het laf en bekrompen schuilen en indekken tegen normale markt- en ondernemingsrisico’s.
Angst regeert.
TTIP is angstgedreven overlevingsgedrag. Een vlucht.
Een ijdel geloof in een maakbare, afdwingbare toekomst.
Vergeefs. Het wordt eens ingehaald door de werkelijkheid.
De toekomst laat zich niet dwingen door een handjevol illusionisten met een geldpers.
(“America, America, what have they done to you?”)
Als TTIP er komt, geef ik het geen lang en gelukkig leven.
Omdat het grootkapitaal, de inkomens- en eigendomsongelijkheid van de 1% en 0,01% een zeer grote uitzondering en afwijking van het gemiddelde en de middenklasse betreft, in wezen een extremiteit is. Ofwel een flinke bliep op een stukje tijdlijn.
Er is voor handhaving steeds meer inspanning, kracht en dwang nodig om de elastische kerende werking van de Wet van de Grote Aantallen te weerstaan.
Uiteindelijk tevergeefs.
Die ‘Grote Aantallen’ zijn niet zozeer de individuen, maar een veel grotere verscheidenheid aan variabelen en systemische factoren waaraan extremen zijn onderworpen, en door worden geëffend.
Inspanningen zullen ook weer nieuwe verschillen doen ontstaan, maar verschillen effenen nu weer eenmaal.
Hoge bergen eroderen, worden niet hoger. Het is “de vloek van de winnaar”. Andere bergen ontstaan. Het hoogland is en blijft nog altijd de grootste berg, niet de hoogste, niet vlak, wel de grootste.
Het bliepje van het monopolistisch grootkapitaal en die illusie op de lange tijdlijn lost eens weer op in de tijd; ingehaald, overrompeld en verzwolgen door de massale werkelijkheid.
Het Britse Imperium bestaat niet meer. De Franse overheersing van Europa onder Napoleon bestaat niet meer. De Duitse nazi overheersing van Europa bestaat niet meer. Keizerrijken bestaan niet meer.
De extreem centralistische communistische regimes van de USSR en China bestaan niet meer.
De VS overheersing heeft ook niet het eeuwige leven. Het is “de vloek van
John Jansens
http://www.volkskrant.nl/opinie/verdrag-eu-canada-is-ttip-via-de-achterdeur~a4149228/
tsja...
Dirk van der Haar