
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Claim 5: ISDS binnen #TTIP gaat niet ten koste van de beleidsvrijheid van overheden. Feit of fabel?
Gaan hervormingen binnen ISDS voldoende garanties bieden op onafhankelijkheid, eerlijkheid en transparantie bij de behandeling van investeringsgeschillen tussen bedrijven en staten? Ja, zeggen de voorstanders. Is deze claim waar te maken?

Risico op claims neemt toe
De meeste zaken vinden in het geheim en achter gesloten deuren plaats. Het aantal bekende zaken liep in 2013 op tot 568. Bijna de helft van de 57 nieuwe zaken in 2013 werd aangespannen tegen ontwikkelde landen, vooral binnen de Europese Unie. Onder TTIP zou het risico op claims in Europa, en dus ook in Nederland, nog verder toenemen. De investeringsstromen tussen de EU en de VS zijn namelijk ontzettend groot. De Amerikanen gaan aan kop als het gaat om het aanspannen van investeringsgeschillen: in 24 procent van alle bekende, op basis van investeringsverdragen aangespannen zaken, is de eisende partij een Amerikaans bedrijf. Een groot deel van de overige zaken wordt aangespannen door Europese bedrijven. Samen zijn de EU en de VS goed voor 75 procent van het totaal aantal claims. Tribunalen zijn geneigd de rechten van investeerders heel breed te interpreteren. Volgens statistieken is tot nu toe 58 procent van de zaken – al dan niet middels een schikking – in het voordeel van de investeerder beslecht. De tribunalen opereren op commerciële basis en alleen internationale bedrijven kunnen een zaak aanspannen. Overheden kunnen zich slechts – tegen hoge juridische kosten − verdedigen. Intussen mogen de drie commerciële juristen die zo’n tribunaal vormen wel een oordeel vellen over de soevereine taak van een staat om regelgevend op te treden in het bredere algemeen belang. Overheden kunnen zelfs niet tegen deze uitspraken in beroep. Als de staat bij elke nieuwe maatregel rekening moet houden met mogelijke investeringsclaims, dan zet dit een duidelijke rem op het invoeren van nieuwe regelgeving. Dit principe wordt wel aangeduid met de term regulatory chill. Bedrijven kunnen het dreigen met ISDS-claims gebruiken om ervoor te zorgen dat regelgeving die hen niet bevalt in de ijskast wordt gezet.ISDS: heet hangijzer binnen TTIP
ISDS is een heet hangijzer in de TTIP-onderhandelingen. Zo gaf 97 procent van de duizenden deelnemers aan de publieke consultatie die de Europese Commissie vorig jaar organiseerde, aan geen ISDS in TTIP te willen.97 procent van de duizenden deelnemers aan de publieke consultatie die de Europese Commissie vorig jaar organiseerde, gaf aan geen ISDS in TTIP te willenInmiddels wordt door de EU, en ook door nationale lidstaten zoals Nederland, erkend dat het huidige systeem van investeringsverdragen onwenselijk is en hervormd moet worden. Maar de hervormingen, zoals verbetering van transparantie en aanpakken van partijdigheid van arbiters, die de EU en Nederland voorstellen zijn vooral cosmetisch van aard. Ze zijn volstrekt onvoldoende om de juridische basisvoorwaarden als onafhankelijkheid, eerlijkheid en openheid, te garanderen.
16 Bijdragen
Guus
bps
GuusEen ander hardnekkig misverstand is dat het geen extra productie en extra geld creëert.
Van dat extra geld is een deel voor de buitenlandse investeerder,
en een deel blijft hier in omloop.
Da's winst.
Maar dat geldt ook voor binnenlandse investeerders.
Matt
Onbegrijpelijk waarom (grote) bedrijven zich niet hoeven te houden aan de normale wetgeving en rechtsgang maar een eigen "tribunaal" krijgen, waar ze zelf nog eens een afgevaardigde op de stoel van "rechter" mogen plaatsen. Een instantie die achter gesloten deuren handelt, dus zonder controle mogelijkheid van buiten.
Onbegrijpelijk dat onze gekozen vertegenwoordigers *kuch* hier niet heel erg fel tegen in gaan.
jefcooper
MattIk zie daar nostalgie in naar de VS van vóór 1914, 'politiek is iets voor barkeepers en kappers'.
Hoe Rockefeller rijk werd door zich nergens iets van aan te trekken:
John F. Flynn, ‘Gold von Gott, Die Rockefeller-Saga’, Berlin 1937 (‘God's Gold : The Story of Rockefeller and His Times’, Harcourt, Brace, New York, 1932)
Diverse keren moest hij een staat ontvluchten om arrestatie te voorkomen.
Jonathan Raban, 'Bad Land', London 1997
Hoe onnozele immigranten naar Montana werden gelokt, uiteindelijk op kosten van de VS belastingbetaler, zij verlieten de huis en grond zonder een adres achter te laten.
Onze gekozen vertegenwoordigers luisteren naar Brussel, waar de multinationals driftig lobbyen, en adviseurschapjes uitdelen.
De wachtgeldregelingen worden er niet beter op.
Kijk maar eens waar Diederik binnenkort zit.
Joost Vsser
jefcooper
Het probleem is dat het probleem van de één het walhalla van de ander is.
Pieter Jongejan
jefcooperjefcooper
Pieter JongejanHet commentaar is dat er een enorme kloof is ontstaan tussen 'grass roots' Labour aanhangers, en Labour MP's.
Dat is m.i. ook bij ons het geval.
Corbin wordt afgeschilderd als 'radicaal', het enige radicale aan hem is dat hij aloude Labour waarden nastreeft, in tegenstelling tot de neoliberale MP's.
Als bij ons het hele stel Diederik, Asscher, Spekman, Dijsselbloem en Klijnsma het bos in wordt gestuurd kunnen ook wij op een sociaal democratische partij stemmen.
Het zal Hollande, en de Brusselse bende, dun door de broek lopen, denk ik.
Als je mij vraagt hoe we in deze ellende en onzin terecht gekomen zijn, dan weet ik dat niet.
De meeste mensen lijken te zijn zoals Guusje ter Horst het zei 'ik ben nooit zo geweest dat als iedereen iets vond dat ik dacht dat ik dat ook maar moest vinden'.
Het trieste is dat dit soort mensen uit de partij gezet worden.
Joost Vsser
jefcooperMammoetwet?
jefcooper
Joost VsserToch acht ik de overwinnaars waarheid over WWII de hoofdfactor, dat nationalisme op het continent twee wereldoorlogen veroorzaakt zou hebben.
De Nobelprijs voor vrede aan de EU maakte dat m.i. glashelder.
Terecht zei Thierry Baudet dat die prijs belachelijk was.
Pieter Jongejan
jefcooperKlaver's stelling is dat democratie niet efficiënt is en dus geld kost. Hetzelfde zou gelden voor meer inkomensgelijkheid. Deze stelling lijkt me in strijd met de feiten. Zwitserland, Zweden en Noorwegen zijn meer democratisch en minder ongelijk dan de USA en Rusland. De economische groei per hoofd van de bevolking is echter hoger in Zwitserland, Zweden en Noorwegen. Klaver lijkt mij een escapist, die de belangen van de Zuidas (hoge huizenprijzen) dient.
jefcooper
Pieter JongejanDemocratie is qua korte termijn kosten inderdaad duur.
Overleg en compromissen afsluiten kost geld.
Dictatuur eindigt eigenlijk altijd in revoluties, die zijn heel duur.
Het inkomen per hoofd in Ned Indië van 1940 werd in Indonesië pas weer in 1975 gehaald.
Het Russische inkomen per hoofd van voor de staatsgreep van Lenin van 1917 was pas in de dertiger jaren weer op dat peil.
Historisch gezien is een rente van vier procent de normale, dat is dan exclusief inflatie.
Spanje heeft nu een tiental regionale vliegvelden dank zij de vrijwel nul rente, die hebben per stuk een twee miljard gekost.
Op het merendeel is nog nooit een vliegtuig geland.
Er is er net eentje verkocht voor iets van E 80.000.
Een gezegde is 'politici houden niet van markten, ze kunnen die niet beïnvloeden'.
Dat blijkt dus zowel voor de rente- als voor de valutamarkt te gelden.
bps
Buitenlandse investeerders kunnen landen in Europa als smeerpijp gebruiken
en als er wat van gezegd wordt dreigt boete met een fikse ISDS claim.
Omgekeerde wereld.
Een gast heeft zich te gedragen naar de huisregels van de gastheer. Niet andersom.
Lijkt wel het lotgeval van Tjoelker in Leeuwarden destijds.
Die zei wat van molest op een voorbijganger en werd doodgeslagen.
Ian
SOMO, een zichzelf 'onafhankelijk' noemende organisatie die jaarlijks € 2 miljoen subsidie opstrijkt van Ploumen en de EU:
http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2015/3/SOMO-2-miljoen-euro-subsidie-om-multinationals-dwars-te-zitten-1738182W/
Transnational Institute, ook al weer een 'onafhankelijke denktank' met vogels in haar gelederen van schrikbarend pluimage:
http://www.groene.nl/artikel/de-wereldrevolutie-a-la-gretta
Ik ben niet anti-progressief, vind utopisch links wensdenken soms wel vermakelijk, als het ons niet zoveel geld zou kosten. Echter, de realiteit bestaat niet uit wensdenken, maar uit de harde werkelijkheid, en die wordt (veel te) vaak uit het oog verloren.
FTM, let op uw saeck.
jefcooper
IanZo vraag ik me al lang af wie Clingendael en het Montesqueui Instituut betaalt.
Daan