Class Action Hero Jurjen Lemstra

Advocaat Jurjen Lemstra deed enkele van de grootste massaclaims in Nederland. Nu begint hij voor zichzelf en werpt hij zich op voor een Claimcode. Aan zijn motieven wordt getwijfeld.

Succesadvocaat Jurjen Lemstra begint voor zichzelf. De advocaat die in Nederland bekend werd door grote collectieve procedures tegen bedrijven als Ahold, Aegon, World Online, Unilever en Shell start een eigen kantoor in Amsterdam, zo onthulde eerder deze maand Het Financieele Dagblad. Het kantoor, dat vanaf 1 december zijn deuren opent, zal Lemstra Van der Korst gaan heten. Lemstra’s zakenpartner Pieter van der Korst, is afkomstig van het advocatenkantoor Houthoff Buruma. Van der Korst maakte vooral naam door namens de Stichting Democratie en Media het voormalige bestuur van uitgever PCM voor wanbeleid veroordeeld te krijgen. Een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het kantoor zullen volgens Van der Korst, vanzelfsprekend, op de massaclaims gericht zijn. 

 
Adrenalinejunk
Jurjen Lemstra – adrenalinejunk en verslaafd hardloper – kondigde zijn vertrek bij het deftige Haagse kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn eind vorig jaar aan. Het vertrek van Lemstra betekent een aanzienlijk verlies voor het kantoor. Lemstra was de laatste twaalf jaar zeer succesvol. Hij vertegenwoordigde veelvuldig de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en deed enkele van de grootste massaclaims in Nederland. Met name de gewonnen zaken tegen Dexia, Ahold en World Online en de banken Goldman Sachs en ABN Amro (RBS) leverde hem veel publiciteit en erkenning op. En miljarden euro’s aan schadevergoedingen voor gedupeerden. 
‘Ik geloof niet dat ik de laatste jaren veel zaken heb verprutst’, zei hij enkele jaren geleden tegen het advocatenvakblad Mr. 
Van dat laatste is overigens niet iedereen overtuigd. Met name de zaak namens de stichting Verliespolis tegen de grote woekerpolisleveranciers als Aegon en Nationale Nederlanden zijn volgens velen voor veel te lage bedragen geschikt. 
 
Claimcode Commissie
In dezelfde periode dat Lemstra vorig jaar zijn vertrek bij Pels Rijcken intern aankondigde, trad hij opvallend in de publiciteit met een oproep tot een keurmerk voor ‘leedstichtingen’. De advocaat maakte zich ernstig zorgen over de wildgroei aan stichtingen die de laatste jaren rond bedrijfsschandalen waren ontstaan. De vele stichtingen vergroten volgens de advocaat de kans dat gedupeerden worden teleurgesteld. ‘Daardoor kan het beeld ontstaan dat claimstichtingen alleen maar het geld uit de zakken van mensen willen kloppen’, zei Lemstra tegen de Telegraaf.
Het werd volgens Lemstra tijd voor een ‘zelfregulerende claimcode’. De eerste opzet zag in maart van dit jaar het licht. Enkele maanden later werd de Claimcode Commissie opgericht. 
 
Strateeg
De advocaat gaf eerder in het interview met advocatenvakblad Mr. aan dat ‘oprecht belangen behartigen’ het enige is dat hij wil. Enkele van zijn criticasters denken juist dat hij vooral zijn eigen belangen op het oog heeft. Pieter Lakeman van stichting Hypotheekleed is er daar een van. 
‘Hij heeft de code naar zijn eigen praktijk ontworpen en is daar met de Claimcode Commissie zeer actief voor aan het lobbyen bij instanties als de AFM en het Ministerie van Financiën’, zegt Lakeman. Het is volgens aloude ‘bedrijfshorzel’ merkwaardig te noemen dat de claimcode niet voorziet om een openbaar jaarverslag te publiceren waarin bijvoorbeeld de beloning voor de advocaten zichtbaar is gemaakt. Iets dat volgens hem essentieel is voor de transparantie. Lakeman: ‘Lemstra is een strateeg die de lange termijn goed in de gaten heeft. Hij is feite een concurrent van me en ik zie zijn pogingen om een claimcode op te stellen als een poging om het speelveld voor zich in te nemen’. 
 
Claimbusiness
Arco Krijgsman is directeur van het bedrijf Finvestor dat geld verdient aan het schadeherstel voor beleggers. Net als advocaat Lemstra doet Krijgsman het omdat hij er geld verdient. De door Lemstra geïnitieerde claimcode voorziet niet in bedrijven als Finvestor. Een klein detail. Hoewel Krijgsman een claimcode en daarmee het indammen van cowboyinstellingen zeker niet afwijst, is hij kritisch naar de opzet van Lemstra.
‘Door de huidige opzet wordt het vrijwel ondoenlijk om een nieuwe claimstichting op te richten. Daarmee wordt een democratisch recht van gedupeerden om zeep geholpen’. Het gevolg van de verhoogde drempel is dat benadeelde beleggers zich noodgedwongen moeten wenden tot de bestaande stichtingen waarvan eenvoudig aantoonbaar is dat Lemstra er in veel gevallen de huisadvocaat is. 
Volgens Piet Koremans van stichting Platform Aandelenlease is het zonneklaar dat Lemstra de Claimcode ‘naar zichzelf heeft toegeschreven’. ‘De claimbusiness is een werkterrein waaraan vooral advocaten als Lemstra veel geld kunnen verdienen. Hoewel hij in het verleden voor gedupeerden van bijvoorbeeld woekerpolissen verschrikkelijk magere regelingen heeft bedongen, geldt hij als de grote specialist die stelselmatig door enkele bestaande stichtingen wordt ingeschakeld. In mijn ogen is het simpel: de Claimcode moet de weg vrijmaken voor zijn nieuwe kantoor’. 
Lemstra zelf zegt dat hij vanaf het begin af aan duidelijk heeft gemaakt dat hij een belanghebbende is. ‘De kritiek is voorstelbaar, maar het gaat mij er juist om de markt te professionaliseren, niet om andere partijen buiten te sluiten. Dat gaat ook niet gebeuren. De Claimcode zal genoeg ruimte bieden voor kleinere stichtingen’.
 
De marathonman
 
Jurjen Lemstra (1963) werkt sinds 1989 bij het chique Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Hij maakte de laatste jaren als advocaat in grote collectie processen. Hij trad onder andere op als bestuurslid en advocaat van stichtingen als Leaseverlies, Eegalease die in 2005 onder leiding van Wim Duisenberg voor 1 miljard een veel bekritiseerde schikking te troffen met de Belgische bank Dexia. Lemstra is een fanatieke duurloper die de marathon ruim onder de vier uur af weet te leggen.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Eric Smit

Gevolgd door 2954 leden

Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

Volg Eric Smit
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren