
© CC0 (via Unsplash)
Klimaatsceptisch Nederland profiteert nog altijd van netwerk en geld uit fossiele industrie
Nederland is een kraamkamer van het Europese klimaatscepticisme, zo toonden Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek en de Volkskrant afgelopen zaterdag aan. Met geld van onder andere Shell werd in de jaren '90 actief twijfel gezaaid over de menselijke invloed op het klimaat. De beweging die toen werd geboren, bestaat nog steeds. En nog altijd is er een geldstroom vanuit de fossiele industrie zichtbaar.
- Het klimaatsceptische platform Clintel werd in mei 2019 opgericht door Marcel Crok en Guus Berkhout. Sindsdien wordt het platform regelmatig geciteerd door politici van FvD en PVV. Daarnaast schreef Clintel een brief aan de Verenigde Naties, die door honderden internationale klimaatsceptici werd ondertekend.
- Clintel zegt onafhankelijk te zijn en geen financiële ondersteuning vanuit de fossiele industrie te ontvangen.
- Uit onderzoek van Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek en Pointer (KRO-NCRV) komt echter een ander verhaal naar voren: Clintel profiteert van een netwerk dat in de jaren '90 met geld van onder andere Shell en Hoogovens is opgebouwd.
- Bij de oprichting van Clintel is ook een geldstroom vanuit de fossiele industrie zichtbaar. Deze geldstroom begint bij onderzoeksinstituut Delphi, waar bijna 30 fossiele bedrijven lid van zijn. Vanuit Delphi werd in 2014 1,2 miljoen euro gestoken in het Center For Global Social Economic Change, een persoonlijk project van toenmalig directeur Berkhout.
- Vanuit dit persoonlijke project werd weer gebouwd aan een klimaatsceptisch platform. Dat platform zou uiteindelijk Clintel gaan heten.
- Clintel stelt dat het banden met olie-industrieën en andere industrieën categorisch afwijst: ‘Totaal onwaar’, noemt Berkhout onze bevindingen. ‘Ik laat me ook niet door olie-en gasmaatschappijen uitnodigen.’ Op de vraag of het klopt dat hij in het verleden banden had met deze industrieën, geeft Berkhout bevestigend antwoord. ‘Daar heb ik mijn hele wetenschappelijke carrière op gericht.’
‘Het enige feit is dat CO2 toeneemt in de atmosfeer (..) en dat dat voor de plantenwereld fijn is. De rest is hypothese.’
‘Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft geweldig positief effect op plantengroei.’
De eerste zin hierboven is afkomstig van klimaatscepticus Frits Böttcher, en was onderdeel van zijn toespraak aan de klimaatcommissie van de Tweede Kamer op 9 mei 1996. De tweede is afkomstig uit een Tweet van Tweede Kamerlid Thierry Baudet, gedateerd op 3 januari 2018. Later gooit Baudet er nog een schep bovenop door klimaatwetenschap weg te zetten als ‘duistere hekserij’, een statement dat hij op 28 juni 2019 mag komen toelichten in televisieprogramma Pauw.
Tussen de uitspraken van Böttcher en Baudet zit bijna 22 jaar, maar in de kern zijn de argumenten dus onveranderd. Klimaatscepticisme kent in Nederland dan ook een lange historie.
Afgelopen zaterdag publiceerde Follow the Money in samenwerking met Platform Authentieke Journalistiek en de Volkskrant een artikel over Böttcher. Daarin toonden we aan dat klimaatscepticus Frits Böttcher tussen 1989 tot 1998 meer dan een miljoen gulden kreeg van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het expliciete doel van de financiering: twijfel zaaien in het klimaatdebat.
Met het geld zette Böttcher een internationaal netwerk van klimaatsceptici op. Ook publiceerde hij rapporten, boeken en opinie-artikelen, mocht hij regelmatig aanschuiven in televisieprogramma's en werd hij zelfs in de Tweede Kamer uitgenodigd om zijn klimaatsceptische geluid te laten horen.
Maar daar houdt dit verhaal niet op. Nog altijd is Nederland een broedplaats van Europees klimaatscepticisme. Sinds vorig jaar bestaat er zelfs een Nederlands klimaatsceptisch platform met internationale ambities: Clintel.
Dossier
Dossier: Shell Papers
De onthullingen over Böttcher komen voort uit de Shell Papers, een langlopend onderzoeksproject van Follow the Money en Platform Authentieke Journalistiek naar de banden tussen de Nederlandse overheid en de oliegigant. Dat doen we door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes. Op het Wob-dashboard vind je een overzicht van alle procedures:
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit dossier? Meld je aan, dan krijg je een seintje zodra er een nieuw artikel online staat.
Dossier
Dossier: Shell Papers
De onthullingen over Böttcher komen voort uit de Shell Papers, een langlopend onderzoeksproject van Follow the Money en Platform Authentieke Journalistiek naar de banden tussen de Nederlandse overheid en de oliegigant. Dat doen we door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes. Op het Wob-dashboard vind je een overzicht van alle procedures:
Clintel is niet volledig transparant over waar het zijn geld vandaan haalt. Alleen van vastgoedmiljonairs Niek Sandmann en Cor Verkade is duidelijk dat zij geld in het platform hebben gestoken. Uit vervolgonderzoek van Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek en het datajournalistieke televisieprogramma Pointer (KRO-NCRV) blijkt echter dat er nóg een geldstroom zichtbaar is — één die opnieuw zijn oorsprong vindt in de fossiele industrie.
Guus Berkhout
Emeritus hoogleraar geofysica Guus Berkhout verlaat zijn appartement, vlakbij het Catshuis in Den Haag, bijna nooit zonder een kleurrijk pochet in zijn borstzak. Zijn hemdsmouwen speldt hij dicht met twee gouden manchetknopen. Soms draagt hij ook wel een witte coltrui onder een kleurrijk jasje, waar hij een korte, geblokte sjaal omheen knoopt.
Vaak is de bestemming het The Hague Mariott Hotel, beter bekend als het oude Bel Air — een viersterrenhotel in de ambassadewijk. Hier spreekt hij graag af met projectdirecteuren en promovendi. De rustieke grijs-bruine inrichting van de lounge doet denken aan Berkhouts voormalige werkkamer aan de universiteit. Daar ontving hij zijn gasten graag in lederen fauteuils, opgesteld naast een schaakspel met zware, stenen stukken.
Zijn kennissen omschrijven hem als een scherpe denker, die in het verleden voortreffelijk geofysisch onderzoek heeft geleverd. Econoom Walter Manshanden, die enkele jaren geleden nog een onderzoeksproject met Berkhout deed, noemt hem een markante man, die makkelijk volle zalen trekt en met wie het plezierig samenwerken is.
‘Guus kan enorm stellig zijn’, zegt Manshanden. ‘Dat werkt soms goed. In 2002 kreeg hij de prestigieuze opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de geluidsnormen voor Schiphol te bestuderen. Het ministerie wilde echter dat de overlast "berekend" zou worden, terwijl Berkhout het lawaai gewoon wilde meten. Dit leidde tot felle confrontaties, waarop Berkhout de opdracht terug gaf. De enige juiste beslissing.’
Maar: ‘Met dezelfde vaart kan Guus persoonlijke meningen verkondigen, die niet altijd even wetenschappelijk onderbouwd zijn. In 2018 schrijft hij bijvoorbeeld een boek over Schiphol, waarin hij plotseling uit het niets uithaalt naar minderheidsgroeperingen en ze wegzet als profiteurs. Zulke meningen zijn paradoxaal en gaan ten koste van zijn evidente kwaliteit.’
AcTI's oprichter Harry Beckers is een ‘trouwe aanhanger’ van Frits Böttchers CO2-project
Berkhout heeft een imposante carrière achter de rug. Hij werkt van 1965 tot 1971 voor Shell Research. Binnen de geofysica staat hij vooral bekend om zijn baanbrekende onderzoek naar geluidsgolven, waarmee de samenstelling van aardlagen in beeld kan worden gebracht. Het onderzoek is vooral interessant voor de fossiele industrie, omdat het de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden vergemakkelijkt.
In 1982 richt Berkhout The Delphi Consortium op. Het onderzoeksinstituut brengt wetenschap en bedrijfsleven samen. Zo worden er nieuwe seismologische technieken ontwikkeld, waar met name de fossiele industrie baat bij heeft. Om toegang tot de volledige onderzoeksresultaten te verkrijgen, moeten bedrijven een contributie betalen van 30.000 tot 55.000 euro per jaar. In totaal worden ongeveer dertig bedrijven lid. Onder hen bevinden zich grote oliemaatschappijen als Shell, Equinor, BP, SaudiAramco, Chevron en Total.
Ook het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO mag gebruik maken van de onderzoeksresultaten van Delphi. Bijzonder is dat TNO daarvoor geen vergoeding betaalt: in plaats daarvan verzorgt het ondezoeksinstituut al vanaf de jaren '90 de administratie en facturatie van Delphi.
Publiekelijk bij de klimaatsceptici
Zijn uitstekende contacten leveren Berkhout in 1988 een uitnodiging op voor de Academy of Technology and Innovation (AcTI). Dit genootschap, in 1986 opgericht door toenmalig group research coördinator van Shell Harry Beckers, is een besloten club van ongeveer tachtig prominente leden uit bedrijfsleven en wetenschap.
Berkhout, die het in 1997 zelfs tot voorzitter zou schoppen, komt bij AcTI een aantal leden tegen die iets gemeen hebben: ze steunen het klimaatsceptische CO2-project van Frits Böttcher. Zo is AcTI's oprichter Harry Beckers een ‘trouwe aanhanger’ van het CO2-project. Binnen AcTI komt Berkhout in de jaren '90 nog minstens vijf bestuurders tegen die aan de directietafel van hun bedrijf zitten als de financiële steun aan Böttcher wordt goedgekeurd: Huub van Engelshoven (KIVI/Shell), Maarten van Veen (Hoogovens), Ruud Selman (DSM), Niek Ketting (SEP) en Jeroen van der Veer (Shell).
Daarnaast zijn al vanaf de jaren '90 natuurkundige Cees le Pair en chemicus Rutger van Santen lid van AcTI. Zij hebben allebei geen klimaatwetenschappelijke expertise, maar zaaien niettemin regelmatig twijfel over de klimaatwetenschappelijke consensus.
Berkhout, die al minimaal vijf jaar publiekelijk zijn klimaatscepticisme uit, krijgt de leiding over een duurzaamheidsonderzoek
Nadat Berkhout in 2007 met emeritaat gaat, voegt hij zich publiekelijk bij de klimaatsceptici. In 2008 publiceert hij samen met sterrenkundige Dap Hartmann een opiniestuk in Het Financieele Dagblad, waarin hij de opwarming van de aarde toeschrijft aan een actievere zon en de verwachting uitspreekt dat de aarde juist gaat afkoelen. Het Planbureau voor de Leefomgeving fileert deze opvatting binnen anderhalve week: ‘Berkhout en Hartmann overschatten de invloed van de zon op het klimaat van de komende eeuw en ze zien bewust of onbewust het verschil tussen "klimaat" en "weer" over het hoofd. Daarmee bewijzen zij de wetenschappelijke waarheidsvinding geen goede dienst.’
Ook na zijn pensioen als hoogleraar blijft Berkhout als directeur aan ‘zijn’ Delphi verbonden. Hier weet hij in 2013 een opvallende opdracht binnen te slepen. In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) wil AcTI ‘de technische wetenschappen beter in de schijnwerpers krijgen’. ‘Het doel is om een platform te vormen dat de grote uitdagingen van een duurzame toekomst inventariseert’, zo staat te lezen in AcTI’s jaarverslag 2013.
De uitwerking wordt aan twee partijen toevertrouwd: TNO en Delphi. Berkhout, die dan al minimaal vijf jaar publiekelijk zijn klimaatscepticisme uit, krijgt dus de leiding over een duurzaamheidsonderzoek dat voortkomt uit AcTI en KNAW.
CFGSEC
In 2014 start Berkhout vanuit Delphi een nieuw onderzoeksproject, dat hij het Center For Global Socio-Economic Change (CFGSEC) noemt. Delphi levert hieraan volgens TNO een financiële bijdrage van 1,2 miljoen euro. Volgens de huidige directeur van Delphi, Eric Verschuur, komt deze bijdrage rechtstreeks uit de lidmaatschapsgelden van Delphi's fossiele leden: ‘Delphi – Guus Berkhout – en TNO hebben ooit besloten om overgebleven gelden van Delphi te gebruiken voor het platform CFGSEC.’ TNO draagt zelf ook twee ton bij en verzorgt de administratie.
In augustus 2015 kondigen TNO en Berkhout het project officieel aan op een bijeenkomst in Den Haag. Er zijn prominente gastsprekers aanwezig: naast TNO-voorzitter Paul de Krom spreekt ook ex-premier Jan Peter Balkenende.
Aanvankelijk richt CFGSEC zich op sociaaleconomische onderwerpen. Volgens TNO is het project gericht op het bouwen van ‘een model om op basis van big data sociaaleconomische ontwikkelingen te voorspellen.’ Berkhout huurt verschillende onderzoekers in om data te verzamelen en interpreteren, waaronder Tammo Oegema en Arthur ten Wolde. Namens TNO haken onderzoekers Evgueni Poliakov en Walter Manshanden aan.
Als iemand die wetenschappelijke inzichten kritisch wil toetsen, dan mag dat. Maar Berkhout wilde alleen maar horen dat er iets mis was
Oegema en Ten Wolde vinden de opdracht van CFGSEC in eerste instantie interessant. Berkhout vertelt hen in de lobby van verschillende Haagse hotels welke data hij wil hebben, waarna zij die leveren. Ze krijgen een vergoeding van 900 euro per dag, die ze bij TNO kunnen declareren. Toch krijgen ze al snel een ongemakkelijk gevoel bij de samenwerking. Dit heeft te maken met Berkhout, die steeds nadrukkelijker de klimaatwetenschappelijke consensus wil aanvallen.
‘Hij wilde data achter de rapporten van het IPCC hebben’, zegt Oegema. ‘Dat is een enorme klus, want die rapporten zijn een samenvatting van vele honderden klimaatwetenschappelijke onderzoeken. Op zichzelf is dat geen probleem: als iemand die wetenschappelijke inzichten kritisch wil toetsen, dan mag dat. Maar Berkhout wilde alleen maar horen dat er iets mis was. Als wij aangaven dat de conclusies van het IPCC berusten op gedegen wetenschappelijk onderzoek, werd hij kwaad. Nadat wij eind 2015 terechtkwamen in een zaaltje waarin we moesten luisteren naar een klimaatscepticus die alleen maar complottheorieën aan het verkondigen was, werd het ons te gortig. Toen zijn we er uitgestapt.’
Met andere woorden: Oegema vertelt dat hij met CFGSEC-geld betaald werd om de klimaatwetenschappelijke consensus aan te vallen. Toen hij zich hierover ongemakkelijk begon te voelen, besloot hij te vertrekken.
Berkhout typeert Oegema's opmerkingen als ‘rancune van een ex-medewerker’. Hij stelt dat juist hij Oegema gevraagd heeft te vertrekken: ‘De werkelijkheid is dat we in CFGSEC niet met klimaat bezig wilde zijn (...) Toen Oegema toch met het klimaat verder wilde, heb ik hem gevraagd te vertrekken. Daar was hij toen heel boos over en kennelijk is hij dat nog steeds.’
Maar TNO-onderzoeker Manshanden bevestigt Oegema’s verhaal: ‘We zaten met alle CFGSEC-medewerkers in een zaaltje van het Bel Air-hotel. We zaten daar om een praatje aan te horen van oud-Shell-man Kees de Groot. Ik herkende het meteen: dit was standaard klimaatsceptische nonsens. Volgens mij zijn Oegema en Ten Wolde vrijwel direct daarna bij het CFGSEC vertrokken.’
Berkhout, Crok en Clintel
Berkhout wordt ondertussen steeds actiever als klimaatscepticus. In juli 2016 verschijnt hij op een namenlijst van het internationale klimaatsceptische netwerk Clexit, dat overheden oproept uit het Klimaatakkoord van Parijs stappen. In 2017 publiceert hij in Het Financieele Dagblad een artikel waarin hij de menselijke invloed op klimaatverandering in twijfel trekt.
Clintel zegt alleen geïnteresseerd te zijn in ‘wetenschappelijk onderzoek’ en ‘onderzoeksjournalistiek’ naar klimaatverandering
Bovendien gaat het CFGSEC zich openlijk met klimaatverandering bezighouden, zo blijkt uit de tijdlijn die het onderzoeksproject op zijn website publiceert. Daar schrijft het platform dat het in ieder geval vanaf 2018 de nadruk legt op ‘economische ontwikkeling en klimaatverandering’. In 2019 richt Berkhout samen met publicist Marcel Crok de klimaatsceptische denktank Clintel op; ook dit komt terug op de tijdlijn van CFGSEC.
Met Clintel beschuldigt Berkhout sinds oktober 2019 het KNMI van gerommel met data, een beschuldiging die vervolgens door Thierry Baudet wordt overgenomen en die zelfs tot Kamervragen leidt. Ook is hij met Clintel de initiatiefnemer (en eerste ondertekenaar) van een brief aan de Verenigde Naties, waarin enkele honderden klimaatsceptici stellen dat er ‘geen klimaatcrisis’ bestaat. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat van de ruim 800 ondertekenaars er niet één een klimaatwetenschappelijke achtergrond heeft.
Berkhout stelt dat zijn Clintel ‘onafhankelijk’ is, in tegenstelling tot het ‘activistische’ IPCC. Clintel zegt slechts ‘een klimaatwaakhond’ te willen zijn en is naar eigen zeggen alleen geïnteresseerd in ‘wetenschappelijk onderzoek’ en ‘onderzoeksjournalistiek’ naar klimaatverandering. De suggestie wordt gewekt dat ‘wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering’ er een platform krijgen.
Wie de wetenschappelijke adviesraad van Clintel bestudeert, ziet echter dat er slechts plaats is voor één type wetenschapper: die zonder relevante expertise op het gebied van klimaatverandering. In Clintels adviesraad zitten onder meer Berkhouts klimaatsceptische AcTI-kennissen Cees le Pair en Rutger van Santen.
Clintel profiteert ondertussen volop van het klimaatsceptische netwerk dat in de jaren '90 is aangelegd door een oude bekende: Frits Böttcher. Neem het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Böttcher werkte mee aan diverse KIVI-conferenties en werd door KIVI-voorzitter en voormalig Shell-bestuurslid Huub van Engelshoven in 1994 aangespoord om een groot, klimaatsceptisch verhaal te schrijven. Het moest van Van Engelshoven een ‘strijdlustig artikel’ worden, schrijft Böttcher later: ‘Hij hoopt dat het tot veel discussie zal leiden.’

Het resultaat prijkt enkele maanden later op de omslag van KIVI’s vakblad De Ingenieur. De boodschap: het broeikaseffect is ‘een mythe’ en de CO2-heffingen die destijds werden bepleit door Nederlandse, Duitse en Deense ministers moeten van tafel.
Ook Clintel onderhoudt banden met het KIVI. Berkhouts compagnon Marcel Crok begon zijn schrijvende carrière eveneens bij De Ingenieur, onder dezelfde hoofdredacteur die in de jaren '90 Böttchers artikelen publiceerde.
Daarnaast was het KIVI gastheer van de presentatie van een rapport over de kosten van het klimaatakkoord van nog zo’n dwarsverband: De Groene Rekenkamer. Als onderdeel van zijn strijd brengt Böttcher vanaf 1994 klimaatsceptische wetenschappers van over de hele wereld bij elkaar, uit naam van het mede door hem opgerichte European Science and Environment Forum (ESEF). Deze organisatie gaat later op in Heidelberg Appeal Nederland (HAN), een organisatie die kritische artikelen schrijft over het Nederlandse milieubeleid en waarmee Böttcher zeer intensief samenwerkt. HAN wordt gezien als de eerste beweging tegen de milieubeweging in Nederland.
In 2008 gaat HAN op in De Groene Rekenkamer. Deze klimaatsceptische organisatie bestaat nog steeds en trekt inmiddels regelmatig samen met Clintel op.
Amerikaanse scepticus
Zelfs met Fred Singer hebben zowel Böttcher als Berkhout een relatie. De Amerikaan wordt als een van de grondleggers van het klimaatscepticisme gezien. Singer is verbonden aan het Heartland Institute, een denktank met financiering van de olie-industrie die twijfel zaait over klimaatverandering. Uit het archief van Böttcher blijkt dat hij goed bevriend was met Singer, terwijl Berkhout inmiddels samenwerkt met het Heartland Institute.
‘De belangrijkste klimaatleugens worden in Amerika gefabriceerd, hier in Nederland worden ze nog slechts vertaald’
Tenslotte blijkt uit de archieven van Böttcher dat hij meermaals uitgebreid sprak en schreef met Hans Labohm. Labohm is inmiddels hoofdredacteur van de klimaatsceptische website Climategate, die ook regelmatig samenwerkt met Clintel. Labohm stelt in antwoord op vragen van FTM, PAJ en Pointer dat hij ervoor zorgde dat Berkhout tijdens de klimaattop in Madrid mocht spreken op een klimaatsceptisch nevenevenement. Ook worden de publicaties van Clintel meestal rechtstreeks doorgeplaatst op de website van Climategate.
Het netwerk van Clintel bouwt dus voort op het netwerk dat Frits Böttcher in de jaren '90 met fossiel geld opbouwde. Organisaties als het KIVI, Climategate, Heidelberg Appeal Nederland (later: De Groene Rekenkamer) en het Amerikaanse Heartland Institute spelen binnen dit netwerk een cruciale rol.
Aldus profiteert Clintel dus op twee manieren van fossiel geld. In de eerste plaats loopt er geld, dat over de jaren heen door ongeveer dertig fossiele bedrijven als lidmaatschapsgeld aan Delphi werd overgemaakt, uiteindelijk naar Berkhouts CFGSEC. Vanuit het CFGSEC wordt uiteindelijk Clintel opgericht, op dit moment het actiefste klimaatsceptische netwerk van Nederland. In de tweede plaatse stapt Clintel in een klimaatsceptisch netwerk dat al sinds de jaren '90 bestaat en dat met fossiel geld door Frits Böttcher werd opgebouwd.
Milieu-adviseur Jan-Paul van Soest, schrijver van het boek De twijfelbrigade, valt vooral de enorme kosteneffectiviteit van het Nederlandse klimaatscepticisme op. ‘Welbeschouwd heb je het hier niet over grote geldstromen. Een miljoen gulden voor een gepensioneerde hoogleraar in de jaren '90, de geldstromen naar Clintel; als je het afzet tegen de financiële belangen van de fossiele industrie is het peanuts. Dit kan omdat er helemaal niet zoveel inhoudelijk werk wordt gedaan bij clubs als Clintel. De belangrijkste klimaatleugens worden in Amerika gefabriceerd, hier in Nederland worden ze nog slechts vertaald. Veel meer dan een website en een gepensioneerde hoogleraar heb je daarvoor niet nodig. Zo kan je met een paar honderd euro voor vele tienduizenden euro's aan klimaatonderzoek in diskrediet brengen.’
Onderzoeker Walter Manshanden sluit niet uit dat ook persoonlijke motieven ten grondslag liggen aan Berkhouts klimaatscepticisme. ‘Hij is met emeritaat, maar ik denk dat hij moeilijk afstand kan nemen van de maatschappelijke relevantie die hij eens had. Het is prijzenswaardig om actief te blijven, maar met Clintel is de wil om actief te zijn sterker gebleken dan wetenschappelijke kennis. Dat is jammer. Met Clintel zaait hij twijfel over goede wetenschap over klimaatverandering.’
Vanavond (dinsdag 25 februari) om 22:10 is op NPO2 een uitzending van Pointer over dit onderwerp.
Op de site van Clintel reageerde Marcel Crok vanmiddag op ons artikel. Crok is wetenschapsjournalist en mede-oprichter van Clintel. Zijn incorrecte interpretatie van de gepresenteerde feiten laten we voor nu even buiten beschouwing. In Croks reactie staan echter twee aperte feitelijke onjuistheden die wel om onze reactie vragen.
‘In het artikel van vandaag probeert FTM op een heel gekunstelde wijze CLINTEL te koppelen aan de fossiele industrie. Maar CLINTEL ontvangt echter geen cent van de fossiele industrie. De kop van het FTM-artikel is dan ook simpelweg onjuist.’
Noch de titel, noch het artikel zelf stelt dat er direct geld van de fossiele industrie naar de bankrekening van Clintel stroomt, of dat heeft gedaan. De titel van het artikel luidt ‘Klimaatsceptisch Nederland profiteert nog altijd van netwerk en geld uit fossiele industrie’ en die constatering wordt in het artikel onderbouwd met feiten.
Een feit is dat Guus Berkhout al sinds 2008 – het jaar waarin hij voor het eerst een column over klimaatverandering schreef in Het Financieele Dagblad – gerekend kan worden tot de groep Nederlanders die antropogene klimaatverandering ontkennen. Vanaf 2016 duikt zijn naam ook steeds vaker op in netwerken van die groep (als deel van ‘Clexit’ in 2016) en Clintel vanaf 2019. Zijn klimaatactivisme begint niet met Clintel.
Een ander feit is dat CFGSEC in 2015 werd opgericht met een startsubsidie vanuit Delphi, een consortium dat tot 1 januari 2016 door Berkhout werd bestuurd en werd gefinancierd door een dertigtal olie- en gasbedrijven. Dat feit wordt erkend in Croks reactie op de site van Clintel. Volgens TNO bedroeg deze financiering vanuit Delphi 1,2 miljoen euro. Een ander feit is dat CFGSEC op haar eigen website, middels een tijdlijn, Clintel noemt als instelling die voortvloeit uit CFGSEC. Ook Berkhout meldt in 2017 zelf dat CFGSEC bezig is met klimaatonderzoek en Nederland het ‘internationale klimaatinstituut’ gaat huisvesten.
Clintel lijkt te betwisten dat de 1,2 miljoen euro financiering vanuit Delphi gebruikt is voor activiteiten rond klimaat of klimaatonderzoek, al dan niet van klimaatverandering ontkennende aard. Dit wordt echter weersproken door twee getuigen die in ons artikel aan het woord komen. Zij hebben ervaren hoe Berkhout al bij aanvang van het TNO-CFGSEC project in 2015 hen vroeg om kritisch onderzoek te doen naar het IPCC en de achterliggende data die voor klimaatonderzoek zijn gebruikt. Aangezien zij persoonlijk meewerkten aan het project, zoals ook de website van CFGSEC voorheen vermeldde, is hun ervaring van belang.
Op basis van deze bronnen valt te concluderen dat er geld uit de olie- en gasindustrie van Delphi is gebruikt om de activiteiten van Berkhout’s CFGSEC op het gebied van klimaat te financieren. Dat gebeurde in een periode waarin Berkhout zich al meermaals had geprofileerd als een ontkenner van klimaatverandering. Clintel borduurt daarop voort. De kop van het artikel bevat dan ook geen feitelijke onjuistheden.
'Maar als je dan niets vindt, meldt dat dan gewoon en ga niet doen alsof je toch iets verdachts gevonden hebt. Het is droevig om te zien dat dit het niveau is van een van de bekendste onderzoeksjournalistieke platforms in Nederland. De werkwijze van FTM is weinig journalistiek en eerder activistisch.'
Het is gebruikelijk in de journalistiek om kritische vragen te stellen over instituties, bedrijven of organisaties, vooral wanneer deze een grote maatschappelijke invloed hebben. Dat is bij Clintel, een organisatie met veel volgers in de politiek en samenleving, het geval en dus is het van maatschappelijk belang om haar geldstromen journalistiek onder de loep te nemen.
Dat wij in ons onderzoek “niets” gevonden zouden hebben, betwisten wij. Op basis van getuigen, antwoorden van TNO, Delphi en Berkhout zelf, is duidelijk geworden dat Berkhout de leiding had over de uitgave van 1,2 miljoen euro aan geld uit Delphi (en dus geld uit de olie- en gasindustrie), in een project waarin volgens getuigen Berkhouts aandacht, in ieder geval gedeeltelijk, ging naar het bekritiseren van de klimaatwetenschap. Dat gebeurde in de jaren voor de oprichting van Clintel. Dat zijn feiten die voor ons onderzoek nog niet bekend waren. Met activisme heeft dat niets te maken.
Guus Berkhout en Marcel Crok reageren in de uitzending van Pointer (dinsdag 25 februari om 22:10 op NPO2) op het onderzoek waarin geconcludeerd wordt dat Clintel profiteert van een klimaatsceptisch netwerk dat in de jaren '90 met fossiel geld werd opgebouwd en op de conclusie dat er een geldstroom zichtbaar is vanuit de fossiele bedrijven die lid zijn van Delphi naar Berkhouts klimaatscepticisme.
Ook reageerde Guus Berkhout op een serie vragen die wij hem stelden via e-mail. Die vragen en antwoorden staan hieronder afgedrukt.
Kende u Frits Böttcher?
Natuurlijk ken ik de naam Böttcher, maar ik heb nooit contact met hem gehad. Ik weet helemaal niets van de financiële stromen naar Böttcher.
U schrijft dat Clintel voortkomt uit het CFGSEC. TNO stelt dat het CFGSEC is opgericht met een financiële injectie van 1,2 miljoen euro vanuit Delphi. Delphi wordt gefinancierd door de fossiele industrie.
Dat is onjuist. De financiële injectie voor CFGSEC kwam vanuit een reserve fonds voor nieuwe projecten. CLINTEL wordt gefinancierd door N.Sandmann en een grote groep kleine sponsors (‘Friends of CLINTEL'). DELPHI, CFGSEC en CLINTEL hebben en hadden noch inhoudelijk noch financieel iets met elkaar te maken. De sponsors van DELPHI wisten en weten dan ook niet wat CFGSEC is en ook niet wat CLINTEL is.
Ik ben buitengewoon trots dat ik 30 internationale bedrijven uit de geo-industrie vanuit de gehele wereld bij elkaar heb weten te halen en te houden. Zij waren bereid een Delfts lab te financieren om fundamenteel geofysisch onderzoek uit te voeren met als doel kennis te vergaren over het geologisch archief. Ik heb met die buitenlandse financiering een vijftigtal doctoren en enkele honderden ingenieurs afgeleverd. Vanwege de hoge kwaliteit van het onderzoek heb ik ondermeer het lidmaatschap verkregen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Nogmaals, ik ben daar trots op. In 2015 heb ik de leiding van Delphi overgegeven aan mijn opvolger.
Uit ons onderzoek blijkt dat geld van de fossiele industrie is terechtgekomen bij (de oprichting van) Clintel. U stelt echter in meerdere interviews dat Clintel geen financiering vanuit de fossiele industrie ontvangt. Hoe rijmt u dit? Van welke specifieke bedrijven was die 1,2 miljoen euro afkomstig? Welke geldstromen liepen er nog meer naar het CFGSEC voor de financiering van klimaatonderzoek, al dan niet via TNO?
DELPHI, CFGSEC en CLINTEL hadden en hebben noch inhoudelijk noch financieel iets met elkaar te maken: DELPHI gaat over geophysical imaging, CFGSEC over welvaart en ecologische voetafdruk en CLINTEL over oorzaken van klimaat.
Uit mijn inkomsten van de 3e geldstroom, die beheerd werden door TNO, werd toentertijd een extra onderzoeksfonds gevormd voor nieuwe innovatieprojecten. Uit dat fonds zijn de startactiviteiten van CFGSEC betaald. Dat geld is allemaal in TNO besteed, ver voordat CLINTEL bestond. Er was en is geen enkel verband tussen DELPHI, CFGSEC en CLINTEL. Nogmaals, Delphi gaat over het zichtbaar maken van geologische aardlagen, CFGSEC gaat over de invloed van sociale ongelijkheid op armoede, rijkdom en de ecologische voetafdruk en CLINTEL gaat over de oorzaken van klimaatverandering. Dat zijn wetenschappelijk totaal andere onderwerpen. CFGSEC werd door mij geleid als hoogleraar ‘Innovatiemanagement’. Nogmaals, daar had Delphi niets mee te maken.
Volgens Tammo Oegema, één van de onderzoekers waarmee u aanvankelijk in het CFGSEC samenwerkt, regeert u dit center met ijzeren vuist: 'Berkhout regeerde het CFGEC nogal uitgesproken. Wie kritiek had kon vertrekken, soms zelfs op staande voet.' Hoe reageert u hierop?
Ja, wat is hier mis mee? Als je succes wil hebben, moet je de leiding nemen. Oegema presteerde niet naar verwachting maar kwam wel met hoge facturen.
Oegema zegt ook: 'Hij wilde data achter de rapporten van het IPCC hebben. Dat is een enorme klus, want die rapporten zijn een samenvatting van vele honderden klimaatwetenschappelijke onderzoeken. Op zichzelf is dat geen probleem: als iemand die wetenschappelijke inzichten kritisch wil toetsen, dan mag dat. Maar Berkhout wilde alleen maar horen dat er iets mis was. Als wij aangaven dat de conclusies van het IPCC berusten op gedegen wetenschappelijk onderzoek, werd hij kwaad. Nadat wij eind 2016 terechtkwamen in een zaaltje met een paar publicisten van Elsevier en andere klimaatsceptici - die alleen maar complottheoriën over de klimaatwetenschap aan het verkondigen waren - werd het ons te gortig. Toen zijn we er uitgestapt.' Hoe reageert u daarop?
Rancune van een ex-medewerker. De werkelijkheid is dat we in CFGSEC niet met klimaat bezig wilde zijn, maar met de ecologische voetafdruk van arme en rijke landen. Zie onze publicatie: World Prosperity Outlook in 2016. Toen Oegema toch met het klimaat verder wilde, heb ik hem gevraagd te vertrekken. Daar was hij toen heel boos over en kennelijk is hij dat nog steeds.
Volgens Walter Manshanden en Tammo Oegema had u reeds in 2016 de ambities om met het CFGSEC vraagtekens te plaatsen bij de klimaatwetenschap. Klopt dit?
Nogmaals, het ging in CFGSEC helemaal niet over klimaat, maar over de ecologische voetafdruk van welvaart, zie WPO 2016. Ik heb altijd gepleit (ook in CLINTEL) om milieu en klimaat volstrekt uit elkaar te houden. Als je die twee door elkaar gaat halen, wordt het pas echt ingewikkeld.
Walter Manshanden zegt: 'Guus kan enorm stellig zijn. Dat werkt soms goed. In 2002 kreeg hij de prestigieuze opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de geluidsnormen voor Schiphol te bestuderen. Het ministerie wilde echter dat de overlast "berekend" zou worden, terwijl Berkhout het lawaai gewoon wilde meten. Dit leidde tot felle confrontaties, waarop Berkhout de opdracht terug gaf. De enige juiste beslissing.’
Het is moeilijk te geloven, maar we weten nog steeds niet hoeveel lawaai er rondom Schiphol wordt gemaakt. De hoeveelheid vliegtuiglawaai wordt tot nu toe alleen maar bepaald door computermodellen. Kabinetten hebben allemaal beloofd dat er gemeten gaat worden, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Zo worden bewoners al decennia voor de gek gehouden. Er werd mij door de minister gouden bergen beloofd als onze commissie akkoord zou gaan, maar ik was en ben niet te koop.
Manshanden zegt ook: 'Met dezelfde vaart kan Guus echter persoonlijke meningen verkondigen, die niet altijd even wetenschappelijk onderbouwd zijn. In 2018 schrijft hij bijvoorbeeld een boek over Schiphol, waarin hij plotseling uit het niets uithaalt naar minderheidsgroeperingen en ze wegzet als profiteurs. Zulke meningen zijn paradoxaal en gaan ten koste van zijn evidente kwaliteit.’
Hier worden zaken uit zijn verband gerukt. In mijn Nawoord op p.63 stel ik aan de orde: ‘"Waar willen we met ons land naar toe?” met als rode draad: ‘Burgers krijgen steeds minder invloed’? Dat geldt niet alleen voor Schiphol en voor het Groninger gasveld, maar ook voor het immigratiebeleid. Wat ik in mijn nawoord schrijf over deze invloed zijn profetische woorden gebleken. Immers, de burger maakt zich grote zorgen over de toestroom van immigranten die zich heel moeilijk aanpassen (staat nu in de topdrie!), maar die wel steeds meer eisen gaan stellen omdat er geen duidelijke toegangscriteria en gedragsregels zijn voor nieuwkomers.
U schrijft ook: 'Die minderheidsgroepen klagen over onze huidskleur, onze instituties, onze dodenherdenking, onze volksfeesten, onze tradities, onze straatnamen ................., maar ze profiteren wel volop van onze ruimhartige welvaartsstaat.' Bent u zich ervan bewust dat uw opmerking in noot 2 van uw boek uit 2018 over Schiphol door sommige mensen als discriminerend wordt ervaren?
Zie mijn nawoord over de context van deze, ik herhaal, profetische woorden. Dit is precies hoe de grote meerderheid, ook de aangepaste nieuwkomers, er in ons land over denken. Maar nogmaals, wat is het verband met CLINTEL?
Manshanden zegt: 'Hij is met emeritaat, maar ik denk dat hij moeilijk afstand kan nemen van de maatschappelijke relevantie die hij eens had. Het is prijzenswaardig om actief te blijven, maar met Clintel is de wil om actief te zijn sterker gebleken dan wetenschappelijke kennis. Dat is jammer. Met Clintel zaait hij twijfel over goede wetenschap over klimaatverandering.' Hoe reageert u daarop?
Ja, dat kan de heer Manshanden wel denken, maar u gaat daar toch niet vanuit? De vooruitgang in de wetenschap is gebaseerd op kritiek. Dat heeft niets met twijfelzaaien te maken. Tenzij men niet van kritiek gediend is. CLINTEL is een snelgroeiende internationale organisatie die in korte tijd gesteund wordt door ruim 800 prominente wetenschappers en professionals. We hebben een positieve boodschap: “There is no climate emergency”. Die boodschap wordt met harde feiten onderbouwd
Reactie TNO
Onderzoeksinstituut TNO schrijft: 'Het CFGSEC/TNO-project was gericht op een model om op basis van big data sociaaleconomische ontwikkelingen te voorspellen. Klimaatonderzoek viel daar niet onder. TNO heeft geen indicatie dat met het geld van het CFGSEC/TNO-project oneigenlijke activiteiten, die buiten de scope van het overeengekomen project vallen, zijn uitgevoerd.
TNO deelt de klimaatopvattingen van professor Berkhout / Clintel niet. TNO heeft daarom ook, nadat u ons wees op het nog voeren van de TNO-naam op de website van CFGSEC, professor Berkhout verzocht alle verwijzingen naar TNO van de website van CFGSEC te verwijderen. Dat is toen ook gebeurd.'
Reactie Delphi
Eric Verschuur, de opvolger van Guus Berkhout en huidig directeur van Delphi, stelt dat zijn onderzoeksinstituut 'geen rol speelt bij de financiering, oprichting en werkzaamheden van Clintel. De voormalig programma directeur van Delphi – Guus Berkhout – en TNO hebben ooit besloten om overgebleven gelden van Delphi (dat al sinds 1989 bestaat) te gebruiken voor het platform CFGSEC mbt modellen voor socio-economische processen. Naar mijn weten is dit geld binnen CFGSEC geheel besteed en wordt Clintel gefinancierd door extern geld (o.a. van een filantroop). Sinds ik in 2016 programmadirecteur van Delphi ben geworden heb ik er ook zorg voor gedragen dat al het geld van de leden aan geo-imaging onderzoek wordt besteed.'
Reactie Shell
'De suggestie dat Shell klimaatscepsis steunt kan ik absoluut niet plaatsen', zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. 'Ik zou erg teleurgesteld zijn als Delphi onderzoeksgeld van Shell heeft gebruikt om een agenda voor klimaatscepticisme te steunen. Shell heeft geen twijfels als het gaat om klimaatverandering en de rol van CO2. We rapporteren hier al meer dan twee decennia over in onze jaarverslagen en duurzaamheidsrapporten. Ook Shell vindt dat actie nodig is. Daarom staan wij volledig achter de doelstellingen van Parijs en de maatschappelijke noodzaak van een overgang naar een CO2-armere toekomst. Hier spreken we ons ook duidelijk over uit. Ik ben elke dag bezig met het versnellen van de energietransitie in Nederland.'
139 Bijdragen
Eveline Bernard 6
Maarten van Eeuwijk 2
Een argument wat je evengoed kunt inzetten om de klimaat alarmisten onder de loep te nemen. Ik ben benieuwd wat daar te vinden is.
Ik maak mijzelf nu uiterst verdacht als ketter natuurlijk, en dat snap ik ook wel. "Wij" zijn van de "pro"-klimaat kant, en wij zijn allemaal goed. Wij zijn grassroots en hebben het beste voor met de planeet en al het leven er op.
Mocht je die kant ook gaan onderzoeken, wees voorbereid echter op de mogelijkheid dat ook daar meer aan de hand is. Ook al lijkt die (onze?) kant "goed" te zijn en de andere (zoals beschreven in dit artikel) "slecht", of je bruikbaar bent als middel in het spel staat volledig los van of je aan de "goede kant" van de geschiedenis staat. Het zou zomaar kunnen zijn dat dat de "goeden" ook een schaakstuk zijn in een spel waarvan ze niet weten onderdeel te zijn.
Eline Gumbert 4
Maarten van EeuwijkHenk Zoer 7
Eline GumbertDus ja, ook aan de ‘goede’ kant zijn vraagtekens te plaatsen.
Als we het milieu willen redden (en het klimaat zo u wilt) dan zullen we echt de economische groei moeten beperken en niet ruzie gaan zoeken/opstoken tussen klimaatredders en klimaatsceptici.
Kees Neervoort
Eline GumbertPaul Sporken 10
Kees Neervoortjochem pouwels 1
Eline GumbertPaul Sporken 10
jochem pouwelsWe leven in een materiële wereld waardoor de meeste oplossingen inderdaad van materiële aard zijn en door iemand moeten worden gemaakt. Daar is niks mee als dat op basis van correcte inzichten gebeurt. Dáár zit volgens mij het probleem bij sommige mensen: ze zijn hun geloof in de wetenschap kwijt en vervallen tot complottheorieën en verdachtmakingen om maar niet te hoeven erkennen dat de wetenschap wel eens gelijk zou kunnen hebben.
jochem pouwels 1
Paul SporkenPaul Sporken 10
jochem pouwelsjochem pouwels 1
Paul SporkenSteek dat geld in onderzoek van energie opslag of veilige kernenergie.
Paul Sporken 10
jochem pouwelsDaarnaast is het heel goed om ook andere ennergiebronnen te blijven ontwikkelen. Kernenergie blijft voor mij teveel nadelen houden maar prima, neem dat ook mee. Ook waterstof is nog volop in de race en zo nog een paar.
Dat wil niet zeggen dat ook ik wel mijn kritiek en twijfels heb. Zo vind ik de ontmanteling van ons unieke fijnmazige gasstelsel veel te voorbarig.
Paul Sporken 10
Maarten van EeuwijkIk steun het principe van (en recht op) onderzoek en waarheidsvinding voor alle partijen in de klimaatdiscussie. Smaad, laster en bedrog moeten opgespoord worden en blootgelegd (en waar mogelijk bestraft). Maar dat is een lastige opdracht met maar beperkt resultaat door de vele echokamers waar we in leven.
Minstens zo belangrijk lijkt me om mainstream media en politiek te informeren (en feitelijk scholen) over de betrouwbaarheid van de informatiebron en de mate van consensus over een bepaalde bevinding. Zij vertroebelen continu hun eigen blik door standpunten van totaal verschillende betrouwbaarheid als gelijkwaardig naast elkaar te zetten.
Karin Dekker
Maarten van EeuwijkMarla Singer 7
Overigens nogal ironische om met term complottheorieën jegens anderen rond te strooien terwijl je zelf er ook mee bezig houdt. Het in twijfel trekken is tegenwoordig al misdadig? Wetenschap gedijt het best bij twijfel en het in twijfel trekken van scepsis is anti-wetenschappelijk. Wetenschap is geen democratie, wetenschap komt juist verder door bestaande experimenten door anderen te toetsen. Maar het is blijkbaar makkelijker en goedkoper tegenwoordig via verdachtmakingen.
Is het niet gewoon zo dat deze mensen wetenschappelijk gezien de onderste steen boven willen hebben? Want gek veel verdienen doen ze er niet aan i.t.t. tot de andere kant van het spectrum.
NB Dit artikel mist trouwens nog een sneer naar Lord Monckton.
Paul Sporken 10
Marla SingerC. Tamsyn 4
Paul SporkenAl Gore is een politicus en geen klimaatwetenschapper. Ironisch genoeg heeft milieuactivist Gore een groot deel van zijn vermogen dat op 200 miljoen wordt geschat te danken aan oliedollars.
Marla Singer 7
Paul SporkenNog meer achtergrond kan je hier vinden:
https://www.youtube.com/watch?v=GuoxLggqI_g
Paul Sporken 10
Marla SingerHier een, weliswaar gekleurde maar dat zijn we allemaal nietwaar, link waar er inhoudelijk op zijn film wordt gereageerd:
https://www.wattisduurzaam.nl/13434/energie-beleid/global-warming/klimaskeptiker-marijn-poels-en-klagende-boeren/
Albèrt 4
Marla SingerHet probleem is dat "climate deniers" zoals Lord Monckton niet de wetenschappelijke methode gebruiken om bestaande peer reviewed papers met andere peer reviewed papers te bestrijden. Nee ze gebruiken catchy argumenten en ze cherry picken data.
Annemiek van Moorst 11
Albèrt"although carbon dioxide is essential to the growth of plants, their experiments suggest that excessive amounts of it may actually impair plant health."
https://www.nytimes.com/1992/09/18/us/report-says-carbon-dioxide-rise-may-hurt-plants.html
en
https://www.sciencenews.org/article/rising-co2-levels-might-not-be-good-plants-we-thought
https://www.washington.edu/news/2018/10/01/thick-leaves-high-co2/ : wat weer leidt tot meer CO2:
"But the consequences of this physiological response go far beyond heftier leaves on many plants. Two University of Washington scientists have discovered that plants with thicker leaves may exacerbate the effects of climate change because they would be less efficient in sequestering atmospheric carbon, a fact that climate change models to date have not taken into account."
Daarnaast is er een studie waarbij aangetoond wordt dat teveel CO2 leidt tot minder andere nutriënten in planten die we eten.
Martien van Dongen 4
Marla SingerWetenschap is vooral hard werken, verbanden zien, onderzoek , instituties oprichten en toetsen.
Als je beroept op twijfel doe je daarmee onbewust een beroep op onfeilbaarheid. Twijfel zou dan een deel van de grond houding zijn waarmee je een waarborg bereikt voor een hogere mythologische beleving van wetenschap.
Ik hou daar niet van.
Klimaatontkenners zijn vooral geen klimaatwetenschappers.
Het Mesdag fonds is daar een voorbeeld van. Door hen is zelfs geen onderzoeksrapport geleverd van waaruit hun aanname is geargumenteerd.
Het wordt steeds mythischer.
Marla Singer 7
Martien van DongenMartien van Dongen 4
Marla SingerTwijfel wetenschap doet dat wel.
Marla Singer 7
Martien van DongenNiek Jansen 9
Ook de Green Deal van EU commissaris Frans Timmermans is fake en nepnieuws , omdat je onmogelijk een emissievrije uitstoot in 2050 kan bereiken terwijl je toch blijft vertrouwen op fossiele industrie. Hoe kan het anders dat de 5 grootste olieconcerns sinds 2010 tezamen meer dan €250 miljoen binnen de EU aan lobbyactiviteiten hebben besteed.
Lees dit artikel nav de 25 ste klimaatconferentie van de VN in Madrid dec.2019, waaruit ik citeer: https://corporateeurope.org/en/2019/12/corporate-cop25-biggest-failure-so-far
“Delivering genuine change means changing who is at the heart of politics and the way that decisions are made. We need to break open the close relationships between our decision makers and the fossil fuel industry: for the EU this does not just mean in Brussels, but also in national capitals. In October, CEO, Friends of the Earth, Greenpeace and Food & Water Action Europe launched a campaign to call for Fossil Free Politics in Europe. More than 200 organisations signed the call, demanding a firewall between decision makers and the fossil fuel lobby (similar to the measures taken against the tobacco lobby). COP25 was a further reminder of why this is necessary”.
Dus vertrouw niet op politici en politieke instituties, welke toch altijd gedomineerd worden door de belangen van de GMO’s. De beerput blijft hoeveel analyses we er ook op loslaten. En belangenverstrengeling bestaat alom binnen de EU, tot zelfs binnen de EC:
https://corporateeurope.org/en/2019/09/new-commission-shadows-corruption-and-conflicts-interest
Waar we ons op moeten concentreren is buitenparlementaire actie, meer Greta Thunbergs, burgerlijke ongehoorzaamheid, ‘gele hesjes’, steunen van klimaatvriendelijke ngo’s edm, kortom de straat op.
Het is voor ons eigen lijfsbehoud en dat van vele anderen vooral ook in de z.g. derde wereld.
Edmond Muller 7
Niek JansenGoed om eens onderzoek te doen naar het profiel van klimaatsceptici. Wedden dat het oha witte, oudere (gepensioneerde) en hoogopgeleide mannen zijn die hun schaapjes op het droge hebben? Die hebben macht en alle belang bij een status quo.
Cor Maring
Niek JansenC. Tamsyn 4
Niek JansenMaar ook diegenen die daaraan niet deelnemen, moeten daarvoor toch betalen (niet alleen financieel). Zij worden daarover in het algemeen niet geïnformeerd. Want aan de rol van dergelijke organisaties wordt in de media nauwelijks aandacht geschonken.
Maar even tussendoor wat informatie uit de actuele gegevens van Extinction Rebellion (XR). Het grootste deel van het geld dat tot nu toe aan XR in 2019 is betaald, komt van de miljardairsclub Climate Emergency Fund, van de stichting van het Engelse hedgefonds The Childrens Investment Fund en zijn oprichter Christopher Hohn, alsmede van de band Radiohead, waarvan de frontman Thom Yorke weliswaar geen miljardair is, maar een geschat vermogen heeft van 215 miljoen pond.
Niek Jansen 9
C. TamsynPolitieke verhoudingen zullen nog meer gepolariseerd worden zeker als extreem-rechts blijft roepen dat het allemaal 'gelukzoekers' zijn, waarvan de vrouwen niet moeten denken dat ze hier gratis een borstvergroting kunnen krijgen, zo sprak dat onbeschrijfelijke onbenul Halbe Zijlstra, uiteraard weer VVD.
C. Tamsyn 4
Niek JansenHet zoveelste bewijs dat we worden geregeerd door corrupte bedriegers, keer op keer herhalen deze praktijken zich en ze komen er gewoon mee weg. We worden besodemieterd waar we bijstaan.
Ongelofelijk maar waar deze bestuurders hebben een eed afgelegd waar zij zodra ze in functie zijn direct misbruik van maken om de burger bewust keer op keer op het verkeerde been te zetten . Wie dicteert deze wetgevende macht? Wat doen onze volksvertegenwoordigers? Wie controleert de controleurs?
Een heleboel antwoorden kunnen we zelf wel zien want ze doen namelijk niets ze zitten er voor het dienen van hun eigen belangen. Het lijkt van een eindje nog iets maar hoe meer er jezelf in verdiept hoe meer je merkt je dat deze rechtstaat een farce is ,een luchtballon waar je zo doorheen prikt. Een toneelstukje met zeer slechte acteurs. We zijn wat betreft het klimaatprobleem niet meer te redden het is volgens mij hoogstwaarschijnlijk “too late to stop it” en dat is heel erg voor hen die nog aan het leven moeten beginnen, het is verschrikkelijk. Een horrorscenario!
Paul Sporken 10
Niek Jansenwww.fridaysforfuture.nl
Annemiek van Moorst 11
Niek JansenEn anderen ondersteunen die permacultuur bedrijven: ik ondersteun een echtpaar in Malawi met hun Permaculture Paradise Institute die nu plaatselijk al zeer veel effect hebben.
Ecosystem Restoration Camps ondersteunen die overal ter wereld projecten aan het doen zijn.
En mogelijk de juiste politieke keuzes maken - maar welke partij is echt in staat ausale verbnden te doorzien en echt doordachte scenario's te bedenken?
Wellicht moeten we weer terug naar de commune en daar de boel gaan omgooien zoals diverse permacultuurlui doen met groot succes en ik op kleine schaal ook tracht te doen.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Niek JansenOlivier Bakker 2
Albèrt 4
Olivier BakkerHet idee dat alle bewijzen voor stijgende temperaturen uit modellen bestaan is totaal onwaar. En je hebt het over wetenschappelijk bewijs, ik durf wel te wedden dat jij nooit een peer reviewed paper hebt gelezen over klimaatverandering anders zou je niet zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is.
Ard P. 2
Is het dan alleen de persoonlijke wens om maatschappelijk relevant te blijven? Een schreeuw om aandacht?
Annemiek van Moorst 11
Ard P.Zij kunnen dit dus doen zonder grote sommen geld maar gebruikmakend van anderen:
"De belangrijkste klimaatleugens worden in Amerika gefabriceerd, hier in Nederland worden ze nog slechts vertaald. Veel meer dan een website en een gepensioneerde hoogleraar heb je daarvoor niet nodig. Zo kan je met een paar honderd euro voor vele tienduizenden euro's aan klimaatonderzoek in diskrediet brengen.’"
G!!!
C. Tamsyn 4
G!!!Ik begrijp niet helemaal wat u bedoeld, zelf kan ik "reactie's op de reacties" allemaal in zijn geheel zien. Ik heb een desktop met 24 inch schermen.
Op een iPhone kan dit voorkomen maar dan moet u even nog een keer op de tekst klikken daar waar het ophoudt en dan opent deze de reactie verder naar het einde.
C. Tamsyn 4
Bij nader onderzoek blijkt dat niet helemaal het geval te zijn en blijkt dat ook de klimaatalarmisten over grote (propaganda) budgetten beschikken, niet alleen gefinancierd door overheden, maar ook door groene biljonairs het ''grootkapitaal'' dus.
Dat de gewone burger door de bomen (zolang ze er nog staan ) het bos niet meer zien is te wijten aan dat we door de gevestigde orde (het establishment) overspoelt worden met nepnieuws.
Staatsomroepen bedienen zich van (pseudo)wetenschappers die zij betalen om hun nepnieuws aan het volk te verkondigen. Onzin programma's die worden gefinancierd met belastinggeld, de staatszender NOS die ons voorliegt met halve waarheden.
Liegende politici die niet zijn te vertrouwen en als trekpoppen door het grootkapitaal worden geleid. Wie weet het nog waar we echt aan toe zijn? Wie kun je nog vertrouwen in het (gekkenhuis) dat klimaat heet?
Niek Jansen 9
C. TamsynMet dit verschil dat het in Vietnam om één land ging en nu om de hele wereld.
C. Tamsyn 4
Niek JansenEr gebeurt niets anders dan dat het grootkapitaal het klimaat als verdienmodel ziet en er tot nu toe niets is verandert. De burger begrijpt het gewoon niet meer.
Bijvoorbeeld in Zeeland spoelen de stranden weg maar vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten, maar 20 km verder wordt het strand bij Knokke-Heist wel opgespoten.
Nederlanders worden gestimuleerd om van het gas af te gaan, maar in de buurlanden gebeurt het omgekeerde. Zo krijgen nieuwe huizen standaard hier geen gas meer, in Duitsland ontvang je een bonus van 750 euro als je op gas overstapt. Ook in België worden er volop huizen op het gas aangesloten.
Vandaar mijn opmerking dat de gewone burger door de bomen (zolang ze er nog staan ) het bos niet meer zien is te wijten aan het feit dat we door de gevestigde orde (het establishment) overspoelt worden met nepnieuws.
Dat de wereld naar de kloten gaat is duidelijk maar volgens mij onomkeerbaar, het is een groter iets dat daar belang bij heeft en vraag mij niet wie, maar persoonlijk verdenk ik daar de ''financiële elite'' van die uit zijn op WO III want dat zal hen zeer goed uitkomen.
De wereldbevolking zal dan flink decimeren als dit zou gebeuren, en zo lost het probleem zich volgens hen op. Dat dit uit zal draaien op waarschijnlijk een totale zelfvernietiging van het roofdier dat ''mens'' heet zal de andere kant van dit horrorscenario kunnen wezen.
Niek Jansen 9
C. TamsynEn dat het strand in Knokke Heist kan worden opgespoten komt door de steenrijke burgemeester Leopold Lippens die over zijn chique gemeente regeert alsof het zijn eigen koninkrijk is met veel belangen in vastgoed.
Hij moet ook niets hebben van 'frigo box toeristen', zoals hij dagjesmensen denigrerend betitelt.
C. Tamsyn 4
Niek JansenWe bedreven de liefde maar dat doet de jeugd nog. We gingen naar Kralingen naar het popfestival a la Woodstock, verder bleef het voornamelijk beperkt met kreten als ''make love no war'' en enkele kleine demonstraties in Amsterdam en Utrecht.
Tijden veranderen mensen niet!
Niek Jansen 9
C. TamsynC. Tamsyn 4
Niek JansenHet middel bleek ook na de oorlog slachtoffers te blijven maken onder de bevolking. Nog altijd worden door het gebruik van het chemische spul kinderen gruwelijk misvormd geboren en sterft een onevenredig hoog aantal Vietnamezen in de omgeving van getroffen gebieden aan verschillende soorten kanker.
Op 21 oktober 1967 vond één van de grootste anti-oorlog betogingen plaats toen 100.000 betogers samenkwamen aan het Lincoln Memorial,ongeveer 30.000 van hen gingen later die nacht verder in een mars naar het Pentagon. Na een brutale confrontatie met de soldaten en U.S. Marshals die het gebouw bewaakten werden honderden demonstranten gearresteerd.
Mede door deze waanzin ben ik dienstweigeraar geworden.Vergeet niet dat Amerika en Vietnam voor ons aan de andere kant van de wereld lagen en er nog geen internet bestond, waardoor we beperkt waren in informatie.
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynAnnemiek van Moorst 11
Niek JansenC. Tamsyn 4
Niek JansenEen deel van het zand dat bij Knokke-Heist wordt aangebracht, is zand dat vrijkomt bij graafwerkzaamheden voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Het gaat om 2,9 miljoen kubieke meter. ,,We krijgen dit om niet”, vertelt Steve Timmermans van het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. ,,Dat is zo afgesproken bij de opdrachtverlening voor de Nieuwe Sluis. Verwerking van het zand op land zou ook extra geld kosten.
En die steenrijke burgemeester Leopold Lippens laat ook het gas in België en Duitsland aanleggen zeker?
We worden gewoon besodemieterd waar we bij staan en dat komt m.i dichter bij de waarheid dan wat de staatsomroepen en onze corrupte overheid ons proberen wijs te maken!
Paul Sporken 10
C. TamsynMaar ik snap dat de gemiddelde burger het niet meer begrijpt en de gemiddelde boer het niet wil begrijpen.
C. Tamsyn 4
Paul SporkenMaar ik snap dat de gemiddelde burger het niet meer begrijpt en de gemiddelde boer het niet wil begrijpen.
Dus ondanks de EU stopt een CO2 uitstoot bij de grenzen? Althans zo voelt dat "daar kan ik geen chocola van maken" en velen met mij waarschijnlijk ook niet. Weer zo'n typische situatie dat we worden besodemieterd door deze overheid. Er is zoveel veeteelt hier dat we per dag een hele koe/varken/geit per persoon kunnen eten.
De VVD spreekt zich uit voor de boeren. De regeringspartij vindt het niet nodig om de veestapel te verkleinen en zet daarmee de andere coalitiepartijen flink voor het blok. Een democratische rechtstaat? Ik denk het niet.Een bananenmonarchie waar de leugen regeert komt meer in de richting.
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynIn de EU zijn nu Milieu en Landbouw met elkaar in gevecht. Landbouw wil gewoon door terwijl Milieu alle pesticiden wil verbieden en natuurinclusieve landbouw (lees permacultuur en agroforestry) voorstaat.
Paul Sporken 10
C. TamsynAnnemiek van Moorst 11
C. Tamsynhttps://www.nature.com/articles/d41586-019-02042-4
C. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstMevrouw van Moorst ik raad u aan eens hier op de Westerschelde te komen kijken kijken daar wordt voortdurend gebaggerd om vaargeulen open te houden om schepen hun beloofde vrije doorvaart naar Antwerpen te kunnen garanderen zoals contractueel beloofd, het gaat continu door en het ligt niet op mijn balkon in ons door de overheid gesubsidieerd seniorenflatje.
Het strand en de kust vlak voor het strand bij Knokke-Heist wacht de grootste zandopspuiting in veertig jaar; 5,3 miljoen kubieke meter. Stikstofuitstoot is daarbij geen spelbreker in Vlaanderen, zoals in Nederland waardoor het opspuiten van stranden voorlopig is uitgesteld.
Een deel van het zand dat bij Knokke-Heist wordt aangebracht, is zand dat vrijkomt bij graafwerkzaamheden voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen(NL). Het gaat om 2,9 miljoen kubieke meter. ,,We krijgen dit om niet”, vertelt Steve Timmermans van het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. ,,Dat is zo afgesproken bij de opdrachtverlening voor de Nieuwe Sluis. Verwerking van het zand op land zou ook extra geld kosten.
Nogmaals mevrouw van Moorst u moet niet bij Jan met de pet wezen u moet de controlerende macht hierop aanspreken.
Annemiek van Moorst 11
C. Tamsynjochem pouwels 1
Niek JansenC. Tamsyn 4
jochem pouwelsEens i.p.v volksvertegenwoordigers zijn de meeste in volksverlakkers veranderd.
Want wie controleert de controleurs?
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynHet lastige is nl. dat elektrische auto's netzomin als biomassa zelfs maar in de buurt van de oplossingsrichting gaan.
Alle mineralen ook voor batterijen en aanleg zonnepanelen en windmolens zijn schaars en leiden tot afschuwelijke slaven- en kinderarbeid.
Hier zullen dus weloverwogen keuzes gemaakt moeten worden. Niet te snel van het gas af als je biomassa-'alternatief' nog veel schadelijker is.
Landbouw moet en kan totaal anders; agroforestry en permacultuur zijn de richting te gaan; de opbrengsten zijn veel hoger. Bayer en andere lobbies halen dat onterecht onderuit omdat dat niet past bij hun verdienmodel.
Milieu - de enorme vervuiling door zware metalen, stookolie, plastic; het maar doorgaan met bossen kappen, schalie, mining - , landbouw - monocultuur met kunstmest en pesticiden, sociale ongelijkheid - teveel armen en ultrarich die geen belasting betalen, fossiele bedijven - die de tabaksindustrie imiteren om maar door te gaan, dit alles heeft met elkaar te maken en kan alleen in samenhang worden opgelost.
Zelfs als je sceptisch staat tegenover klimaatverandering, kun je inzien dat onze planeet onze 'footprint' niet aankan.
We moeten dus naar een heel andere samenleving, zonder groei.
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynDoor niks te doen, aangespoord door complotdenkers (als jij) en die nepwetenschappers, wordt de situatie onhoudbaar.
PS tussen haakjes kan doorgestreept; zie dit niet als optie bij Safari
C. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstWelk nepnieuws verspreid ik? En ga aub niet generaliseren, natuurlijk zie ik als 70 jarige dat er iets aan de hand is, maar ik als gewone burger met een (echtpaar AOW en pensioentje) zien door de bomen het bos niet meer.
Het is deze corrupte regering die nepnieuws verspreid, via de staatsomroepen en de NOS leugens, wie goddammed moeten wij nog geloven? Waar moet ik nog eerlijke info vandaan halen? De gemiddelde burger snapt er geen ene moer meer van. U heeft misschien wel gestudeerd en zal wel jong wezen.
Wie en wat zet ons op het verkeerde been? Op welke partij moet ik nog stemmen? Kom uit de CPN en ben nu SP eet geen vlees, vlieg nooit en mijn luxe is een tweedehands autootje en een WMO scootmobiel en een huurhuisje. Wie belazerd de kluit, wie profiteert van het probleem dat klimaat heet, ik niet met mijn €2300 in de maand waar ik ruim 45 jaar voor gewerkt heb. En leg het mij nu maar eens op een fatsoenlijke manier uit mevrouw van Moorst.
U (ik tutoyeer geen onbekenden) moet bij de uitvoerende macht in deze van corruptie doordrenkte overheid wezen maar zeker niet bij Jan met de pet, want die wordt compleet gestoord van het ''verdienmodel ''dat klimaat heet.
Annemiek van Moorst 11
C. Tamsyn"Bij nader onderzoek blijkt dat niet helemaal het geval te zijn en blijkt dat ook de klimaatalarmisten over grote (propaganda) budgetten beschikken, niet alleen gefinancierd door overheden, maar ook door groene biljonairs het ''grootkapitaal'' dus."
Wie zijn de klimaatalarmisten? Waar zijn de budgetten waarover zij beschikken? Van wie afkomstig?
Groene biljonairs ken ik niet; u bedoelt toch niet Bezos die een fooi geeft maar zijn eigen medewerkers niet eens fatsoenlijk betaalt en hiun een plaspauze gunt?
Ik ken eigenlijk alleen maar biljonairs die de verkeerde kant subsidiëren; Bill Gates die GMO en Bayer santekraam in Afrika sponsort.
Niek Jansen 9
Annemiek van MoorstC. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstBij nader onderzoek blijkt dat niet helemaal het geval te zijn en blijkt dat ook de klimaatalarmisten over grote (propaganda) budgetten beschikken, niet alleen gefinancierd door overheden, maar ook door groene biljonairs het ''grootkapitaal'' dus.
https://www.climategate.nl/2019/12/groene-biljonairs-achter-greta-thunberg/
Van bovenstaande site heb ik mijn info.
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynPS En verder zou ik het toejuichen als het waar zou zijn.
C. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstIn grote lijnen zitten we waarschijnlijk wel op dezelfde golflengte, althans dat hoop ik.
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynIk hoop dat u geniet van uw welverdiende pensioen.
Ik pas eea aan in mijn reacties!
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynIk heb inderdaad gestudeerd en ben 66. Dus ook oud en met pensioen en woon in Italië.
Heb permacultuur ontwerp net afgerond - een online studie van driekwart jaar, lees alles op gebied van klimaat, landbouw, milieu etc. etc. En ben altijd een systeemdynamisch denker geweest, ook in mijn werkzame leven.
Niemand profiteert van klimaatverandering; we gaan er allemaal aan onderdoor. Gelukkig zijn wij al oud en hebben we nog van een mooi landschap in Nederland kunnen genieten. Alles is daar nu verkloot zie ik als ik af en toe terugkom. En dan heb ik het nog niet eens over de vervuiling door zware metelen en PFAS die je niet ziet maar die er wel is.
Op welke partij u moet stemmen? ik weet het ook niet meer. Ik vind geen een partij goed. Zeker niet op de gebieden die allemaal met elkaar te maken hebben (zie mijn reactie hieronder).
Verder mijn oprechte excuses als ik u beledigd heb. Was niet mijn bedoeling maar werd getriggered door de vele complottheorie- reacties van anderen.
C. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstOp 19 januari plaatste de NOS op zijn website een bericht met de volgende kop: “Commotie over treiteren Vietnamveteraan van indiaanse afkomst.”
Volgens de publieke omroep werd een stamoudste tijdens een demonstratie getreiterd door jongens met Trump-petjes.
Fake news
Een dag later, op 20 januari, zei presentator Jeroen Overbeek: “In de VS is het zeer ongepast om oorlogsveteranen belachelijk te maken. De school heeft daarom ook excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd.”
NOS-correspondent Wouter Zwart tweette over dit bericht: “Deze beelden schokken veel Amerikanen. Een indiaan en vietnamveteraan die in DC was voor Indigenous March. Hij werd minutenlang omsingeld, geïntimideerd en uitgelachen door jongeren die daar waren voor March for Life (anti-abortus).”
Ten eerste bleek dat ‘Vietnamveteraan’ Nathan Phillips wel militair is geweest, maar nooit in Vietnam heeft gediend.
Ten tweede is hier sprake van fake news. De onversneden beelden laten zien dat de indiaan op de jongens afstapt, in plaats van andersom zoals de NOS
beweerde. https://youtu.be/bvEgInl4VZc
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynC. Tamsyn 4
Annemiek van Moorsthttps://andernieuws.eu/
Annemiek van Moorst 11
C. TamsynC. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstNiek Jansen 9
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Niek JansenC. Tamsyn 4
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
C. TamsynHans Hofman
Edmond Muller 7
Hans HofmanNiek Jansen 9
Hans Hofmanjochem pouwels 1
Niek JansenCor Maring
Het enge van dit stuk vind ik dat ne blijkbaar geen commentaar mag hebben op klimaat beleid. Iedereen moet het zelfde denken. En dat onder het mom van zij worden door bedrijven/ belanghebbenden betaald. FTM wordt ook betaald door belanghebbenden die willen lezen wat ze al dachten.
R.J. Schoonheid 1
Dwight 4
Links- of rechtsom de sceptici hebben gelijk in NL als het gaat om haalbaarheid en effectiviteit. Nederlanders worden via mainstream media en opiniemakers een schuldgevoel aangepraat. Het is 50 jaar een stemming creëren (social engineering) zoals in China met een 'Social Credit System'. Het is maar dat de neutrale lezer weet dat FTM dit soort praktijken beoefent door sceptici neer te zetten als corrupte geldwolven. Het zou pas FTM om de waarheid doen als verslag over een debat komt tussen alle wetenschappers en de validatie van de bronnen. Klimaatwetenschap blijft een duur gokspelletje als het handelen in futures. De voorstanders blijven vasthouden aan het alarmisme op basis van misleidende statistieken en weigeren cruciale gegevens vrij te geven.
50 jaar lang hebben klimaatwetenschappers verkeerde voorspellingen gegeven (https://cei.org/blog/wrong-again-50-years-failed-eco-pocalyptic-predictions) en minimaal 50 jaar lang zijn er sceptici uit de fossiele industrie. De groene tegenstanders komen ook uit een voor de hand liggende hoek: extreem links, meer overheidsingrijpen, meer privatisering, collectivisme.
Gelukkig hebben we internet, waar iedereen zijn waarheid mag kiezen. Warmtepompen, co2 reductie en stikstof crisis zijn symptomen dat de groene industrie en politiek Nederlanders onderwerpen aan socialisme met gevaarlijke kosten, een tautologie gebleken na 100 jaar socialisme. Geld raakt op, dus worden socialisten steeds extremer.
Niek Jansen 9
DwightIk vind het wel moedig van u zonder enige schaamte 'uit de kast' te komen met uw mededeling een fortuin vergaard te hebben met uw bijdragen aan de winsten van een van de meest vervuilende industrieën op onze aardkloot.
Die BMW vind ik dan weer niet bij uw stand passen en zelfs een tikkeltje ordinair.
Uw opmerkingen zijn overigens consistent met de opvattingen van het Competative Enterprise Institute (CEI), waar u naar verwijst, en dat is een 'libertarian' vrije markt denktank, eigendom van de Koch broers die tot de rijkste mensen van de wereld behoren.
Uit de link blijkt dat de financiers zijn o.a. de tabaksindustrie, energieproducenten (olie-gas-kolen) en vele andere ondernemingen/stichtingen die financieel belang hebben (denken ze) bij het propageren van klimaatscepsis:
https://www.sourcewatch.org/index.php/Competitive_Enterprise_Institute
C. Tamsyn 4
DwightWelke socialisten? de salonsocialisten van de PvdA of GL? de enige partij die nog enigszins socialistisch is zou de SP dan wezen maar om die nu extreem te noemen gaat erg ver.
We worden gewoon besodemieterd waar we bij staan en dat komt m.i dichter bij de waarheid dan wat de staatsomroepen en onze corrupte overheid ons proberen wijs te maken!
https://youtu.be/jguuKl2R7d0
Ben 36
Wietze van der Meulen 6
Ben 36Er worden nogal wat termen gehanteerd die ik niet zo kies vind. Ditzelfde toontje zien we helaas al bij diverse andere Nederlandse media als De Correspondent of de Volkskrant om er maar eens een paar te noemen. Waarom moet ook FTM zich hierbij aansluiten?
En denkt men bij FTM nu werkelijk dat het gaat helpen als er harder wordt geschreeuwd c.q. men alles uit de kast probeert te halen om andersdenkenden te dekwalificeren? Zou dit er nu werkelijk toe leiden dat de “klimaatsceptici” er van worden overtuigd dat ze fout zouden zitten?
Een raar woord overigens “klimaatsceptici”; deze mensen zijn helemaal niet sceptisch over het klimaat (het klimaat is een gegeven) maar hebben andere ideeën over o.a. de doses-effect-relatie van CO2 op het klimaat. Dat mag toch?
Het enige resultaat, in mijn ogen, is dat de loopgraven verder worden verdiept.
Ties Joosten zou ook kunnen inspelen op de verbranding van biomassa. Daar zijn toch ook wel wat kanttekeningen bij te plaatsen zoals onderstaande berichten aangeven.
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/om-onze-klimaatdoelen-te-halen-wordt-in-de-vs-het-landschap-volledig-verwoest/
https://www.deutschlandfunk.de/rumaenien-den-waeldern-droht-der-kahlschlag.724.de.html?dram:article_id=377969
Meer dan 10 miljard euro aan financiële ondersteuning uittrekken voor de verbranding van biomassa, dat vind ik nogal wat. Temeer als je sneller biomassa verbrandt dan dat het bijgroeit......
In Nederland is de bijgroei ongeveer 8 kuub, per hectare bos, per jaar. Bij een calorische waarde van van een 7 MJ/kg (vers) komt dit overeen met ruwweg 1.750 kuub G-gas (onze aardgaskwaliteit) en ruwweg ons jaarverbruik. Maar dan kost het ook nog energie om het, af stam, tot in de vuurhaard te krijgen (vooral verkleinen, kunstmatig drogen en pelleteren kost veel energie).....
En zo kan ik nog wel een paar probleempjes bedenken die aan de energietransitie kleven op de wijze waarop dat nu gaat.......
Nico Janssen 7
Ben 36Ben 36
Nico JanssenZowel de sceptici als de klimaatdrammers moeten om te beginnen LUISTEREN naar elkaar. Het klimaatprobleem staat pas zo kort op de kaart in NEDERLAND dat we veel meer tijd nodig hebben om goede gedegen oplossingen te vinden. Ik heb altijd geleerd haastige spoed is zelden goed. De drammers willen te snel waardoor de sceptici willen remmen.
Nico Janssen 7
Ben 36Of vertel het eigenlijk maar zelf, wat is een klimaatdrammer?
Ik wil je eraan herinneren dat Nederland enerzijds, vergeleken met andere Europese landen, zeer hoog scoort op gebruik van fossiele energie per hoofd van de bevolking en anderzijds helemaal onderaan bungelt van alle Europese landen qua opwek van duurzame energie. Dus hoezo gaan we te snel en moeten we temporiseren? Nog langzamer is vrijwel onmogelijk ....
Ben 36
Nico JanssenNico Janssen 7
Ben 36Wietze van der Meulen 6
Nico JanssenNiet om serieus te nemen.
Als ik dit soort bewoordingen hoor is mijn conclusie dat dat sommigen zich wel erg bedreigd voelen door de visie van de minderheid.
En waarom voelt men zich dan zo bedreigd; toch een stukje onzekerheid soms?
Niek Jansen 9
Ben 36Ben 36
Niek JansenAnnemiek van Moorst 11
Ben 36Niek Jansen 9
Ben 36Sicco Kamminga 4
Zijn verweer in het artikel en op clintel.nl is ontwijkend op de belangrijkste punten; de geldstromen.
Het artikel maakt toch goed duidelijk hoe de geldstromen lopen op grond van informatie van DELPHI en van TNO. Ik ga er van uit dat een dergelijk collectief aan journalisten dit gefundeerd opschrijft en kan verdedigen. Op clintel.nl kiest men nu frontaal de aanval op de journalisten. Dit zie ik als een zwaktebod, span dan een rechtszaak aan.
Marc 58
[Verwijderd]
svreeman
Hans van Swoll 5
svreemanPaul Sporken 10
Wellicht wel goed om naast de financiering ook naar de wetenschappelijke validiteit te kijken. Het rapport van het Mesdag Fonds zou een leuke start kunnen zijn.
Ben 36
Paul SporkenPaul Sporken 10
Ben 36Ben 36
Paul SporkenPaul Sporken 10
Ben 36Daarnaast leven we in een onzekere tijd waarin we aan alle kanten aanlopen tegen de grenzen van ons systeem (althans volgens steeds meer mensen). Daardoor zullen er rigoreuze keuzes moeten worden gemaakt en dan gaan in de regel de handschoenen uit...
Ik prijs je positiviteit maar er kunnen helaas niet alleen winnaars zijn bij verandering. Ik zou zeggen: laten we proberen echt te luisteren naar de ander en in te leven in zijn/haar standpunt. Tegelijkertijd zoveel mogelijk bij de feiten blijven. Dat is al moeilijk genoeg.
Martien van Dongen 4
Paul SporkenHet fonds heeft alle gegevens gekregen van het RIVM.
Omdat het hier ook om privé gegevens gaat van bedrijven had het RIVM hiervoor een rechtelijke uitspraak nodig.
De hoeveelheid van uitstoot, emissies, concentraties en natte of droge depositie s zijn niet betwist.
Het fonds is gaan schuiven met deelaantallen en oppervlaktes.
Het blijft hilarisch na het lezen van de eerste reacties van het RIVM of van Rentmeesters Nu de discussie die hier op het forum wordt gevoerd.
Henk Wouters 1
Niek Jansen 9
Henk WoutersBlijven, man, je kunt veel opsteken bij FTM, ook al ben je het er politiek niet altijd mee eens.
Trouwens alles is politiek, ook de politiek van het niet-politieke standpunt.
Nico Janssen 7
Henk WoutersPaul 121 5
- Onder het mom "goed voor het milieu" is er bomenkaalslag in de VS en Canada, dit om onze Biomassa centrales van "afvalhout" te voorzien. Biomassa, het grootste schandaal ooit?
- In Schotland zijn 14.000.000 bomen gesloopt (7000ha) om er niet rendabele windmolens te plaatsen. Bladblazers worden verboden, zielig voor kleine beestjes. Is kaalslag op bossen, niet zielig voor al die dieren? Strand in Zeeland mag niet worden opgespoten, want milieu. Nederland gaat wel een deel van de Noordzee omspitten om er moeilijk recyclebaar, onrendabele koelvloeistofstof lekkende windmolens te plaatsen. Is dit wetenschappelijk en economisch en milieutechnisch verantwoord? We moeten aan de elektrische auto. Als de auto van mijn dochter oplaadt, met batterijen verkregen uit kinderarbeid, is er verderop een centrale die hiervoor CO2 uitstoot. Het net is er niet op berekend. Hoeveel CO2 gaat het kosten om een nieuw elektranet aan te leggen. Hoeveel kilometers koper en plastics zijn hiervoor nodig?
- Het artikel vind ik erg tendentieus. De voorkeur van de schrijvers druipt ervan af: Klimaatveranderaars deugen, "klimaatsceptici" zijn heel erg fout. Hun oordeel lijkt gebaseerd op het "wetenschappelijk" rapport van het IPCC. Invloed van Zonne-erupties zijn niet meegenomen. Het aardmagnetisch veld verschuift opeens snel, ook de schuld van de mens? Het IPCC heeft de zeespiegelstijging nu al bijgesteld. Op onze planeet passen is een morele plicht. Natuur desastreuze en economisch onverantwoorde maatregelen nemen is oliedom! Hoe groot de geldstromen zijn bij Clintel blijft mij ongewis. En hoe "loopt" het bij de milieu-activisten?
- Wetenschappelijk is niet bewezen dat er een God is. De meeste wetenschappers zullen dit onderschrijven. Waarom schaffen we niet alle godsdiensten af? Het voorkomt volksverhuizingen en veel oorlogen. Goed voor milieu en mens. Hoe lopen de geldstromen eigenlijk bij de verschillende Godsdiensten
Wietze van der Meulen 6
Paul 121Hoe lang zou het draagvlak voor economisch onverantwoorde investeringen binnen een krimpende economie eigenlijk standhouden? Ik denk dat de wal het schip binnen een jaar gaat keren als ik kijk naar de ontwikkelingen binnen de industrie (krimp zet al in).
Als ik FTM was zou ik voor een andere koers kiezen.
Paul 121 5
Wietze van der MeulenRob Pieterman
Mijn abo geld onwaardig in ieder geval: Het niveau moet echt beter gezien de dram tendens om ons heen. Man up, schrijvers!
Jack van der Mijn 2
Nico Janssen 7
Jack van der Mijn