
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
Reclamebeeld van de KLM dat de consument moet verleiden zijn klimaatschade te compenseren. © KLM
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
De KLM vraagt haar klanten een ‘held' te zijn door de uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Het bedrag dat de KLM daarvoor vraagt, is echter veel te laag om de klimaatprojecten te realiseren. Van het eigen personeel, hun familie en vrienden verwacht het bedrijf nog veel minder: jaarlijks maken zij tienduizenden plezierreisjes met korting, maar hun uitstoot wordt nergens gecompenseerd.
'Be a hero, fly CO2 zero', was tot voor kort de KLM-slogan die consumenten moest verleiden om hun klimaatschade te compenseren. De boodschap: met vliegen stoot je broeikasgassen uit, maar dat kun je ongedaan maken door die elders uit de lucht te halen. Zo kun je met een schoon geweten aan boord van het vliegtuig stappen.
Klimaatschade compenseren krijgt veel aandacht in de luchtvaart. De reden: veel andere smaken om de sector te verduurzamen zijn er niet. Vliegen op batterijen? Drie wetenschappers van de Technische Universiteit Delft schreven vorig jaar: ‘Alle juichende verhalen ten spijt: verder dan een paar honderd kilometer – voor optimisten zo’n duizend kilometer – kun je op batterijen simpelweg niet vliegen. Ook in de toekomst niet.’
Vliegen op waterstof of synthetische kerosine: de plannen zijn nauwelijks verder dan de tekentafel. Bovendien is voor de duurzame productie ervan lang niet voldoende groene elektriciteit voorhanden. Voor vliegen op gebruikt frituurvet of andere biomassa geldt dat er onvoldoende reststromen beschikbaar zijn. Meer oliehoudende planten en zaden telen kan wel, maar dat legt weer beslag op de landbouwgrond die nodig is om de wereldbevolking te voeden.
De luchtvaartlobby gaat uit van een gemiddelde groei van de sector van 3,5 procent per jaar tot 2037
Toch wil de sector blijven groeien. De internationale organisatie voor samenwerkende luchtvaartmaatschappijen IATA gaat uit van een gemiddelde groei van 3,5 procent per jaar tot 2037, waarmee de sector halverwege deze eeuw in omvang ruimschoots zal zijn verdubbeld.
Bij gebrek aan technologische mogelijkheden om de luchtvaart klimaatneutraal te maken, concentreren luchtvaartmaatschappijen zich op compensatie van de klimaatschade die ze veroorzaken. De sector werkt bijvoorbeeld aan het Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation. Het hart van CORSIA: de aanschaf van elektronische documenten die moeten bewijzen dat ergens ter wereld broeikasgassen uit de lucht zijn gehaald.
Door deelname aan CORSIA, wat overigens tot minstens 2027 vrijwillig is, hopen luchtvaartmaatschappijen meer stringente klimaatmaatregelen buiten de deur te houden. Europese maatschappijen zijn voor al hun Europese vluchten bijvoorbeeld gebonden aan ETS. Daar is de prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten de laatste jaren fors gestegen; op dit moment is die ongeveer 90 euro.
Deelname aan CORSIA lijkt fors goedkoper te worden. De sector gaat nu uit van amper 8 euro om de schade van een ton CO2-uitstoot te repareren.
Milieuorganisaties bezien CORSIA daarom met argusogen. Kun je de klimaatschade die vliegtuigen veroorzaken voor 8 euro per ton CO2 repareren? Is dit überhaupt een klimaatmaatregel, of eerder een manier om klanten met een bezwaard geweten alsnog het vliegtuig in te krijgen? Hoe serieus nemen luchtvaartmaatschappijen de compensatie van klimaatschade eigenlijk?
Compenseren voor een habbekrats
De klimaatcatastrofe leidde afgelopen weken in India en Pakistan tot een hittegolf met temperaturen tot boven de 50 graden Celsius. In Sydney moesten mensen huis en haard verlaten nadat in de eerste drie maanden van 2022 meer regen viel dan normaal in een heel jaar. In Nederland is het juist al weken extreem droog, waardoor zaden niet ontkiemen en oogsten dreigen te mislukken. Boerenlobby-organisatie ZLTO waarschuwt al voor hogere prijzen.
Klimaatverandering leidt tot grote maatschappelijke kosten, van dijken die moeten worden verhoogd tot mensen die vroegtijdig overlijden vanwege hittegolven. Diverse onderzoekers hebben geprobeerd een prijs te plakken op de prijs, van CO2-uitstoot. In het Handbook on External Costs of Transport, een standaardwerk waarin de kosten van dit soort externaliteiten worden opgesomd, wordt van al die onderzoeken een gemiddelde genomen. Volgens dat handboek bedraagt het langetermijn-schadebedrag per ton CO2-uitstoot liefst 269 euro.
Wie dat kan repareren met een investering van slechts 8 euro, zou dus een verbluffend maatschappelijk rendement halen: meer dan 3000 procent. Waar wachten we nog op?
Binnen CORSIA blijft de jaarlijkse uitstoot van honderden miljoenen tonnen CO2 dus gratis
Zoals wel vaker: een deal die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook. De compensatieprogramma's waarmee de luchtvaart schermt, laten grote klimaateffecten buiten beschouwing. Want vliegtuigen leveren niet alleen via CO2-uitstoot een bijdrage aan de opwarmende aarde. Ze stoten ook op grote hoogte waterdamp uit, een zeer sterk broeikasgas. Wetenschappers gaan ervan uit dat het opwarmende effect daarvan nog groter is dan van CO2, maar dat wordt nergens gecompenseerd.
Binnen CORSIA is bovendien een drempelwaarde bedacht; daaronder hoeft zelfs voor CO2-uitstoot niet te worden betaald. Deze drempel is gelegd bij de totale uitstoot van de mondiale luchtvaart in 2019, het jaar voor corona. Binnen CORSIA blijft de jaarlijkse uitstoot van honderden miljoenen tonnen CO2 dus gratis.
En voor de uitstoot boven die drempelwaarde kun je je afvragen hoe de reparatie zoveel goedkoper kan zijn dan de veroorzaakte schade. De KLM berekende onlangs dat, om één ton CO2 vast te leggen, ongeveer 1,22 boom geplant en 30 jaar lang verzorgd moeten worden. Hoe doe dat je in ’s hemelsnaam voor de 8,50 euro die de KLM per ton CO2-uitstoot rekent?
Het antwoord: niet.
Het bedrag dat KLM-reizigers betalen, gaat naar een bosbouwproject in Panama, maar die geldstroom is te klein om dat project te realiseren. In werkelijkheid drijft het project op een grote hoeveelheid geldstromen: er wordt cacao en hout gewonnen, er komen toeristen op af en via een Duitse financier worden goedkope leningen aangetrokken. Al die geldstromen heten ‘groen’, ‘duurzaam’ of ‘klimaatvriendelijk’. De chocola en het hout zijn duurzaam, de reizigers die langskomen doen aan 'ecotoerisme' en Duitse consumenten kunnen zich inschrijven op een ‘groene belegging’.
De suggestie dat je de schade die vliegen veroorzaakt kunt repareren voor 8,50 euro per ton CO2 is vals
Op papier komt alle klimaatwinst echter alleen aan de KLM toe. Zij koopt van het bosbouwproject een waardepapier, de Verified Emission Reduction (VER). Eén VER, ook wel een carbon credit genoemd, staat gelijk aan één ton door bomen opgenomen CO2. The Gold Standard, een organisatie die in 2003 mede door het Wereldnatuurfonds werd opgericht, verifieert of het geld dat de KLM aan VER’s uitgeeft ook daadwerkelijk bij het bosbouwproject terechtkomt.
Dat maakt duidelijk hoe complex klimaatcompensatie is. Het geld dat reizigers inleggen om hun uitstoot te compenseren, stroomt wel degelijk naar een bosbouwproject in Panama; dat wordt door The Gold Standard geverifieerd. Maar dat betekent niet dat de reizigers van de KLM het hele project financieren of zelfs maar de belangrijkste geldstroom leveren. Bomen planten kan klimaatvoordeel opleveren, maar de suggestie dat je de schade die vliegen veroorzaakt kunt repareren voor 8,50 euro per ton CO2 is vals.
Reclame Code Commissie
Tot dat inzicht kwam ook de Reclame Code Commissie (RCC) vorige maand. Een groep verontruste burgers had een zaak aangespannen vanwege de reclameslogan ‘Be a hero, fly CO2 zero’, waarmee de KLM suggereert dat je klimaatneutraal kunt vliegen. Volgens de RCC is die claim te absoluut geformuleerd: de KLM kon onvoldoende hard maken dat het compensatieprogramma daadwerkelijk tot CO2-neutraliteit leidt. Met haar slogan misleidt de KLM haar klanten, oordeelde de RCC.
In 2019 compenseerde slechts 0,25 procent van de KLM-reizigers zijn vlucht
De KLM liet zich in deze zaak bijstaan door advocaten van Allen & Overy, hét kantoor voor corporate Nederland. In het verweerschrift betoont de luchtvaartmaatschappij zich opvallend bewust van de beperkingen van klimaatcompensatie. Volgens het bedrijf kunnen klanten die doorklikken op de website van het compensatieprogramma lezen dat ‘de luchtvaart nog verre van duurzaam is’. Passagiers zouden hun individuele CO2-voetafdruk slechts ‘kunnen verkleinen door middel van het CO2ZERO-programma en [de KLM] suggereert geenszins dat vliegen klimaatneutraal is’. Het bedrijf ‘ziet CO2 compensatie niet als de eindoplossing’ en ‘de vlucht zelf wordt niet per se groener van de CO2ZERO-service’.
De impact van het compensatieprogramma van de KLM is sowieso beperkt, omdat de KLM haar klanten niet verplicht tot deelname. En hun animo is gering. In 2019 compenseerde slechts 0,25 procent van de reizigers zijn vlucht. Andere maatschappijen laten die vrijwilligheid daarom varen: Easyjet besloot bijvoorbeeld om voor al zijn vluchten carbon credits te kopen.
Indien Plaats Beschikbaar
Zelfs van haar eigen personeel verlangt de KLM niet dat zij de uitstoot van hun pleziervluchten compenseren. Dat zit zo: werknemers van de KLM kunnen met een flinke korting vliegtickets kopen, via de IPB-regeling: Indien Plaats Beschikbaar.
Via een speciale, afgeschermde website kunnen KLM’ers precies zien op welke vluchten nog stoelen beschikbaar zijn, die ze vervolgens tegen een scherp tarief kunnen boeken. Een retourticket binnen Europa kost meestal 90 tot 125 euro, een intercontinentaal vliegticket 200 tot 240 euro. KLM’ers kunnen zo’n vlucht bovendien bij een groot aantal partners boeken, waaronder Air France en Delta.
Werknemers die langer dan zes maanden in dienst zijn, kunnen zo onbeperkt vliegtickets aanschaffen; hun partner en kinderen mogen mee. Ook voor werknemers die inmiddels met pensioen zijn staat de regeling open. Daarnaast mogen KLM-medewerkers jaarlijks nog vier vrienden of kennissen op een IPB-ticket laten vliegen. Piloten mogen sinds vorig jaar zelfs een extra kennis meenemen. Bij piloten, management en pursers wordt een IPB-ticket doorgaans bovendien omgezet naar business class. Hoe langer je bij de KLM werkt, hoe makkelijker het is om IPB-tickets te bestellen.
Nergens wordt KLM’ers gevraagd of ze hun uitstoot willen compenseren, zo bleek toen FTM bij een aantal KLM-medewerkers meekeek
De KLM weigert te zeggen hoeveel IPB-tickets ze verkoopt, maar het gaat minstens om tienduizenden tickets per jaar. Op bijna elke KLM-vlucht gaan IPB'ers mee. Er bestaat zelfs een afdeling binnen het bedrijf – KLM Staff Travel Services – dat de vluchten voor alle KLM-medewerkers, hun partners, kinderen, vrienden en kennissen afhandelt, compleet met een eigen klantenservice.
Voor deze passagiers moet de KLM gewoon belastingen en heffingen betalen. Luchthavens en belastingdiensten maakt het immers niet uit hoe ze aan hun ticket komen: ze zijn reizigers, en dus moet er onder meer een passenger service charge betaald worden, een heffing voor wie gebruik maakt van de luchthaveninfrastructuur.
Maar de uitstoot die IPB’ers veroorzaken, wordt niet gecompenseerd. Nergens wordt hen gevraagd of ze hun uitstoot willen compenseren, zo bleek toen Follow the Money bij een aantal KLM-medewerkers mocht meekijken bij het boekingsproces. Een van hen zegt: ‘Er is geen mogelijkheid om CO2 te compenseren.’
De KLM laat de uitstoot door haar personeel en hun familie en vrienden dus ongemoeid
Wel kunnen IPB’ers tijdens het online inchecken alsnog kiezen voor deelname aan het CO2ZERO-programma. De KLM reageert niet op de vraag of en hoe vaak IPB’ers daarvoor kiezen, maar voormalig KLM-stewardess Josephina begint te lachen bij de vraag of KLM-personeel zijn eigen uitstoot compenseert. ‘Nee, natuurlijk niet.’
Waar de KLM in haar reclamecampagne haar klanten vraagt een 'held' te zijn en hun CO2-uitstoot te compenseren, laat ze de uitstoot door haar eigen personeel en hun familie en vrienden dus ongemoeid.
Een schone taak voor de ander
Eric Stam, die de klacht over de compensatieclaim bij de Reclame Code Commissie aanhangig maakte, herkent hierin de essentie van de klimaatstrategie van de KLM: ‘Het zijn altijd de anderen die het moeten doen. Boeing en Airbus moeten duurzamere vliegtuigen bouwen, olieraffinaderijen moeten duurzamere brandstoffen ontwikkelen, de consument wordt gevraagd zijn uitstoot te compenseren. Ondertussen blijven KLM’s eigen businessmodel en haar eigen personeel buiten schot.’
‘Het zijn altijd de anderen die het moeten doen. Ondertussen blijven KLM’s eigen businessmodel en haar personeel buiten schot’
Maar de compensatieprogramma’s worden wel gebruikt om andere klimaatmaatregelen buiten de deur te houden. Luchtvaartmaatschappijen – inclusief Air France-KLM – lobbyen in Brussel voor de afschaffing van ETS voor de luchtvaart indien de sector aan CORSIA gaat deelnemen. Dat blijkt uit lobby-documenten die in handen zijn van InfluenceMap, dat onderzoekt hoe bedrijven en financiële instellingen klimaatbeleid proberen bij te sturen. Uit die documenten blijkt dat Air France-KLM meent dat CORSIA ‘de enige manier moet zijn om de uitstoot van broeikasgassen in Europa te adresseren’.
Ook van alle andere maatregelen die de luchtvaart kunnen verduurzamen is Air France-KLM een verklaard tegenstander, zo blijkt uit die documenten. De maatschappij is tegen de invoering van een kerosinetaks in Europa, wil geen belasting op vliegtickets en is tegen belasting op de uitstoot van broeikasgassen. In Nederland lobbyt de KLM ondertussen voor een verruiming van het aantal vliegbewegingen op Schiphol en wil zij Lelystad Airport zo snel mogelijk open hebben.
Volgens Stam schuilt daarin precies het probleem met compensatieprojecten: ‘De strijd tegen klimaatverandering kan baat hebben bij bomen planten in Panama. Maar als de suggestie wordt gewekt dat het vliegen klimaatneutraal kan maken, of zelfs groei van de luchtvaart mogelijk kan maken, zijn dergelijke programma's vooral schadelijk. Alsof je met een washandje in de ene hand de vloer staat te dweilen, terwijl je met je andere hand de kraan nog verder opendraait.’
76 Bijdragen
Gerard van Dijk 6
Maar dat er geen ontwikkelingen zijn in schonere elektrisch vliegen klopt volgens mij niet. Ik kan mij nog een aflevering van VPRO Tegenlicht herinneren waar in Tsjechië volledig elektrische zakenvliegtuigen voor middellange afstanden in massaproductie worden gebouwd. Dat waren wel kleine vliegtuigen voor 20 personen. In die uitzending werd ook aangegeven dat EasyJet binnen 10 jaar zijn vloot volledig vervangen wil hebben voor Elektrische vliegtuigen.
Ondertussen zit de batterijtechnologie ook niet stil en lukt het om veel kleinere batterijen met zoveel meer energie erin dat de mogelijkheden daarin nog erg zal toenemen.
Sicco Kamminga 4
Gerard van DijkVoor hele korte afstanden met een klein propeller vliegtuig op een lage vlieghoogte is elektrisch vliegen misschien haalbaar. Voor andere vluchten is het een utopie, maar dat weet EasyJet vast ook wel.
Groet,
Sicco
John Janssen 4
Sicco KammingaIs een hybride variant geen oplossing? Al zou je het maar doen voor het taxiën bij opstijgen en na landen. Alle kleine beetjes helpen.
[Verwijderd]
John JanssenMaar het blijft toekomstmuziek.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/groene-vliegtuigpioniers.html
John Janssen 4
[Verwijderd]Dus Dhr en Mevr. Easyjet gaan binnenkort als eerste 'schoon' taxiën. Het kan, als men maar wil!
[Verwijderd]
John JanssenDe zwaveluitstoot is gigantisch slecht voor het milieu.
Vroeger ging echt alles overboord van afgewerkte olie tot tankresten, van benzeen tot tolueen je kan het zo gek niet noemen, we wisten niet beter en de rederij spaarde kosten voor tankcleaning.
John Janssen 4
[Verwijderd]Begrijp de zeescheepvaart niet, die overwegend traag is met omschakelen naar schonere brandstof. Stap van 3,5% zwavel naar 0,5% HSFO was al heel wat vond de IMO! Diegene die de zgn scrubbers geïnstalleerd hebben geven natuurlijk het 'gescrubte' materiaal in een gerenommeerde haven (lees niet Afrika) ter verwerking!?
Diegene die HSFO bunkeren kunnen eventueel hun schuldgevoel afkopen met Carbon Credit's.
De scheepsvaart is samen met de auto de grootste vervuiler. Auto aardig op weg schoner te worden, nu de grote 'bootjes' nog.
[Verwijderd]
John JanssenOok aan boord vormen van slavernij, personeel uit de derde wereld die voor een habbekrats een jaar aan boord bijven, gewoon schandalige uitbuitpraktijken, wettelijk allemaal toegestaan, geen vaste contracten en bij klagen ''het voor jou tien anderen'' principe, het blijft die VOC -mentaliteit.
Ties Joosten 5
Gerard van DijkDie Tegenlicht-uitzending is uit 2017. Easyjet heeft inmiddels dus nog maar 5 jaar om die die doelstelling te realiseren.
Grappig voorbeeld dus van een reëel gevaar. Natuurlijk is innovatie belangrijk. Er zal door knappe koppen nog hard geklust worden aan betere batterijen. Dat is goed. Maaaaaaarrrrrrrr. Als 'innovatie' een toverwoord wordt om rustig door te kunnen groeien en andere klimaatmaatregelen buiten de deur te houden, dan is het eerder schadelijk.
Dat is dus precies wat Easyjet daar zegt: "wacht nog maar eventjes, 10 jaar nog, dan komt alles goed." Inmiddels zijn al 5 jaar daarvan verstreken en heeft Easyjet nog 0 (zegge: nul) elektrovliegtuigen in bedrijf. De kans dat over een paar jaar wel alles is geëlektrificeerd, is natuurlijk nihil. Het is een kicking the can forward-strategie.
Wetenschappers geven massaal aan dat elektrovliegen of vliegen op een duurzame brandstof op zijn minst nog decennia ver weg is, als het er al ooit van komt.
Daar komt nog iets bij. Stel _for the sake of argument_ even dat iemand vandaag een totaal duurzaam vliegtuig uitvindt. Dan nog heeft de KLM (of iedere andere maatschappij) het geld helemaal niet om daarin te investeren. Ze hebben allemaal honderden kerosinekisten op de balans staan, Air France-LKM kocht eind vorig jaar nog 100 nieuwe Airbussen: een miljardenorder. Die kisten moeten honderdduizenden vliegreizen maken om hun investering terug te verdienen. De suggestie dat Air France-KLM daar zomaar afscheid van zou kunnen nemen om in iets duurzamers te investeren, klopt niet.
Zelfs in dit (puur hypothetische) voorbeeld dat er wel een innovatief wonder plaatsvindt, is duidelijk wie daarvoor gaat betalen. Niet de luchtvaartmaatschappijen, maar de belastingbetaler.
John Janssen 4
Ties Joostenmarcel 7
John JanssenArthur Venis 3
marcelVincent Huijbers 9
Ties JoostenJe ziet dat ook in de discussie over kernenergie waarbij de hoop gevestigd wordt op betere technieken en minder gevaarlijk afval.
Technieken zullen ongetwijfeld beter worden en sluit niets uit. Maar dat ontslaat ons niet van om nu te handelen als iets niet goed is.
Daniël Blok 2
Vincent HuijbersGerard van Dijk 6
Ties JoostenEr moet convenanten gesloten worden waar zware sancties op staan wanneer die niet gehaald worden. In de agrarische sector hebben ze dat in de jaren negentig ook gedaan. Alle persistente middlemen werden ineen keer verboden voor gebruik. Nu moet ik wel zeggen dat daar wel iets raars aan de hand was. De middelen mochten nog wel voor 1 of 2 jaar verkocht worden, maar op de verpakking stond dat je het niet mag gebruiken. Beetje raar.
Bart Jutte 1
Ties JoostenTies Joosten 5
Bart JutteBart Jutte 1
Ties Joosten[Verwijderd]
Gerard van Dijkhttps://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/groene-vliegtuigpioniers.html
John Janssen 4
Is er een MAX aan het aantal Carbon Credit? Is er een hoeveelheid/jaar/land vastgesteld, of kan er 'oneindig' worden gehandeld?
Jacob Verloop 1
John JanssenArthur Venis 3
Jacob VerloopHoe komt het toch dat we willens en wetens de boel naar de kloten helpen? En denken dat we continue groei zo kunnen compenseren?
Er is in de natuur geen enkel proces te vinden dat continue groei kent of aankan. Ja, economie. Maar dat is een menselijk verzinsel.
Jacob Verloop 1
Arthur Venis[Verwijderd]
Arthur VenisTies Joosten 5
John JanssenEline Gumbert 4
Fré van Limpt 1
Eline GumbertIk zie wel eens zwanen opstijgen van het IJsselmeer en begrijp goed dat deze prachtige dieren ooit werden gebruikt in een reclamespot van de KLM: imposant --maar daar houdt de vergelijking dan ook op.
John Janssen 4
Fré van LimptDat de KLM zijn keihard werkende bagagemedewerkers onderbetaald, en het fijne blauwe cabinepersoneel nog verder in de watten legt met ticket voordeeltjes, zegt alles over een falend (HR) management. Daar is niets PRACHTIGS aan!
[Verwijderd]
John JanssenTies Joosten 5
Eline GumbertJohn Janssen 4
marcel 7
John JanssenJohn Janssen 4
marcelGerard van Dijk 6
marcelJohn Janssen 4
Gerard van DijkBagagemedewerker ZITin het ruim, constant half draaiend om nieuwe koffer te pakken, x maal achter elkaar in korte tijd minimaal 20kg te verplaatsen!
Als je zelf blijkbaar de know how niet hebt als inspectie, vraag het dan gerust aan specialisten op het gebied van rug/wervelkolom.
marcel 7
John JanssenAloysius 1
John JanssenEerst op de koffie bij de directie. Zet waarschijnlijk geen zoden aan de dijk. Stringentere arbeidswetgeving waarschijnlijk wel. Én vaarwel zeggen tegen ‘global village, ‘one world’ economisch concept.
Teunis J. Dekker 2
marcelTaco Leemans
Ik heb een vraag: " Ze stoten ook op grote hoogte waterdamp uit, een zeer sterk broeikasgas."
Waterdamp is toch gewoon water in gasvorm? Hoe is dat een broeikasgas?
Jeroen Zuiderwijk 2
Taco LeemansTaco Leemans
Jeroen ZuiderwijkJacob H. van de Pol 3
Jeroen ZuiderwijkAlle groene planten hebben CO2 nodig en geven zuurstof terug. Meer CO2, groenere wereld. Beter voor de bossen.
Stikstof uitstoot misschien hoger dan van alle boeren bedrijven.
Ties Joosten 5
Taco LeemansBij vliegen is dit een groot probleem: het is eigenlijk de enige bron waarbij fossiele brandstoffen heel hoog in de lucht worden verbrand. De waterdamp die daarbij vrijkomt (kerosine is een koolwaterstof: de koolstofmoleculen worden CO2, de waterstofmoleculen worden waterdamp) zit dus heel hoog in de lucht, waar het een boel extra warmte vasthoudt.
Overigens is dit binnen de klimaatwetenschap geen punt van discussie. Wel is het lastig om te bepalen hoe groot het effect van die vliegtuigwaterdamp precies is, omdat het nogal uitmaakt wat de weersomstandigheden zijn: in een droge luchtlaag is het opwarmende effect heel anders dan in een vochtiger luchtlaag.
Taco Leemans
Ties JoostenJW Maijers 1
Gelukkig zijn we tegenwoordig een stuk slimmer.
of wacht...
Wietze van der Meulen 6
JW MaijersEen bos aanleggen in Panama terwijl we in Brazilië rustig doorkappen?
En hoe lang blijft zo'n bos in Panama dan staan? Na verloop van tijd gekapt, dan als houtbron of biomassa ingezet en de houtbron als sloophout na verloop van tijd weer de verbrandingsoven in?
Of, met een beetje pech, na een grote natuurbrand direct als CO2 weer de atmosfeer in?
Ties Joosten 5
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Ties JoostenIk was vorige week ook in De Wieden. Daar werd me verteld dat nu al weer gebiedsvreemd water wordt ingelaten; vaak met neer nutriënten (hoewel het oppervlaktewater de laatste jaren wel aanzienlijk beter is geworden).
Als we echt willen verduurzamen is er dicht bij huis nog genoeg te doen. De effecten kunnen we dan ook beter controleren (en droge(re) grond, warmt sneller op).
Gerard van Dijk 6
Ties JoostenTerwijl steen en cement zeer zwaar vervuilend is. De grondstoffen kunnen ook dichtbij huis geproduceerd worden en ook dat levert CO2 winst op.
Heeft Nederland wel een CO2 en stikstof probleem als we massaal op hout overstappen? De bouwsector kiest voor de makkelijkste weg. Het is niet hun probleem, ze gooien het gewoon over de schutting naar de boeren. Die moeten het maar oplossen. Aangezien dat ook voor iedereen de weg met de minste weerstand is slaan we ook die weg in.
Cor Broeders 4
marcel 7
Cor BroedersAloysius 1
Cor BroedersWes Ley
Jeroen van Beek 2
Wes LeyHerko Ubbink
Ties Joosten 5
Herko Ubbink(Ik ben me er overigens van bewust hoe cynisch en lastig het is om een prijs te plakken op de waarde van een levensjaar. Ik weet ook dat je eindeloos kunt discussiëren over de waarde: is die te hoog? Te laag? Toch waardeer ik de poging van deze onderzoekers om hierop een bedrag te plakken, want dat maakt het mogelijk een maatschappelijk schadebedrag op klimaatverandering te plakken.)
Theo van Beuningen 4
Marc Fahrner 7
GJ Hd 1
Walter Boer 3
Marian Klokkers 2
Een paar citaten uit het artikel:
Carbon markets are notoriously opaque and prices are secret but estimates by intelligence firm Allied Offsets, shared with Unearthed and SourceMaterial, identified almost 250 projects where brokers resold credits for at least three times the purchase price.
In one example, leaked emails show a broker claiming to a potential buyer that “typically 85-95%” of any purchase price goes to the project owner. But in the same exchange, the broker offered credits at a price seven times higher than they had originally paid. The broker rejected the suggestion that it was making “large and unfair margins at the expense of project developers” when contacted by Unearthed and SourceMaterial.
A consequence of the lack of transparency in the market is that consumers, who think they are paying to offset their emissions, are often sending the bulk of their payments to companies that do nothing to combat climate change.
(…)
Offsetting is seen by many policymakers as a vital tool to slow climate change and trade is flourishing. Transactions for 2021 are estimated at a record-breaking $1bn
(…)
“If the broker gets several times more money than the company that is actually delivering the climate benefits, then something is clearly very wrong,”
Gert Laman 2
Ik hoorde je op de TV een pleidooi doen oor een progressieve vliegtax. Dat kan werken voor vakantievluchten, maar dit zou een administratief drama zijn. Tickets worden via verschillende kanalen verkocht. De registratie zou dus centraal moeten en om dat het over een belasting gaat, zou dit dan bij de belastingdienst moeten gebeuren. Om de één of andere reden heb ik wat twijfel of dit wel echt zou werken...
Wanneer wij het vliegen willen beperken zou de vliegtax gekoppeld kunnen worden aan de tijd tussen heen- en terugvlucht. Korter dan 2 weken? Dan het dubbele belastingtarief. Een weekendtripje naar Barcelona wordt dan ontmoedigd, ten faveure van de langere (echte) vakantie. Ook de minder draagkrachtigen worden ontzien: hun "echte" vakantie naar de zon blijft min of meer betaalbaar. Zij maken (denk ik) minder gebruik van de korte tripjes.
Het idee is dus niet twee keer een week op vakantie maar één keer twee weken. Dat scheelt dus de helft van de vluchten, de helft van de ritjes naar Schiphol, de helft van de wachtrijen etc (in theorie).
Ideeje?
Gert Laman
Ties Joosten 5
Gert LamanWietze van der Meulen 6
Ties JoostenVandaag zowel bij Die Welt als de NOS aandacht voor de problemen aan de onderkant van de maatschappij (en ook reeds de onderkant van de middenlaag) met de toenemende prijzen voor energie en voedsel.
(Nu helaas achter betaalmuur; de strekking blijft wel duidelijk dacht ik)
https://www.welt.de/wirtschaft/plus238648933/Grossbritannien-Millionen-Briten-hungern-bereits-fuer-den-Lebensunterhalt.html
https://nos.nl/artikel/2428217-ook-middeninkomens-vrezen-rekeningen-niet-te-kunnen-betalen-horen-ze-bij-nibud
De hedendaagse maatschappij draait op de beschikbaarheid van veel goedkope energie. Ik ben bang dat als daar te veel aan wordt getornd (om wat van reden dan ook) dit tot grote problemen (en uiteindelijk sociale onrust) gaat leiden en dat daarmee het draagvlak voor verduurzaming (op meerdere vlakken) zwaar wordt aangetast.
Lia 4
Wietze van der MeulenDe groepen die jij noemt worden namelijk helemaal niet benadeeld als de 3e-tot-20e jaarlijkse vliegtickets progressief worden belast: die kunnen ze nu ook al niet betalen. Sterker, verreweg de meesten van hen kunnen zelfs één retourtje per jaar niet betalen.
Ik denk dat Ties gelijk heeft: nergens is progressieve consumptiebelasting zo haalbaar en zo rechtvaardig als in de luchtvaart. Het zou een ideale proeftuin zijn.
Maar vanuit de 20 procent rijkste Nederlanders - goed vertegenwoordigd in alle media - zal ongetwijfeld wél heel snel en effectief bezwaar komen tegen progressieve consumptie belasting. Met de huidige ‘leiders’ zal het vervolgens weer uitdraaien op eenzelfde soort ‘compromis’ als bij de belastingverlaging op energie https://nos.nl/l/2421832 “Vooral hoge inkomens profiteren van lagere energie- en brandstofbelasting” en https://nos.nl/l/2422377 “Energietoeslag van 800 euro niet voor grotere groep”…
Wietze van der Meulen 6
LiaMocht zo'n tax helpen loop je overigens het risico dat met minder vluchten of minder bezetting de ticketkosten voor iedereen duurder worden.
Eens ingevoerd loop je ook het risico dat er later een tandje biigezet wordt en de kosten verder worden verhoogd.
En degene die het allemaal ruimschoots kan betalen vliegt waarschijnlijk rustig door. Alleen vliegen voor de elite? Daar maak jje geen vrienden mee.
Ik denk daarmee dat dit soort voorstellen veel eerder het sociaal klimaat negatief beïnvloedt dan dat dit het atmosferisch klimaat positief beïnvloedt.
Lia 4
Wietze van der MeulenWat ik daarover wilde zeggen is dat het protest volgens mij niet wordt aangewakkerd door die armste helft, maar juist door die rijkere 20-30 procent die nu teveel vliegt. Die dat wil blijven doen en de armste helft als excuus gebruikt.
Ook helemaal eens dat "Alleen vliegen voor de elite" niet de bedoeling is. Dat vind ik juist het elegante van progressieve belastingen: daarmee raak je alleen de 'veelvliegers'.
En dat vind ik prima, want 'we' vliegen nu gewoon teveel. Omdat de prijzen kunstmatig laag worden gehouden. Met veel kostbare gevolgen, o.a. dat internationale treintickets onnodig duur blijven.
Dus dat tickets nog duurder zullen worden door minder vluchten verwacht ik ook, alleen zie ik dat niet als een probleem maar juist als deel van de oplossing...
Inderdaad zal de rijkste 1 procent ook met veel hogere prijzen rustig doorvliegen. Dat vind ik ook heel onrechtvaardig en ongewenst, maar daar is helaas weinig aan te doen (behalve stevige belastinghervormingen ;)
Wietze van der Meulen 6
LiaVliegen blijft maar een beperkt deel van de energie- en grondstoffenconsumptie maar als de prijzen blijven stijgen, zie ik grote problemen ontstaan.
Te vaak wordt er een weg zonder oplossingen ingeslagen en wordt er niet over secondaire gevolgen nagedacht.
Als je niet oppast faciliteer je ongewenste verdienmodellen, leidt het tot nog meer ongenoegen, worden mensen mogelijk van hun land verjaagd om "ruimte" te maken voor bosaanbouw (ben eens bij een project in Ethiopië betrokken geweest waar de staat ook een stuk "vrije" grond ter grootte van de noordoostpolder ter beschikking stelde voor een biomassaproject) en verandert het klimaat 0,0.
Het doet me ook een beetje denken aan Robert Habeck. Die wil geen Russisch gas meer. Dat kan, maat dan moet het dus ergens anders vandaan komen. LNG uit Qatar? De eerste keer wordt hem verteld dat er tot 2026 geen overcapaciteit is voor export naar Duitsland. De tweede keer wordt hem verteld dat een contract voor 20 jaar (voor een hoge prijs) nadien wel kan. Dat is niet de bedoeling want dan moet Duitsland energieneutraal zijn (ook al is er nu na 20 jaar EEG (erneuerbare energiegesetz) nog weinig bereikt....). En nu? In Ludwigshafen zijn alleen al 17
lokaties met BASF-productieunits. Hoe gaan die nu doordraaien zonder gas als grondstof/energiedrager?
Lia 4
Wietze van der MeulenHet grotere plaatje ontbreekt steeds weer, je geeft goede voorbeelden.
Het doet me altijd denken aan proberen een klit proberen te ontwarren: als je zomaar aan één draad trekt maak je ergens anders een nieuwe knoop, je moet proberen het geheel te overzien anders maak je teveel kapot.
Wietze van der Meulen 6
LiaDat er rondom "het vliegen af Schiphol" (om het maar breed te formuleren) veel verbeterd kan worden, ben ik met je eens.
Ook zou ik er niet graag (dicht)bij willen wonen.
Lia 4
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Liasquarejaw 5
Lia 4
squarejaw(Beter dan Koninklijke Lobby Maatschappij ;)
John Janssen 4
Hebben we van de KLM al iets vernomen van grote gegarandeerde afnames van SAF?
Jacob H. van de Pol 3
Het klimaat verhaal is grotendeels gebaseerd op leugens. Wie daar voordeel bij heeft weet ik niet. Zou goed zijn dat eens te onderzoeken. Het klimaat schommelt al zou oud als de aarde is, uitsterven van soorten ging altijd gepaard met klimaat schommelingen (dinosauriërs, mammoeten). Ze zijn geruisloos overgestapt van klimaatopwarming naar klimaat verandering, Dat laatste is er altijd geweest en gaat dus nog lang mee. CO2 is onschadelijk, zit in de atmosfeer en wij ademen het in en nog meer uit. Alle groen planten, van gras tot de grootste bomen, algen en zeewier, nemen het op en geven ons weer zuurstof. Tijdens de lockdown was er veel minder verkeer op de weg en in de lucht en de uitstoot van NOx was aanmerkelijk lager. Nu moeten de boeren het oplossen en daar valt weinig winst te behalen. Op Vlieland b.v. moet de stof met bijna 50% (of zoiets) gereduceerd worden. Op vlieland is niet één boer. ??????
CO2, Corona maatregelen, Stikstof. Peer review wordt niet aan gedaan of geweigerd. Zeg het maar, ik geloof ze niet meer. Heb genoeg leugens gehoord.
Lees dit eens;
https://www.thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/happer-the_truth_about_greenhouse_gases.pdf