CO2-taks voor vliegen gaat door

  Europese Hof van Justitie bevestigt CO2-uitstootheffing op vliegtuigen.

  De EU mag alle vliegtuigmaatschappijen een CO2-uitstootbelasting heffen. Vliegtuigen die van en naar de EU vliegen moeten vanaf 1 januari 2012 uitstootrechten kopen. 
   
  De Europese schatkist rinkelt lekker in 2020. Dan stroomt er ongeveer 9 miljard euro binnen. Dit komt neer op een belasting tussen de 2 en 12 euro per passagier. Veel minder dan de 100 euro boete per passagier die een vliegtuigmaatschappij krijgt als ze deze niet betaalt. 
   
  Klimaatopwarming
  Volgens het Europese Hof van Justitie schendt deze maatregel de internationale luchtvaartregels niet. Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor het klimaat, is in haar nopjes. Eindelijk een wapen om de klimaatopwarming aan te pakken. Deze heffing stimuleert luchtvaartmaatschappijen hun brandstofgebruik te verminderen. 
   
  De CO2-uitstoot is sinds 1990 in bijna alle sectoren gedaald met één uitzondering; de luchtvaartsector. Hij is verdrievoudigd. 
   
  Achterste poten
  De maatregel kan rekenen op heftige reacties van handelspartners buiten de EU. Vooral Amerika staat op de achterste poten en bereidt tegenmaatregelen voor. Deze zouden de EU-uitstootbelasting voor Amerikaanse bedrijven illegaal maken. 
   
  De KLM zegt dat de Europese luchtvaart het standpunt van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) deelt dat de belasting op zichzelf goed is, maar wereldwijd dient te worden ingevoerd. “De invoering kan leiden tot sancties van China, Rusland en de VS”, aldus een woordvoerster van de KLM.
   
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid