
In Brussel en Madrid staken werknemers van Coca-Cola bij de hoofdkantoren. Het personeel is het niet eens met de kostenbesparingen.
Verschillende Europese werknemersgroepen van de Amerikaanse multinational Coca-Cola zijn vandaag aan het staken. 'Vanochtend hebben een honderdtal personeelsleden van de Belgische tak van het bedrijf zich verzameld, en zijn met bussen naar het hoofdkantoor in Anderlecht gegaan,' laat Dominique Mitchell, woordvoerder van de Europese vakbondsorganisatie European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) aan FTM weten.
Ook bij het Iberische hoofdkwartier in het Spaanse Madrid staan werknemers op dit moment te protesteren. Daarnaast zijn bij fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Italië stakingen gepland, maar hoe dat ervoor staat, kan Mitchell nog niet zeggen.
De Europese werknemers zijn boos over ontslagen en kostenbesparingen. Coca-Cola zou te veel banen outsourcen naar lagelonenlanden. 'In tal van Europese landen zijn de werknemers van het bedrijf recent getroffen door herstructureringen en ontslagen', zo leggen de vakbonden uit in een persbericht. 'Ook in België ontsnappen de Coca-Cola-werknemers niet aan de kille logica van de kostenbesparingen. Zo verkaste begin 2013 de boekhouding vanuit België naar een lagelonenland. In Spanje gingen - ondanks winstcijfers - vier vestigingen van het bedrijf dicht. Meer dan 1.000 werknemers kwamen op straat te staan.'
3 Bijdragen
William
MvH
Ze willen van het westen niks meer maken dan een of ander vals Utopia. Al weet ik veel hoelang forceren en paar incontinente bejaarden een zogenaamde "New world order". Het is vreselijk om te zien hoe zon bejaarde vrouw als Neelie Kroes onze technologische behoeftes moet vertegenwoordigen, ofzoiets.
Gelukkig heeft een technologische ontwikkeling mij reeds doen beseffen dat the new world (order of niet) toch echt van de nieuwe generaties is waar ieder een gelijke kans heeft. Uiteraard is die ontwikkeling die van de opkomende cryptografische valutas bijvoorbeeld de BitCoin. Het feit dat de banken niet gewoon het bitcoin protocool forken en zelf gereguleerd opnieuw beginnen en het gewoon compleet negeren of het zelfs in een slecht dag licht zetten zegt genoeg.
Matthijs van Huizen
verder is Google van die big data bedrijven veruit de bekendste wat voor transparantie zorgt.