Coca Cola-arbeiders in Europa komen in opstand

In Brussel en Madrid staken werknemers van Coca-Cola bij de hoofdkantoren. Het personeel is het niet eens met de kostenbesparingen.

Verschillende Europese werknemersgroepen van de Amerikaanse multinational Coca-Cola zijn vandaag aan het staken. 'Vanochtend hebben een honderdtal personeelsleden van de Belgische tak van het bedrijf zich verzameld, en zijn met bussen naar het hoofdkantoor in Anderlecht gegaan,' laat Dominique Mitchell, woordvoerder van de Europese vakbondsorganisatie European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFATaan FTM weten. Ook bij het Iberische hoofdkwartier in het Spaanse Madrid staan werknemers op dit moment te protesteren. Daarnaast zijn bij fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Griekenland en Italië stakingen gepland, maar hoe dat ervoor staat, kan Mitchell nog niet zeggen. De Europese werknemers zijn boos over ontslagen en kostenbesparingen. Coca-Cola zou te veel banen outsourcen naar lagelonenlanden. 'In tal van Europese landen zijn de werknemers van het bedrijf recent getroffen door herstructureringen en ontslagen', zo leggen de vakbonden uit in een persbericht. 'Ook in België ontsnappen de Coca-Cola-werknemers niet aan de kille logica van de kostenbesparingen. Zo verkaste begin 2013 de boekhouding vanuit België naar een lagelonenland. In Spanje gingen - ondanks winstcijfers - vier vestigingen van het bedrijf dicht. Meer dan 1.000 werknemers kwamen op straat te staan.'

Hogere produtiviteit

Coca-Cola heeft last van een stagnerende afzet in westerse landen, waaronder thuisland Verenigde Staten waar meer dan een derde van de bevolking obesitas heeft. In 2013 steeg de totale opbrengst van Coca-Cola Company op internationaal niveau met één procent. Dat komt voornamelijk door andere merken dan het vlaggenschip, zoals Minute Maid en light-producten. Om de afnemende verkoop van de suikerrijke frisdranken in ontwikkelde landen op te vangen, kondigde CEO Muhtar Kent in februari een reorganisatieplan aan. Door 'hogere productiviteit' moet het bedrijf tegen 2016 een jaarlijkse 1 miljard dollar besparen. Het geld dat overblijft zal grotendeels worden gestopt in meer advertenties en marketing. Bezuinigen op bestuurdersbeloningen zit er waarschijnlijk niet in. Het Coca-Cola-bestuur kan de komende vier jaar een bedrag van maar liefst 13 miljard dollar in aandelen en opties binnenhalen. Het beloningsplan werd vorige maand goedgekeurd door de aandeelhouders. Warren Buffett, die met zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway de grootste aandeelhouder is in het bedrijf, vond het plan excessief maar stemde niet tegen het plan omdat hij vindt dat het management goed werk levert. Afgelopen weekend zei hij tijdens een aandeelhouderscongres dat hij 'geen oorlog' wil voeren met de bestuurders van het bedrijf.