Code Rood in september

2 Connecties

Relaties

Dwarshuis September
0 Bijdragen

Columnist Jan Dwarshuis heeft zin in de maand september die volgens hem “een uitdaging” wordt. De Bank of America denkt eerder in termen als “Code Red” vanwege een mogelijke dreun op de financiële markten.

Zürich - Heel langzaam keert vakantie-vierend Nederland weer terug om zich op te maken voor een rommelige, maar uitdagende septembermaand. Ik vraag me tegelijkertijd af wat er eigenlijk te vieren viel.


Het zal u niet ontgaan zijn dat de aandelenkoersen de afgelopen weken voorzien zijn van ‘luft’. De eerder genoemde en geprezen ‘Presidents-Rally’ doet voorbeeldig zijn werk. Ik stel droogjes vast dat september traditiegetrouw voor gedonder zorgt op de mondiale markten en uw portefeuille vanzelfsprekend direct midscheeps zal raken. Is het onze rode Roemer met een rietje niet die u tot wanhoop drijft, dan zijn het de wispelturige koersen wel.

Geen Paniek
Is er dan al reden voor paniek? Nee, natuurlijk niet. Het is een ‘opportunity’. De markt staat continu uit lijn. Of te hoog, of te laag, maar vrijwel nooit midden in de prik. Hoe harder de boel in elkaar klapt, hoe beter het is. ‘Dan kunnen we er weer in,’ zoals mijn oude baas aan de toenmalige Herengracht 130 te Amsterdam menigmaal bijzonder opgewekt pleegde te verkondigen.
Ik kan u met geen mogelijkheid zeggen hoe de markten zich gaan ontwikkelen de komende weken. De glazenbollen kijkers doen hun werk, maar begrijpen zal ik het nooit. Natuurlijk kijk ook ik wel eens naar een technische analyse van de markt. Ik flikflooi er mee uit hoe er grosso modo gedacht wordt door de meute, meer niet. Maar de analyse is - bij ondergetekende - nooit en te nimmer leidend in een beleggingsbeslissing.

Knalgele Bikini
De reden is simpel. Zoals wel eerder aangegeven, de technische analyse is als een prachtige wulps gevormde dame in een knalgele bikini. Oftewel; het ziet er op afstand allemaal adembenemend uit, maar ook de technisch analist weet niet wat er onder de bikini zit. Aan de andere kant merk ik op dat ik nog nooit een technisch analist in de Forbes of Quote 500 heb zien staan. Toch zit een technisch analist vaak redelijk goed met zijn voorspelling. Daarom houdt hij eraan vast en heeft hij - meestal - vele volgelingen en voelt hij zich soms de Jezus Christus van beleggingsland.

Wat ik wel weet is dat er veel op het spel staat in september. Daar komt bij dat beleggers terugkeren van luxe warme oorden en de markten zich - vanaf volgende week - volwassener zullen gaan gedragen. Ze worden minder computer gestuurd. Dat u wellicht doortrapt genaaid wordt door een computer is nog tot daaraan toe, als u het tenminste maar weet.
Feestje gaat niet door


Het eerste grote schuimpje van beleggers is gisteren onverwachts ingeslikt. Draghi komt niet naar Jackson Hole om samen met zijn vakbroeders u vakkundig het enge donkere bos in te sturen. Dat feestje gaat alvast niet door, omdat Draghi ‘het te druk heeft’. En dat is niet met het maaien van het gazon van de ECB. Al eerder zijn er geluiden opgevangen dat medewerkers van de ECB overwerkt zouden zijn. Het is een veeg teken.
Emotie kan in september zomaar de overhand krijgen en een hoop waarde - tijdelijk - vernietigen. Bank of America rept zelfs over een ‘Code Red’. De heren houden rekening met een enorme dreun op de mondiale financiële markten. De Verenigde Staten zouden zich langzaam richting het oog van de storm begeven als een verdere verruiming van het financiële beleid uit blijft. En daar is Isaac  kleuterwerk bij.

Goed bij Kas

Ik stel vast dat menig bedrijf - internationaal gezien - naar behoren presteert. Sommigen zoals AOL zitten zelfs zeer goed bij kas en keren onverwachts dividend uit. Ook stel ik vast dat een mogelijk overwinning van Mitt Romney versus Obama in de VS niet is ingeprijsd. Geen belegger die daar rekening mee houdt. Grappig is dat George Clooney hier om de hoek het vuur uit zijn sloffen loopt voor Obama, maar dit geheel terzijde. De koersen kunnen om die redenen nog veel hoger en irrationeler worden.
Aan de andere kant zal Merkel gekneveld worden door een paar fysiek rood getinte rechters uit Stuttgart. Duitsland zal akkoord gaan, maar onder strikte voorwaarden. Het probleem Griekenland - en Spanje - wordt waarschijnlijk op die manier over geheveld naar 2013. Of er een mondiale ‘Code Red’ komt zal zich in september vanzelf ontvouwen. Bij u in de polder weet u het 12 september al.
 

 

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.