Colorado legalized it

1 Connectie

Relaties

Softdrugs
0 Bijdragen

Waar in Nederland de politiek terugkomt op een succesvol softdrugsbeleid, hebben de Amerikanen in Colorado een definitieve stap naar voren gezet.

Colorado heeft als eerste Amerikaanse staat het gebruik van het bijzondere marihuanaplantje gelegaliseerd. De bewoners van de welvarende staat, waartoe ook elitaire bergdorpen als Aspen en Vail toe behoren, kozen afgelopen dinsdag in een extra stemming voor het legaliseren van softdrugs. Deze historische uitkomst staat in schril contrast met de terugtrekkende beweging die in Nederland ten aanzien van het softdrugsbeleid gaande is.

In Colorado - de staat waar journalist Hunter S. Thompson woonachtig was - is het nu voor mensen die ouder zijn dan 21 jaar legaal om maximaal een ounce (ruim 28 gram) aan marihuana te verkopen en te gebruiken. Ook is het toegestaan om tot zes planten thuis voor eigen gebruik te telen. Vanaf vandaag zal The Rocky Mountain High een stuk hoger liggen, schrijft de Huffington Post.

In de Amerikaanse pers wordt ook naar de Nederlandse situatie gewezen:

A common error is to believe that the Netherlands has already legalized cannabis (the preferred term for marijuana in Europe). What has been de facto legalized is only the retail sale of 5 grams (about a sixth of an ounce) or less. Production and wholesale distribution is still illegal, and that prohibition is enforced, which is largely why the price of sinsemilla in the “coffee shops” isn’t much different than the price in American dispensaries.

Ook in de staten Oregon en Washington kon voor de legalisering van softdrugs worden gestemd. Net als in Colorado besloten de kiezers in Washington (de staat waar Bill Gates woonachtig is), dat het tijd werd dat gebruikers van de marihuanaplant niet meer tot criminelen worden  bestempeld.
De legalisering in de staten Colorado en Washington zal tot bijzondere situaties kunnen leiden die vergelijkbaar zijn met de wonderlijke situaties die zich bij de achterdeuren van Nederlandse koffieshops ook voordoen. Waar in Nederland de handel in softdrugs is verboden, verbieden de federale Amerikaanse wetten het om marihuana te kweken en te gebruiken.

 

Overigens won Barack Obama de presidentiële verkiezingen