Bejaardenrel

2 Connecties
4 Bijdragen

Columnist Jan Dwarshuis klimt in de pen om de negatieve invloed van de vergrijzing op de waardering van aandelen te nuanceren. Hij bestrijdt daarmee de analyse van collega Hans de Geus.

De naam Beth Cooper zal u waarschijnlijk niets zeggen. Maar mevrouw Cooper was de oudste mens ter wereld en legde gisteren op 116-jarige leeftijd het loodje. ‘Wat heeft dat nu met aandelen te maken?’,zult u zeggen. Welnu, volgens gewaardeerd FTM collega-columnist Hans de Geus leidt vergrijzing tot een lagere waardering van aandelen. En dat trok uiteraard mijn aandacht.
‘Uiteindelijk slaat de vergrijzing echter toch toe en dat gaat de waardering van aandelen op de beurs raken. Naarmate er meer vergrijzing is, daalt de koerswinst-verhouding’, aldus De Geus. Beleggen met tegenwind noemt hij het.
Vooropgesteld, De Geus geeft vaak aardige analyses, daar heeft hij natuurlijk ook flink voor gestudeerd. Uw dienaar is slechts een botenhozer die door schade en schande wijs geworden is en in de Zwitserse Alpen een volledig onafhankelijk hedgefundje uit de grond aan het stampen is.

Gemiddelde leeftijd stijgt
Vergrijzing is onlosmakelijk verbonden met volwassen economieën. Als de levensverwachting stijgt en geboortecijfers dalen dan stijgt de gemiddelde leeftijd. Daar is geen speld tussen te krijgen. Vergrijzing kan sociaal en economisch gezien van grote invloed zijn. Neemt u maar een kijkje in Japan hoe het daar in het werk gaat. Japan stevent af op een demografische ramp. Eerdaags worden er meer luiers verkocht aan bejaarden dan aan baby’s. De vergrijzing in optima forma.


Het eerste boek - Ainul Hayat - over vergrijzing werd al geschreven in 1582 door Muhammad ibn Yusuf al-Harawi. Dat was eerder dan de eerste effectenbeurs ter wereld het licht zag en er nagedacht kon worden over koerswinst-verhoudingen. Deze beurs was - zoals u weet - de Amsterdamsche Effectenbeurs die in 1611 haar deuren opende.
Kennelijk speelt het fenomeen vergrijzing al wat langer. En dat is precies het punt waar ik de waarnemingen van De Geus voorbarig vind. Er zijn zoveel factoren van invloed op een koerswinst-verhouding. En daar is de vergrijzing er eentje van. Maar om botweg te stellen dat we vanaf heden gaan beleggen met tegenwind gaat veel te ver. Het verleden heeft dat meer dan bewezen.

Vergrijzing zien als kans
En daar komt bij dat er allerlei trends waarneembaar zijn om levensverlenging verder te ondersteunen. Zelfs bepaalde internationale politieke bewegingen met visie spelen daar nu al op in. Ik zie de vergrijzing daarom eerder als een kans dan een bedreiging. Er zijn fantastische businessmodellen omheen te bouwen. Immers een grijsaard heeft over het algemeen wat meer te besteden dan een roekeloze puistenkop. Neemt u van mij aan dat verschillende bedrijven en uitgeslapen entrepreneurs die kansen nu al ruiken.
Maar de grijsaard drukt op de verkoopknop van zijn pensioen en daarom dalen tegen die tijd de koersen. ‘Ontsparen’ noemt De Geus dat. Maar wat gaat de grijsaard met al dat geld dan doen? Juist, besteden. Hij wil immers een comfortabele oude dag. En wie profiteren daar dan weer van? Juist, de bedrijven die hij net - gedeeltelijk - verkocht heeft. Daar komt bij dat veel bedrijven nu al verdomd handig spelen met hun uitgegeven aandelenkapitaal. Dat zullen ze blijven doen.

Bergen aan liquiditeiten
Om nog maar te zwijgen over het fenomeen dat ik altijd de tweede en derde generatie noem. De eerste generatie bouwt het vermogen op, de tweede houdt het in stand en de derde trekt het vakkundig door de plee heen. De vergrijzing gaat er tevens voor zorgen dat er jonge generaties plotsklaps over kapitalen kunnen beschikken. De kans is groot dat ze er domme dingen mee gaan doen, lees uitgeven. Deze bergen aan liquiditeiten stromen allemaal de economie in.
Misschien krijgt De Geus gelijk, maar mijn staatjes en grafiekjes komen toch tot een geheel andere conclusie. Over 50 jaar zal ik De Geus er op aanspreken in het ouwe lullen pakhuis wanneer hij geniet van zijn pensioen van RTLZ en ondergetekende nog steeds druk doende is met zijn hedgefundje. De inzet is een heerlijke fles Pétrus...

* * *  

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG , waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund . Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.