
Lockdown in Parijs; de starten langs de Seine zijn verlaten.
©
EPA / Yoan Valat
De redactie van FTM volgt de coronacrisis op de voet. Welke oplossingen dienen welke belangen? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het virus daar een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde.
Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie. Wereldwijd gingen landen 'op slot'; beurzen maakten een enorme duikvlucht. Al met al is met het coronavirus een crisis van historische proporties ontstaan.
De uitwerking van de coronamaatregelen op de wereldeconomie is, net als het virus zelf, nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen. Die zal overal pijn opleveren, en de maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien.
Nieuwe vragen doemen op: welke oplossing dient welke belangen; welke vragen raken ondergesneeuwd; hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind?
Ziekenhuizen op ramkoers met artsen die cashen op coronatesten
De rechter waakt over onze grondrechten omdat de Kamer die taak verzaakt
Willekeur bij uitkering zorgbonus pakt duur en pijnlijk uit
Groei intensieve veehouderij leidt tot nieuwe dier-op-mens-ziekten
Virologen: nog geen sluitend bewijs voor grotere besmettelijkheid Britse covidvariant
VWS koopt ondermaatse sneltesten en houdt betere testen buiten de deur
Gelekte documenten: Brussel zette medicijnagentschap onder druk bij beoordeling Pfizer-vaccin
Vivisectie op een twijfelzaaier in dertien bedrijven
Hoe de publieke opinie de wetenschap overstemt
Door Hollandse krenterigheid staat zorgpersoneel met ongeschikte maskers op de corona-afdeling
De comfortzone zit in lockdown
Filosoof Hans Schnitzler realiseerde zich al snel: als er iets is waarmee we nu collectief worden geconfronteerd, is het de wetenschap dat ons bestaan grillig en kwetsbaar is. We zitten ineens allemaal in hetzelfde gammele schuitje en zijn hierdoor inniger dan ooit aan elkaar verwant. Nu de illusie dat veiligheid en gezondheid maakbaar zijn onder onze voeten is weggetrokken, kunnen we ons maar beter leren verhouden tot de grilligheid van het noodlot.
Afgelopen zaterdag, in de rij voor de incheckbalie op het vliegveld van Barcelona, de stad die op het punt stond om in lockdown te gaan, verslikte ik me in een Fisherman’s Friend. Mijn luchtpijp reageerde naar behoren, wat wil zeggen dat ik in een onbedaarlijke hoest- en proestbui schoot.
Dat had ik beter niet kunnen doen. De menigte om ons heen – ik stond daar met mijn 15-jarige dochter, die in Barcelona woont, en met wie ik halsoverkop de stad verliet – reageerde als door een wesp gestoken. Alle mondkapjes draaiden onze kant op: we werden getrakteerd op een tableau vivant van ontzette, passief-agressieve en soms ronduit grimmige blikken. Omdat ik weet dat elke groep bij toverslag in een meute kan veranderen (wie daarover meer wil weten: lees vooral Elias Canetti’s meesterwerk Massa en macht), gooide ik beide armen in de lucht onder luide aanzegging van de bezweringsformule: ‘Don’t worry! I just choked on a piece of candy, no corona!’
Terwijl ik krampachtig probeerde de volgende hoestaanval te onderdrukken, spookte de gedachte ‘niets is vanzelfsprekend, alles is mogelijk’ door mijn hoofd. Dat is meteen een adequate samenvatting van mijn gemoedstoestand sinds dat overhaaste vertrek uit de Catalaanse hoofdstad. Hoe clichématig ook: als er iets is waarmee we nu collectief worden geconfronteerd, dan is het dat ons bestaan grillig en kwetsbaar is. Voor hele volksstammen is hun kwetsbaarheid een dagelijkse realiteit, maar voor het meer gefortuneerde deel van de mensheid – dat zich comfortabel en veilig waande en dacht het noodlot zo’n beetje bezworen te hebben – is deze crisis een ontnuchterende ervaring. Waren het tot voor kort vooral loopbaancoaches of zelfhulpgoeroes die je aanmoedigden om uit je comfortzone te stappen, nu zijn het moedertje natuur en vadertje staat zelf die, ieder op hun eigen wijze, duidelijk maken dat de comfortzone tot nader orde gesloten blijft.
We waanden ons immuun. Maar nu blijkt dat zelfs technologie en wetenschap even geen antwoord hebben op het noodlot
In die comfortzone waren God en de Grote Verhalen naar de periferie verbannen en hadden we veiligheid en gezondheid tot centrale geloofsbelijdenis verheven. Omdat de illusie bestaat dat veiligheid en gezondheid in de post-ideologische ruimte maakbaar zijn, waanden we ons immuun voor het noodlot. En als het noodlot dan toch toesloeg, dan betrof het altijd de Ander. Nu deze illusie wordt doorgeprikt, nu blijkt dat zelfs technologie en wetenschap even geen antwoord hebben op het noodlot, krijgen de woorden van de dichter Lucebert een wel heel pregnant karakter: ‘Alles van waarde is weerloos.’
Hoe kun je deze woorden op waarde schatten? Wat betekent deze dichtregel in de context van de coronacrisis? Hoe te handelen naar deze wijsheid? In hetzelfde gedicht schrijft Lucebert: ‘Wordt van aanraakbaarheid rijk.’ Die aanbeveling moet uiteraard niet letterlijk worden genomen – zeker nu niet – maar is een aansporing om ontvankelijk te zijn voor de breekbaarheid van het alledaagse leven. In een mooi interview uit 2016 zei filosoof Awee Prins hierover: ‘We moeten accepteren dat het leven niet beheersbaar en begrijpelijk is. Het leven is broos. Als je die broosheid omarmt en ook de broosheid van anderen, dan is er een nieuwe hartelijkheid mogelijk. En een nieuwe solidariteit. Er is alleen de broze alledaagsheid: laten we die omhelzen. Het gaat niet om zegevieren, het gaat om dulden.’
"Er bestaan geen eenduidige of snelle oplossingen voor problemen zonder precedent"
Die houding van dulden staat natuurlijk lijnrecht tegenover het meritocratische maakbaarheidsideaal dat zo kenmerkend is voor onze samenleving. Sterker nog, die vergt een haast oneigentijdse levenshouding, die nog het meest in de buurt komt van de manier waarop men in de christelijke traditie trachtte het noodlot te bezweren. Dat wil zeggen: het heeft geen zin je te verzetten tegen de goddelijke Voorzienigheid, we zijn allemaal onderworpen aan Zijn wetten en je kunt je maar beter schikken in je lot. Een seculiere vertaalslag hiervan zou kunnen luiden: aanvaard dat de feiten onvoorspelbaar en ongrijpbaar zijn, we zitten allemaal in hetzelfde gammele schuitje en zijn hierdoor inniger dan ooit aan elkaar verwant.
Een flinke scheut solidaire deemoed, aangelengd met een plens eigentijds heroïsme, is wat we nu moeten cultiveren
Tegelijkertijd vraagt het ethos van dulden in tijden van corona om een archaïsche vorm van moed zoals we die uit de Griekse tragedies kennen. Daar temmen de tragische helden het noodlot door het onversaagd tegemoet te treden en de verantwoordelijkheid op hun schouders te nemen. Deze heroïsche levenshouding, die vandaag massaal beoefend wordt door zorgverleners, vinden we in de westerse denktraditie terug bij Nietzsche: met zijn amor fati, de liefde voor het lot, zocht hij de grootheid van de mens in diens vermogen het noodlot te omarmen.
Een flinke scheut solidaire deemoed aangelengd met een plens eigentijds heroïsme; dat zijn de ingrediënten waarmee we ons kunnen trainen in de kunst van het dulden – een gave die we nu meer dan ooit nodig hebben. Dat we (voorlopig) niet zullen zegevieren, maar moeten dulden, vereist nog één onmisbaar ingrediënt: het vermogen je oordeel op te schorten. Er bestaan geen eenduidige of snelle oplossingen voor problemen zonder precedent. We tasten allemaal in het duister en elke beslissing leidt tot ongewisse uitkomsten. Een gezonde dosis twijfel kan uiteraard geen kwaad, maar wie zijn onzekerheid en broosheid probeert te smoren met een dikke saus van stellige opinies, doet zichzelf, zijn medemens en deze noodsituatie te kort.
‘Niets is vanzelfsprekend, alles is mogelijk,’ dacht ik in die vertrekhal waar de sfeer even beklemmend als surrealistisch was, zoals die dat nu overal is. Ergens schonken die woorden houvast. Misschien omdat ze hoopvol en troostrijk zijn, en raken aan de essentie van wat er nu van ons gevraagd wordt. Ik geloof dat ik die woorden de komende tijd als een mantra ga herhalen.
73 Bijdragen
Mz59 7
Pieter Jongejan 7
Mz59Roland Horvath 7
Pieter JongejanDus een unitaire staat geregeerd door de GMO, door het grootkapitaal.
Daar het grootkapitaal één dimensionaal, simplistisch en achterlijk is in die zin dat ze alleen winst op korte termijn zien en niet de huidige globale problemen zoals ontbossing, overbevolking, overbewapening, overconsumptie en een totaal gebrek aan respect voor wie of wat dan ook : Mens, dier, plant, natuur, redelijkheid.
Zo'n wereld is inderdaad onstabiel in menig opzicht. En een ideaal georganiseerde maatschappij voor wat betreft de regelmatige verspreiding van allerlei ziekten.
Een oceaan kent hogere golven en een grotere getijde werking dan een zee van een beperkte oppervlakte.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathL. J. 4
Pieter JongejanMz59 7
L. J.C. Tamsyn 4
Roland HorvathDe nieuwe wereldorde waar de elite al jaren van spreekt, met minder mensen en geen plaats voor sukkelaars. Is dit niet de hele opzet van dit coronavirus misschien?
Karin Spaink 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Karin SpainkAls je onderstaande info lees dan ga je als leek toch twijfelen. nogmaals sorry hoor. Ik verzin het niet zelf hoor. Er komt zoveel info op ons af wat moet je dan voor waar aannemen?De VPRO de staatsomroepen werken daar aan mee zeg. En nu ben ik het die dit verspreid zeker. Een simpele oudere uit de provincie. Een beetje flauw van u want ik voel mij er heel ongemakkelijk en verdrietig bij .Ik voel me best schuldig nu, als een kind die een winkeldiefstal heeft gepleegd maar onschuldig is.
https://www.duurzaamnieuws.nl/is-wuhan-coronavirus-afkomstig-uit-laboratorium-voor-biowapens/
Mz59 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Mz59www.duurzaamnieuws.nl
Mz59 7
C. TamsynC. Tamsyn 4
Mz59Wietze van der Meulen 5
C. TamsynIk denk dat we nog (erg) veel niet weten omtrent Corona; alleen al als je kijkt naar de grote verschillen in mortaliteit tussen de diverse gebieden.
Hierbij een artikel over de Elzas.
https://www.zeit.de/politik/ausland/2020-03/covid-19-ostfrankreich-elsass-ueberlastung-deutsche-grenze
Erg behulpzaam is men overigens niet in Badem Wurtthemberg richting de Westrheinische EU-burgers.
Het is zelfs maar de vraag of we alles wel te weten komen. Ook al was het alleen al omdat er altijd partijen zijn die de waarheid liever niet boven tafel willen laten komen....
C. Tamsyn 4
Mz59http://www.duurzaamnieuws.nl/
Onderstaande tekst heb ik letterlijk gekopieerd van deze website.
Berichten tijdens het begin van de uitbraak zeiden dat het virus mogelijk afkomstig zou zijn uit een laboratorium in de stad Wuhan, dat onderdeel uitmaakt van een geheim programma voor biologische wapens in China. Dat schreef de Washington Times op 26 januari 2020.
Er is echter tot nu toe geen bewijs voor elk van de veronderstellingen over het ontstaan, de samenstelling en de verspreiding van het nieuwe virus. Overal ter wereld zoeken wetenschappers naar antwoorden op de vele vragen. De onduidelijkheid leidt tot nieuwe vragen. Uit nieuw onderzoek komt wel een besmetting door proefdieren uit het eerder aangewezen laboratorium in Wuhan in beeld. Er is echter geen relatie met biowapens gevonden.
Niek Jansen 9
C. TamsynC. Tamsyn 4
Niek JansenDe links (onder herkomst nog niet bekend) in het artikel die verwijzen naar ander studies en experimenten zeggen wel degelijk over een vorm van menselijk ingrijpen in het virus. Dat er in Wuhan een lab staat waar men met dergelijke virus experimenteert is toch geen toeval? En nu zeg ik er verder niets meer over, ik heb n.l geen zin in problemen.
https://www.duurzaamnieuws.nl/is-wuhan-coronavirus-afkomstig-uit-laboratorium-voor-biowapens/
https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwaa036/5775463
Lees het pdf-bestand u Engels is beter dan die van mij.
Roland Horvath 7
Karin SpainkMaar wat is de bedoeling van het artikel en van FTM? Dat is een criterium.
Iets anders. De grote mogendheden bewapenen zich op alle mogelijke manieren.
Ook met ABC wapens. Atoom, biologisch, chemisch.
En ze deinzen voor niets terug.
Zo heeft Europa in de vorige eeuw twee wereldoorlogen uitgevochten met tientallen miljoenen doden als gevolg.
Dus als er een probleem is, dat zou dat kunnen zijn het doel van het bestaan van deze website FTM.
De vraag is dan: Zijn sommige commentaren daar niet mee in overeenstemming?
C. Tamsyn 4
Roland HorvathKarin Spaink 4
Roland HorvathL. J. 4
Karin SpainkC. Tamsyn 4
Karin SpainkEr is ook op andere websites over deze theorie gesproken. Ik weet niet wat waar is maar ook u weet niet wat waar is het blijven aannames. Het is voor ons allemaal nieuw.
De wereld op slot wie maakte dat eerder mee, wie heeft de oplossing voor deze voor het oog onzichtbare vijand? Ik zeker niet, maar u met alle respect en wijsheid ook niet het blijft voor een groot deel giswerk.
C. Tamsyn 4
Karin SpainkHet coronavirus dat het dagelijks leven momenteel verstoort is niet zo nieuw als instituties ons willen doen geloven. Publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, die (nog steeds) via internet toegankelijk zijn, wijzen terug naar minstens 2012.
Lees bijvoorbeeld onderstaand artikel waar als ik het goed lees men over zoönosen, ziekten die van dier op mens overspringen ingaan.
https://www.nature.com/articles/nm.3985.pdf in Nature.
In 2013 stopte de Amerikaanse overheid de financiering van zogenaamde 'gain-of-function' onderzoeken waarbij het coronavirus dat SARS veroorzaakte werd gebruikt, vanwege de aanzienlijke risico's voor de volksgezondheid. Daarover schreef The Scientist in 2015.
https://www.the-scientist.com/news-opinion/lab-made-coronavirus-triggers-debate-34502
Karin Spaink 4
C. TamsynC. Tamsyn 4
Karin SpainkDat is de vraag waar ik geen antwoord op kan vinden! Geëvalueerd misschien in een lab?
Ik vertrouw dit voor geen cent, want de aanpak lijkt meer op een vorm van Russische roulette dan exacte wetenschap, voor mij althans.
Beste mevrouw Karin Spaink laten we er het beste maar van hopen, maar mijn vrouw en ik behoren beide tot een risicogroep en dat is angstig.
Hank_Rearden_2020 1
C. TamsynGeeft e.e.a. te denken over de betrouwbaarheid van sterftecijfers uit Italië en Spanje, die allebei weer staan te springen om reddingen van hun bankwezen met Europees belastingkapitaal.
1. https://www.japantimes.co.jp/news/2020/03/16/national/science-health/confirmed-covid-19-cases-top-1500-japan-clusters/
C. Tamsyn 4
Hank_Rearden_2020Geld is ook een virus dat al veel mensenlevens heeft gekost!
Roland Horvath 7
Karin SpainkDat betekent niet zeker dat het virus pas onlangs bij mensen bekend is geraakt.
Het kan reeds langer bekend zijn.
Het virus is nieuw, niet noodzakelijk omdat het nu pas sedert kort bestaat,
maar meer waarschijnlijk bestaat het reeds honderden mogelijk duizenden jaren bij wilde dieren in wouden bestaat zonder met mensen in contact te komen.
De dieren, die fungeren als gastheer, zijn er immuun voor.
Ontbossing door mensen is dus de oorzaak van de verhuis van de virus naar door mensen bewoonde omgevingen zoals ook teken, ratten en vossen doen.
Maar dan blijft toch de vraag of men zich in commentaren bij FTM mag afvragen of de verspreiding van de ziekte bij mensen bewust en moedwillig in gang is gezet als proefneming. Door onderzoekers en instellingen, die de virus al wat langer kenden.
Als dat zo zou zijn, heeft men er nog het raden naar door wie dat dan is veroorzaakt.
Maar de vraag is belangrijk.
En die vraag wordt ook in commentaren op andere websites gesteld.
Hank_Rearden_2020 1
Karin SpainkJohn L de Vries 2
Karin SpainkDe suggestie van een mogelijke ontsnapping lijkt me een goede aanzet voor journalistieke speurneuzen. Waarom noemde Trump dit virus het Chinese virus? Weet hij meer of was dit gewoon de botte Trump die sprak? Helaas zijn de gebeurtenissen bij Wuhan het direct afsluiten , het uit de grond stampen van een ziekenhuis voor meerdere interpretaties vatbaar.
Of een enorm gevoel van compassie van de Chinese overheid of het gevaar kennen,
er wel naar handelen Maar de oorzaak verdoezelen. Denk aan de Chinese oogarts.
L. J. 4
Karin SpainkEric Smit 10
L. J.L. J. 4
Eric SmitEric Smit 10
L. J.De commentaar-sectie op FTM is bedoeld om mensen de gelegenheid te geven inhoudelijk op het bovenstaande artikel in te gaan...
L. J. 4
Eric SmitEric Smit 10
L. J.L. J. 4
Eric SmitNiek Jansen 9
L. J.Men vergeet vaak Tokio dat het zwaarste bombardement in WO 2 had te verduren met volgens dit artikel ongeveer evenveel slachtoffers als de beide atoombommen veroorzaakten in die twee andere Japanse steden tezamen zo rond de 125.000 , wel een schatting die aanzienlijk lager is als CDO CDS hanteert.
L. J. 4
Niek JansenNiek Jansen 9
L. J.Ik denk eerder dat de getallen genoemd in het artikel dat ik aanhaalde dienen bijgesteld te worden.
C. Tamsyn 4
L. J.Erger is dat ze er nog mee wegkomen ook. Men spreekt dikwijls over ''oorlogshelden'',dat is eigenlijk een eng woord toch?
C. Tamsyn 4
Karin SpainkWietze van der Meulen 5
C. TamsynC. Tamsyn 4
Karin SpainkEn ik moet uw -1 weghalen. Die heb ik niet gezet hoor!
Mz59 7
Pieter JongejanJan Ooms 10
Mz59Wat óók heel interessant is, is dat deze 'voordelen' de óórzaak zijn van het 'ontstaan' van dit soort virussen (het van dier op mens overdraagbaar zijn is een direct gevolg van ontbossing en allerlei andere 'verworvenheden'). Een biologische crisis veroorzaakt door de 'voordelen' van onze politiek gedreven superkapitalistische wereld!
Mz59 7
Jan OomsC. Tamsyn 4
Mz59Mz59 7
C. TamsynMarcel Spit 1
Mz59Mz59 7
Marcel SpitC. Tamsyn 4
Thomas Bollen 7
C. Tamsyn 4
Thomas BollenAnton Van de Haar 8
Thomas BollenGuido60 4
(All we are is dust in the wind.)
Mz59 7
Guido60C. Tamsyn 4
Guido60https://youtu.be/y-JqH1M4Ya8
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
C. Tamsyn 4
Tedje van Asseldonk, IEZAnnemiek van Moorst 10
Tedje van Asseldonk, IEZSicco Kamminga 4
Niek Jansen 9
Dit is een korte samenvatting van de opvattingen van 30 denkers over hoe de wereld door het virus zou kunnen veranderen.
C. Tamsyn 4
Niek JansenDe angst voor het onbekende blijft het moeilijkste van deze ellende, een losse straatsteen zie je liggen, maar dit virus is onzichtbaar en dat veroorzaakt die angst bij de mensen die ik spreek.
Een virus verbroedert.
f. van Dam 6
C. TamsynJolanda Quak
Tot nu toe overledenen aan Corona 136. In het griepseizoen vorig jaar 2900.
Aantal gemelde gevallen Corona tot nu toe 3631. In een normaal griepseizoen 400000 gevallen.
(bron rivm website).
Grootste probleem is dat er geen testen zijn om Corona vast te stellen. Dus er kan niet vergeleken worden met de griep.
Ik zou graag statistieken en cijfers in deze krant willen zien waarop ik mijn gevoel kan baseren.
René Haverslag
Hopelijk komen we er als mensheid sterker uit en worden de vele noodmaatregelen niet een mogelijk nieuwe werkelijkheid zoals geschetst door Noah Harari https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75
Juist in tijden van crisis moeten we ook verder durven kijken dan alleen vandaag, hoe lastig dat ook is met al het leed wat zich nu afspeelt.
Bart Klein Ikink 6
Ferry de Boer 7
Bart Klein IkinkGerard Brummer
jos Hoogzaad-jager
eerder voorspeld
Cornelis 8 1
Moet ik weer een zgn complot theorie bloot leggen?
Cornelis 8 1
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/