Commissie-Juncker goedgekeurd: ex-oliebaron Cañete krijgt Klimaatverandering en Energie

6 Connecties
5 Bijdragen

De Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker is geaccepteerd door het Europees Parlement. Inclusief ‘Señor Petrolhead’ Cañete (Energie) en de voormalig lobbyist Hill (Financiën).

Juncker zal met gemengde gevoelens terugkijken op het vormingsproces van zijn Commissie. Zo waren er zes kandidaat-eurocommissarissen die de schijn wekten van belangenverstrengeling en kandidaten zoals Alenka Bratusek die het verhoor van het Parlement niet overleefden. Juncker moest bovendien gaan schuiven met portefeuilles om een meerderheid te krijgen. Het leidde er gisteren toe dat de nieuwe Europese Commissie met een iets kleinere meerderheid dan in 2010 werd goedgekeurd (423 voorstanders, 209 tegen en 67 onthoudingen).

Rammelend selectiebeleid

Het wervings-en selectiebeleid kon rekenen op kritiek van Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66). ‘Het probleem ligt bij hóe kandidaten worden gekozen. Het zou beter zijn als lidstaten meerdere kandidaat-eurocommissarissen naar voren moeten schuiven waaruit vervolgens door de voorzitter gekozen kan worden. Daarnaast moet de Europese Commissie kleiner worden en het parlement moet de mogelijkheid hebben om individuele kandidaten naar huis te sturen,’ zei de parlementariër eerder tegen Follow The Money.

Deuk in het vertrouwen

Het rammelende vormingsproces van het supranationale orgaan van de Europese Unie heeft er toe geleid dat onder meer een vroegere corporate lobbyist, Jonathan Hill, nu eurocommissaris van Financiën wordt. En de ex-president van verschillende oliebedrijven, Miguel Arias Cañete, krijgt de portefeuille Klimaatverandering en Energie toebedeeld. Omdat men er weinig vertrouwen in heeft dat de Spaanse oliebaas zich gaat inzetten voor duurzame energie, heeft vice-voorzitter Frans Timmermans de extra taak gekregen om duurzaamheid in Europa onder zijn hoede te nemen.
'Het probleem ligt bij hóe kandidaten worden gekozen'
Maar na het moeizame vormingsproces, met controversiële kandidaten, heeft het Europese Parlement uiteindelijk niet aan de noodrem getrokken door de Commissie in zijn geheel op straat te zetten. Waar tijdens de Europese verkiezingen nog werd gesproken over het creëren van meer verbondenheid tussen de Europese bevolking en de EU, lijkt het erop dat de eerste deuk in het vertrouwen al is opgelopen. De bijna 600 duizend Europeanen die een petitie tekenden tégen de aanstelling van de Spaanse Cañete, zijn in ieder geval afgehaakt.