Commodity trap ligt op de loer

3 Connecties
1 Bijdrage

Zelfs het succesvolste bedrijf komt op een gegeven moment zichzelf tegen. De producten zijn niet langer onderscheidend genoeg om een premium prijs te rechtvaardigen. De financiële dienstverlening kampt daarmee, constateert belegger Jan Dwarshuis. De producten zijn simpelweg te duur.

De Russische beer en de Chinese draak vullen de laatste weken de krantenkoppen. De lezers die mij al langer dan 5 jaar volgen weten dat wij onze beleggingen in de CIS regio gewoon hun werk laten doen; de waan van de dag zegt ons niet zo veel. Over het algemeen is het ‘business as usual’, waarbij er in Rusland letterlijk nog veel goeds in de pijplijn zit de komende jaren. Dat de groei er tijdelijk wat terugvalt is jammer, maar geen ramp.

De sancties die de VS en de EU ondertussen Rusland opleggen zijn vooral cosmetisch van aard. De EU kan zich op dit punt overigens weinig permitteren. Verder stelt de import van Rusland uit de VS niet veel voor. Ik haal bovenstaande aan, omdat beleggers me regelmatig naar mijn mening over dit onderwerp vragen. Rusland staat echter genoeg in de belangstelling, vandaar dat ik het deze keer liever wil hebben over de oprukkende commodity trap.

Een aandeel kopen is vandaag de dag niet moeilijk en zelfs spotgoedkoop. Maar wanneer we een bedrijf onderzoeken als mogelijke langetermijninvestering moet het voldoen aan onze dertien investeringscriteria. Een belangrijk criterium is de concurrentiekracht van een bedrijf en de vraag in hoeverre het competitief voordeel behouden kan worden.

Wanneer u op deze manier naar een bedrijf kijkt, vallen veel bedrijven af. Succesvol belegger Warren Buffett noemt dit ook wel de slotgracht. Bedrijven met een stevige slotgracht die gekocht kunnen worden tegen een redelijke prijs zijn – met uitzondering van een paar no-brainers – lastig te vinden.

Prijzen onder druk

Al langer staan de prijzen van producten die niet onderscheidend genoeg zijn onder druk. Dit wordt ook wel de commodity trap genoemd. Een commodity trap ontstaat wanneer de concurrentiepositie van een bedrijf afbrokkelt en niet langer een premium prijs verlangd kan worden in de markt waarin het bedrijf actief is. Vaak is ‘commoditization’ een resultaat van het niet tijdig inspelen op veranderingen die invloed hebben op de concurrentiepositie van een bedrijf. De klant ziet geen onderscheidende elementen meer en kiest uiteindelijk voor de goedkoopste oplossing.

Na succesvolle jaren is BinckBank een bedrijf dat vandaag de dag worstelt met de commodity trap

In mijn oude vak – de wereld van de brokers – zien we deze ontwikkeling ook. IMG Holland, onder de bezielende leiding van André van Eerden, was de eerste online broker in Nederland. Na wat ruis bij IMG Holland startten de heren Kalo Bagijn en Schaap met BinckBank, inmiddels één van de bekendste brokers van het land.

Na veel succesvolle jaren is BinckBank een bedrijf dat vandaag de dag worstelt met de commodity trap op het gebied van brokerage. BinckBank zal zich meer moeten onderscheiden, want er kan er immers maar ééntje de goedkoopste zijn. Op dit punt zijn er op Beursplein 5 genoeg kapers op de kust.

De case met BinckBank staat overigens niet op zichzelf. Volgens een recente studie van Roland Berger Strategy Consultants en de International Controller Association (ICV) blijkt dat 63 procent van de ondervraagde bedrijven al wordt geconfronteerd met de ‘commoditization’ van hun producten en diensten. 'Companies that focus on price competition instead of investing in innovation, added value and adjusting their business models will inevitably face steadily falling prices for substitutable products or services,' aldus Michael Zollenkop van Roland Berger.

Valkuil pareren

Op Beursplein 5 zie ik achter de schermen verschillende initiatieven die deze commodity trap een halt willen toeroepen. Onderscheidend vermogen is daarbij één van de sleutelwoorden. Wanneer er sprake is van innovatie of van een afwijkende strategie die lastig te kopiëren is, kunt u een hogere prijs vragen. In de financiële wereld zijn er te veel producten die ogenschijnlijk goedkoop lijken, maar in mijn ogen juist extreem duur zijn. Waarom zou u immers betalen voor het volgen van een index of een simpel gestructureerde ETF? Qua ETF is het overigens wachten op het eerste echte schandaal, dat volgens ETF kenners slechts een kwestie van tijd is, ik kom hier later nog een keer op terug.

Een ding staat echter als een paal boven water: de commodity trap zal niet alleen in de financiële wereld veel stof doen opwaaien het komende decennium.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.