© JanJaap Rypkema

Neptherapeut kon ondanks meldingen bij Inspectie gewoon door als jeugdzorgdirecteur

Afgelopen maand onthulden Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer dat Koos Föllings, oprichter en eigenaar van Jeugd- en GGZ-instelling Compass, zich jarenlang valselijk voordeed als psychotherapeut en recent veroordeeld is voor stalking. Nu blijkt dat er zeker negentien meldingen zijn gedaan over gebrekkige zorg en andere misstanden bij de instelling; de eerste dateert al van 2013. De IGJ ondernam geen actie. Compass heeft inmiddels een cliëntenstop aangekondigd.

Lees het hele verhaal (16 min.)
Lees de snelle versie (1 min.)
Je leest nu een korte versie van ons onderzoeksverhaal. Wil je liever het hele verhaal lezen? Klik dan op de knop hierboven.

De meldingen komen van cliënten, medewerkers en gemeenten; alleen al de gemeente Nijmegen heeft er elf ingediend. Naast slechte zorg betreffen ze grensoverschrijdend gedrag door bestuurder Föllings, zijn gebrek aan kwalificaties, onveilige situaties voor cliënten, declaratiefraude en het verzaken van wettelijke eisen op het gebied van behandeling en klachtenprocedures. In totaal zijn bij Pointer en Follow the Money nu negentien afzonderlijke meldingen bekend, waarvan er in elk geval twee zijn gedaan door gemeenten namens meerdere cliënten.

Voordat de Inspectie in 2020 een rapport publiceerde waarin de toezichthouder alleen enkele 'verbeterpunten' constateert, zijn al zeker zes meldingen gedaan over misstanden bij de instelling. Bovendien is dan al twee keer expliciet gewaarschuwd over Föllings zelf en heeft de IGJ zelf geconstateerd dat Föllings zich ten onrechte voordoet als psychotherapeut. Op dat laatste volgde slechts een waarschuwing, liet de IGJ eerder aan Pointer en Follow the Money weten. 

Sinds de publicaties in april zijn meerdere onderzoeken gestart naar Compass en heeft de instelling op haar website een cliëntenstop aangekondigd. Verzekeraar Zilveren Kruis zegt tegen Pointer en Follow the Money na eigen onderzoek nu al 440.000 euro aan declaraties bij het bedrijf terug te vorderen. CZ doet bij oud-cliënten nader onderzoek naar declaraties van Compass. Zij melden dat hun declaraties mogelijk niet overeenkomen met de zorg die daadwerkelijk is geleverd.

De Inspectie wil niet reageren op vragen van Pointer en Follow the Money, vanwege lopend onderzoek naar Compass. Directeur Koos Föllings ontkent in een reactie zelf diagnoses te stellen. Voorts verwijst hij naar de Inspectie: ‘De IGJ ziet er (uiteindelijk) op toe dat er binnen Compass goede en adequate zorg wordt verleend. De IGJ heeft nooit eerder aanleiding gezien voor het opleggen van een maatregel.’ 

Dossier

Dossier: Zorgcowboys

In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.

Volg dit dossier