
Gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers: in dit dossier komen ze allemaal langs. Lees meer
Er zijn veel manieren om meer geld te verdienen in de zorg dan gerechtvaardigd is. In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys: gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers die zichzelf verrijken door misbruik van de wet- en regelgeving. Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.
Vijf jaar procederen voor een teleurstellende schikking: zo moeilijk is het om zorgfraude aan te pakken (update 1 september)
Podcast | De achilleshiel van gezinshuizen blootgelegd
Een dubieuze carrière en falend toezicht: Koos Föllings en Compass
De Inspectie beschermt vooral de minister, niet de patiënt
Rekenkamer spijkerhard over aanpak zorgfraude, fraudeurs hebben vrij spel
Compass is failliet, neptherapeut Föllings wil een doorstart
Veroordeelde neptherapeut mag van toezichthouder doorwerken
Podcast | Begeleid wonen in een horrorhuis
Hoe ‘Anastasia van Oranje-Nassau’ koningin van de transgenderzorg werd
Bestuurskundige Menno Fenger: ‘In de zorg is niemand verantwoordelijk voor de puzzel als geheel’
© JanJaap Rijpkema
Onbekwame behandelaar en directeur zorginstelling verdoezelt dood van cliënt
Bij GGZ-instelling Compass blijkt eind 2018 een 21-jarige cliënt te zijn overleden. Zij werd behandeld door directeur Koos Föllings, die zich valselijk voor psychotherapeut uitgaf. Haar overlijden is niet gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Uit verklaringen van medewerkers tegenover FTM blijkt dat daar wel degelijk aanleiding toe was; Föllings is herhaaldelijk door medewerkers en een psychiater gewaarschuwd dat zijn behandelwijze ‘onverantwoord’ was.
December 2018. Een week voor kerst brengt een ambulance met hoge spoed een sterk vermagerde jonge vrouw naar het ziekenhuis. Ze was thuis onwel geworden. Een paar uur later overlijdt ze in het ziekenhuis. Haar lichaam is inmiddels zo verzwakt dat ze bezwijkt.
Zo komt een einde aan het leven van de 21-jarige Iris. Ze leed al jaren aan anorexia en balanceerde vaker op het randje van de dood. Meerdere keren lag ze in het ziekenhuis, vechtend voor haar leven.
Anorexia nervosa geldt als de dodelijkste van alle psychische aandoeningen. Rond de 5 procent van de patiënten overlijdt: hetzij aan de gevolgen van ernstig ondergewicht, hetzij door suïcide. Een goede behandeling kan het verschil maken tussen leven en dood.
Föllings haalt Iris weg bij de gespecialiseerde eetstoorniskliniek waar ze in zorg is
Toen Iris overleed, had ze al ruim een jaar geen specialistische hulp meer gekregen. De enige zorg die ze dat laatste jaar ontving – naast de ziekenhuisopnames, die alleen op haar lichamelijk herstel waren gericht – was de begeleiding van de directeur van GGZ-instelling Compass: Koos Föllings. Hij werpt zich in het najaar van 2017 op als enig behandelaar van Iris, stellen werknemers van Compass. Hij haalt Iris dan weg bij de gespecialiseerde eetstoorniskliniek waar ze in zorg is, verklaart een medewerker tegenover FTM.
In samenwerking met KRO-NCRV’s Pointer publiceerde FTM al uitgebreid over deze omstreden zorgbestuurder. Hij blijkt zich jarenlang valselijk te hebben uitgegeven als psychotherapeut. Inmiddels wordt Compass onderzocht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de IGJ, het Informatie Knooppunt Zorgfraude, gemeenten en zorgverzekeraars, zo maakten staatssecretarissen Blokhuis en Dekker deze week bekend in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van onze publicaties over Föllings en zijn instelling. Ook stapten de toezichthouders van Compass op.
Desondanks is Föllings nog altijd actief als bestuurder. ‘Het is te bizar voor woorden dat deze man nog niet gestopt is. Nog steeds worden er zaken gedaan,’ zegt Attje Kuiken (PvdA), die Kamervragen stelde over Compass.
Enig behandelaar, ondanks bezwaren
Oud-gevangenisdirecteur Föllings heeft geen opleiding als psycholoog of psychotherapeut. Toch ‘behandelt’ hij al jarenlang cliënten bij Compass, dat hij in 2011 oprichtte. Sinds 2013 zijn er zeker negentien meldingen bij de IGJ ingediend over de instelling en over eigenaar Föllings. Die betroffen onder meer grensoverschrijdend gedrag tegenover cliënten en personeel, declaratiefraude en slechte kwaliteit van zorg. In 2017 werd Föllings bovendien veroordeeld voor stalking en bedreiging met zware mishandeling.
Dossier
Dossier: Zorgcowboys
In dit dossier gaan we op jacht naar zogenoemde zorgcowboys. Ze maken onze zorg slechter, en duurder dan nodig is.
De IGJ bezocht Föllings’ instelling onlangs voor de derde keer, maakten Blokhuis en Dekker bekend in antwoord op de recente Kamervragen. De aanleiding daarvoor waren de publicaties, het daaropvolgende vertrek van de raad van commissarissen van Compass en een serie ‘nieuwe signalen’, die volgens de inspectie binnenkwamen na afsluiting van het vorige onderzoek, in maart 2020.
De dood van Iris is een van die ‘signalen’. Haar overlijden is genoemd in een verklaring die bij een gemeente is afgegeven na maart 2020. FTM beschikt over deze verklaring. De IGJ liet FTM weten dat het overlijden van Iris nooit is gemeld.
Zodoende is nooit onderzoek gedaan naar wat er aan haar dood voorafging.
FTM sprak over de omstandigheden rond haar behandeling met cliënten, medewerkers en andere betrokkenen. Daaruit blijkt dat Föllings’ behandeling van Iris stuitte op ernstige bezwaren van medewerkers, waaronder de behandelend psychiater van Iris. ‘Dit kán niet, we hebben hier de expertise niet voor,’ roept een medewerker tijdens een van de vele overleggen waarin Iris onderwerp van gesprek is. ‘Onverantwoord en onethisch,’ zegt de huispsychiater. De spanning is tijdens deze discussies bij vlagen om te snijden, soms barsten jonge hulpverleners in huilen uit.
In het jaar dat volgt is Föllings in de praktijk de enige behandelaar van Iris, totdat ze in december overlijdt
Desondanks zette Föllings zijn zin door. In het jaar dat volgt is hij in de praktijk de enige behandelaar van Iris, totdat ze in december overlijdt.
In totaal sprak FTM twaalf bronnen die onafhankelijk van elkaar vertellen over Iris’ behandeling. Het gaat om cliënten, medewerkers en andere betrokkenen die haar bij Compass hebben meegemaakt. Eén medewerkster geeft zelfs toestemming om met naam en toenaam genoemd te worden in dit artikel. Zij is bereid haar verklaring te herhalen tegenover de autoriteiten in het kader van hun onderzoek.
Afhankelijk
‘Ik weet nog goed dat ik Iris voor het eerst zag. Ze was zo fragiel,’ zegt een oud-cliënt die met Iris bij de instelling heeft gewoond. ‘Ik heb haar in die periode voor mijn neus langzaam zien doodgaan.’
In 2016 belandt Iris in de zogenaamde ‘eerste fase’ van de zelfstandigheidstraining van Compass; daarbij plaatst de instelling cliënten met verschillende soorten problematiek bij elkaar in een huis. Cliënten die zo’n traject volgden, omschrijven de ‘fase 1-huizen’ als slecht onderhouden en soms ronduit smerig.
Een vrouwelijke cliënt die in een fase 1-huis verbleef, voelde zich er onveilig: ‘Iedereen zat in dat huis door elkaar heen. Er woonden bijvoorbeeld ook mensen met heftige agressieproblemen. Je moest jezelf maar zien te redden.’ Begeleiding is er dagelijks en er wordt samen gegeten, maar cliënten zijn vanaf de avonduren aan elkaar overgelaten; er is dan slechts een nachtwaker op afstand.
Iris komt terecht tussen een aantal verslaafde cliënten en mensen met psychische problemen. Andere bewoners die haar meemaakten, beschrijven haar als een creatief, zachtaardig meisje, met een grote liefde voor dieren. Maar echt dichtbij komt bijna niemand, ze houdt zich op de achtergrond. ‘Ze vertelde nooit zoveel over zichzelf,’ zegt een van hen. Wel zichtbaar is haar steeds verdere achteruitgang. Er is maar een persoon bij de instelling die tot haar door lijkt te dringen: haar therapeut Koos Föllings. ‘Ze was afhankelijk van hem, hij was haar enige behandelaar,’ zegt een oud-cliënt.
In de eerste fase verdeelt Iris haar tijd nog tussen Compass en de eetstoorniskliniek die haar dan behandelt voor haar anorexia. Dat is de GGZ-kliniek Rintveld in Zeist, een van de meest gespecialiseerde organisaties op het gebied van eetstoornissen in Nederland. De hulp van de twee instellingen is complementair; Iris woont begeleid bij Compass en krijgt deskundige behandeling voor haar anorexia bij Rintveld. Soms is ze ineens afwezig bij Compass, merken cliënten. Later blijkt dan dat ze in die periode was opgenomen in Rintveld.
Psychiater ‘moet zich er niet mee bemoeien’
In het najaar van 2017 komt er een abrupt einde aan de zorg die Iris bij de gespecialiseerde kliniek krijgt. Meerdere bronnen verklaren tegenover FTM dat Föllings in conflict was geraakt met het team van Rintveld over de behandeling van Iris. Hoewel hij niet is gespecialiseerd in eetstoornissen, beweert Föllings volgens hen dat Rintveld niet voldoende verstand heeft van hoe Iris moet worden behandeld.
Een van deze bronnen is Linda Jansen, die in 2017 bij Compass werkzaam was als gezinsbegeleider. ‘Koos is naar Rintveld gegaan en heeft Iris daar weggehaald,’ herinnert ze zich. ‘Dit heeft hij in een overleg ook zo aan ons gepresenteerd.’ Föllings zei toen volgens Jansen dat de behandelaren bij Rintveld ‘niet weten wat ze doen’.
Föllings, verstoken van enige opleiding en al helemaal niet gespecialiseerd in eetstoornissen, kondigt aan dat hij Iris voortaan zelf zal behandelen. ‘Wij kunnen dat veel beter,’ zegt hij volgens Jansen tegen het team van Compass. Volgens meerdere bronnen protesteerden de behandelaren meteen tegen die beslissing.
In haar schriftelijke verklaring memoreert Jansen hoe die gesprekken verliepen. Ze wist toen ze die opschreef niet dat Iris inmiddels was overleden; Jansen vertrok in het najaar van 2018 bij Compass. Haar verklaring roept een grimmig beeld op van de aanloop naar de dood van Iris, een paar maanden later. Met name de rol van psychiater Stef Linsen, formeel eindverantwoordelijk voor de behandeling van Iris, valt op:
‘Stef Linsen zegt in de patiëntbespreking dat hij van mening is dat Koos onverantwoord handelt. Koos vindt dat [Iris] zelf mag bepalen of ze eet of niet. Stef zegt dat emoties en cognities worden onderdrukt door een gebrek aan voeding, dus er moet eerst voeding in wil er überhaupt behandeling kunnen zijn. Koos zegt dat Stef zich er niet mee moet bemoeien. [..]
Stef herhaalt dat hij vindt dat Koos onverantwoord en onethisch handelt en dat hij zijn handen hier vanaf wil trekken. Koos zegt dat Stef moet nadenken over wie hier zijn salaris betaalt en wie hier de baas is.’
‘Die hele anorexia is gewoon een verslaving’
In haar verklaring vertelt Jansen dat een paar jonge begeleiders de taak krijgen om de sondevoeding waarvan Iris inmiddels afhankelijk is, te verzorgen. Ze zijn daarvoor niet opgeleid, hebben er geen ervaring mee en voelen zich er ongemakkelijk bij. Dat geeft niets volgens Föllings, hij zal het ze wel leren.
‘Er wordt benoemd dat het meisje echter de sondevoeding lostrekt en het voedsel in de wasbak laat weglopen. Dat moet ze volgens Koos zelf maar weten, hij is niet van plan om daar “aandacht aan te besteden”. Koos zegt: “die hele anorexia is gewoon een verslaving en dat komt omdat het een borderliner is, dus gewoon zo min mogelijk aandacht aan geven”.’
Föllings lijkt de eetstoornis van Iris niet serieus te nemen. Hij staat erom bekend dat hij regelmatig ongevraagd commentaar geeft op het gewicht van vrouwen: ‘Hij daagde je altijd uit om af te vallen,’ herinnert een vrouwelijke cliënt zich. Iemand anders vertelt dat Föllings haar bij het begin van haar behandeling in bijzijn van anderen op haar uiterlijk aansprak: ‘Het was volgens hem een mooi moment voor mij om te gaan afvallen. Hij zette mij voor de hele groep voor schut.’ Tegen een minderjarige cliënt zei hij dat ze niet meer dan 50 kilo mocht wegen, omdat ze anders ‘tonnetjerond’ zou zijn.
Volgens Föllings heeft Iris ook een borderline persoonlijkheidsstoornis, een diagnose die hij meermaals ten onrechte aan cliënten zou hebben gegeven. In een eerdere publicatie van FTM vertellen twee cliënten onafhankelijk van elkaar hoe Föllings hen zonder onderzoek als ‘borderliner’ bestempelde. ‘Na een tijdje stelde Koos gewoon zelf de diagnose. Hij zei ook dat alle vrouwen borderline hebben,’ zegt een van hen. Medewerkers beamen dat Föllings deze uitspraak vaker deed.
Wanneer Iris binnen Compass doorstroomt naar de tweede fase van haar zelfstandigheidstraining, komt ze terecht in het zogenaamde ‘meidenhuis’ in Lent. Hier wonen vier of vijf jonge vrouwen, die in principe dagelijks bezoek krijgen van een begeleider, die hen waar nodig ondersteunt. Volgens jongeren die op fase 2-locaties bij Compass verbleven, komt het echter geregeld voor dat begeleiders hun bezoek afdoen met een belletje.
Regelmatig haalt Föllings haar bij het Compass-huis met de auto op. Waar ze dan heen gaan, is niemand duidelijk
In het meidenhuis moeten cliënten zelf voor hun eten zorgen. Dat is voor Iris problematisch, ze wil bovendien niet eten in het bijzijn van anderen. Haar komst leidt tot spanning bij de andere cliënten, die zich ernstige zorgen maken over haar gezondheid: ‘Ze was er zo slecht aan toe. Als we haar niet hoorden op haar kamer, zeiden we soms tegen elkaar: “Zou ze nog wel leven?”’
De persoon die inmiddels centraal staat in het leven van de teruggetrokken Iris, is Föllings. Hij gaat met haar anders om dan met andere cliënten, merken omstanders op. Ze stond bekend als ‘zijn favoriet’, zegt een oud-cliënt. Omdat ze gek is op dieren, mag ze van Föllings op zijn honden passen.
Regelmatig haalt hij haar bij het Compass-huis met de auto op. Waar ze dan heen gaan, is geen van de bronnen met wie FTM sprak duidelijk. Tegen een van de andere cliënten zegt Iris dat ze ook bij Föllings thuis komt. Ze is weinig openhartig over hun contactmomenten, maar vertelt wel dat ze haar hoop heeft gevestigd op de belofte die Föllings haar doet: een EMDR-behandeling, die haar anorexia volgens hem beter kan maken, door de onderliggende oorzaak op te lossen.
Föllings presenteerde zich tot voor kort op de website van Compass als ‘traumatherapeut’ en geeft zijn cliënten EMDR-behandelingen (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een vorm van therapie om diepgewortelde trauma’s te verwerken.
Bij EMDR-therapie vraagt een behandelaar een cliënt om geconcentreerd aan een traumatische herinnering te denken. Gelijktijdig leidt de behandelaar de cliënt af met bewegingen of geluiden. Het doel is dat de bewuste herinnering zo aan emotionele lading verliest. Dat moet het makkelijker maken om anders over de traumatische gebeurtenis te gaan denken, en die uiteindelijk te verwerken.
Volgens de beroepsvereniging van EMDR-therapeuten zijn alleen academisch geschoolde psychologen met een erkende vervolgopleiding gekwalificeerd om deze therapie te geven. De vereniging waarschuwt op haar website dat iedereen zich EMDR-therapeut kan noemen, omdat het geen beschermde titel is.
Uit behandelplannen en ervaringen van cliënten van Föllings blijkt dat hij bij zijn traumabehandelingen strooit met begrippen als ‘omgekeerde EMDR’ en ‘imagination inflation’. Hij lijkt de EMDR-methode ‘andersom’ toe te passen en zich te richten op de toekomst in plaats van het verleden. Zo beschrijft hij dat hij in zijn therapie wenselijke ervaringen eerst ‘waar’ maakt in het hoofd van de cliënt, waardoor de angst ze uit te voeren zou worden verminderd.
Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen en EMDR-deskundige, bekeek op verzoek van Follow the Money een geanonimiseerd behandelplan van Föllings. Hij beoordeelt de inhoud als ‘regelrechte prietpraat’ die hem doet denken aan het alternatieve circuit.
Ziekenhuis
Iris wordt niet beter; ze gaat juist verder achteruit. In juni 2018, rond de tijd dat Föllings in de gevangenis zit wegens stalking, wordt ze in het ziekenhuis opgenomen. Ze is zo ondervoed dat haar leven in gevaar is en balanceert wekenlang op het randje van de dood. Ze verblijft uiteindelijk een paar maanden in het ziekenhuis. Na de opname keert ze niet meer terug naar het meidenhuis in Lent.
Föllings is ondertussen nog steeds haar enige behandelaar. Hij doet nu wat hij volgens een medewerker al voor haar ziekenhuisopname in juni heeft aangekondigd: hij regelt een zelfstandige woning voor Iris. Bij Compass is dit doorgaans ‘fase 3’ van de behandeling: een cliënt is dan klaar om op zichzelf te gaan wonen, met minimale begeleiding. Hij vertelt cliënten volgens een van de bronnen dat het ‘heel goed’ gaat met Iris.
In het late najaar verhuist ze naar een klein appartement in Arnhem. Nog steeds is Föllings haar enige behandelaar. Lang duurt dat niet. Na een paar weken blijkt Iris’ gezondheid te zwak en vlak voor kerst moet ze met spoed naar het ziekenhuis. Daar kan ze niet meer gered worden; haar lichaam is op. Ze overlijdt op 18 december.
‘Het leek alsof het taboe was om over Iris te praten. De begeleiding, Koos... niemand had het meer over haar’
Voor cliënten van Compass, van wie sommigen maanden met Iris hebben samengewoond, komt haar overlijden hard aan. Het nieuws bereikt de jongeren niet via de instelling zelf, maar via via. Compass licht ze niet en in organiseert geen herdenking. ‘Ik vond het verschrikkelijk toen ik hoorde dat ze dood was,’ zegt een oud-cliënt die pas veel later ontdekte dat Iris was overleden. Een ander: ‘Het leek alsof het taboe was om over Iris te praten. De begeleiding, Koos... niemand had het meer over haar.’
Geen onderzoek
Het overlijden van Iris is nooit bij de IGJ gemeld, laat de Inspectie aan FTM weten. Zodoende heeft er geen onderzoek plaatsgevonden naar de omstandigheden van haar dood. Zulk onderzoek is gebruikelijk wanneer een patiënt overlijdt en er twijfels bestaan over de kwaliteit van een behandeling.
Volgens de wet zijn zorgaanbieders verplicht om calamiteiten te melden. Van een calamiteit is sprake wanneer er een ‘niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis’ plaatsvindt, die ‘betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van een cliënt of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid’.
Omdat Iris op het moment van haar overlijden onder behandeling was bij Compass, is de instelling verantwoordelijk voor het doen van een calamiteitenmelding als er twijfel bestaat over de kwaliteit van zorg. Instellingen die cliënten met eetstoornissen behandelen, doen standaard melding wanneer een cliënt overlijdt. Hoofd behandelzaken Ravian Veenstra van eetstoornisbehandelcentrum Human Concern bevestigt dat een dergelijk overlijden dan aan de IGJ wordt gemeld.
Volgens de IGJ is het in principe aan het bestuur van de instelling om melding te doen van een incident, complicatie of calamiteit. In het geval van Compass bestaat dat bestuur slechts uit Föllings zelf, die daarmee een onderzoek naar zijn eigen behandeling van Iris zou initiëren. Ook psychiater Stef Linsen had melding kunnen doen bij de IGJ, zeker gezien zijn kritiek op de werkwijze van Föllings. Linsen reageerde niet op vragen hierover van FTM.
Föllings schakelt een dag na het ontvangen van onze vragen een advocaat in
Föllings zei in een eerder interview met FTM en Pointer altijd melding van dergelijke zaken te doen bij de IGJ. Follow the Money vroeg hem waarom hij dat in dit geval niet heeft gedaan, maar kreeg geen antwoord. Ook een reactie op een lijst vragen over de bevindingen uit dit artikel bleef uit.
Wel schakelt Föllings een dag na het ontvangen van onze vragen advocaat gezondheidsrecht Daniëlle Zwartjens van Nysingh Advocaten in, volgens haar cv gespecialiseerd in onder meer medisch strafrecht en tuchtrecht. Zwartjens laat weten dat zij vanaf nu onze contactpersoon namens Compass is. Voorts meldt ze dat de instelling ‘strafrechtelijke aangifte’ zou hebben gedaan tegen een medewerker waarvan Föllings vermoedt dat die informatie over de zaak van Iris met Follow the Money heeft gedeeld. Op vervolgvragen en een herhaald verzoek om een reactie reageerde Zwartjens niet inhoudelijk.
Een woordvoerder van de IGJ wil geen mededelingen doen over het lopende onderzoek. In antwoord op Kamervragen van Attje Kuiken (PvdA) en René Peters (CDA) meldt staatssecretaris Paul Blokhuis dat de Inspectie nog bezig is met onderzoek naar Compass. ‘Naar aanleiding van recente signalen over mogelijke declaratiefraude en de kwaliteit van zorg, het opstappen van de raad van commissarissen en de recente publicatie van Follow the Money, heeft de IGJ aanleiding gezien om het gesprek aan te gaan met de afgetreden raad van commissarissen en een nieuw inspectiebezoek te brengen aan deze instelling. De uitkomsten van dit bezoek zijn nog niet gepubliceerd.’
De naam ‘Iris’ is een pseudoniem. De familie van Iris is ingelicht over het verschijnen en de inhoud van deze publicatie. Zij hebben besloten om in het artikel geen reactie te geven.
De verklaring van Linda Jansen is bevestigd door twee (oud-)medewerkers, die anoniem willen blijven. Follow the Money heeft Jansens verklaring aan meerdere oud-medewerkers voorgelegd, maar zij hebben niet gereageerd of verwijzen naar hun beroepsgeheim. Niemand heeft de lezing van Jansen weersproken. Behalve met oud-medewerkers sprak FTM met acht andere bronnen, die informatie hebben gedeeld over de situatie van Iris bij Compass.
We namen ook contact op met psychiaters die in 2017 verantwoordelijk waren voor behandelingen in Rintveld, de eetstoorniskliniek. Zij laten weten geen uitspraak te kunnen doen over Iris in verband met het beroepsgeheim.
Aan Koos Föllings en psychiater Stef Linsen, de hoofdbehandelaar van Iris, heeft FTM anderhalve week voor publicatie de verklaring van Linda Jansen en een uitgebreide vragenlijst voorgelegd. Beiden hebben niet gereageerd. Eerder meldde Föllings bij monde van zijn advocaat dat hij vanwege zijn beroepsgeheim geen informatie over de behandeling van patiënten met derden kan delen.
Zijn advocaat laat voorts weten dat Föllings aangifte heeft gedaan tegen een ex-medewerkster die volgens hem vertrouwelijke behandelinformatie met de media heeft gedeeld. Dit zou Föllings ook hebben gemeld bij de IGJ.
48 Bijdragen
GJ van Broekhoven 9
Het is ook tekenend dat Föllings met aangiftes en meldingen rondstrooit. Lieden die iets mis hebben gedaan doen dat in de regel in de hoop dat een zaak zal weggaan.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckVroeger toen alles nog mooi en goed is geweest, is jeugdzorg verre van humaan geweest. Destijds is bijvoorbeeld de gedachte geweest dat indien men een wees is, waar een kind niets aan kan doen, dat zo'n kind dan een soort melaatse is.
De problemen in de jeugdzorg heeft nul komma nul met privatiseringen van doen. Het is ook geen wildwest situatie zoals u dat beweert. De jeugdzorg in Nederland is gewoonweg stukken beter dan in Duitsland, waar minder sprake is van marktwerking. Das Jugendamt in Duitsland trekt zonder enige probleem kinderen weg, zonder dat daar sprake is van afdoende onderzoek. Dus, voordat u weer uw riedeltje uit uw kast trekt, verdiep u eerst echt in de problematiek.
Mijn visie is, zo slecht zoals het beweerd wordt is het niet, maar het kan nog beter.
De grootste schuldigen zijn de gemeenten. Indien de gemeenten beter hun bestuurstaken uitoefenen, dan zal dat een enorm positief effect hebben op jeugdzorg.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenHoe moeten gemeenten dat doen? De kennis en ervaring, die daarvoor nodig is, is allemaal verdwenen naar particuliere ondernemingen, waarvan de een komt en de ander gaat. Dat speelt in alle disciplines, bouw, onderwijs, sociale en openbare voorzieningen, energie zaken, gezondheidszorg enz., alles in handen van elkaar doodconcurrerende, hebzuchtige handige jongens. De catastrofe van het privatiseren begint zich nu pas af te tekenen, het zal nog vele malen erger worden (of er moet een wonder gebeuren).
Leest u ook maar eens « De Utopie van de Vrije Markt » van Hans Achterhuis.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckHet probleem is dat de gemeente het bestuursorgaan is als bedoeld in ondermeer de jeugdwet en de WMO. Als bestuursorgaan laten gemeenten grote steken vallen. In elk geval; 1. controleren gemeenten volstrekt onvoldoende, 2. geven teveel geld uit aan vaak onzinnige licht jeugdzorg (te weinig geld voor GI's) en 3. willen de GI financieel afknijpen.
Dus ja de gemeenten zijn de hoofd schuldigen. En nee, er is niet sprake van te weinig budget, het budget wordt verkeerd gebruikt.
Teruggrijpend naar het artikel. Gemeenten zijn er ook schuldig aan dat geïndiceerde zorg wordt gefrustreerd. Nergens in de jeugdwet staat dat alleen gecontracteerde zorg, zorg is waarvan gebruik gemaakt mag worden.
Dus, gemeenten moeten doen wat ondermeer de jeugdwet van hen verlangt. Niets meer en ook niets minder.
ben wellerdieck 4
GJ van Broekhovenben wellerdieck 4
GJ van Broekhoven« GGZ Ggz-instelling PsyQ gaf psychologen en psychiaters opdracht lang durende behandelingen abrupt te staken. Nieuwe patiënten leveren meer op. »
NRC 3/7/21
Het heeft allemaal niks met privatisering en vermarkting te maken??
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenInternationale bedrijven bepalen (lobby) het overheidsbeleid, verkiezingen zijn een fopspeen.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIndien een zogenaamde marktpartij van de gemeenten te weinig geld ontvangt om kostendekkend te kunnen werken, dan heeft dat herhaald niets met marktwerking noch met privatisering van doen.
Voor de rest heb ik geen interesse in een discussie met u; omdat dit tot niets leidt.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenU lijkt totaal verblind door uw neoliberaal gedachtegoed.
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckIndien gemeenten meer betalen voor een korte behandeling dan voor een langere behandeling, dan zit daar de fout. Logisch zou zijn dat een korte behandeling of een langere behandeling eenzelfde vergoeding tot gevolg zou moeten hebben. Wat gebeurt er daarom noodzakelijk; een langere behandeling wordt gestopt, nieuwe aanvraag en dan ontvangt de instelling meer beloning.
Het probleem is bijgevolg dat de gemeente middels de toegekende beloning voor langere behandelingen, niet kostendekkend kunnen zijn. Een instelling die desondanks een langere behandeling geeft, teert dan op het eigen vermogen in. Logisch is dat dit niet economisch draagbaar is.
Dat heeft niets met neoliberaal noch met marktwering van doen. Dat heeft ermee van doen dat een bestuursorgaan op onjuiste wijze bezuinigt.
Ik laat het hier verder bij.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenZie eens het grotere verband en laat de schellen van uw ogen vallen, en zie hoe we in de klauwen van psychopatische ceo’s gevangen zitten.
Zíj bepalen beleid en wetgeving!
GJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckOm een probleem op te lossen haalt het echt niets uit om God en de wereld erbij te halen. Al helemaal niet indien hetgeen u erbij haalt niets met jeugdzorg van doen heeft.
Jammer dat u overduidelijk niet in staat bent mee te denken met na te denken hoe een bepaald probleem kan worden opgelost.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
ben wellerdieckben wellerdieck 4
GJ van Broekhovenderk van der wijk
ben wellerdieckben wellerdieck 4
derk van der wijkAnnick Smit 1
GJ van Broekhoven 9
Annick SmitHet doet mij in ernstige mate denken aan Keith Bakker, alleen erger mijns inziens.
Iemand zoals Föllings dient zondermeer strafrechtelijk te worden vervolgd. Omdat van alles en nog wat mis is, dienen het IGJ, gemeenten en het ministerie in te grijpen dat deze misstanden voltooid verleden tijd zijn.
Tegen Föllings kan ook een civielrechtelijk bestuursverbod worden gevraagd bij de rechter. Indien dit wordt uitgesproken dan kan Föllings niet meer actief zijn binnen diens zorgondernemingen.
Jurriën Bakker 1
ben wellerdieck 4
Jurriën BakkerFrans van der Tak
Overigens goed dat er nog onderzoek journalisten bestaan die deze zaken tot op de bodem uitzoeken!
Jan Ooms 10
Frans van der TakHelemaal met u eens, maar laten we niet vergeten dat onder de rechtse kabinetten van pak 'm beet de laatste 3 decennia (en daar reken ik Kok zeker ook toe) er een enorme kaalslag door bezuinigingen (maar ook vermarkting, zelfregulering) heeft plaatsgevonden onder/binnen deze instanties.
Voorbeeld: Wanneer de NVWA alle ondernemingen eens zou willen controleren dan loop je als onderneming, met de huidige bezetting bij de NVWA, de kans om éénmaal in de 25 á 30 jaar door deze instantie gecontroleerd te worden.
Bron: De NVWA is 'kapot bezuinigd', concludeerde onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout in zijn boek Uitgebeend. De NVWA is een product van twintig jaar fusies van verschillende inspecties en toezichthouders, waaronder de vroegere Keuringsdienst van Waren en Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees. Elke reorganisatie ging gepaard met verlies van banen. Het aantal inspecteurs is volgens Van Silfhout gedaald met minstens 70 procent.
Frans van der Tak
Jan OomsIk noemde daarom ook diverse instanties en daartoe behoren imho. ook de minister en zijn ministerie maar ook een 2e kamer die mi. ook te kort schiet in haar controlerende taak…
GJ van Broekhoven 9
Frans van der TakMijns inziens hebben de gemeenten grote schuld bij de problemen van de jeugdzorg. Want, de wettelijke controle die gemeenten als de in de wet aangewezen bestuursorganen hebben is volstrekt onvoldoende en brak. Ook het IGJ is mijns inziens te laks.
Het lijkt mij wenselijk te zijn dat binnen de (jeugd)zorg met een register gewerkt gaat worden. Inhoudend dat indien bijvoorbeeld gemeente A zorgaanbieder X buitentrapt wegens fraude dat gemeente B, die gehouden is het register te raadplegen, indien X daarin negatief voorkomt, niet meer met X in zee mag gaan. Zie terzake wat ik hier; https://www.ftm.nl/artikelen/justitie-onderdak-zorgfraude#bijdrage145242, geschreven heb.
Voorgaand heb ik betoogd dat tegen Föllings een bestuursverbod kan worden gevraagd in een gerechtelijke procedure. Er is jurisprudentie bekend waarin een rechter een dergelijk verbod heeft uitgesproken; https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:8801.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenEn dat is met de introductie van de onvolprezen neoliberale marktwerking helemaal opgelost, gelukkig….
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsIdem jeugdzorg. Indien men geld heeft kan veel meer in Duitsland.
Dus; voortdurend alleen maar brullen dat de Nederlandse kabinetten alles fout hebben gedaan, dat alles neoliberaal is, is gewoonweg onjuist.
Omdat discussies met u mij eigenlijk niet echt al teveel brengen, laat ik het nierbij.
Frans van der Tak
GJ van BroekhovenZelf ken ik ook, uit de eerste hand, wel het e.e.a. maar hier ging het over het onbevoegd uitoefenen van een beroep waardoor iemand is overleden. Wanneer dat een vaststaand feit is dient zo iemand zich voor de rechter te verantwoorden vind ik en moet er tevens gekeken worden waar het mis is gegaan vwb. de controle en daar zouden de verantwoordelijken zich ook dienen te verantwoorden vind ik.
Ook ik laat het hier maar bij want oplossen kan ik het ook niet.
GJ van Broekhoven 9
Frans van der Tak1. ken ik een aantal geval waarbij gemeenten, zelfs indien een misstand panklaar wordt aangeleverd, weigerachtig zijn op te treden. Het betreft een geval (WMO) waarbij een zorgondernemer cliënten heeft mishandeld, cliënten met een alcoholprobleem bewust dronken heeft gevoerd etc. Uiteindelijk is dit via een andere gemeente geregeld, waarna de onwillige gemeente actief is moeten worden. In een opvolgende zaak (WLZ) heb ik de gemeente aangegeven; 1. regelen of 2. afbranden in de pers; toen is de gemeente "opeens" pijlsnel.
2. weet ik dat gemeenten inzake WMO en ook jeugdzorg voornamelijk inzetten op de lichte zorg. De zorg die GI's leveren zijn het stiefkind. Gevolg is; a. budget wordt verspild, want geen controle of zorg of zorgondernemer goed zijn, en, b. zorg van GI's wordt afgeknepen.
Ben doende met anderen om een oplossing te vinden voor het probleem. Meen namelijk dat het alleen maar brullen dat alles de schuld is van de grote boze wolf, zonder oplossingen te willen vinden, helemaal niets brengt.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenWie had het over de zorg(verzekerings)kosten in Duitsland?
Zo kan ik ook wel roepen dat de zorgverzekeringskosten in de meeste Afrikaanse landen veel goedkoper is dan In Nederland.
Het ging over dat u, over het ontstaan van marktwerking in de zorg, het volgende stelde: 'Dit op zich met een reden; omdat de zorg zoals deze destijds is geweest veel te duur is geworden en uit de pan dreigt te rijzen.'
Ik reageerde daarop door, weliswaar cynisch, te stellen dat het door marktwerking zeker niet beter geworden is. Dat de zorg nu zelfs duurder is geworden en de kosten totaal onbeheersbaar lijken.
En ja, of je het nu leuk vindt of niet, dat hebben vier neoliberale premiers met hun kabinetten ons gebracht.
Even terzijde, €180,00 per maand premie in Duitsland is €2160,00 per jaar. Dit ben je in Nederland ook gauw kwijt aan basispremie, een aanvullende verzekering en eigen risico.
En dan zul je net zien dat je fysiotherapiebehandelingen het maximum aantal vergoedingen overschrijdt of de tandartsnota maar tot €250,00 of €500,00 vergoedt wordt, etc., etc. Daar hebben Duitsers dan weer géén last van.
Bovendien in Duitsland betaal je bijv. weer veel minder wegenbelasting en BTW.
Ik bedoel maar, behalve dat de vergelijking in deze helemaal niet aan de orde was, is deze ook niet enkel op basis van 1 aspect te maken.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsU mag van mij vinden dat het in Duitsland allemaal goedkoper is; is niet zo.
Ik laat het hier verder bij.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenGewoon zielig.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsJan Ooms 10
GJ van BroekhovenDáár heb ik op gereageerd.
Dat mijn mening niet in uw straatje past weet ik inmiddels en dat hoeft ook niet.
Maar vervolgens míj beschuldigen van ‘dat ik er van alles bij haal wat niets met het onderwerp van doen heeft’, slaat werkelijk alles. Ik zou zeggen leest u uw eigen bijdragen nog maar eens goed door en heb een fijn ‘overtuigd-van-mijn-eigen-gelijk’ leven verder.
Het blijft, hoe dan ook, erg zielig.
Aan u nu het laatste woord.
GJ van Broekhoven 9
Jan OomsWat ik zielig vind, misschien is het woord triest beter; dat u niet in staat bent een inhoudelijke discussie te voeren. Het maakt ook duidelijk dat u niet aan het vinden van oplossingen doet. Ben niet met alles eens, maar om alleen maar te volstaan met neoliberaal en verder niets, vind ik simpelweg een zwaktebod, wellicht zelfs dom.
ben wellerdieck 4
GJ van BroekhovenFrans van der Tak
Jan OomsZo is dat… 🥴
Simone Te 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Simone TeHet verzuim van de gemeenten is meervoudig; 1. onvoldoende controle, 2. zorg wordt teveel weggestopt in lichte zorg, die niet effectief is (veel geld gaat in de put, 3. zware zorg (GI's) wordt gefrustreerd.
Het is eigenlijk zo dat gemeenten, als bestuursorgaan als bedoeld in de jeugdwet, hun bestuurlijk taken verzaken. Ook is het een probleem dat teveel gemeenten op de stoel van geïndiceerde zorg gaan zitten, vaak noodzakelijke en effectieve zorg frustreren.
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de zorg te clusteren in een gemeenschappelijke regeling, waarbij een aantal gemeenten samenwerken. Voordeel is dat men meer kennis en vakkunde in huis heeft.
De IGJ moet mijns inziens inderdaad meer krachtdadig optreden.
Mickey Visser 1
GJ van BroekhovenCo Stuifbergen 5
GJ van BroekhovenOp zich is dat een prima gedachte. ....
Bij "dicht bij de burger" denk ik : instellingen die niet te ver weg zijn, hulpverleners die snel langs kunnen komen enz.
Volgens mij kon dat prima geregeld worden buiten de gemeenten om.
De ziekenhuiszorg wordt ook niet door de gemeenten geregeld. En de huisartszorg wordt ook geregeld zonder de gemeente, denk ik.
GJ van Broekhoven 9
Neoliberaal, marktwerking etc wordt driftig rondgestrooid, alleen, vind ik dus erg jammer, meedenken aan de oplossing van het probleem of problemen wordt niet gedaan. Zelfs niet indien een oplossing of oplossingen worden aangedragen.
Zal neem ik aan vanzelf weer mij op voorhand bekende berichten onder mijn bericht ontvangen. Maar goed, kennelijk is het een beetje (veel) van de zijlijn brullen veel leuker dan over een echte oplossing van een probleem of problemen nadenken veel aangenamer.
Gelukkig heb ik met een aantal leden van FTM contact gelegd. Wij zijn doende om ons steentje bij te dragen aan de oplossing van problemen. Lijkt mij stukken beter te zijn.
Patrick Glas
Dienstuitvoerende overheidsinstanties of ministeries houden bij ernstige calimiteiten elkaar de handen boven het hoofd. Hoe noemen ze dat ook alweer???¿¿¿ oja doofpot. Zelfs na klachtenprocedures zowel intern als extern worden gedupeerden niet gehoort, gezien of erkend. Erg kwalijke zaak
Leef mee met de nabestaanden.
Tim Willemsen
Is er geen goede klokkenluiders regeling waar deze Psychiater een beroep op had kunnen doen? Dat zou zijn afhankelijkheid van zijn 'baas' enorm kunnen verkleinen.
Iedere klokkenluider in Nederland ziet nog steeds die caravan voor zich waar de klokkenluider van de bouwfraude in eindigde. :-(