
Marcel van Silfhout, met Andries van den Berg auteur van het boek ‘De Ontsporing’ over ‘het Fyra fiasco’, volgde de Fyra-enquête van dag tot dag tot en met de conclusies van de enquêtecommissie. Van Silfhouts conclusie: Het eindrapport is incompleet door het negeren van de Thalys en door fatale Haagse besluiten.
Het Fyra-eindrapport mag dan helder en snoeihard zijn, het parlementaire onderzoek mist een cruciale analyse. Het onderwerp marktwerking is bestudeerd noch beoordeeld. Ook de aanloopfase (1988-1999) naar de aanbesteding is zwaar onderbelicht gebleven. Sterker, net als bij het politieke besluit de Hogesnelheidslijn (HSL) aan te leggen, laat de Fyra-enquêtecommissie na de Thalys goed en duidelijk in het mee te nemen in het rapport. Alsof die succesvol rijdende Belgisch-Franse trein er niet toe doet.
Die ‘missing link’ in het eindrapport over de Nederlandse spoorgeschiedenis kan politiek Den Haag lelijk opbreken bij de debatten die nog komen. De rol van marktwerking en de kop en staart van het HSL- en Fyradebacle zijn onvoldoende belicht en begrepen. Oud-ministers Annemarie Jorritsma en Gerrit Zalm, beiden VVD, speelden in de twee Paarse kabinetten een essentiële, politiek-ideologische rol; daar vernemen we weinig van in de eindanalyse.
Zou het niet gewoon zo zijn dat het aloude NS Intercity Max-concept helemaal zo slecht niet was? Ook al heeft de NS dit plan destijds te arrogant en slecht onderbouwd ingediend? Had ‘Den Haag’ dat plan omarmd, óf het iets latere via een geheime achterdeur binnengekomen bod van het Oranjeconsortium, een gelegenheidssamenwerking van NS, KLM en Schiphol, dan was de relatie met NMBS en de Belgische Staat nog prima geweest. Voor de geschiedschrijving, die de enquêtecommissie heeft nagelaten, is nog vermeldenswaard dat de al overeengekomen intentieovereenkomst in 1999 een bestelling voor een vloot Nederlands-Belgische snelheidstreinen had opgeleverd.
Was het zo gelopen, dan waren die treinen medio 2007 al vrolijk aan het toeren op de binnenlandse en grensoverschrijdende trajecten van de twee landen. Het liep anders, dat weten we inmiddels. Heel anders.
DE ROL VAN MARKTWERKING IS ONVOLDOENDE BELICHTDe Commissie trekt nog een conclusie die op zijn minst betwistbaar is: de plannen van Kabinet en NS na het derailleren van de Fyra zouden onder de maat zijn - want ‘niet voldoen aan het oorspronkelijk beoogde vervoer.’ Deze conclusie komt waarschijnlijk voort uit de focus bij de Commissie op de centrale hoofdvraag naar het toenmalige ‘beoogde’ HSL-vervoer. Net als in de periode 1996-1999 wordt ook nu de spoorexpertise van de NS zonder kennis van zaken terzijde geschoven.
Staatsmonopolisten
De consequentie van de omissie van de Fyra-enquêtecommissie is dat publiek, media en Tweede Kamer op het verkeerde been zijn gezet. De commissie lijkt er bijna vanuit te gaan dat op de HSL geen hogesnelheidstreinen rijden, althans, dat het in 1996 ‘beoogde vervoer’ er nog steeds niet is en ‘alsnog moet komen’. Het internationale HSL-vervoer bestaat nu, twintig jaar na dato, echter wel degelijk en het heeft nog een oude naam ook: de Thalys. In deze al in 1988 bedachte HSL-trein was medio 1998 in opdracht van de betrokken Verkeersministers waaronder Neelie Kroes al bijna twee miljard gulden geïnvesteerd, 0,9 miljard euro. De Thalys was en is aldus een product van drie landen en hun Staats-monopolistische spoorwegmaatschappijen: de Nederlandse NS, het Belgische NMBS en het Franse (SNCF). Dat zal misschien een van de redenen zijn geweest dat de meer neoliberale marktdenkers de Thalys het liefst negeren. Maar waarom doet ook de parlementaire Fyra-enquête dat? Bijna het enige wat commissievoorzitter Madeleine van Toorenburg meldt over de Thalys is dat deze treinen niet snel, betaalbaar en flexibel genoeg zou zijn. Ze pleit voor meer snelle treinen op Brussel, zonder daar een voldoende onderbouwd reizigersonderzoek voor de economische haalbaarheid bij te geven. De Thalys rijdt dagelijks met dertien treinen op Brussel. Het vervoer naar Parijs is ook tot stand gekomen. En er komt een Eurostar-trein bij naar Brussel en Londen. Die treinen hoeven niet per definitie duur te zijn, wie langere tijd van tevoren boekt, doet dat tegen een redelijk goedkoop tarief.DE COMMISSIE HEEFT NIET GEANALYSEERD HOE DE OPENBARE AANBESTEDINGEN DE POSITIE VAN DE NS IN DE THALYS COMPLEET HEBBEN VERNIELDDe commissie heeft nagelaten te analyseren en te vertellen dat de openbare aanbestedingen de positie van de NS in de Thalys compleet hebben vernield. De NS wilde de Thalys gebruiken als de snelle trein op Brussel en Parijs met daarnaast een vloot transnationale nieuwe Intercitytreinen van 220 kilometer per uur op de HSL en aangetakte hoofdrailnettrajecten, het toenmalige Intercity Max-plan. In feite is dat nuchtere, economisch haalbare model ook ongeveer wat door de NS vanaf 2020 of 2021 aanbiedt, maar wat de enquêtecommissie blijkbaar ervaart als onvoldoende ambitieus.
Geheime achterdeur
Nu wordt zelfs gesproken van ‘een NS die nu alsnog zijn zin heeft met het oude Intercity Max-concept.’ Toch zijn zowel de ministeries van Verkeer en Financiën, de Tweede Kamer en reizigersorganisaties na de Fyra-ontsporing akkoord gegaan met dit alternatieve NS-concept.
EVEN ERNSTIG IS HOE DE OPENBARE AANBESTEDING DE NS UIT DE THALYS-VENNOOTSCHAP HIELDEven ernstig, zeker in het licht van ‘vandaag de dag’ en de nabije toekomst, is hoe de openbare aanbesteding de NS uit de Thalys-vennootschap hield. Aanvankelijk had NS International in de tijd van directeur Frits Marckmann (1993-2004) een aandeel van negen procent in de Thalys. NS is exploitant in Nederland, maar de deur naar het formele aandeelhouderschap in Thalys International werd voor de neus van Marckmann dichtgeslagen als gevolg van de door Nederland ingezette HSL-aanbesteding. Sindsdien ontvangt de NS louter geld middels een verrekenmethode voor de in Nederland gemaakte Thalys-reizigerskilometers.
Aanbestedingshysterie
Desgevraagd bevestigt de Belgische oud-NMBS bestuurder Marc Descheemeacker wat Marckmann indertijd overkwam. In Brussel is inderdaad fundamenteel een wissel omgegaan op het moment dat de Nederlandse Staat verkoos het vervoer op de HSL openbaar aan te besteden. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag, maar na verloop van tijd werd overduidelijk gekozen voor samenwerking met het Franse SNCF. En met Deutsche Bahn op het traject Parijs-Brussel-Keulen. Met de Nederlandse Staat en deels ook met de NS was het immers bijzonder kwaad kersen eten in het hele Fyra-dossier. De Belgen zagen die trein na de openbare aanbesteding niet meer zitten. Al was het maar omdat ze daarna eerder als een verlieslatend dan als een winstgevend project ervoeren. Inmiddels is de NMBS-SNCF-Thalys zelfs een gezamenlijke vennootschap geworden, precies zoals Marckmann het destijds ook zo graag had gewild, maar dan met de NS erin in plaats van de huidige 40-procentsaandeelhoudersverhouding NMBS en 60-procentsaandeelhouder SNCF. Samen dus de lachende derde op het Nederlandse spoor. Hún Thalys is nu een winstpakker. De NBMS alleen al spint garen bij de Thalys. In 2015 verkreeg NMBS een eenmalige winst van zestig miljoen euro als gevolg van de oprichting van de gezamenlijke SNCF-NMBS Thalys-vennootschap. Omzet en winstgevendheid van het NMBS-onderhoudsbedrijf in Brussel zijn ook gestegen. Kortom: dankzij de door marktwerking-fans aangewakkerde al te liberale aanbestedingshysterie, missen de NS en de Nederlandse Staat als aandeelhouder (wij belastingbetalers dus) de nodige HSL-inkomsten. En dat terwijl ‘wij’ (Nederlanders) het meeste belastinggeld in de HSL hebben gestoken, zo’n 7,4 tot 11 miljard euro om precies te zijn. Dat Nederland ook nog eens een flink deel (823 miljoen gulden/375 miljoen euro) van de HSL-rails in België heeft betaald, is evenmin aangenaam.DE PARLEMENTAIRE ENQUÊTE BEREKENDE EEN TOTALE FYRA-DEBACLESCHADE BIJ DE NS VAN ZO’N 800 MILJOEN EURO. HET IS DE VRAAG OF DAT GENOEG ISDe parlementaire enquête berekende een totale Fyra-debacleschade bij de NS van zo’n 800 miljoen euro. Het is nog maar de vraag of dat bedrag hoog genoeg is. Belgische NMBS-specialisten schatten dat de NS en de Nederlandse Staat als aandeelhouder een Fyraschade hebben van zeker één à twee miljard euro. Die zal dan wel de ‘gederfde inkomsten’ betreffen die voor ons als publiek en voor de enquêtecommissie zelf een nog ‘verborgen schade’ zijn. Voer voor de Tweede Kamer die het Fyrarapport nog gaat bespreken. Al schijnt het dat de Kamer meestal alleen blaft en nooit eens doorbijt.
Spooktrein
Bizar is dat de parlementaire enquête de nevengeschikte rol van de hogesnelheidslijn-Zuid die voor het besluit tot de aanleg nog wel ‘meespeelde,’ helemaal negeert: die van het binnenlands reizigersverkeer, welgeteld meer dan tweederde van alle vervoer op de HSL. Anders gezegd, wanneer je het reizigersbelang van de HSL gaat wegen, kun je er als spoorspecialist, econoom en politicus niet omheen dat het binnenlands reizigersverkeer bijna 70 procent van het hele verhaal betreft. Waarom heeft de parlementaire enquêtecommissie het daar niet over? Twee maal per uur (eerdaags drie keer per uur) rijdt er een Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam die twintig minuten sneller is dan voorheen. Ook van Amsterdam naar Breda gaat een half uur sneller. Natuurlijk kan alles beter, sneller en goedkoper, maar geef als parlement zo’n HSL-proces, zoals Marc Descheemeacker onlangs op de Radio 1 in Dit is de Dag al zei, nu eens ‘de tijd om te ontwikkelen.’ En ‘evalueer dat medio 2020', tegen de tijd dat de zaak op de rails staat. Met andere woorden, wanneer houdt ‘Den Haag’ eens op om op de stoel van de bestuurders van de NS te gaan zitten? Zowel oud-president-commissaris Jan Timmer als oud-NS-Internationaal directeur Frits Marckmann bevestigen onze lezing over bovenstaande ‘omissie van de Fyracommissie,’ voortkomend uit de kennis die we hebben vergaard tijdens de research voor ons boek Het fiasco Fyra, De Ontsporing. Timmer en Marckmann complimenteren de commissie met de zelfreflectie en het evenwichtig adresseren van de schuldvraag aan zowel de politiek als de NS, maar diezelfde parlementaire enquêtecommissie heeft bovenstaande HSL- en Thalys-analyse niet gemaakt. Gevolg is dat de parlementaire enquêtecommissie en derhalve politiek Den Haag essentiële zaken niet goed begrijpen. Die zoeken nu nog steeds naar die snelle, Nederlandse neoliberale spooktrein.MARCKMANN EN TIMMER ZIJN HET EENS MET DE BASISSTELLING VAN DE ONTSPORING DIE NAAR HUN IDEE HEEL WAT MINDER HARD IN HET FYRA-EINDRAPPORT STAATMarckmann en Timmer zijn het eens met de basisstelling van De Ontsporing die naar hun idee heel wat minder hard in het Fyra-eindrapport staat. Beiden stellen dat het belangrijkste moment, de Kabinetsbeslissing om in de zomer van 2000 om het HSL-vervoer te gaan aanbesteden, onvoldoende is beschreven. Marckmann: dit besluit is ‘de hoofdoorzaak is van het mislukken van de Fyra.’ Vanaf dat moment hebben de Belgische spoorwegen de kont tegen de krib gegooid. Aanbesteden, aldus Marckmann, ‘was onnodig, onmogelijk en onfatsoenlijk.’ Alleen al omdat zijn Thalys-project eenvoudigweg werd uitgesloten van deelname aan de aanbesteding. Het Haagse negeren van de Thalys als trein die ook op de HSL zou gaan rijden, is hier al begonnen. In Marckmanns ogen heeft de zucht naar marktwerking en de Haagse naïviteit, gecombineerd met het dedain voor de NS, een giftig mengsel opgeleverd waar rationele argumenten niet meer tegenop konden. Marckmann had dit allemaal graag in de openbaarheid van de enquêteverhoren toegelicht, maar hij werd niet eens uitgenodigd. Dat zit hem dwars. ‘Vriend en vijand vroegen zich af waarom ik daar niet zat.’
36 Bijdragen
Frans
docki
De sociaaldemocratische vriendjespolitiek in achterkamertjes?
De christendemocratische ontvankelijkheid voor lobbyisten?
Temeer daar het artikel zelf lijkt te suggereren dat bij NS de klant pas in beeld kwam toen er dreiging was van marktwerking:
"<i>Op Engeland na was nog nergens <u>concurrentie</u> op het spoor in Europa. De
NS werd daar <u>als eerste</u> op het vasteland volledig aan blootgesteld. En
dat terwijl de NS zich meer dan andere spoorbedrijven in Europa
<u>voorbereide</u> op moderne, meer klantgerichte tijden.</i>"
Als belastingbetaler geef ik toch de voorkeur aan openbare hysterie boven achterbakse vriendjespolitiek of geheimzinnige lobby-invloed. En kennelijk had volgens de schrijver de NS die openbaarheid ook <i>nodig </i>om zich meer op hun klanten te gaan richten...
wp200
dockiWas duizendmaal beter dan wat we hebben gekregen, en heeft met achterkamertjes niks te maken. Waar moet een staatsmonopolie zonder winstoogmerk voor lobbyen?
docki
wp200wp200
dockidocki
wp200Die heb ik allemaal gelezen. Ik ben alleen niet bereid om een ongemotiveerde mening als een onbetwistbaar feit te aanvaarden.
2)
Het gegeven dat de auteur zelf impliceert dat de NS het (opgedrongen) marktdenken nodig had om tot klantdenken te komen zegt wat mij betreft veel.
3)
Elders op FTM wordt van leer getrokken tegen achterkamertjes en lobbyclubs, ten faveure van openbaarheid; deze auteur <i>lijkt </i>juist het tegenovergestelde te doen.
4)
Ik prefereer openbaarheid en vraag de auteur naar een alternatief voor de aanbestedingshysterie met behoud van die openbaarheid.
wp200
dockiIk zat in de trein toen dit allemaal speelde en vroeg me ook toen al af waarom die k*t-Fyra zo dom georganiseerd moest. Het was echt zo. Jij kan dat wel weigeren als feit te accepteren, maar zo lust ik er nog wel een paar.
"2)Het gegeven dat de auteur zelf impliceert dat de NS het (opgedrongen) marktdenken nodig had om tot klantdenken te komen zegt wat mij betreft veel."
Er was helemaal geen "klantdenken" na privatisatie van de NS. Waar heb je het over? Er was "marktdenken" en dat ging ten koste van de klant. De service was nooit goed, maar werd alleen slechter.
"3)Elders op FTM wordt van leer getrokken tegen achterkamertjes en lobbyclubs, ten faveure van openbaarheid; deze auteur lijkt juist het tegenovergestelde te doen."
Tja, als jij ingenieurs en andere experts gelijkstelt aan "lobbyclubs" dan lijk je meer op de politici die de ramp hebben veroorzaakt dan je zou willen. Die kwamen er na privatisatie niet meer aan te pas (zo mochten de ingenieurs van de NS niet testen in de fabriek van Ansaldo Breda, want dat zou de aansprakelijkheid maar verdoezelen.
"4)Ik prefereer openbaarheid en vraag de auteur naar een alternatief voor de aanbestedingshysterie met behoud van die openbaarheid."
De betrouwbaarheid en veiligheid van spoor en materiaal was beter toen NS en prorail nog samen een monopolie vormden en de kosten waren ook nog eens lager. Laten we daar beginnen. Dan kan openheid gewoon worden afgedwongen.
Repelsteeltje
wp200(Sorry, moest ik even kwijt).
wp200
RepelsteeltjeDe Heilstaat van het Communisme heeft ook nooit bestaan, toch heeft het communisme voor erg veel ellende gezorgd en heeft het communisme als stroming wel degelijk bestaan.
Neoliberalisme is een reëel kwaad. Een stuk minder erg dan communisme, maar met dezelfde kenmerken: gelovigen die het falen van hun eigen leer nooit zullen toegeven. Een natuurlijk staatsmonopolie wordt geprivatiseerd en dat mislukt? Dat komt niet omdat het een dom idee was, maar door teveel overheidsbemoeienis.
Repelsteeltje
wp200http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3748679/2014/09/16/Zelfs-de-Oekraine-oorlog-is-de-schuld-van-het-neoliberalisme.dhtml
Wij gaan het over het neoliberalisme denk ik niet eens worden
wp200
RepelsteeltjeSimpel gesteld: er is 1 spoornetwerk. Mensen willen van A naar B. Met een monopolie kan dat met 1 kaartje, via treindiensten die zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.
Bij concurrentie is het wellicht helemaal niet mogelijk om van A naar B te komen, of duurt het veel langer dan noodzakelijk, of is het veel duurder. Als de helft van de treinen van de verkeerde aanbieder is, zul je langer moeten wachten of extra kaartjes moeten kopen.
Sorry maar een spoornetwerk is een natuurlijk monopolie.
Repelsteeltje
wp200wp200
RepelsteeltjeIk heb 4 jaar lang de helft van de treinen voorbij moeten laten gaan omdat mijn abonnement van 4200 euro niet geldig was. Leve de marktwerking.
Repelsteeltje
dockiAlle betrokken ambtenaren bij Mathijs Bouman in de leer;-)
jsmid
Repelsteeltjejefcooper
dockiwp200
Werkelijk alles aan die trein was klantonvriendelijk of onlogisch, meestal allebei.
Ze hadden gewoon de Thalys moeten gebruiken voor de internationale verbinding, en tussen Rotterdam en Amsterdam 4x per uur een gewone Intercity. Mag van mijn part doorrijden naar Breda (maar bijna iedereen stapt uit op Rotterdam).
Forenzen zoals ik hebben veel meer baat bij een goede aansluiting dan bij 4 extra minuten tijdwinst dankzij een snellere trein (Thalys wint 27 minuten op R'dam-Schiphol ten opzichte van oude Intercity via Leiden, de Fyra 23 minuten. Tussen Schiphol en Amsterdam CS is het spoor Middeleeuws en rijdt alles stapvoets). Wat heb ik aan een trein die 23 minuten tijdwinst biedt als ik er 29 minuten op moet wachten?
Ook toeristen die op Schiphol geland zijn en die naar Amsterdam willen zitten niet te wachten op een speciale trein waarvoor je online van tevoren een speciaal kaartje moet kopen. Conducteurs zaten ook niet op die toeristen te wachten.
En ik begrijp dat Internet een luxe is aan boord van de NS, maar ze hadden toch tenminste kunnen zorgen voor belsignaal in de tunnels? Het signaal viel tussen Schiphol en Rotterdam 3x volledig weg. Ik kon niet eens betrouwbaar doorgeven hoeveel vertraging ik had.
Tot slot is het een zegening van de markt dat mijn NS/Fyra-abonnement van ca. eu 4200 per jaar (2e klas) slechts geldig was voor de helft van de treinen op het traject (2x per uur een Fyra, 2x per uur een Thalys waar je niet in mocht).
Dit nog los van alle vertraagde treinen, geannuleerde treinen, treinen die niet konden rijden omdat ze niet konden omkeren (Traxx-locomotief ipv NS-treinstel), stilstaande treinen die moeten worden "gereset" aldus de conducteur over de speakers, treinen met lachende machinisten die te vroeg wegreden terwijl j
Bartje
wp200In dit kutlandje weten wel hoe je met het geld van een ander kunt smijten.
jsmid
wp200wp200
jsmidIn de praktijk was de tijd die ik verdeed in die trein volledig verloren tijd. Dat is erg deprimerend, vooral als je het hebt over gemiddeld 5 uur per week per forens "dode tijd". Daar maakt de NS zichzelf niet populair mee.
jsmid
wp200wp200
jsmid1e klas is > € 2.000,- duurder per jaar, dat hakt er teveel in. En nog steeds geen belsignaal of internet.
Als je forenzen in een trein wilt hebben: (1) betrouwbare verbinding die (2) vaak genoeg rijdt dat je nooit lang hoeft te wachten en (3) van gemakken voorzien: USB-laadpunten en Internet (dat snel genoeg is om mee te werken). Zorg dat de trein voordelen heeft boven de auto.
jsmid
wp200wp200
jsmidMisschien ben jij niet de "key demographic", die bestaat uit normale mensen uit de 21e eeuw ;)
De NS concurreert met het autoverkeer. Ze moeten dus proberen beter te zijn dan het autoverkeer. Zichzelf te onderscheiden. Kunnen werken terwijl je reist (bellen, e-mail, SMS, whatsapp) etc. is een selling point, ware het niet dat de NS het zo slecht uitvoert dat het waardeloos is.
Op tijd rijden is ook een selling point.
Je maakt het de NS te makkelijk door te impliceren dat de NS zou moeten kiezen tussen WiFi en op tijd rijden. Ze moeten gewoon allebei doen.
jsmid
wp200Ik vind het aanbieden van Wifi geen kerntaak, op tijd rijden wel want niet op tijd rijden kost geld en dat betaalt niet de NS maar de werkgever !
wp200
jsmidJe verwacht gewoon dat er in een trein die verbonden is aan enorm dikke koperen kabels er fatsoenlijk internet en belsignaal kan worden aangeboden. Al was het maar om beter te concurreren met de auto. Maar nogmaals, dit staat LOS van de kerntaak om op tijd te rijden.
jsmid
wp200Bartje
En steeds lees of hoor ik via de media hetzelfde verhaal.
Dit is het resultaat van, Geen enkele ambtenaar, gezagsdrager, politicus, bestuurder ondervind lijfelijk nadeel van welk soort besluit hij/zij ook neemt.
Helaas zijn wij mensen net als met dieren zolang het gaat, gaat het, dus doorgaan tot er straf volgt.
Maar er volgt geen straf dus waarom zal ik mij druk maken.
Overigs zijn anders dan menigeen denkt, liberalen grotere kanjers in het wegsmijten van publiek geld als socialisten maar ook zij kunnen er heden wat van.
Peteur
Bartjejefcooper
BartjeOverigens is het niet waar, Molkenboer ontsloeg Henk Bosma.
Hij zag de bui hangen.
Zo zal het verhaal hierboven over de Fyra ook wel waar zijn, tegelijk verhullen dit soort lange verhalen de essentie.
De Fyra werd een ramp door wishful thinking, vooral bij de overheid en volksvertegenwoordigers, beleden privatisering die men toch niet wilde, Brussels vertrouwen in producenten, incompetentie, en weglopen voor verantwoordelijkheden.
Leprechaun
Maar het operationele bedrijfsgedeelte was in prima handen geweest bij de Franse SNCF, die hebben genoeg treinstellen en bekwaam personeel voor besturing en onderhoud.
Nederland moet niet eens meer overwegen om zelf hogesnelheidstreinen aan te schaffen.
Basta!
MvdB
Leprechaundocki
MvdB(En waarom zou die nou in Ierland zitten...)
Repelsteeltje
dockiLeprechaun
MvdBAndere reden om leasejes op te tuigen dienen vaak om kapitaal vrij te spelen, kapitaal dat dan weer nieuwe megalomane projecten uitlokt (denk daarbij aan HSL/ Fyra-achtige affaires).
Gewoon basta, klaar.
MvdB
Leprechaun