
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Sywert van Lienden © YouTube/Hulptroepen
Conflict tussen ministerie en Deloitte over dreigende vertraging onderzoek mondkapjesdeal
Deloitte waarschuwt dat het onderzoek naar de mondkapjesdeal vertraging dreigt op te lopen. Het zegt niet alle relevante data van het ministerie van Volksgezondheid te hebben ontvangen. Ook de privé-mails van minister Hugo de Jonge zijn niet overgedragen. Bovendien zijn de data niet in een ‘bewerkbaar formaat’ aangeleverd. Dat blijkt uit een brief van Deloitte die vandaag met de Tweede Kamer is gedeeld. VWS legt de schuld bij Deloitte.
Er is een hoog opgelopen conflict ontstaan tussen de onderzoekers van Deloitte en het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deloitte doet in opdracht van VWS sinds vorig jaar juli onderzoek naar de inkoop van beschermingsmiddelen door het departement, waarbij de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en partners als eerste aan de beurt komt. Dit deel van het onderzoek zou voor 27 juni gereed zijn.
Maar er is volgens Deloitte zoveel mis met de data-overdracht dat die deadline in gevaar komt, stelt Deloitte in een kritische brief van 12 april aan de top van VWS. De brief is vandaag met de Tweede Kamer gedeeld.
Deloitte klaagt dat het zes maanden heeft geduurd voordat VWS met de data-overdracht begon
Zo klaagt Deloitte dat het zes maanden heeft geduurd voordat VWS met de data-overdracht begon: alles moest eerst worden ‘ingeregeld’. Als gevolg daarvan is nog steeds niet alle relevante data overgedragen. ‘Zonder – tijdige – data-overdracht kunnen wij niet over de benodigde informatie beschikken om het onderzoek binnen de gewenste termijnen af te ronden,’ schrijft het bureau.
Privé-mails De Jonge
Pikant in dit verband zijn de e-mails van het privé-account van minister Hugo de Jonge, die ten tijde van de deal minister van VWS was en de mondkapjesdeal in gang zette. Begin april onthulde de Volkskrant dat De Jonge een icloud-adres gebruikte voor zijn werk als minister. Dat is in strijd met de interne richtlijnen. Deloitte vraagt in de brief inzage in deze e-mails.
In een stekelige brief aan Deloitte reageert VWS vandaag alsof hun neus bloedt: ‘VWS ontvangt graag een concreet verzoek van het onderzoeksbureau wanneer het meent dat dit [het gebruik van privé-mail] bij specifieke personen wel het geval is geweest.’
Ook de wijze waarop de informatie is aangeleverd, schiet volgens Deloitte ernstig te kort: ‘Wij ontvangen data in verschillende niet originele bestandstypen c.q. formaten, alsmede gefilterd en/of gelakt. Dit leidt ook tot meer werk om te kunnen achterhalen of wij inmiddels daadwerkelijk over alle data beschikken. Tevens zorgt dit ervoor dat wij eerst een extra bewerkingsslag moeten doen om de niet originele bestandstypen in een geautomatiseerd doorzoekbaar formaat om te zetten, alsmede een check [te] doen op andere beschikbare data om te bezien of te veel data Is gefilterd en/of gelakt.’ Daarom wil Deloitte nu de originele bestanden ontvangen.
De aanlevering doet sterk denken aan de wijze waarop ministeries documenten in het kader van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) verstrekken. Daarbij wordt vaak veel gelakt en plakken departementen de documenten zonder chronologie aan elkaar in slecht doorzoekbare pdf’s zonder hoofdindex, zo is de ervaring van vrijwel alle media.
‘Het zwartepieten is begonnen’
Deloitte twijfelt dus aan de compleetheid van de verstrekte informatie. Het vraagt VWS daarom een zogeheten Letter of Representation te tekenen, een ‘verklaring dat alle relevante data, voor zover u bekend, daadwerkelijk aan ons is overgedragen’. Het ministerie weigert dat: ‘Het beoordelen en selecteren van relevante data is nu juist de taak van het onderzoeksbureau.’ Hoe de onderzoekers kunnen beoordelen of ze alle benodigde data hebben ontvangen, laat het ministerie in het midden.
In zijn reactie kaatst VWS de bal terug. Zo zou Deloitte te lichtvaardig zijn omgegaan met de ‘juridische formaliteiten’, door zelf na te laten om aan VWS een ‘sluitend procesvoorstel’ te overhandigen waarin staat hoe Deloitte met de gegevens zou omgaan. Ook wijst VWS erop dat het onderzoek gedurende de gehele maand november ‘beïnvloed’ is door een datalek bij Deloitte, ‘te weten het verloren notitieboek van een van de onderzoekers’.
‘Het zwartepieten is begonnen,’ zegt Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit en de Universiteit Leiden. ‘Beide partijen zijn zich aan het indekken voor de vertraging.’
Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg (VVD) gaat op 10 mei in gesprek met Deloitte over het onderzoek, meldt zij aan de Kamer.
66 Bijdragen
j.a. karman 5
Wie verdient er deze keer flink aan?
Jonette Groeneveld 3
j.a. karmanDat onderzoek is voor de buhne, net als de héle Croma-Hype voor de buhne was en dat heeft nóg meer geld gekost. Véél meer weggegooid geld.
[Verwijderd]
Jonette GroeneveldDe onderste steen zal nooit bovenkomen want dan gaan er nog veel meer koppen vallen.
Dat hele Den Haag hangt van doofpotten en leugens aan elkaar.
Jonette Groeneveld 3
[Verwijderd]And The Soap Can Go On.
[Verwijderd]
Jonette GroeneveldJonette Groeneveld 3
[Verwijderd][Verwijderd]
Jonette GroeneveldMarco Krook 3
[Verwijderd][Verwijderd]
Marco KrookAlex Vis 3
Marco Krookmarcel 7
j.a. karmanj.a. karman 5
marcel- De toenemende polarisatie zag een verbetering brengen, integendeel
- kosten lopen steed verder op zonder kans op verbetering, integendeel
Waar waren de media toen de zorg om beschermingsmiddelen riep maar het de overheid het niet kon regelen? Toen was het de vrijer markt het beter dan de overheid kon. Zo niet dan moest de minister weg.
Wietze van der Meulen 6
j.a. karmanEn het Corona-dossier heeft nu in al zijn vormen reeds zoveel gekost dat wat meerkosten er ook nog wel bij kunnen.
j.a. karman 5
Wietze van der MeulenDaarna het werk wat niet onder de WOB valt dan wel privacy gevoelig is.
Jij vindt het denk ik prima 24*7 door camera's gevolgd te moeten worden en elke handeling en uitspraak vastgelegd te zien worden. Dat is namelijk wat de wob tot gevolg heeft. Als je dat bij anderen prima vindt dan moet het ook op jouw leven prima zijn. Waarom de hypocrisie dat dat ineens weer niet goed is?
Arthur Venis 3
j.a. karmanBovendien, wanneer je dit in een bedrijf doet, is het linea recta richting de uitgang. In veel bedrijven is het bijvoorbeeld - en terecht - verboden privé e-mail te gebruiken voor zakelijk gebruik.
En dat de media er bovenop zit, gelukkig maar. Als kiezer kan ik er kennelijk geen jota meer aan veranderen. En hoe politici over media en burgers denken heeft ook mevrouw Kaag vorige week weer eens gedemonstreerd.
Dus, alstublieft, breek me de bek niet open. Deze mensen hebben de macht. En hier controleren we die. Voor zover dat nog kan. Gelukkig maar, zou ik zeggen.
En als men het onwerkbaar vindt, prachtig. Laat ze de hand maar eens in eigen boezem steken. Het wordt tijd. Ze reflecteren toch zo graag? Dan hebben ze hier in elk geval een onderwerp. De Wob is er namelijk niet voor niets. Dit hele verhaal laat dat maar weer eens zien.
Wietze van der Meulen 6
Arthur VenisArthur Venis 3
Wietze van der MeulenGraag gedaan, alleen heb ik het gevoel dat ze niet begrepen worden (zie mijn reactie op de Elon Musk opmerking).
Volgens mij wordt namelijk de vorm van de controle verward met het feit dat controle op de macht er niet voor niets is. Over die vorm kun je het hebben, maar de inhoud is volgens mij volstrekt helder, namelijk dat de macht probeert een transparant onderzoek zoveel mogelijk te frustreren.
Dat is een patroon. Zoals De Jonge ook al eerder trachtte de Wob naar zijn hand te zetten door onder het mom van "ik zal het makkelijk maken voor jullie, ik maak vast een selectie" de termijnen te overschrijden, en de transparantie geweld aan te doen.
Dat is precies niet zoals de Wob bedoeld is. Kennelijk probeert men als het niet past, het dan maar voor zichzelf passend te maken met een volstrekt ridicule argumentatie. De wet is helder. En omdat niemand boven de wet staat, geldt die derhalve voor iedereen.
j.a. karman 5
Arthur VenisHet is een beslissing van de CEO / eigenaar over zijn bezit / eigendom. Je vergelijk gaat volledig mis.
FTM heeft fraaie artikelen waar het misbruik van de bedrijven met bijvoorbeeld overheidsgeld aan de kaak gesteld wordt. De reflectie ontbreekt aan uw kant.
Arthur Venis 3
j.a. karmanAls u doelt op mijn opmerking over privé e-mail, dan wijs ik u er graag op dat veel bedrijven wel degelijk regels hebben. Iets dergelijks geldt ook voor gebruik van company credit cards voor privé bestedingen - ook al betaal je dat later terug. Regels zijn er niet voor niets, en als ze onzinnig zijn, kunnen ze geschrapt worden, maar tot die tijd zijn ze er, en als je je er niet aan houdt, heeft dat consequenties. Ter verduidelijking, dit zijn voorbeelden.
En over uw ietwat bijzondere opmerking over de CEO: die is geen alleenheerser, althans, niet bij alle bedrijven (uitzonderingen zijn er altijd) en zeker niet bij bedrijven met een RvC. Een CEO kan gewoon weggestuurd worden als zijn optreden niet (langer) in het belang van het bedrijf is, en waarschijnlijk zeker in de gevallen als hij of zij zich gedraagt zoals u voorstelt in uw (warrige) bijdrage.
U bent wat losgezongen lijkt het wel. En precies dat is waar de bron ligt van misstanden waar - gelukkig - FTM over schrijft, bestuurders die denken dat de regels voor anderen gelden en de daaruit volgende gevolgen voor anderen (klanten, burgers, belanghebbenden in het algemeen, de maatschappij).
j.a. karman 5
Arthur VenisHeeft u wel eens een CEO weggestuurd zien worden met een bepaald aanzien? Neem Hamers van ING of recent die van KLM (hoge bonus na steun). Nemen we Centric dan hebben we regelrechte soap.
Je zit FTM zo nu en dan afglijden in gemakkelijk populisme, dat is niet goed.
Wat betreft Elon Musk betreft, die heeft twitter opgekocht waarbij de verhalen rondzingen dat hij tevens de inhoud gaat bepalen wie wat voor tekst mag neerzetten.
Terug naar de Wobs, als u geen idee heeft wat daaronder valt en hoe dat afgehandeld wordt dan is dat een warrig denkbeeld. Intussen rijzen de kosten de pan uit met het externe onderzoek.
Waarom wordt er zo op gehamerd om de onderste steen boven te krijgen waar bijna niemand er op let dat dat onderzoek zelf kostbaar is.
Arthur Venis 3
j.a. karmanWat betreft de Wob: ja dat kost geld. Maar dan ook alleen omdat het kennelijk nodig is die verzoeken te doen. Ik blijf van mening dat het in een democratie normaal is dat we de macht controleren.
Dat is, naar blijkt, hard nodig. Dat kost geld. Dat klopt. Maar besluiten van een regering met grote gevolgen kosten nogal eens een veelvoud (Tesla-subsidies, biomassa-subsidies), dan heb ik al 16.000.000.000 euro te pakken.
In beide gevallen zijn de besluiten op zijn minst dubieus te noemen. En in het geval van de biomassa-subsidies zelfs ronduit gevaarlijk voor mens, milieu en klimaat. En dat willens en wetens. Een wob op die besluitvorming zou goed besteed geld zijn. Al was het maar dat er misschien van geleerd wordt. Alhoewel ik daar dan weer weinig van verwacht.
Wietze van der Meulen 6
j.a. karmanToch knap dat u denkt wat ik vind o.b.v. nogal wat aannames. Wat een fantasie om anderen zwart te maken.
Over zwartmaken gesproken, bij diverse WOB-verzoeken zijn onze overheidsdienaren daar ook nogal goed in.
j.a. karman 5
Wietze van der MeulenEr is namelijk geen limiet gesteld. Met de beslis nota's vergaderverslagen zou er genoeg moeten zijn.
Dat zwart maken is een verplichting vanuit de AVG en Wob. U heeft er duidelijk geen benul van.
Wietze van der Meulen 6
j.a. karmanj.a. karman 5
Wietze van der MeulenJonette Groeneveld 3
marcelNóg láng níét.
Eline Gumbert 4
marcelAnnemiek van Moorst 11
j.a. karman[Verwijderd]
Annemiek van MoorstMarco Krook 3
[Verwijderd]dondert dus...
hihi
[Verwijderd]
Marco Krookj.a. karman 5
Annemiek van MoorstOverheid had de boel met beschermingsmiddelen niet op orde, overheid moest dat aan de markt over laten. Dat alles heeft in het nieuws gestaan. Het misbruik van Sywert was bijna een open deur.
Nu willen ze de exacte tijdstippen wie wat wanneer gezegd zou hebben. In mijn ogen vrij zinloos.
De werkelijke open deuren van het mogelijk misbruik gaan hierdoor niet anders worden.
ALs je het gelezen het is te omvangrijk en de "documenten" bevatten zaken die niet in de wob thuishoren.
Vraagje, ben jij voor 24*7 monitoring van iedereen zoal het een echt sleepnet betaamt ("alles") .
Arthur Venis 3
j.a. karmanAanvulling: ik krijg zojuist het verzoek van Saxo bank om even uit te leggen wie ik ben, waar ik woon, wat ik dit jaar nog van plan ben op financieel gebied, waar mijn geld vandaan komt en ga zo maar door. Allemaal in opdracht van de staat. En als ik geen antwoord geef binnen 14 dagen kunnen ze mijn rekening opheffen. Allemaal vanwege de wft. Iedereen door de molen. Over een sleepnet gesproken 🤔
Jan Sinke 10
j.a. karmanArthur Venis 3
Jan Sinkehttps://www.ftm.nl/artikelen/interview-elizabetta-manunza
Nederland, het gave land waar bedrijven steekpenningen in mindering mogen brengen op hun resultaat. Waar bepaalde partijen anderen zo graag de maat nemen maar zelf hun zaken liefst onder het tapijt houden om imagoschade te voorkomen.
Nederland, het gave land waar tabak slecht is voor de gezondheid en de fabrikanten ervan terecht worden aangepakt vanwege hun sprookjes over hun producten. Maar ook het land waar de overheid miljarden subsidie uitgeeft aan biomassa en dus willens en wetens de bevolking schade berokkent omdat ze weten dat het niet duurzaam is en feitelijk het CO2-probleem verergert.
Waar kernenergie taboe is terwijl het juist een bijdrage zou leveren aan de oplossing van het CO2-probleem en er geen of nauwelijks afhankelijkheid van Russisch gas zou zijn.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan, helaas.
Dus nee, niet nog meer regels. Maar wel zinvolle regels. Vaker het voorzorgsbeginsel toepassen. Dus bijvoorbeeld nieuwe stofjes niet toestaan totdat bewezen is dat ze slecht zijn, maar dat omdraaien. Heldere regels behoeven geen talloze uitzonderingen om financiële belangen niet te schaden. Er is altijd iemand die de rekening betaalt. En in veel gevallen in het huidige systeem is dat de gewone burger.
Jan Sinke 10
Arthur Venisben wellerdieck 4
Wat is er toch met dat woord data? Dat is toch een meervoud! De data (gegevens) ZIJN overgedragen. Of niet
Hans van Swoll 5
ben wellerdieckKijk, van appels, beren en kinderen kan de gemiddelde Hollander nog zien dat het om meervoudsvormen gaat, maar data, media en musea vereisen duidelijk een veel hogere opleiding die 'hun' niet hebben.
Arthur Venis 3
Hans van SwollArthur Venis 3
ben wellerdieckVincent Huijbers 9
De uitkomst zal ook weinig verandering teweeg brengen.
Jan Ooms 10
John Janssen 4
Jan OomsAnnemiek van Moorst 11
Goed stuk weer Jan Hein. Complimenti 🎉
Alex Hoen 4
Annemiek van MoorstI rest my case
Erik Timmerman 2
Alex HoenAlex Hoen 4
Erik Timmerman[Verwijderd]
Annemiek van MoorstMarco Krook 3
[Verwijderd][Verwijderd]
Marco KrookWim Stam 1
De wereld staat in brand, maar de mondkapjesdeal van Sywert moet tot de laatste letter uitgemolken worden. Promotie voor een boek of zo?
Sywert heeft vele mensen belazerd, en komt daar gelukkig niet mee weg. De regeringspartijen zullen zeggen dat Hugo de Jonge ter goeder trouw heeft gehandeld, de oppositie van niet. En laten we niet doen alsof die consultants het zo goed met ons voor hebben. Zijn altijd bereidt om waar ze mogelijkheden zien de belastingbetaler nog een poot uit te draaien!
marcel 7
Wim StamHet lijkt me niet meer dan gezond dat er stevig onderzoek wordt gedaan. Of dat een commercieel bureau moet zijn weet ik niet. De Rekenkamer had van mij ook gemogen.
Wim Stam 1
marcelEn waarom bijvoorbeeld uitspraken over de dataoverdracht uitlichten? De enige bron hiervoor is een commercieel bureau, dat direct financiële belangen heeft bij deze voorstelling van zaken. In mijn ogen nogal suggestief, maar u mag daar anders over denken hoor!
Arthur Venis 3
Wim StamDat moet gewoon stoppen.
Alex Hoen 4
Arthur VenisTheo van Beuningen 4
Arthur Venis 3
Theo van BeuningenVandaag mijn belastingaangifte gedaan, en als ik zie wat de overheid allemaal van me weet… niets ontgaat ze. Ze zouden eens wat mislopen van een gewone burger die zijn financiën niet via de Zuid-as laat lopen.
John Janssen 4
Niet zo gek, als dames en heren journalisten al vele maanden moeten wachten op een eenvoudig WOB verzoek. Toch?
En door het niet te perfectioneren (lijkt mij een niet zo complex werkproces) geef je jezelf (de Ambtenaar) de ruimte om niet te hoeven liegen over vertraging en/of vermissing!
Lijkt mij een prachtig scenario als de uiterst integere dames en heren van Deloitte VWS voor rotte vis uit gaat maken, waarna VWS geheel terecht natuurlijk de stekker eruit trekt. Komt er eerst een onderzoekscommissie naar dit debacle natuurlijk, voordat het zuivere neefje van Deloitte het mag proberen. En dan staat Minister Helder half huilend achter het spreekgestoelte met de hand op het hart te verklaren dat toch echt de onderste ..........., bla bla bla.
En ja, stukken als dit zijn nodig. Al was het alleen maar om aan te tonen dat de bv Nederland langzaam afzakt naar de amateurklassen van de regeringsploegen!
Marcel Kollenaar 2
peer mankpoot 1
Marcel KollenaarHans van Swoll 5
Want het getuigt van zeer weinig professionaliteit om zo'n opdracht te aanvaarden en dan niet als voorwaarde te stellen dat de rapportage x maanden plaatsvindt na aanlevering van het laatst opgevraagde document. Dus het gejank dat ze pas na 6 maanden iets aangeleverd kregen lijkt me een hele domme uiting, waarmee je de wereld alleen maar vertelt hoe omhandig je contracten in elkaar zitten.
En dan het gejank over gefilterde en gelakte gegevens. Ook dit gejank bewijst eens te meer dat hun offerte niet deugt, omdat ze kennelijk niet goed omschreven hebben hoe ze de diverse data aangeleverd wilden krijgen (bestandsvorm, structuur, volledigheid).
Deloitte behoort volgens insiders tot de crème de la crème van de Nederlandse accountancy. Nou, vele jaren geleden, heb ik als beginnend organisatieadviseur ook al eens zijdelings met iemand van Deloitte te maken gehad: toen viel ik ook al niet uit mijn stoel van respect en achting.
Afgezien hiervan ben ik het met de meeste reageerders eens dat dit weggegooid geld is, een onzin-onderzoek, waarvan het resultaat al vooraf bekonkeld is.
Uw volksvertegenwoordiging heeft zich weer eens al te graag een oor aan laten naaien.
John Janssen 4
Daarbij vergeleken is Sywert klein bier.
Wietze van der Meulen 6
John JanssenErwin de Waard 6
Wietze van der MeulenJohn Janssen 4
Wietze van der Meulendethmer 6
Sterker nog, hij onderhoudt dit giftige klimaat.