'Coke' bevat kankerverwekkende kleurstof

2 Connecties
0 Bijdragen

Zowel Pepsi als Coca Cola passen het recept van hun cola aan omdat er kankerverwekkende stoffen in blijken te zitten. Koren op de molen van natuurlijke frisdranken, zoals het Nederlandse Oggu.

Verslagenheid in Atlanta: Coca-Cola moet zijn receptuur voor cola aanpassen. In het hoofdkantoor van Coca-Cola in Atlanta ligt de zogenaamde 'secret formula' van Coca-Cola al 120 jaar opgeslagen in een kluis (kijk hoe deze mythe wordt gekoesterd op  The World of Coca-Cola ). Aan dat recept is nooit iets veranderd, willen de marketeers van Coca-Cola ons doen geloven.
Maar dat is niet juist. Coca-cola en ook vele andere cola's, zoals Pepsi en Dr Pepper, hebben door de jaren heen de natuurlijke ingrediënten vervangen door chemische stoffen. Dat is goedkoper dan het gebruik van natuurlijke stoffen en komt de houdbaarheid ten goede.
Nu is er heibel en dreigt een pr-drama. De consumentenorganisatie Center for Science in the Public Interest heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA opgeroepen om de in cola gebruikte donkere kleurstoffen te verbieden,  dan wel te eisen dat er een waarschuwing op het etiket komt, zoals dat nu al gebeurt op pakjes sigaretten.
'Drinking cola causes cancer' - het zou een marketing-ramp betekenen. Coca-Cola slaat terug door te stellen  dat de hoeveelheden zo klein zijn dat er geen enkel gezondheidsrisico zou bestaan. Een mens zou duizend blikjes per dag moeten drinken om nadelige gevolgen te ondervinden. Ook de belangenorganisatie American Beverage Association stelt dat de risico's erg worden overdreven. Desalniettemin zwicht Coca-Cola en wijzigt het concern – met tegenzin – de receptuur om zo'n rampscenario te voorkomen.
Longkanker
Waarom gaat het precies? De kleurstoffen (2-methylimidazole (2-MEI) en 4-methylimidazole (4-MEI) zorgen voor de caramel-kleur, maar hebben niets met gecarameliseerde suiker te maken. Het National Toxicology Program heeft door middel van dierproeven vastgesteld dat deze stoffen carcinogeen zijn. De stoffen bleken in testen tumoren te kunnen veroorzaken in de longen van mannelijke muizen en leukemie in vrouwelijke ratten. In andere studies van het NTP werden tumoren in onder meer de lever en de follikel-cellen waargenomen.
De NTP vindt de term 'caramel kleurstof' op het etiket misleidend omdat de kleurstof gemaakt worden door suiker te laten reageren met ammoniak en sulfiet. Het is geen natuurlijke caramel, maar een chemisch product, dat ook nog eens mogelijk kankerverwekkend is voor mensen.
Ook andere stoffen in frisdranken hebben mogelijk schadelijke effecten op de gezondheid, zoals fosforzuur en de zoetstoffen aspartaam en de high-fructose syrup. De laatste wordt gewonnen uit maïs en wordt in verband gebracht als veroorzaker van diabetes.
Biologische cola
'Dit is precies de reden waarom ik Oggu ben begonnen', reageert Leonard Freeke van het Nederlandse biologische frisdrankmerk Oggu. Dat frisdranken over het algemeen niet zo gezond zijn, vooral als ze in de hoeveelheden worden genuttigd die in de Verenigde Staten gebruikelijk zijn, is al langer bekend. Volgens Oggu zijn het chemische producten waarin nauwelijks nog natuurlijke grondstoffen in worden verwerkt.
 
Het bedrijf claimt als eerste ter wereld er in geslaagd te zijn frisdrank te maken die volledig is samengesteld met natuurlijke en honderd procent biologische ingrediënten. Daarnaast opereert Oggu ook nog eens klimaatneutraal. Oprichter Leonard Freeke stelt dat biologische productie uiteindelijk energie bespaart omdat kosten zoals het zuiveren van water, gezondheid en dergelijke nu niet worden verdisconteerd in de kostprijs. De kosten daarvoor worden afgewenteld op toekomstige generaties. 'Niet vervuilen is uiteindelijk de energiezuinigste manier om voeding te produceren.’
Freeke werd vorig jaar uitgeroepen tot  Sprout Challenger van het jaar. Oggu profileert zich als een natuurlijk, en vooral smakelijker alternatief voor de met chemische kleur-en smaakstoffen gemaakt frisdranken. Oggu is te koop in verschillende Nederlandse supermarkten en verkrijgbaar in de smaken orange, lemon-lime en cola. Die laatste dankt zijn donkere kleur wél aan echte caramel. Freeke:  'Onze caramel bevat deze kunstmatige stoffen niet. Het recept van onze cola is gebaseerd op het oorspronkelijk recept van Coca-Cola van 120 jaar geleden. Dat bevatte toen nog geen chemische toevoegingen.'
Lees ook: