Zwitsers strooien weer met franks

2 Connecties
0 Bijdragen

Safe haven Zwitserland beteugelt met succes de wisselkoers van de frank. Uit de vandaag gepresenteerde macro-economische cijfers blijkt dat ze hun dure franks weer laten rollen in eigen land.

Het Zwitserse Ministerie van Financiën maakte vandaag de macro-economische cijfers bekend van het eerste kwartaal 2012. Het was reden om te juichen, want het Zwitserse bruto binnenlands product steeg in het eerste kwartaal 2012 met 0,7 procent ten opzichte van het laatste kwartaal in 2011. Het vormt de grootste groei in de afgelopen anderhalf jaar.

De Nationale Bank-methode
Een belangrijke rol is weggelegd voor de Zwitserse Nationale Bank (SNB). Vanwege de eurocrisis steeg de vraag naar Zwitserse franken exponentieel en Zwitserse banken werden overspoeld met honderden miljarden afkomstig van angstige Griekse spaarders die meer heil zagen in een Zwitserleven-gevoel. Griekse parlementariërs incluis. Het leidde tot een overwaardering van de Zwitserse frank die daarmee een recordhoogte bereikte. De Nationale bank stelde daarom op 6 september 2011 een minimum wisselverhouding in van 1,20 Zwitserse frank voor een euro. Ze hoopte daarmee een recessie af te wenden, aangezien de Zwitserse export onder druk kwam te staan en de binnenlandse bestedingen achterbleven vanwege de hoge prijzen.


De wisselkoers-interventie blijkt nu resultaat te sorteren. Volgens de vandaag gepresenteerde macro-economische cijfers blijkt het recessie-gevaar te zijn geweken. De export van goederen daalde weliswaar nog met 0,4 procent, maar de export van diensten steeg met 2,6 procent. De consumentenbestedingen stegen met 0,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vicepresident van de Nationale Bank, Jean-Pierre Danthine, vandaag aangaf dat hij de komende tijd “alle noodzakelijke maatregelen blijft nemen” om de minimum wisselkoersverhouding van 1,20 te handhaven.

De BMW-methode
Autofabrikant BMW nam in 2010 onorthodoxere maatregelen om de binnenlandse vraag in Zwitserland aan te wakkeren. De autofabrikant verhinderde dat Zwitserse consumenten vanwege de gunstige wisselkoers relatief goedkoop een nieuwe BMW konden kopen bij BMW-dealers in omringende eurolanden. De Zwitserse mededingingsautoriteit tikte BMW op de vingers.  Vorige week werd bekend dat ze een boete moeten betalen van 130 miljoen euro

Bron: Bloomberg