Kapitaal in de 21ste eeuw is een van die boeken waar veel mensen ook zonder het gelezen te hebben een overtuigende samenvatting van kunnen geven: we keren terug naar het erfkapitalisme van voor 1914 met zijn geprononceerde inkomens- en vermogensverschillen doordat de politieke krachten die tijdens de lange twintigste eeuw de natuurwetten van het kapitalisme hadden uitgeschakeld (r > g) zijn weggevallen.
Oorlog, financiële repressie, inflatie, massademocratie, politieke mobilisatie en de verzorgingsstaat zijn de factoren die volgens Piketty de twintigste eeuw tot de meest gelijke ooit hebben gemaakt – in de VS en Europa althans. Aan het begin van de 21ste eeuw hebben de meeste van deze factoren afgedaan. In plaats van repressie hebben wij kwantitatieve verruiming, in plaats van inflatie deflatie, in plaats van massademocratie kaderdemocratie, in plaats van politieke mobilisatie politieke apathie, terwijl de redistributieve verzorgingsstaat van weleer door mondialisering en belastingontwijking van onder en boven wordt uitgekleed. En dus worden de rijken veel rijker, de armen armer en wordt de middenklasse van links en rechts bedreigd. Terug naar de toekomst dus.
Dus worden de rijken veel rijker, de armen armer en wordt de middenklasse van links en rechts bedreigd
Toch is er een fundamenteel verschil tussen nu en een eeuw geleden. In het fenomenale The Economic Consequences of the Peace dat de Britse econoom John Maynard Keynes in de zomer van 1919 in twee maanden over de in zijn ogen desastreus verlopen vredesonderhandelingen in Versailles schreef, staat een beknopt overzicht van de wereld van voor 1914. In het eerste hoofdstuk van het boek, getiteld Europe before the War, doet Keynes een belangrijke constatering.
Ik citeer: ‘Europa was zo georganiseerd dat er een maximale accumulatie van kapitaal kon plaatsvinden. Ook al ging de levensstandaard van de massa er tussen 1870 en 1914 maar mondjesmaat op vooruit, de samenleving zat zo in elkaar dat het grootste deel van de economische aanwas terechtkwam bij diegenen die de minste aandrang tot consumptie hadden. De “nieuwe rijken” van de negentiende eeuw waren niet gewend aan een ostentatief uitgavenpatroon en prefereerden de macht van investeringen boven het plezier van consumptie. Sterker, het was de ongelijke verdeling van kapitaal die de immense aanwas van productieve investeringen mogelijk maakte, die de belle époque zo uitzonderlijk maakte. Dit vormde de voornaamste legitimering van het vooroorlogse kapitalistische systeem. Als de nieuwe rijken hun pas verworven rijkdom hadden gespendeerd ter eigen vermaak en genot, dan zou de massa al lang de ketens van zo’n regime hebben afgeworpen.’
Sociaal contract
Hier schrijft Keynes met zoveel woorden dat het ongelijke kapitalisme van voor 1914 was gebaseerd op een impliciet sociaal contract. De kapitalist mocht van het proletariaat veruit het grootste deel van de economische koek opeisen mits hij het investeerde in plaats van consumeerde.
Flash forward naar 2014. De duizend grootste niet-financiële, beursgenoteerde ondernemingen ter wereld zitten op historisch ongekend hoge kasreserves ter waarde van meer dan 3500 miljard dollar, deels buitengaats aangehouden. Daar staan lage investeringen tegenover, vooral bij de twintig procent met de grootste kasreserves – denk Apple. In plaats daarvan besteden beursgenoteerde ondernemingen een toenemend deel van hun reserves aan het terugkopen van eigen aandelen om de koers op te blazen en de bonuspakketten van bestuurders te infleren. Van waardecreatie naar waarde-extractie, in de woorden van politiek-econoom Lazonick. Een groeiend aantal studies, waaronder die van Piketty en zijn makkers Atkinson en Saez, laat zien dat de aandeelhoudersideologie een scherpe bijdrage heeft gehad aan stijgende inkomens- en vermogensongelijkheden. Bestuurders, bankiers, advocaten, hedgefund- en private equity fund-managers bevolken de bovenste sporten van het loongebouw.
Van waardecreatie naar waarde-extractie
Anno 2014 bouwen de nieuwe rijken er geen fabrieken of bibliotheken van maar spenderen ze het aan een triptiek van Francis Bacon à raison van 142,4 miljoen dollar, aan appartementen in One Hyde Park van twintig miljoen pond, aan jachten van vijftien miljoen euro, aan Loro Piana-herenvesten afgezet met beverbont van zevenduizend euro, aan Julien MacDonald-jurken van achttienduizend pond, aan Patek Philippe-herenhorloges van 44.000 pond, en aan onvergetelijke vakanties op de Malediven.
Het impliciete sociale contract tussen arm en rijk is al lang verbroken. Keynes zou zich verbazen over de politieke stilte. Misschien kan Piketty daar deze week iets aan doen.
28 Bijdragen
Jan Boere Fluitjes
Kortom; eigenlijk is alles best logisch, als ik toegang had tot risicoloze leningen zou ik daar ook zo hard mogelijk mee gokken op grote winsten. Gaat t goed keer ik mezelf dikke bonus uit, gaat t mis wentel ik t af op de overheid/massa.
Ik zou zo graag een poosje leven in het eerlijke speelveld van een daadwerkelijke kapitalistische democratie……..met een zo groot mogelijke middenstand/middenklasse en een rente die zorgt voor meer zorgvuldigheid.
Michiel
Ook aan liefdadigheid wordt genoeg gedaan. De Bill en Melinda Gates foundation en The Giving Pledge zijn bekend.
"Welcome 'baby boomer philanthropists': there'll b up to 10x more donated 2000-2050 as entire last century."
Ook een gratis anti-aidsvaccin zal misschien al volgend jaar gelanceerd worden.
Mijn raad aan Ewald Engelen is om eens rond te gaan kijken in de samenleving. Ga stage lopen bij een bank, een MKB-bedrijf, een vleesverwerker. Kijk eens rond buiten het linkse intellectuelenwereldje. Het zal zijn columns verbeteren. Want dom is ie zeker niet en schrijven kan ie als de beste.
Om met een negatieve noot te eindigen nog een onzorgvuldig citaat.
"Bestuurders, bankiers, advocaten, hedgefund- en private equity fund-managers bevolken de bovenste sporten van het loongebouw."
Hedgefundmanagers zijn bijna altijd ook grootaandeelhouder in hun fonds en hebben hun risico dus parallel lopen aan dat van hun aandeelhouders. Ook hebben die fondsen
bij lange na niet de leverage van banken. Zij weten immers dat ze niet gered worden door de belastingbetaler, als het mis gaat.
Gigaverdiensten voor die managers gaan doorgaans samen met gigarendenmenten voor hun aandeelhouders.
.
bps
MichielMaar welke gespecialiseerde heeft dat nou niet? Piketty heeft er ook wel last van.
De leidingnemende elite, gespecialiseerd in het grootkapitaal achter de banken, de GMO´s en de politiek kunnen hun eigen gebreken en tekortkomingen ook niet inzien en overzien,
noch de gevolgen daarvan.
Maar Engelen, Piketty e.a. zijn onderworpen aan kritiek, ter richting, correctie en vooruitgang
De leidingnemende elites niet. Zij verdragen geen kritiek op hun ontsporingen.
Zij isoleren zich van de massa, van de realiteit en van een algehele ervaren wereldwijsheid.
Ook de ervaring van schaarste, gebrek en armoede, dat een mens en evenwichtigheid vormt.
Een elitair 19e eeuws grootkapitalisme lijkt een 21e eeuws grootsocialisme te exploiteren. Passief, via schulden. Buiten zicht. In de schaduw.
Engelen noemt dat kritisch de schaduwelite. Een gure wereld van extremen.
Het nadeel van een democratie is dat het met alle kritiek nogal remmend kan werken.
Maar het nadeel van een ondemocratie is dat het zonder kritiek nogal kan ontsporen.
De leidingnemende elites achter de banken, de GMO´s en de politiek lijken mij te zijn ontspoord zonder kritiek en zonder statistische correctie van de massa en de realiteit.
De EU en de politiek dwalen er doelloos en willoos achteraan. Het leidt nergens toe.
De waarheid (ver)keert zoals gewoonlijk weer ergens omtrent en naar het midden. Ver weg.
Die richting is op lange termijn, statistisch onvermijdelijk:
de gulden middenweg, balans, met ieder het zijne, en vervloeiende extremen.
Michiel
bpsWijze opmerkingen maak je daar. Iedereen heeft zijn zwakke punten. Met je tweede alinea beb ik het oneens. Door internet en social media komen de gedragingen van elites steeds meer onder een vergrootglas te liggen en zijn zij ook makkelijker benaderbaar. Ze moeten sneller verantwoording afleggen.
Je zegt
"Maar Engelen, Piketty e.a. zijn onderworpen aan kritiek, ter richting en correctie.
De leidingnemende elites niet. Zij verdragen geen kritiek op hun ontsporingen.
Zij isoleren zich van de massa, van de realiteit en van een algehele ervaren wereldwijsheid."
Een beetje isolatie van de massa kan geen kwaad volgens mij. Want die massa leest Simone van der Vlugt, draagt spekzolen, kijkt naar Hart van Nederland en eet meuk van Unilever. Gut wat zeg ik nou toch weer.
Juist mensen als Engelen isoleren zich mijns inziens van de realiteit. Hij heeft een typisch intellectuelen-cv. Nog nooit een bedrijf van binnen gezien, nog nooit een baan met targets gehad, hij leest en denkt en doceert en schrijft, kortom hij (en de meeste andere intellectuelen ook, maar Engelen is hier nu even het subject), staan in zekere zin buiten de werkelijkheid en de samenleving.
Piketty lijkt me ook zo'n geval, al heb ik zijn cv niet bekeken. Frans, econoom en intellectueel? Dan weet ik al bijna genoeg.
bps
MichielIk weet het uit ervaring. Ik heb er last van en bewijs van.
Daarom heb ik het bestudeerd, dicht bij huis en globaal.
Michiel
bpsbps
Michielgast
MichielMichiel
gastjsmid
Michieljsmid
gastgast
MichielXaverius
Watching the Wheels
Xaveriusbps
Moet het niet allebei zijn?
“Consumeren én investeren.”
Als je namelijk alles opmaakt, houd je niks over en komt er niets bij.
Ook niet voor een ander.
Watching the Wheels
We hopen allemaal dat het binnenkort weer beter gaat, mensen die zich er niet dagelijks in verdiepen.
Al 10 jaar terug bedacht ik dat het eigenlijk een heel slim systeem was om mensen allemaal met die enorme schulden op te zadelen, je zult minder stakingen hebben en minder klachten horen, iedereen is lekker mak en een groeiend percentage stemt VVD http://www.youtube.com/watch?v=NJFeSIPR3JU . Iedereen waant zich vermogend en concludeert tegelijk (zie spotje) dat het geen 'vetpot' is. Apathisch? Nee, iedereen zit gewoon klem en beseft dat we de komende tijd moeten betalen wat we afgelopen jaren consumeerden en dan nog een beetje erbij tbv. de Europese eenwording.
Ben momenteel zo'n 10 boeken aan het lezen (naast mijn werk dus valt niet mee), waaronder 2 van Ewald Engelen. Persoonlijk zou ik me niet zo druk maken om wat die rijken allemaal met hun geld doen. Dat ze kunst waarderen en behouden voor de toekomst is nog wel aardig en die jurkjes en dat dierenleed is toch gewoon zielig. Mo Ibrahim zal aan het eind van de dag een beter gevoel hebben dan die snobs http://nieuwsuur.nl/video/717162-de-afrikaanse-bill-gates.html .
Watching the Wheels
Watching the WheelsWe hopen allemaal dat het binnenkort weer beter gaat, mensen die zich er niet dagelijks in verdiepen denken net als 3 en 5 jaar terug nog steeds dat er licht aan het eind van de tunnel gloort. Dat zou mooi zijn, maar het lijkt een onoplosbaar probleem (Europese solidariteit, relatief hoog BBP door schuldtoename, hoge particuliere schulden, vergrijzing, overproductie).
jsmid
Watching the Wheelsgast
maar het blijft helaas hangen in constaterinkjes die er eigenlijk niet zoveel toe doen. Wat kan mij het schelen dat een paar extravagant rijken een boot kopen of zo: dat is toch lekker af en toe de Quote lezen. Alsof dat de voornaamste consumptie is in een land?
De tweedeling is in NL muv een een relatief (!) kleine groep echte armen veel meer een tweedeling obv opleiding, ontwikkeling, normen en waarden, woonomgeving, en het ergste: ras/geloof. Nederland tolerant? vergeet het maar. Not in mybackyard mentaliteit, met 'als ik maar geen last van heb" als credo.Ik vind het veel erger dat ik met OSM-ers in een museum loop, of kinderen op een hobby gaan waarbij je geen nare bevolkingsgroepen tegenkomt.
natuurlijk zijn er veel rijken, Nl is nog steeds een van de rijkste landen ter wereld, maar zoals in NRC stond, en Piketty ook al heeft gezegd, NL staat er relatief goed op qua verdeling van welvaart en inkomen.
Natuurlijk zijn er ook mensen die onder de radar hun zakken aan het vol proppen zijn en deels waarschijnlijk is dat onrechtvaardig. Maar dan sluiten we de ogen voor de miljoenen mensen die elke dag op een of andere manier door de overheid worden overeind gehouden. de honderden miljarden die de overheid spendeert, en let wel die natuurlijk deels ook een investering zijn en de voorwaarden creeren voor een succesvol land. Maar eens goed met de stofkam dor de overheidsuitgaven heen en wat efficiente herverdelingssystemen en opeens kunnen de belastingen en de premies flink omlaag. Meer geld in de portemonnee voor de gewone man, lagere loon kosten, hogere bestedingen.
Moet je eens kijken wat er gebeurt m
Watching the Wheels
gasthttp://nl.wikipedia.org/wiki/Miljoenennota_2006
http://nl.wikipedia.org/wiki/Miljoenennota_2014
NIMBY mentaliteit is te begrijpen vanuit de enorme hypotheek die moest worden genomen. Mensen willen daar wel iets voor terug (en niet een mindere situatie dan ze eerder hadden voor de helft van de kosten). We proberen teveel te combineren. Koop je een huis, staan er in eens 6 megastallen en een hoogspanningsverbinding omheen of wordt om de haverklap een auto uit de straat gestolen of je buurman overhoop geschoten. Als je nou ergens heen zou kunnen, waar je het zou kunnen ontlopen, maar het wordt steeds erger (al zou dat volgens de statistieken allemaal niet zo zijn).
Een paar ondernemers profiteren tijdelijk van goedkope buitenlandse werknemers (bijvoorbeeld laagbetaalde Poolse tomatenplukkers in gesubsidieerde kassen en Bulgaarse chauffeurs). Je kunt nu al begrijpen dat het per saldo geld gaat kosten. Mensen werken voor iets meer dan 8 euro bruto per uur, dus wat kun je als overheid uitgeven om ze te ontwikkelen en een vangnet te bieden? Weinig. Het is allemaal korte termijn politiek om tijdelijk de rente op de enorme (gesubsidieerde) investeringen uit het verleden te kunnen blijven voldoen in belang van de banken. Langs de sloten staan Oost-Europeanen onder vergunning giftige vissen te vangen en soms rijdt er 1 dronken een geveltje uit een woonhuis. Moet wel zeggen dat dat laatste de laatste tijd beter voorkomen wordt (het gebeurt niet meer elke maand :-) ). Misschien door de crisis.
Watching the Wheels
Watching the WheelsDe samenhang is uit de maatschappij, er is sprake van steeds meer samenlevingen naast elkaar.
jsmid
gastMolenaer
Ten tweede denk ik dat er in 1914 een totaal ander beeld was van begrippen als 'zelf', 'individu' en 'samenleving'. Niet persé voor iedereen, maar wel voor de massa.
Gelijktijdig met politieke en economische ontwikkelingen zien we een ontwikkeling van hoe mensen zichzelf beschouwen. Dat geldt in elk geval voor mensen in de rijke, zogenaamd ontwikkelde delen van deze planeet. Voor het overgrote merendeel leven mensen op deze wereld nog steeds in 1914, of daarvoor. Vraag aan willekeurige plattelandschinees wat hij of zij verstaat onder 'individu' en ik durf te wedden dat daar en heel interessant gesprek ontstaat.
In de discussie hieronder lees ik dat 'onze' situatie als uitgangspunt genomen wordt. Dat lijkt me niet realistisch, aangezien 'we' in de minderheid zijn. We zijn als de boy in the bubble.
Ik denk dat meneer Ewald dat ook wel begrijpt en zo lees ik zijn bijdrage.
DrNomad
De linkse Engelen gaat er bij mij niet in. Volgens mij zijn het centrale banken die ongelijkheid tussen rijk en arm vergroten, en hoge belastingen die de middenklasse verarmen, zogenaamd om de armen te helpen.
Iedere oplossing begint met het afbranden van centrale banken en de verzorgingsstaat. En nee, het 19e eeuwse (en hedendaagse) corporatisme was ook geen oplossing, want uitbuiting, dus gooi dat ook maar weg. Op naar de nachtwakersstaat.
Ludovikaa
DrNomadPeter Hendriks
Met de nu bepleite afroming van grote vermogens door nationale overheden, zou de overheid meer geld tot zijn beschikking krijgen. Dat klinkt gunstig en is dat misschien ook. Helaas hebben overheden de neiging om met extra geld inefficiënte, onhoudbare systemen op te tuigen. Dat is misschien ook niet wat we willen.
Volgens mij stroomt vroeg of laat, hoe dan ook, al dat geaccumuleerde vermogen weer de economie in. Mijn enige angst is dat superrijken met hun geld de democratie te veel manipuleren. In de VS gebeurt dat al volop. Bepaalde conservatieve politici worden met enorme bedragen in het zadel geholpen. Terwijl via de conservatieve media een progressieve politicus probleemloos tot de antichrist wordt verklaard. Daar komt dan het belang van een initiatief als Follow the Money om de hoek kijken. 'Just keeping them honest.'. Van Rupert Murdoch hoef je dat niet te verwachten.
Xaverius
Peter HendriksDe politiek moet vervolgens uiteraard niet op z’n handen gaan zitten, maar kan rechtstreeks de belastingdruk van de werkende klasse manipuleren. Het is een simpel eentweetje om naast de vermogensbelasting voor welgestelden de inkomstenbelasting te verlagen, zodat deze werkende klasse de keus krijgt om meer te consumeren of … om vermogen op te bouwen met de mogelijkheid om dan zelf te investeren, waardoor Dagobert er wat (eerlijke?) concurrentie bijkrijgt. Wie rijk is en niets met z’n geld doet; lees, minder rendement haalt dan pakweg 4%, wordt ietsje armer door de opgelegde vermogensbelasting waardoor zijn bezit heel langzaam terug de gemeenschap invloeit. Kortom, het adagium luidt: Gij zult investeren. Wie of wat kan hier nou op tegen zijn?
Hank.Rearden
John de Mols
vermogen is volgens Quote 500 met 5% gegroeid (VK 4/11/2014) versus Nederlandse economische groei daalt
van 1.25% naar 0.9% (NRC 4/11/2014). Dit treffende voorbeeld bewijst Piketty's stelling (r >>
g) en vormt sterk argument voor Europese vermogens(rendements)belasting.
http://www.volkskrant.nl/media/quote-herschikt-rijkenlijst-de-mol-nu-op-3-randstadoprichter-op-1~a3782468/
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/11/04/brussel-verwacht-dit-jaar-lagere-groei-nederland/