Contant pressiemiddel

4 Connecties

Onderwerpen

Cash machtsmisbruik

Werkvelden

Economie Privacy

Cash is uit, pinnen is in. Banken, grootwinkelbedrijf en overheden gluren graag mee over de schouder van de met plastic betalende burger. Riskant, vindt columnist Jan Dwarshuis. Straks kunnen diezelfde partijen de burger met één druk op de knop financieel kaltstellen. Volg een ruilhandelcursus, stelt hij voor.

De laatste maanden laait de discussie over afschaffing van contant geld weer op. Nu centrale bankiers de rente naar een negatief territorium hebben gedrukt, bestaat de angst dat burgers steeds vaker hun geld op zullen nemen om het vervolgens onder het matras te leggen. Daarnaast zorgen zogenaamde bankruns voor ongewenste monetaire problemen zoals we recent bij Griekenland hebben kunnen zien. Om over het verbannen van zwart en crimineel verkregen geld maar te zwijgen. Commerciële banken haten cash geld omdat het een peperduur blok aan hun been is.

Daling

Contant geld bestaat al duizenden jaren en zal volgens velen nooit verdwijnen. Toch brokkelt het gebruik van contant geld steeds verder af. Krachtige lobbyclubs proberen al vele jaren het gebruik van contant geld de kop in te drukken en niet zonder succes. Het is immers goedkoper en tegelijkertijd wordt het consumentengedrag positief gestimuleerd. Het gevoel van de waarde van het geld verdwijnt en daardoor besteden consumenten meer dan ze zouden doen als ze hun fysieke portemonnee moeten trekken. Opvallend is dat steeds meer winkels cash geld onmogelijk hebben gemaakt onder het mom van vage milieu- en veiligheidsoverwegingen. Alsof de doorgewinterde cybercrimineel zit te slapen.

Anoniem

Cash geld zorgt ervoor dat u zich anoniem kunt bewegen, hetgeen een groot goed is. Het is een financiële vorm van de vrijheid van meningsuiting. Zoals u weet hebben overheden een hekel aan ongecontroleerde geldstromen. Het liefste kijken machthebbers over uw schouder mee, zeker wanneer het uw financiën betreft. Dat u niets te verbergen heeft, is een slap argument. Het gaat er om dat uw gegevens niet in handen vallen van personen of instanties die niets te maken hebben met uw financiële reilen en zeilen. Dit kan tot precaire situaties leiden die mogelijke milieu- en veiligheidsoverwegingen doen verbleken.

Controle

De afschaffing van fysiek geld geeft monetaire beleidsmakers en overheden totale controle over het financiële systeem. Maar ook de belastingdienst doet er haar voordeel mee. In de wereld zonder contant geld kunnen machthebbers u met één druk op de knop volledig afsluiten van de samenleving, hetgeen een averechts effect zal hebben. Banken hebben volledig grip op uw financiën en kunnen u op ieder gewenst moment een financiële ijstijd bezorgen. Het knevelen van de burger wordt in zo’n scenario een fluitje van een cent. De daling van het gebruik van contant geld is niet langer te stuiten. Op zichzelf is dit geen negatieve ontwikkeling. Echter, een totale afschaffing van contant geld gaat ondergetekende een stap te ver op dit moment. Misschien is een cursus ruilhandel voor gevorderden een idee, om goed voorbereid te zijn op een cashloze samenleving. Rest mij u een goed weekend te wensen. ------------------------ Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.